Pohjoismainen suippokaali-porkkana-kimchi (resepti)
Kokeile pohjoismaista versiota kimchistä! Superherkullinen, tulinen hapatettu herkku saa tässä versiossa pohjoismaista makeutta suippokaalista ja porkkanasta.
Kokeile pohjoismaista versiota kimchistä! Superherkullinen, tulinen hapatettu herkku saa tässä versiossa pohjoismaista makeutta suippokaalista ja porkkanasta.
Kimchiä valmistettaessa kasviksia voi käyttää varsin monipuolisesti oman maun mukaan. Tässä pohjoismaisessa versiossa korealaisesta kimchistä olemme korvanneet kiinankaalin ja japaninretikan suippokaalilla ja porkkanalla, jotka antavat kimcille hieman makeamman maun ja pehmeämmän rakenteen.
VINKKEJÄ:
Saat kimchistä vegaanisen version korvaamalla kalakastikkeen tamari-soijalla.
Käytä ilmatiiviitä lasipurkkeja, mutta jätä kansi väljäksi ensimmäisten 1–2 päivän ajaksi tai ”röyhtäytä” purkkia päivittäin päästämällä hieman ilmaa ulos.
Älä kuitenkaan availe kantta liian usein: jos avaat kantta turhan tiuhaan, se voi häiritä käymistä, etenkin alussa.
Pane purkki fermentoinnin ajaksi kulhoon tai tarjottimelle, koska se voi kuplia yli.
Jos haluat hieman oikaista, voit ostaa maustetahnan valmiina aasialaisesta ruokakaupasta.
Mitä eroa on suippokaalista ja kiinankaalista valmistetulla kimchilla?
Suippokaali on yleensä kiinteämpää ja sen maku on voimakkaampi kuin kiinankaalin. Kiinankaali voi fermentaation aikana muuttua melko pehmeäksi ja läpikuultavaksi, mutta suippokaali säilyttää paremmin rapeutensa. Tämä antaa kimchille rapsakkaa ja miellyttävän rakennetta, jotka voi olla edukseen etenkin raikkaissa, nopeasti fermentoiduissa kimcheissä.
Hieman löyhemmän rakenteensa ja ohuempien lehtien ansiosta suippokaali fermentoituu usein nopeammin kuin kiinankaali. Tämä tarkoittaa, että voit valmistaa maukkaan, probioottisen kimchin lyhyemmässä ajassa.
Suippokaalilla on miedompi ja hienovaraisempi kaalin maku kuin hieman ”pippurisemmalla” kiinankaalilla. Se voi tuoda esiin kimchin maustetahnan muut maut, kuten chili, valkosipuli, inkiväärija hedelmät pääsevät paremmin esiin ja antaa tasapainoisemman maun.
Toisaalta perinteinen kiinankaalista valmistettu kimchi saa ajan myötä syvemmän, moniulotteisemman ja umamisemman maun. Katso perinteisen korealaisen kimchin resepti täältä.