Pohjoismainen suippokaali-porkkana-kimchi (resepti)

1 tuntia
59 kcal

Kokeile pohjoismaista versiota kimchistä! Superherkullinen, tulinen hapatettu herkku saa tässä versiossa pohjoismaista makeutta suippokaalista ja porkkanasta.

suippokaali-porkkana-kimchi

Suippokaali-porkkana-kimchi

Kimchiä valmistettaessa kasviksia voi käyttää varsin monipuolisesti oman maun mukaan. Tässä pohjoismaisessa versiossa korealaisesta kimchistä olemme korvanneet kiinankaalin ja japaninretikan suippokaalilla ja porkkanalla, jotka antavat kimcille hieman makeamman maun ja pehmeämmän rakenteen.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 suuri säilöntäpurkki

Maustetahna:

  • 100 g luomuinkivääriä kuorineen
  • 100 g valkosipulia
  • 200 g paprikajauhetta
  • 60 g vahvaa chilijauhetta
  • 4 tl kalakastiketta
  • 1½ dl omenamehua
  • 1 dl vettä

Kimchi:

  • 2 kpl. suippokaalia (700-800 g)
  • 2 kpl. porkkanaa (60-80 g)
  • 6 kpl. kevätsipulia (60 g)
  • 2 rkl karkeaa merisuolaa
  • 100 g maustetahnaa
  • 2 1 litran säilöntäpurkki

Valmistus

  • Valmista ensin maustetahna: Leikkaa inkivääri pieniksi paloiksi ja sekoita muiden ainesten kanssa tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa hieman vettä.
  • Leikkaa suippokaali ensin neljään osaan ja sitten leveiksi suikaleiksi.
  • Leikkaa kevätsipuli ohuiksi renkaiksi ja porkkana ohuiksi suikaleiksi.
  • Pane kasvikset suureen kulhoon, lisää suola ja maustetahna ja sekoita hyvin. Käytä tarvittaessa kumihanskoja, koska suola ja chili voivat ”polttaa” ihoa.
  • Hiero vihanneksia 5 minuuttia, kunnes ne alkavat erittää nestettä ja pehmetä.
  • Kaada kimchi ja mehu puhtaaseen säilytyspurkkiin. Varmsita, että kaikki kasvikset ovat nesteen peitossa ja että purkin yläosassa on 3–4 cm ilmatilaa.
  • Anna kimchin fermentoitua 4–7 päivää valolta suojassa 18–20 °C:ssa. Pidä kansi väljästi kiinni ensimmäisinä päivinä tai ”röyhtäytä purkkia” päivittäin avaamalla kansi hetkeksi ja päästämällä ilmaa ulos.
  • Tarkasta maku neljä npäivän kuluttua. Kimchin tulee kuplia hieman suussa ja maistua hieman happamalta. Kun maku on mielestäsi sopiva, siirrä purkki jääkaappiin.

VINKKEJÄ:

  • Saat kimchistä vegaanisen version korvaamalla kalakastikkeen tamari-soijalla.

  • Käytä ilmatiiviitä lasipurkkeja, mutta jätä kansi väljäksi ensimmäisten 1–2 päivän ajaksi tai ”röyhtäytä” purkkia päivittäin päästämällä hieman ilmaa ulos.

  • Älä kuitenkaan availe kantta liian usein: jos avaat kantta turhan tiuhaan, se voi häiritä käymistä, etenkin alussa.

  • Pane purkki fermentoinnin ajaksi kulhoon tai tarjottimelle, koska se voi kuplia yli.

  • Jos haluat hieman oikaista, voit ostaa maustetahnan valmiina aasialaisesta ruokakaupasta.


Suippokaali pohjoismaiseen kimchiin.

SUIPPOKAALI tekee kimchistä hieman miedompaa ja pehmeämpää – mutta edelleen rouskuvan herkullista ja superterveellistä.

© iStock

Suippokaali vai kiinankaali?


Mitä eroa on suippokaalista ja kiinankaalista valmistetulla kimchilla?

Rakenne

Suippokaali on yleensä kiinteämpää ja sen maku on voimakkaampi kuin kiinankaalin. Kiinankaali voi fermentaation aikana muuttua melko pehmeäksi ja läpikuultavaksi, mutta suippokaali säilyttää paremmin rapeutensa. Tämä antaa kimchille rapsakkaa ja miellyttävän rakennetta, jotka voi olla edukseen etenkin raikkaissa, nopeasti fermentoiduissa kimcheissä.

Nopeampi fermentoituminen

Hieman löyhemmän rakenteensa ja ohuempien lehtien ansiosta suippokaali fermentoituu usein nopeammin kuin kiinankaali. Tämä tarkoittaa, että voit valmistaa maukkaan, probioottisen kimchin lyhyemmässä ajassa.

Miedompi maku

Suippokaalilla on miedompi ja hienovaraisempi kaalin maku kuin hieman ”pippurisemmalla” kiinankaalilla. Se voi tuoda esiin kimchin maustetahnan muut maut, kuten chili, valkosipuli, inkiväärija hedelmät pääsevät paremmin esiin ja antaa tasapainoisemman maun.

Toisaalta perinteinen kiinankaalista valmistettu kimchi saa ajan myötä syvemmän, moniulotteisemman ja umamisemman maun. Katso perinteisen korealaisen kimchin resepti täältä.