Mitä hyötyä on kefiiristä?

Hapatetusta maidosta valmistettu kefiiri on parin vuosikymmenen unohduksissa olon jälkeen noussut uuteen suosioon, ja sitä saa jo monista ruokakaupoista. Mutta mitä kefiiri oikeastaan on ja mitä hyötyä siitä on? Tutustuimme uusvanhaan suosikkiin.

Lasillinen itse tehtyä kefiiriä, jonka vieressä kefiirinsiemen

KEFIIRI Hapatetut maitotuotteet sisältävät runsaasti terveyttä edistäviä probiootteja, jotka tekevät erityisen hyvää suolistolle.

© iStock

Hapatetut tuotteet, kuten kimchi, kombucha ja hapankaali ovat nyt suosittuja – ja sama koskee kefiiriä. Mutta mitä kefiiri oikeastaan on ja miksi sitä kannattaisi juoda? Entä voiko kefiiriä tehdä itse? Perehdyimme fermentoituun herkkuun ja kerromme siitä kaiken tarpeellisen.

Kysymyksiä ja vastauksia kefiiristä

Mitä kefiiri on?

Kefiiri on maitopohjainen juoma, joka valmistetaan lisäämällä maitoon kefiirinsiementä, sienimäistä bakteeri- ja hiivakasvustoa, ja antamalla seoksen käydä huoneenlämmössä. Juoma on alun perin lähtöisin Kaukasukselta, ja kefir-sanan alkuperä on joko turkin tai persian vaahtoa ja kuplia tarkoittavassa sanassa.

**LUE MYÖS:Fermentointia kannattaa kokeilla

Mitä hyötyä kefiiristä on?

Kefiiri sisältää runsaasti esimerkiksi suoliston toimintaa edistäviä probioottisia bakteereja, ja muiden maitotuotteiden tavoin se on myös hyvä kalsiumin lähde. Lue alta lisää kefiirin hyödyistä.

Kefiirin probiootit hellivät vatsaa

Hapatetut maitotuotteet, kuten kefiiri, sisältävät terveydelle hyödyllisiä bakteereja. Kefiirissä on erityisesti maitohappobakteereja, jotka edistävät suoliston hyvinvointia ja vahvistavat elimistön vastustuskykyä.

LUE MYÖS: 9 tapaa, joilla elimistö hyötyy hyvistä bakteereista

Kefiirin kalsium vahvistaa luustoa

Kefiiri ja muut maitotuotteet ovat hyviä kalsiumin lähteitä. Kalsium vahvistaa sekä hampaita että luustoa. Jos olet yli 50-vuotias, riittävällä kalsiumin ja D-vitamiinin saannilla voit ehkäistä osteoporoosia, josta kärsii jopa joka kolmas vaihdevuosi-ikäinen nainen.

LUE MYÖS: Näin ehkäiset osteoporoosia

Kefiiri saattaa alentaa kakkostyypin diabeteksen riskiä

Tutkimusten mukaan maitotuotteet saattavat alentaa riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Muista kuitenkin, että kakkostyypin diabeteksen suurimmat riskitekijät ovat ylipaino ja liikkumattomuus.

LUE MYÖS: 10 diabeteksen oiretta

Kefiiri voi alentaa kolesterolia

Joissakin eläinkokeissa on havaittu, että kefiiristä eristetyt maitohappobakteerit alentavat kolesterolia estämällä kolesterolin kiinnittymisen verisuonten seinämiin. Kaikissa eläinkokeissa ei kuitenkaan ole päädytty tähän lopputulokseen, eivätkä eläinkokeet tietenkään kerro vaikutuksista ihmisiin. Siksi aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta ennen kuin voidaan todeta, että kefiiri alentaa veren kolesterolipitoisuutta.

Kuinka paljon kefiirissä on energiaa?

Kefiirin energiasisältö riippuu siitä, kuinka rasvaiseen maitoon juoma on tehty. Rasvattomaan maitoon tehdyssä kefiirissä on siis vähemmän energiaa kuin kevyt- tai täysmaitoon tehdyssä juomassa. Kefiirin sisältämä energiamäärä vaihtelee ja on suunnilleen 38-63 kilokaloria per 100 kefiiriä.

Alta näet erään valmiin kefiirituotteen ravintosisällön.

Miten kefiiriä valmistetaan?

Kefiiri tehdään yleisimmin lehmänmaitoon, mutta myös lampaan- tai vuohenmaitoa tai erilaisia kasvipohjaisia juomia voi käyttää kefiirin valmistukseen. Mitä rasvaisempaa maito on, sitä paksumpaa kefiiristä tulee.

Maitoon lisätään kefiirinsiementä, joka on yhdistelmä sienimäistä bakteerikasvustoa, hiivoja ja monimutkaisia hiilihydraatteja. Kefiiriseoksen annetaan käydä huoneenlämmössä eli 20-25 lämpöasteessa 18-24 tuntia, jonka aikana nesteeseen muodostuu hieman alkoholia ja hiilihydraattia, joka saa juoman kuplimaan.

Maitohappobakteerit muuttavat osan laktoosista eli maitosokerista maitohapoksi, mikä antaa juomalle hieman happaman maun. Käymisen päätyttyä kefiirinsiemen eli hapate siivilöidään pois juomasta.

Kefiirinsiemen, jota kutsutaan myös sieneksi, käytetään juoman valmistukseen.

KEFIIRINSIEMENTÄ Kefiirinsiemen koostuu sienimäisestä hiivakasvustosta, monimutkaisista hiilihydraateista ja erilaisista bakteereista.

© iStock

Mitä kefiirinsiemen on?

Kefiirinsiemenestä kuulee puhuttavan myös kefiirisienenä. Vaikka kefiirinsiemen näyttää hieman sienimäiseltä, se ei kuitenkaan ole pelkästään sientä. Kefiirinsiemen on sekoitus hiivoja, monimutkaisia hiilihydraatteja ja erilaisia bakteereja. Kefiirinsiementä kutsutaan joskus myös kefiirinjyväksi.

Voiko kefiiriä tehdä itse?

Kyllä, kefiiriä voi tehdä itse. Maidon ja ison lasipurkin tai -kannun lisäksi tarvitset kefiirinsiementä, jota saa esimerkiksi verkkokaupoista.

TEE KEFIIRIÄ ITSE:

  • 1) Kaada maito lasipurkkiin tai -astiaan ja lisää kefiirinsiemen. Käytä noin 1 rkl kefiirinsiementä 7 dl maitoa kohti.

  • 2) Peitä kannella ja anna käydä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta.

  • 3) Siivilöi kefiirinsiemen pois. Lisää juomaan maun mukaan esimerkiksi hieman vaniljasokeria tai sitruunaa.

  • 4) Säilytä kefiiriä kylmässä. Säilytä juomasta siivilöimäsi kefiirinsiemen, sillä sitä voi käyttää uudestaan ja uudestaan. Siemen kasvaa käytettäessä, joten voit jakaa sitä halutessasi muillekin.

Tulos: Hapan, piimämäinen juoma. Ravista kefiiriä ennen käyttöä, sillä muutoin sen koostumus on epätasainen. Mitä rasvaisempaa maitoa käytät, sitä paksumpaa kefiiristä tulee. Jos haluat vieläkin paksumpaa kefiiriä, voit siivilöidä heraa juomasta pois esimerkiksi kahvin suodattimen avulla. Näin kefiiristä tulee paksun jogurtin kaltaista.

Kefiiriä voi juoda sellaisenaan, käyttää smoothieissa, syödä myslin kera tai käyttää leivonnassa.

VINKKI: Jos teet kefiirin kasvipohjaiseen juomaan, kuten soija-, riisi- tai mantelijuomaan, voit lisätä seokseen alussa hieman sokeria, jotta käymisprosessi varmasti käynnistyy.

Kannattaako valita kaura-, soija- vai mantelijuoma vai jokin muu vaihtoehto? Lue lisää eri kasvijuomien plussista ja miinuksista täältä!

Mitä vesikefiiri on?

Vesikefiiri on hapan ja kupliva juoma, joka on valmistettu vedestä, kefiirinsiemenestä, sokerista ja muista aineksista reseptistä riippuen.

Kun juoma on käynyt huoneenlämmössä 2-4 päivää, kupliva ja kellertävä vesikefiiri on valmista. Juoma maistuu ja tuoksuu makealle ja miedosti alkoholille ja on hyvä vaihtoehto sokeria ja hiilihydraattia sisältäville virvoitusjuomille.

Vesikefiiriä lasipurkissa

VESIKEFIIRI Vesikefiiriä voi tehdä helposti myös itse.

© iStock

Voiko vesikefiiriä tehdä itse?

Kyllä, vesikefiiriä voi tehdä itse, tosin se tehdään eri siemenestä kuin maitopohjainen kefiiri, joten joudut hankkimaan vesikefiirin siementä, jota saa esimerkiksi verkkokaupoista.

NÄIN VALMISTAT VESIKEFIIRIÄ:

  • 1) Sekoita 0,5-1 dl sokeria kiehuvaan veteen ja lisää joukkoon 8 dl kylmää vettä. Käytä lasipurkkia tai muuta isoa lasiastiaa.

  • 2) Lisää joukkoon noin 1 dl vesikefiirin siementä (hapatetta) ja mahdolliset makuaineet, kuten kuivatut hedelmät, inkivääri tai hedelmämehu.

  • 3) Sulje kansi ja anna seoksen käydä huoneelämmössä vähintään 2 vuorokautta tai kunnes vesikefiiri on halutun makuista.

  • 4) Siivilöi vesikefiirin siemen ja makuaineet pois juomasta.

  • 5) Säilytä kefiiriä kylmässä. Säilytä juomasta siivilöimäsi vesikefiirinsiemen, sillä sitä voi käyttää uudestaan ja uudestaan. Siemen kasvaa käytettäessä, joten voit jakaa sitä halutessasi muillekin.

Tulos: Terveellinen, miedosti kupliva ja hapan juoma. Jos lisäsit juomaan makuaineita, maku ja väri muuttuvat niiden mukaan.