HYVIS vai PAHIS? Lue, mitkä ruoka-aineet ovat suolistolle hyäksi ja mitkä kannattaa jättää vähemmälle.

HYVIKSET JA PAHIKSET: suoliston hyvinvoinnille hyödylliset ja vähemmän hyödylliset ruoka-aineet

Mitä kannattaa syödä, jos haluaa sekä pudottaa painoa että pitää huolta suoliston hyvistä bakteereista? Listasimme 10 hyvistä, joista suoliston hyvät bakteerit erityisesti pitävät, sekä 7 pahista, jotka voivat sekä vaikeuttaa painonpudotusta että horjuttaa suoliston bakteeritasapainoa kehnompaan suuntaan.

perjantai 1. syyskuuta 2017 teksti Irene Brøndum

HYVIKSET: 10 ruoka-ainetta, joita kannattaa syödä (vieläkin) enemmän

1. Kasvikset. Suoliston suosikkiravintoa! Lisää kasviksia päivän jokaiselle aterialle. Pureskele raakana ja käytä keitoissa, smoothieissa, munakkaissa ja pataruuissa. Syö kasviksia mahdollisimman monipuolisesti ja suosi luomua. Juo myös runsaasti nesteitä.

Suolisto rakastaa kasviksia. Vihannessorvin avulla saat helposti lisättyä kasvisten määrää aterioilla. Nyt saat vihannessorvin sekä 3 numeroa KUNTO PLUS -lehteä hintaan 14,90 €!

2. Marjat. Ripottele puuroon ja jogurttiin, pyöräytä smoothie tai lisää makua salaattiin – marjoista on moneksi, niin tuoreina kuin pakastettuinakin. Syö mieluusti myös pari tuoretta hedelmää päivittäin.

3. Kala ja äyriäiset. Syö kalaa tai äyriäisiä mieluusti useamman kerran viikossa lajeja vaihdellen. Vaihtele myös valmistustapoja – esimerkiksi höyrytys on superterveelinen tapa valmistaa kalaa.

4. Siipikarjan liha. Osta liha mieluiten tuoreena ja maustamattomana. Tähteet voi käyttää leivänpäällisenä.

5. Pähkinät, mantelit ja siemenet. Syö monipuolisesti ja eri lajeja vaihdellen ja käytä esimerkiksi korppujauhojen tilalle leivitykseen tai ripottele jogurttiin, puuroon tai salaatteihin.

6. Hapanmaitotuotteet ja juusto. Hapanmaitotuotteista voi tehdä kastikkeita, ja ne sopivat myös leivontaan sekä välipaloiksi ja jälkiruoiksi. Suosi maustamattomia ja sokeroimattomia tuotteita, joihin on mielellään vielä lisätty probiootteja.

7. Riisi, kaura, hirssi, tattari, kvinoa ja peruna. Suosi ensisijaisesti gluteenittomia hiilihydraatin lähteitä. Herkuttele puurolla, syö pari perunaa päivällisen lisuukkeena tai kokeile kylmää riisiä salaatissa.

8. Palkokasvit ja linssit. Käytä esimerkiksi pataruuissa ja kastikkeissa. Huuhtele ja liota pavut, linssit ja herneet huolella ennen käyttöä, etenkin jos käytät niitä kuivattuina, ja kypsennä pitkään. Monet pavut sisältävät nimittäin myrkyllistä ainetta, joka voi aiheuttaa vatsavaivoja.

9. Tumma suklaa. Herkuttele kohtuudella ja suosi runsaasti kaakaota sisältää suklaata. Kokeile esimerkisi jogurtin päälle raastettuna tai hienonnettuna.

10. Vesi, tee ja kahvi. Kaksi litraa vettä päivässä on useimmille sopiva ja tarpeellinen määrä. Jos hanavesi alkaa tympiä, kokeile mausteena sitruunaa, mausteyrttejä tai pakastemarjoja.

LUE MYÖS: Kouramenetelmä auttaa pudottamaan painoa järkevästi

PAHIKSET: 7 ruoka-ainetta, joiden kanssa pärjää vähemmälläkin

1. Einekset ja pikaruoka. Jos ruokaa on saatavana pikana, pyöräytä (pika)puuro tai munakas tai tee gluteeniton kalavoileipä ja syö sen kaverina muutama kasvistikku.

Lue myös: KUNTO PLUSsan pikaopas gluteenittomaan ruokavalioon

2. Sokeri. Vähennä tai jätä kokonaan pois sokeria sisältävät ruuat, kuten karkit, leivonnaiset, hillot, mehut jne.

3. Punainen liha: nauta, lammas ja sika. Käytä punaisen lihan sijasta siipikarjan lihaa, maitotuotteita, kananmunia, papuja, linssejä ja kalaa.

4. Leikkeleet. Korvaa lihaisat leikkeleet avokadolla, juustolla, tomaatilla, kananmunalla, banaanilla tai kala-, kalkkuna- tai broileriaterian tähteillä.

5. Gluteeni. Voit halutessasi kokeilla jättää gluteenin hetkeksi kokonaan pois ruokavaliosta tai vähentää sen saantia. Huomioi, miten muutos vaikuttaa elimistössäsi – vai vaikuttaako mitenkään. Muista, että gluteenia on leivän lisäksi esimerkiksi pitsapohjissa, leivitetyissä ruoissa, leivonnaisissa, myslissä ja näkkileivässä.

6. Sakeuttamis-, stabilointi- ja emulgointiaineet. Näitä on etenkin valmiskastikkeissa, majooneissa ja vastaavissa tuotteissa. Kokeile valmistaa itse kastikkeita, kuten guacamolea, tomaattisalsaa tai jogurttipohjaisia kastikkeita, joika voi maustaa mausteyrteillä, sitruunamehulla, inkiväärillä ja chililä.

7. Makeutusaineet. Vieroita itsesi vähitellen liiasta makeasta jättämällä myös keinotekoisesti makeutut tuotteet vähemmälle.


Mistä on kyse: KUNTO PLUSsan suolistoystävällinen dieetti

OIVA LISÄ SUOLISTOYSTÄVÄLLISEEN DIEETTIIN

Suolistoystävällisen dieetin aikana syödään runsaasti kasviksia, ja ruokavaliosta voi pahimmillaan tulla tylsä sekoitus porkkanaraastetta ja paloiteltua kesäkurpitsaa. Vihannessorvin avulla saat vaihtelua aterioille! Kätevän keittiövälineen avulla saat nimittäin helposti lisää kasviksia aterioille - täysin uudessa muodossa. Vihannessorvi leikkaa hedelmät ja vihannekset kapeaksi nauhaksi, jota voi laittaa esimerkiksi salaattiin tai tarjota tavallisen spagetin korvikkeena. Kun tilaat nyt 3 numeroa KUNTO PLUS -lehteä, saat lisäksi vihannessorvin. Saat koko paketin hintaan 14,90 €! 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee