Kyllä, matcha on tunnettu terveydelle hyödyllisistä ainesosistaan, joita on jopa enemmän kuin tavallisessa vihreässä teessä, vaikka molemmat ovat peräisin samasta Camellia sinensis -kasvista.
Tämä johtuu ensinnäkin jauheen valmistustavasta: teepensaat kasvatetaan viimeiset viikot varjossa, jolloin lehtiin kehittyy runsaasti antioksidantteja. Matchassa on myös mukana koko lehti jauhettuna sen sijaan, että lehdet vain haudutaan vedessä ja poistetaan sitten ennen teen nauttimista.
Kun mukaan jauhetaan koko lehti, juomaan saadaan myös mahdollisimman paljon teelehtien terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita, esimerkiksi C-vitamiinia ja aminohappoa L-teaniinia.
Teejauheen terveellisyys on kuitenkin etenkin sen sisältämien antioksidanttien ansiota. Erityisen tehokkaita ovat teen sisältämät polyfenolit, mukaan lukien katekiinit. Katekiinit sisältävät runsaasti EGCG:tä (epigallokatekiinigallaatti), joka puolestaan tunnetaan antioksidanttisista ja tulehdusta torjuvista ominaisuuksistaan.
Tutkimus osoittaa muun muassa, että matchan (ja vihreän teen) sisältämillä katekiineilla voi olla hyödyllisiä vaikutuksia sydämen, verisuonten ja solujen terveyteen – ja ne saattavat jopa auttaa ehkäisemään tiettyjä syöpiä.
Tutkimusmaailma tarjoaa siis useita lupaavia tuloksia matchan terveellisten ominaisuuksien suhteen. Samalla tutkijat korostavat kuitenkin, että monet kliinisistä kokeista on tehty eläimillä. Siksi olisi tehtävä lisää kliinisiä kokeita ja seurantakokeita ihmisillä.
Onko matchalla tulehdusta torjuvia ominaisuuksia?
Tutkimukset osoittavat, että antioksidanteilla, kuten EGCG:llä, voi olla elimistössä tulehdusta torjuvia vaikutuksia. Lisää tutkimusta tarvitaan kuitenkin, ennen kuin voidaan sanoa, miten merkittävä vaikutus matchan antioksidanteilla todella on.
Matcha-teetä voi joka tapauksessa nauttia maukkaana osana tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota ja elämäntapaa, jonka kulmakiviä ovat runsas kasvisten, marjojen ja täysjyväviljan käyttö ja sekä säännöllinen liikunta ja riittävä lepo.