Onko kamomillatee terveellistä?

Auttaako kamomillatee oikeasti silmätulehdukseen tai unettomuuteen? Lue alta kamomillateestä kaikki olennainen.

Kupillinen kamomillateetä

KAMOMILLATEE – Maistuuko kuppi teetä? Lue alta, miten kamomillatee maistuu parhaalta.

© iStock

Kamomillatee ja muut haudukkeet sisältävät monia ainesosia, joiden uskotaan edistävän terveyttä. Kamomilla on ikivanha rohdoskasvi, jota on käytetty luonnonlääkkeenä esimerkiksi nukahtamisvaikeuksiin ja ahdistukseen, mutta myös flunssaan ja tulehdusten hoidoon.

1 Onko kamomillatee terveellistä?


Kamomilla edistää hikoilua, joten jos kärsit kuumeesta, joka on jo laskusuunnassa, voit nopeuttaa kuumeen laskua juomalla kamomillateetä.

Kamomillatee rauhoittaa, joten sitä voi juoda myös iltaisin, sillä siinä ei ole lainkaan kofeiinia, toisin kuten esimerkiksi vihreässä teessä.

2 Onko kamomillatee kofeiinitonta?


Kyllä, kamomillatee ei sisällä lainkaan kofeiinia.

3 Sopiiko kamomillatee pienille lapsille?


Kamomillatee ei ole pienille lapsille sopiva juoma, sillä kamomillan joukkoon on saattanut eksyä muita kasveja, jotka sisältävät myrkyllisiä alkaloideja.

4 Minkä kanssa kamomillatee sopii?


KAMOMILLATEEN KAVERIKSI

Ideoita kamomillateen maustamiseksi:

SITRUUNA

LAVENTELI

HUNAJA

VANILJA

KANELI

INKIVÄÄRI

RUOKOSOKERI

5 Lievittääkö kamomillatee flunssan oireita?


Kamomillatee juomana tai kamomillan lisääminen höyryhengitysveteen voivat auttaa flunssan oireisiin. Tieteellisesti tutkittua tietoa vaikutuksista ei ole. Kamomillatee tai muu kuuma juoma tuntuu hyvältä kipeässä kurkussa, ja nesteen nauttiminen edistää liman poistumista, joten ei kamomillatee ainakaan pahaa tee. Tehoa voi lisätä maustamalla kamomillateen hunajalla ja puolikkaan sitruunan mehulla, sillä hunaja-sitruunajuoman on osoitettu hillitsevän yskää.

Kamomillatee voi myös helpottaa flunssaan liittyvää kuumeista oloa, sillä kuuma juoma hikoiluttaa ja lievittää viluista oloa kuumeessa. Kamomillaa käytetään myös ulkoisesti kasvo- ja silmähauteena. Jotkut käyttävät kamomillateehen kastettuja vanutuppoja myös silmätulehduksen hoitoon.

Eläinkokeissa on havaittu merkkejä siitä, että kamomillalla voi olla tulehdusta ehkäiseviä ja haavaumien parantumista edistäviä vaikutuksia

LUE MYÖS: Torju matala-asteinen tulehdus ruualla

6 Miksi kamomillateen merkkiä kannattaa välillä vaihtaa?


Kamomillatee on aikuisille turvallinen juoma, jota voi juoda huoletta mielin määrin, mutta kannattaa aina välillä vaihtaa merkkiä. Kun suurilla kamomillaviljelmillä korjataan satoa, kamomillan sekaan eksyy lähes väistämättä muita kasveja, jotka saattavat sisältää haitallisia aineita, kuten alkaloideja. Jos käytät pitkän aikaa vain yhtä kamomillateelaatua, on periaatteessa mahdollista, että saat haitallisia aineita niin paljon, että se on vahingollista terveydelle.

Kamomillaa kasvaa villinä etenkin Etelä- ja Kaakkois-Euroopassa. Kaupoissa myytävä kamomillatee on useimmiten lähtöisin Itä-Euroopasta.

Kamomillateepussi

KAMOMILLATEE – Muista vaihtaa aina välillä käyttämääsi teemerkkiä, sillä kamomillan sekaan on voinut eksyä muitakin kasveja, jotka saattavat sisältää myrkyllisiä aineita.

© iStock

7 Kasvata kamomillaa itse


Joskus yrteissä on myös lyijyä, nitraattia ja muita haitallisia aineita. Ne voit välttää kasvamalla kamomillaa itse kaukana valtateistä. Alla vinkkejä kamomillan kasvattamiseen:

Kasvata kamomillaa itse

Osta kamomillasaunion (Matricaria recutita) siemeniä. Niitä myyvät useimmat puutarhaliikkeet ja muun muassa Hyötykasviyhdistys.

Pane siemenet ruukkuun tai kylvä suoraan aurinkoiselle kasvupaikalle huhti-toukokuussa.

Kamomilla

Kamomillasta käytetään teehen kukat, ei lehtiä. Kamomilla kukkii kesä-lokakuussa.

Kuivaa kukinnot ja hauduta niistä teetä.

Kuivattuja kamomillan kukkia

KAMOMILLA – Kuivatuista kamomillan kukista voi tehdä kamomillateetä.

© iStock

Asiantuntija: Kööpenhaminan emeritusprofessori Leif H. Skibsted

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehdessä 03/2023.