9 tapaa, joilla bakteerit voivat vaikuttaa hyvinvointiin

Uusia tutkimuksia suolistosta ja sen mikroskooppisista asukeista ilmestyy viikoittain. Esittelemme nyt yleiskatsauksen siitä, mitä tutkijat ovat saaneet selville suolistobakteerien merkityksestä ihmisten terveydelle. Käymme myös läpi kiinnostavia tutkimuslinjoja, jotka ovat vasta teoria-asteella.

Nainen muodostaa käsillään sydämen paljaan navan ympärille.

Suolistobakteerit viestivät aivojen kanssa ja osallistuvat mielialan säätelyyn.

© iStock

1. Astman ja allergioiden ennaltaehkäisy

todennäköinen yhteys

Suolistobakteereilla saattaa olla ratkaiseva merkitys astman ja allergioiden kehittymisessä.

Monissa kehitysmaissa on länsimaihin verrattuna varsin puutteelliset olot hygienian suhteen, mutta näissä maissa esiintyy merkittävästi vähemmän astmaa ja allergioita. Sen sijaan länsimaissa, missä panostetaan tehokkaasti puhtaanapitoon, pastörointiin, desinfiointiin ja antibioottien käyttöön, astma, heinänuha, ihottumat ja muut yliherkkyydet yleistyvät jatkuvasti.

2. Painonhallinta

todennäköinen yhteys

Kun tutkijat siirsivät ylipainoisten ihmisten suolistobakteereja solakoille hiirille, ne pulskistuivat hyvin lyhyessä ajassa, vaikka ne söivät entiseen tapaan.

On viitteitä siitä, että tutkimustulos pätee myös ihmisiin. Mikäli henkilön suolistomikrobikanta on epätasapainossa, elimistö varastoi enemmän rasvaa, lihaskudoksen energia-aineenvaihdunta heikkenee ja rasvan kertyminen maksaan sekä rasvakudoksiin lisääntyy.

3. Veritulppien ehkäisy

todennäköinen yhteys

Suoliston bakteerikannan järkkyminen johtaa todennäköisesti myös kolesteroliarvojen ja veren rasva-arvojen häiriintymiseen sekä verensokerin ja verenpaineen kohoamiseen. Näitä terveyttä uhkaavia tekijöitä nimitetään yhdessä metaboliseksi oireyhtymäksi, johon liittyy selvästi suurentunut veritulppien ja tyypin 2 diabeteksen riski. Kun ylipainoisille henkilöille siirrettiin tutkimuksessa terveiden ja hoikkien ihmisten suolistobakteereja, monet ylipainon aiheuttamat terveyshaitat vähenivät, mukaan lukien huonot kolesteroliarvot ja veren rasva-arvot.

4. Vaikutukset mielialaan

todennäköinen yhteys

Monilla on perhosia vatsassa, kun kohdalle osuu se ainoa oikea. Vatsa voi myös temppuilla jännityksestä ennen tärkeää esiintymistä tai koitosta. Pääkopan myllerrys siis heijastuu vatsaan, mutta yhteys toimii myös toiseen suuntaan. On nimittäin osoitettu, että suolistobakteerit muodostavat mielialaan vaikuttavia aivojen välittäjäaineita, kuten serotoniinia. Eläinkokeissa havaittiin, että stressaantuneiden hiirten vointi koheni, kun niitä hoidettiin terveysvaikutteisilla probioottisilla bakteereilla, joita on mm. eräissä piimätuotteissa. Lisäksi terveyttä edistävien suolistobakteerien siirto lievitti masennuksesta ja ahdistuksesta kärsivien hiirten oireita ja laski stressihormoni kortisolin määrää hiirten veressä. Suppeassa tutkimuksessa on saatu samansuuntaisia tuloksia ihmisten kohdalla.

5. Suolistoinfektion hoito

luotettava tieteellinen näyttö

Clostridium difficile -bakteerin aiheuttama hengenvaarallinen suolistoinfektio voi olla harvinaisen hankala taltutettava, koska antibiootit eivät välttämättä tepsi siihen. Lääkärit ovat kuitenkin havainneet, että kammottua infektiota voidaan hoitaa siirtämällä potilaille terveiden henkilöiden suolistobakteereja. Hoitomenetelmää kutsutaan ulosteensiirroksi, ja alustavien tutkimusten mukaan hoito tehoaa hämmästyttävän hyvin.

6. Nivelvaivojen lievitys

todennäköinen yhteys

Eläinkokeissa on onnistuttu pysäyttämään hiirten nivelrikon eteneminen hoitamalla hiiriä tietyillä terveyttä edistävillä suolistobakteereilla. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös hiirillä MS-taudin hoidossa. Suolistobakteerien yhteyttä kyseisiin tauteihin ihmisillä ei vielä tunneta.

Lue myös: Nivelreuma ja suolistobakteerit

7. Paksusuolisyövän ehkäisy

todennäköinen yhteys

Syöpäpotilaiden suoliston bakteerikirjo on usein köyhempi kuin terveiden henkilöiden. Paksusuolisyöpää sairastavilta henkilöitä on löydetty runsaasti erästä fusobakteeria, joka voi liittyä tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Vastaavasti syöpäpotilailla on niukasti sellaisia bakteereja, jotka tuottavat ravintokuidusta syöpäsolujen kasvua hillitseviä aineita.

8. Tyypin 2 diabeteksen säätely

todennäköinen yhteys

Aikuistyypin diabetesta sairastavien henkilöiden verensokeri pysyy paremmin tasapainossa, kun heille siirretään terveen ihmisen suolistobakteereja. Terveydelle haitallinen suoliston bakteeristo nimittäin vaurioittaa suoliston limakalvoa, mikä altistaa tulehdukselle ja aiheuttaa insuliiniresistenssiä. Veren sokeritasoa laskeva insuliinihormoni on avainasemassa verensokerin säätelyssä.

9. Yhteys autismiin

vain teoreettinen yhteys

Lapsilla, joilla esiintyy autismin kirjon oireita, saattaa olla erilainen suoliston bakteeristo kuin muilla lapsilla. Tutkijat pitävät mahdollisena, että bakteerikannan erot johtuvat siitä, että autististen lasten ruoansulatusjärjestelmä pilkkoo hiilihydraatteja normaalista poikkeavalla tavalla.