Onko kombuchatee myös terveellistä?
Kombuchatee on suosittu, terveellistä ja helppo valmistaa itsekin. Tutustu kombuchateen terveysvaikutuksiin ja opi valmistamaan kombuchajuomaa itse.
Kombuchatee on suosittu, terveellistä ja helppo valmistaa itsekin. Tutustu kombuchateen terveysvaikutuksiin ja opi valmistamaan kombuchajuomaa itse.
Kombucha, scobyn eli teesienen avulla sokerisesta teestä käymisteitse valmistettu juoma tunnetaan ruuansulatusta ja vastustuskykyä edistävistä terveysvaikutuksistaan. Tutustu tarkemmin siihen, mitä kombuchatee on, onko kombuchatee terveellistä ja miten kombuchajuomaa valmistetaan itse.
Kombucha eli kombutsa eli volgansienijuoma on fermentoitua teesienen eli volgansienen eli scobyn avulla sokerista ja teestä käymällä valmistettua juomaa.
Käynyt tee ei välttämättä kuulosta kovin herkulliselta, mutta sitä se kuitenkin on - ja iinä on myös probiootteja! Käyttämällä valmistettu kombuchatee on ikivanha itäinen keksintö, joka tunnettiin muinoin lähes elämäneliksiirinä.
Ihmejuoma alkoi saada jälleen mainetta terveysbloggareiden parissa muutama vuosi sitten, ja sen sanottiin parantavan kaikkea syövästä munuaisten vajaatoimintaan. Erityisesti Yhdysvalloissa kombutsan maine kaikki vaivat parantavana eliksiirinä oli muutama vuosi sitten niin vahva, että asiantuntijoiden oli pakko julkaista erillisiä selvityksiä siitä, että mitään tieteellistä todistusaineistoa kombuchan sairauksia parantavasta vaikutuksesta ei ole.
Muiden käyttämällä valmistettujen juomien ja tuotteiden tavoin kombuchajuomat sisältävät probiootteja. Ne ovat suolistossa sulamattomia hiilihydraatteja, jotka edistävät suolen hyvää bakteerikantaa.
LUE MYÖS: Onko kamomillatee terveellistä?
Tutkimusten mukaan terve suolistofloora edistää painonhallintaa ja tukee immuunipuolustusta, mutta kombuchan terveysvaikutuksia ei ole osoitettu tieteellisissä tutkimuksissa, kombuchaa on kuitenkin perinteisesti käytetty muun maussa Japanissa ja Venäjällä sen terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi.
Kombuchateetä voi ostaa valmiina tai sitä voi tehdä itse. Valmistukseen tarvitaan elävä kombuchasieni eli SCOBY, toiselta nimeltään volgansieni, jonka avulla käyminen tapahtuu. Se tuo juomaan probiootteja ja hiukan simaa muistuttavan maun.
Kombuchasieni eli volgansieni eli SCOBY eli teesieni ei ole oikeastaan sieni ollenkaan vaan hiivan ja bakteerien muodostama möykky.
SCOBY on lyhenne englanninkileisistä sanoista Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast eli symbioottinen bakteeri- ja hiivaviljelmä. Bakteerit ja hiivat saavat sokerin ja teen käymään.
Kombuchasieni (SCOBY) on meduusamainen pehmeä möykky, joka elää käytännössä loputtomiin, kun sitä säilytää käymisnesteessään. Kombuchasieni kasvaa joka kerralla, kun sillä valmistaa uuden erän juomaa.
Kombuchasieniä eli SCOBYjä saa Ruohonjuuren myymälöistä ja nettikaupasta, panimotuotteet.fistä, The Good Guys -kombuchapanimosta tai hapatteet.fistä kuivattuna. Netistä löytyy ohjeita hakemalla esim. tee itse kombucha. Oman teesienensä voi myös jakaa ja lahjoittaa eteenpäin kuin taikinajuuren.
Kombuchatee tai kombuchajuoma nautitaan kylmänä. Se muistuttaa maultaan ja ulkonäöltään hiukan simaa.
Kombuchatee on terveellisempää kuin tavalliset virvoitusjuomat, koska kombuchajuomassa on probioottibakteereita ja vähemmän sokeria kuin makeutetuissa virvoitusjuomissa.
Kombuchaan kannattaa totutella vähitellen, ettei saa ilmavaivoja.
Kombuchan juomisen ei periaatteessa pitäisi olla vaarallista. Fermentoidun juoman etuna on, että se tehdään kiehuvaan veteen, jolloin ei-toivotut bakteerit tuhoutuvat. Seuraavassa kuitenkin joitain vinkkejä, joiden avulla vältät pilaantuneen teen:
Tarkistuslista: