Teeopas: Mitä teelaatuja on – ja mikä on terveellisin?
Mitä eroa on vihreällä, mustalla ja valkoisella teellä? Onko tee terveellistä ja jos on, millainen tee on terveellisintä? Lue suuresta teeoppaastamme.
Mitä eroa on vihreällä, mustalla ja valkoisella teellä? Onko tee terveellistä ja jos on, millainen tee on terveellisintä? Lue suuresta teeoppaastamme.
Teen juojat elävät pidempään kuin teetä juomattomat.
Tähän tulokseen tultiin vuonna 2024 julkaistussa korealaisessa tutkimuksessa, jossa käytiin läpi 38 kohorttitutkimusta 27 tutkimusartikkelista teen mahdollisista terveysvaikutuksista.
Tutkijat toteavat kuitenkin raporttinsa lopussa, että lisätutkimuksia tarvitaan, ennen kuin voidaan varmasti päätellä, voiko teen juonti pidentää elinikää.
Teetä juodaan ”lääkkeenä”, kun flunssa tai energian puute iskee. Mutta onko suosittu juoma todella terveellisen maineensa veroinen?
Kurkistamme syvälle teekannuun ja etsimme vastaukset kysymyksiin niin teelaaduista, teen tuotannosta ja valmistuksesta, teen sisältämistä aineista ja teeresepteistä ja ennen kaikkea teen terveysvaikutuksista.
Teekesi kutsutaan Camellia sinensis -teepensaan lehtiä, joista valmistetaan juomaa hauduttamalla niitä kuumassa vedessä.
Esimerkiksi yrttitee ei siis ole varsinaisesti teetä, koska se tehdään yrteistä, ei teelehdistä. Vaikka sanaa ”tee” käytetään muista kasveista valmistetuista haudukkeista, ne eivät ole varsinaisesti teetä.
Teet jaetaan pääasiassa neljään tyyppiin: valkoinen tee, vihreä tee, oolong ja musta tee.
Teelehtien satoajankohta ja sen jälkeinen käsittely määräävät, mihin teelaatuun teelehdet lopulta luokitellaan.
Lisää teen tuotannon eri vaiheista voit lukea täältä.
Teetä pidetään yleisesti terveellisenä, koska se sisältää joitakin vaikuttavia aineita, joilla on kasveilla tai eläimillä tehdyissä tutkimuksissa havaittu joitakin hyötyvaikutuksia.
Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole pystytty varmuudella todistamaan, että nämä aineet toimivat samalla tavalla teetä juoneen ihmisen elimistössä.
Siksi teen terveellisyyttä ihmisille tutkitaan yhä.
Tulokset ovat kuitenkin usein ristiriitaisia, ja yksi tutkijaryhmä voi kumota toisen tutkijaryhmän havainnot.
”Teellä ei ole vielä todistettu tutkimuksissa merkittäviä yleisiä terveysvaikutuksia. Joissakin tutkimuksissa teellä on havaittu myönteinen vaikutus, toisissa taas ei, mutta silti ei voida sanoa, etteikö teellä olisi hyötyvaikutuksia esimerkiksi joillekin yksilöille”, selittää Kööpenhaminan yliopiston ravitsemuksen, liikunnan ja urheilun laitoksen professoriLars Ove Dragsted.
Häntä tukee ihmisfysiologian tutkija ja teeasiantuntija Marcus Udsen Grandjean.
”Yhdessäkään tutkimuksessa ei ole löydetty riittävästi näyttöä, jonka perusteella teen juomista voisi suositella terveyssyistä. Toisin sanoen emme tiedä tarpeeksi, vaan asian selvittäminen vaatii lisätutkimuksia”, hän sanoo.
Tee sisältää kivennäisaineita ja vitamiineja, mutta ei kuitenkaan merkittävissä määrin.
Tee on B2-vitamiinin (riboflaviini) lähde ja sisältää joitakin kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja mangaania. Ne ovat kuitenkin juurtuneet hyvin teelehtiin ja ne pääsevät liukenemaan kuumaan veteen vain, jos teetä käsitellään oikein ja teen lehdet esimerkiksi suojataan auringonvalolta varastoinnin aikana.
Teen terveellisiä ominaisuuksia koskevassa tutkimuksessa on keskitytty etenkin kolmeen bioaktiiviseen yhdisteeseen, jotka voivat vaikuttaa terveyteen – tai sitten eivät.
Tiivistetyssä tai puhtaassa muodossa niillä on osoitettu tiettyjä vaikutuksia, On kuitenkin kyseenalaista, onko vaikutus sama, kun näitä aineita nautitaan laimennettuna teessä.
Kyllä, kupillisessa teetä (3 dl) on noin 60 mg kofeiinia. Vertailun vuoksi 3 dl suodatinkahvia sisältää yli kolme kertaa enemmän eli
200 mg kofeiinia.
Kofeiinipitoisuus riippuu muun muassa teetyypistä, valmistusmenetelmästä ja haudutusajasta. Mustassa teessä on eniten kofeiinia ja valkoisessa teessä vähiten.
Myös kofeiiniherkkyydessä voi olla yksilöllisiä eroja.
Kööpenhaminan yliopiston professori Lars Ove Dragsted ja ihmisfysiologian tutkija ja teeasiantuntija Marcus Udsen Grandjean kertovat teen juomisen todennäköisimmistä vaikutuksista terveyteen.
Hän lisää, että tutkimuksissa on havaittu vihreän teen samankaltainen vaikutus kohonneeseen verenpaineeseen.
Kun eräässä tutkimuksessa testattiin teen verenpainetta alentavia ominaisuuksia ylipainoisilla, tulokset eivät kuitenkaan vakuuttaneet.
Jos haluaa alentaa verenpainettaan, kannattaa pikemminkin syödä hedelmiä ja vihanneksia, jotka voivat alentaa verenpainetta jopa viisi kertaa tehokkaammin kuin tee.
DASH-ruokavalio on kehitetty nimenomaan verenpaineen alentamiseksi. Voit lukea siitä täältä.
Vihreää teetä pidetään neljästä teelaadusta terveellisimpänä.
Erityisesti vihreän teen terveysvaikutukset yhdistetään katekiini-nimisiin polyfenoleihin eli kasvien tuottamiin yhdisteisiin.
Katekiinien uskotaan omaavan antioksidatiivisia ominaisuuksia, jotka voivat tukea solujen rakentumista elimistössä. Ne torjuvat vapaita radikaaleja, jotka voivat aiheuttaa solujen mutaatioita ja tuhota soluja, mikä voi edistää syöpää ja sydän- ja verisuonisairauksia.
Vihreä tee on eniten katekiineja sisältävä teelaatu, ja siksi sitä pidetään terveellisimpänä.
Teen tuotanto on yhtä monimutkaista kuin viinin tuotanto. Jokainen prosessin vaihe – aina siitä, missä ilmastossa teekasvi kasvaa siihen, kuinka kauan teelehtien kasvisolujen annetaan hajota – vaikuttaa valmiin teen makuun.
Siksi on eroja siinä, kuinka monta tuotantovaihetta eri teelajit käyvät läpi. Seuraavassa on yksinkertaistettu esitys niistä vaiheista, joissa teelehdistä syntyy teetä.
Tuotannon eri vaiheet jättävät jälkensä teen lopulliseen makuun. Tässä esitetään valkoisen, vihreän, oolong- ja mustan teen tuotantovaiheet.
Olemme poimineet tähän reseptejä, joissa käytetään erilaisia teelaatuja: mustaa, vihreää, valkoista ja oolong-teetä.