Matcha: Vihreä trendijuoma on maukas antioksidanttipommi

Matcha-tee trendaa – ja hyvästä syystä: Valloittavan vihreä tee sisältää runsaasti antioksidantteja ja virkistää lempeämmin kuin kahvi, ja juoman valmistaminen on itsessään kuin pieni rauhoittava rituaali. Katso täältä parhaat ja alkuperäiset reseptit.

Matcha-teetä sekoitetaan vispilällä.

PERINTEINEN JAPANILAINEN VIHREÄ TEE on suosittua niin terveellisyytensä kuin makunsakin ansiosta.

© iStock

Perinteinen matcha: Mukillinen mindfulnessia

Perinteinen ja autenttinen matcha-juoma koostuu yksinkertaisesti kahdesta ainesosasta: matcha-jauheesta ja vedestä. Tuloksena syntyy aivan omanlaisensa, ruohonvihreä ja samettisen täyteläinen makuelämys.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 kupillinen

  • 2 tl matcha-jauhetta
  • 60 cl keitettyä vettä

Valmistus:

  • Lämmitä kulho huuhtelemalla se lämpimällä vedellä – näin takaat optimaalisen lämpötilan juomalle.
  • Siivilöi kulhoon 1 tl matcha-jauhetta. Voit myös panna jauheen suoraan kulhoon ja sitten sekoittaa varovasti bambuvispilällä, kunnes mahdolliset kokkareet ovat hajonneet. Jauheen tulee olla hienoa ja tasaista.
  • Keitä vesi ja anna keitetyn veden jäähtyä 2 minuuttia ennen kuin kaadat sen jauheen sekaan. Teeveden lämpötila ei saa olla yli 80 astetta, muuten juoma voi maistua kitkerältä.
  • Sekoita teetä nopealla siksak-liikkeellä. Käytä mieluiten japanilaista bambuvispilää, jotta tee vaahtoutuu hyvin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös tavallista vispilää. Jatka sekoittamista, kunnes tee on koostumukseltaan tasaista ja sen pinnalla on ohut vaahtokerros. Tämä kestää noin puoli minuuttia.
  • Nauti tee heti. Muista myös nauttia itse prosessista ja rituaalista – se on olennainen osa (maku)elämystä.

VINKKI: Jauhetta on saatavana eri laatuina. Klassiseen matcha-teehen suositellaan käytettäväksi hienointa laatua, jota myydään usein joko premium- tai ceremonial-nimisenä. Se takaa maukkaimman teen, jossa ei ole liikaa kitkeriä vivahteita.

VINKKI: Nauti teesi heti valmistuksen jälkeen. Murskatuista, jauhetuista teelehdistä koostuva jauhe voi painua pohjaan, jos annat teejuoman seistä liian kauan.


Kirkkaan vihreä, täyteläinen teejuoma ja etenkin hurmaava matcha-latte ovat nousseet suursuosituiksi niin kahviloissa kuin kotikeittiöissäkin. Lämmin, pehmeän vaahdon kruunaama juoma jatkaa vuosisataista perinnettä ja hurmaa ainutlaatuisella ja autenttisen umamisella maulla, jollaista ei ole missään muissa teejuomissa.

Kerromme seuraavassa kaiken tästä herkullisesta teestä ja annamme parhaat reseptit niin perinteisen matchan kuin esimerkiksi virkistävän makoisan matcha-jäätelön valmistukseen.

Miksi matcha-tee on niin suosittua?

Suosioon on 3 hyvää syytä:

  • Se on terveellistä. Jauhe sisältää runsaasti antioksidantteja ja sillä uskotaan olevan tulehdusta torjuvia ominaisuuksia.

  • Se virkistää, mutta eri tavoin kuin kahvi. Juoman sisältämä kofeiini piristää, mutta ei tee oloa levottomaksi kahvin tapaan. Piristävä vaikutus on rauhallisempi ja tasaisempi ja myös kestää pidempään.

  • Sen valmistus on itsessään jo rentouttavaa. Juoman sekoittaminen on kuin pieni rituaali, joka rauhoittaa ja tyynnyttää mieltä keskellä kiireistä arkea.

1 Mitä matcha on?


Hurmaavan vehreä, täyteläinen tee on muutamassa vuodessa levinnyt japanilaisista temppeleistä länsimaisiin kahviloihin ja valloittanut niin ruohonvihreässä matcha latte -juomassa kuin värikkäissä smoothieissa ja leivonnaisissakin.

Teejuoma valmistetaan jauheesta, ja sen pehmeän koostumuksen kruunaa pinnalle muodostuva herkkä vaahto. Juoma tarjoaakin varsin erilaisen maku- ja aistielämyksen kuin muut teet ja suorastaan kutsuu hiljentymään kupillisen äärelle.

Perinteisesti se kuuluu nimittäin olennaisena osana japanilaiseen teeseremoniaan (chanoyu tai sadō), jonka tarkoituksena on saada mieli ja keho tasapainoon ja harmonisen tyyneen zen-tilaan.

2 Resepti: Matcha latte


Matcha latte jäillä.

VIHREÄ, VIRKISTÄVÄN HERKULLINEN VAIHTOEHTO kahvijuomille on syystäkin supersuosittu.

© iStock

Kotikeittiön täydellinen matcha latte

Matcha latte on perinteisen teejuoman moderni kahvilaversio, jossa jauhe sekoitetaan lämpimään maitoon ja juoma makeutetaan haluttaessa hunajalla, siirapilla tai vaniljalla. Tähän nautintoon riittää myös ceremonial- tai premium-laadun sijaan tavanomaisempi, ruoanlaittoon tarkoitettu teelaatu.

1 kupillinen matcha lattea

1–2 tl matcha-jauhetta
1 dl lämmintä vettä
2 dl maitoa tai esim. kaurajuomaa
Haluttaessa 0,5 tl hunajaa

Valmistus:

  • Siivilöi jauhe kulhoon. Voit myös sekoittaa jauheen kulhossa vispilällä tasaiseksi niin, ettei siihen jää paakkuja.
  • Kaada jauheen sekaan 1 dl lämmintä vettä ja sekoita noin 0,5–1 minuutti, kunnes pinnalle muodostuu ohut vaahtokerros. Muista, että vesi saa olla enintään 80-asteista. Anna kiehuneen veden jäähtyä 2 minuuttia ennen kuin kaadat sen jauheen sekaan.
  • Jos haluat juomaan makeutta, sekoita joukkoon hunaja.
  • Kaada sekaan 2 dl lämmintä ja mieluusti vaahdotettua maitoa.
  • Koristele ripottelemalla päälle hieman matcha-jauhetta.

VINKKI: Saat latteesi lisää makeutta sekä mausteisuutta sekoittamalla joukkoon ripauksen kanelia tai vaniljajauhetta.
VINKKI: Makua voi varioida vaihtelemalla juomassa käytettävää nestettä – kokeile esimerkiksi maidon ja kaurajuoman ohella myös vaikkapa kookosmaitoa tai mantelijuomaa.

Matcha-teeseremoniassa käytettäviä välineitä: bambuvispilä, bambulusikka ja kulhoja.

MATCHA-SETTI koostuu tyypillisesti kulhosta (chawan), vispilästä (chasen) ja lusikasta (chasaku).

© iStock

Tunnetko perinteiset välineet

Ja pitääkö parhaan lopputuloksen saamiseksi käyttää ”aitoja” välineitä? 🤔

Valmistusta varten voi toki ostaa juuri siihen tarkoitettuja välineitä, kuten pienen kulhon (chawan), bambulusikan (chashaku) ja ehkä erityisen matcha-kupin, jos kukkaro vain sallii. Voit kuitenkin hyvin myös käyttää niitä välineitä, mitä keittiöstä löytyy jo valmiiksi.

Jos tee-elämykseensä kuitenkin kaipaa edes jotain autenttista rekvisiittaa, kannattaa ensisijaisesti investoida perinteiseen bambusta valmistettuun vispilään (chasen).

Teetä voi nimittäin toki sekoittaa myös tavallisella vispilällä, mutta perinteisen bambuvispilän avulla on helpompi luoda kauniin vihreän juoman pinnalle juuri oikeanlainen vaahto.

3 Resepti: Matcha-latte jäillä


Matcha latte jäillä.

JÄÄKYLMÄ MATCHA LATTE sopii täydellisesti esimerkiksi kuumiin kesäpäiviin.

© iStock

Siivilöi, vispaa, sekoita: Näin valmistat täyteläisen, kylmän matcha latten

Kylmä ja makea teejuoma on omiaan piristämään oloa ja hellimään makuhermoja.

1 kupillinen matcha lattea jäillä

1–2 tl matcha-jauhetta
0,5 dl lämmintä vettä
2,5 dl maitoa tai esim. kaurajuomaa
1 reilu kourallinen jääpaloja
Haluttaessa 0,5 tl hunajaa

Valmistus:

  • Siivilöi jauhe kulhoon. Voit myös sekoittaa jauheen kulhossa vispilällä tasaiseksi niin, ettei siihen jää paakkuja.
  • Kaada jauheen sekaan 0,5 dl lämmintä vettä ja sekoita noin 0,5–1 minuutti, kunnes pinnalle muodostuu ohut vaahtokerros. Muista, että vesi saa olla enintään 80-asteista. Anna kiehuneen veden jäähtyä 2 minuuttia ennen kuin kaadat sen jauheen sekaan.
  • Jos haluat juomaan makeutta, sekoita joukkoon hunaja.
  • Lisää 2,5 dl kylmää vettä ja reilu kourallinen jääpaloja tai jäämurskaa. Sekoita.
  • Ripottele hieman matcha-jauhetta päälle koristeeksi.

VINKKI: Jos haluat erityisen täyteläisen juoman, sekoita lopuksi latte vielä tehosekoittimessa.

4 Onko matcha terveellistä?


Kyllä, matcha on tunnettu terveydelle hyödyllisistä ainesosistaan, joita on jopa enemmän kuin tavallisessa vihreässä teessä, vaikka molemmat ovat peräisin samasta Camellia sinensis -kasvista.

Tämä johtuu ensinnäkin jauheen valmistustavasta: teepensaat kasvatetaan viimeiset viikot varjossa, jolloin lehtiin kehittyy runsaasti antioksidantteja. Matchassa on myös mukana koko lehti jauhettuna sen sijaan, että lehdet vain haudutaan vedessä ja poistetaan sitten ennen teen nauttimista.

Kun mukaan jauhetaan koko lehti, juomaan saadaan myös mahdollisimman paljon teelehtien terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita, esimerkiksi C-vitamiinia ja aminohappoa L-teaniinia.

Teejauheen terveellisyys on kuitenkin etenkin sen sisältämien antioksidanttien ansiota. Erityisen tehokkaita ovat teen sisältämät polyfenolit, mukaan lukien katekiinit. Katekiinit sisältävät runsaasti EGCG:tä (epigallokatekiinigallaatti), joka puolestaan tunnetaan antioksidanttisista ja tulehdusta torjuvista ominaisuuksistaan.

Tutkimus osoittaa muun muassa, että matchan (ja vihreän teen) sisältämillä katekiineilla voi olla hyödyllisiä vaikutuksia sydämen, verisuonten ja solujen terveyteen – ja ne saattavat jopa auttaa ehkäisemään tiettyjä syöpiä.

Tutkimusmaailma tarjoaa siis useita lupaavia tuloksia matchan terveellisten ominaisuuksien suhteen. Samalla tutkijat korostavat kuitenkin, että monet kliinisistä kokeista on tehty eläimillä. Siksi olisi tehtävä lisää kliinisiä kokeita ja seurantakokeita ihmisillä.

Onko matchalla tulehdusta torjuvia ominaisuuksia?

Tutkimukset osoittavat, että antioksidanteilla, kuten EGCG:llä, voi olla elimistössä tulehdusta torjuvia vaikutuksia. Lisää tutkimusta tarvitaan kuitenkin, ennen kuin voidaan sanoa, miten merkittävä vaikutus matchan antioksidanteilla todella on.

Matcha-teetä voi joka tapauksessa nauttia maukkaana osana tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota ja elämäntapaa, jonka kulmakiviä ovat runsas kasvisten, marjojen ja täysjyväviljan käyttö ja sekä säännöllinen liikunta ja riittävä lepo.

5 Miksi matchaa kannattaa juoda?


Tulehdusta torjuvien ominaisuuksien lisäksi teellä on lempeän piristävä vaikutus, joka on monien mielestä miellyttävämpi kuin kahvin virkistävä vaikutus.

Matcha sisältää sekä kofeiinia että L-teaniinia, joka on ainutlaatuinen Camellia sinensis -kasvissa esiintyvä aminohappo.

Kofeiini on piristävä aine, joka voi antaa tarvittavaa lisäpotkua ja terästää keskittymistä esimerkiksi vaativan työpäivän tai pitkän palaverin aikana. Sillä on kuitenkin myös vähemmän miellyttäviä sivuvaikutuksia, kuten sydämentykytykset, levottomuus ja mahdolliset nukahtamisen ongelmat.

L-teaniini voi torjua juuri näitä sivuvaikutuksia. Aminohappo rauhoittaa hermostoa ja parantaa samalla keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta.

L-teaniinin uskotaan myös lisäävän aivojen dopamiinin ja serotoniinin tuotantoa.

Kaiken kaikkiaan kofeiinin ja L-teaniinin yhdistelmä voikin antaa kahvia ”rauhallisempaa” energiaa – jotkut kuvailevat sitä keskittymiskyvyn tasaisemmaksi terävöittäjäksi.

Lue myös: Mistä dopamiinia ja oksitosiinia saa?

6 Paljonko matchassa on kofeiinia?


Matchassa on tyypillisesti hieman vähemmän kofeiinia kuin kupillisessa kahvia.

Kofeiinin määrä tavallisen kokoisessa kahvikupillisessa ja matcha-kupillisessa:

  • Kofeiinia kupillisessa kahvia: 80–100 mg.
  • Kofeiinia kupillisessa matchaa: 30–70 mg.

Monet kokevat, että matcha antaa L-teaniinin ansiosta pitkäkestoisempaa ja tasaisempaa piristystä kahvin nopeaan ja lyhytkestoisempaan virkistävään vaikutukseen verrattuna.

7 Miltä matcha maistuu?


Maku on vehreä, hieman ruohomainen ja umaminen. Joidenkin mielestä se muistuttaa pinaattia tai merilevää, toiset tuntevat siinä täyteläistä makeutta.

Ensikertalaiselle teen maku voi tuntua hieman katkeralta, mutta kun makuhermot tottuvat juomaan, se tuntuu useimmista raikkaalta ja ”puhtaalta”. Mitä laadukkaampaa jauhetta käytetään, sitä vähemmän kitkeryyttä teessä on.

8 Mitä on matcha ceremonial grade?


Kuulostaa juhlavalta ja hienolta – ja sitä se onkin. Matcha ceremonial grade on nimittäin laadukkainta matcha-teetä, ja se on tarkoitettu perinteisiin teeseremonioihin, joissa korostuvat harmonia, hengellisyys ja henkinen puhdistautuminen. Sitä myydään myös premium- tai extra premium -teenä.

Hienostuneen ceremonial grade -jauheen valmistuksessa käytetään vain keväällä korjattuja ensimmäisiä, herkkiä teelehtiä. Ne antavat miedomman, makeamman ja herkullisemman maun, kun taas myöhemmin kaudella korjatut kypsät ja karkeammat lehdet ovat maultaan katkerampia.

Jälkimmäistä myydään esimerkiksi ”culinary grade”-laatuisena tai standardilaatuna. Se on edullisempaa kuin ceremonial-laatu ja sopii hyvin matchaa sisältäviin latte-juomiin, leivonnaisiin ja smoothieihin.

Kolme japanilaista naista teeseremoniassa.

TEESEREMONIOITA on pidetty Japanissa vuosisatojen ajan erityisissä teehuoneissa. Kuva on ”vasta” vuodelta 1894.

9 Mistä kasvista matchaa tehdään?


Matcha saadaan teepensasta eli Camellia sinensis -kasvista, eli samasta, josta saadaan vihreää, oolong-, mustaa ja valkoista teetä.

Matchan viljely ja käsittely:

  • Sadonkorjuu: Parhaan laatuinen tee saadaan keväällä korjatuista ensimmäisistä, nuorista lehdistä. Niiden maku on miedompi ja makeampi.

  • Viljely: Kasvit varjostetaan sadonkorjuuta edeltäviksi viikoiksi. Mitä tarkemmin prosessi onnistuu, sitä parempi laatu ja sitä enemmän klorofylliä ja aminohappoja lehtiin kehittyy, ja sitä syvempi maku ja kauniimpi vihreä väri saavutetaan.

  • Poiminta: Parhaimpiin teelaatuihin käytetään vain nuorimpia ja pehmeimpiä lehtiä. Muihin laatuihin käytetään usein kypsempiä lehtiä, jotka ovat karkeampia ja kitkerämpiä.

  • Käsittely: Parhaat lehdet höyrytetään nopeasti, kuivataan hellävaroen ja jauhetaan kivimyllyssä hienoksi jauheeksi.

  • Viljelyalue: Merenpinnan korkeus, maaperä, ilmasto ja alueen perinteet vaikuttavat myös makuun ja laatuun.

Mitä korkeampi laatu, sitä huolellisemmin prosessi on hoidettu kaikissa vaiheissa – ja se myös näkyy, tuoksuu ja maistuu teessä.

Teelehtiä jauhetaan.

TEELEHTIÄ JAUHETAAN hitaasti ja hellävaroen. Näin prosessissa ei muodostu lämpöä, joka voisi tuhota lehtien sisältämiä ravintoaineita.

© iStock

10 Onko matcha terveellisempää kuin kahvi?


Ei sinänsä – riippuu siitä, mitä terveyshyötyjä juomaltaan haluaa. Tee sisältää enemmän antioksidantteja kuin kahvi, mutta kahvilla on myös hyvin tutkittuja terveysvaikutuksia, muun muassa aineenvaihdunnan ja tiettyjen sairauksien ehkäisyn osalta.

Lue myös: Asiantuntija: Kahvi on terveellisempää kuin luulit

Useimmille valintaan vaikuttavatkin ennen kaikkea makumieltymykset ja oma kofeiinin sietokyky. Toisille myöhäisen iltapäivän kahvikupillinen voi aiheuttaa univaikeuksia, mutta matcha puolestaan ei.

Nainen juo matchaa tietokoneella työskennellessään.

TARVITSETKO PIENTÄ PIRISTYSTÄ? Onko kahvi liian tujua elimistöllesi? Matcha voi olla hyvä vaihtoehto.

© iStock

11 Voiko matcha ärsyttää vatsaa?


Matcha-tee ei varsinaisesti helli vatsaa, mutta se voi olla kuitenkin monille lempeämpi vaihtoehto kuin kahvi, yksinkertaisesti siksi, koska siinä on vähemmän kofeiinia.

Runsas vihreän teen juominen voi joka tapauksessa joillain ärsyttää vatsaa ja aiheuttaa närästystä samaan tapaan kuin runsas kahvin juonti.

12 Matcha-reseptejä


Superterveellisestä vihreästä jauheesta on moneen muuhunkin kuin teejuomaksi. Kokosimme ihanat reseptit terveellisiin makeisiin ja suolaisiin herkkuihin.

Maukas vihreä jauhe sopii niin leivontaan kuin jäätelöönkin

Matcha-raakakakun resepti.
© KUNTO PLUS

Vihreävalkoinen matcha-raakakakku

Raikas, herkullinen ja ilo silmälle. Tämä ei ole ehkä maailman helpoin kakku, mutta se on superterveellinen ja hurmaavan herkullinen.

Katso resepti täältä

Matcha-jäätelön resepti.
© wichmann+bendtsen

Matchajäätelö suklaaseen dipatussa vohvelissa

Terveellistä hemmottelua: valloittavan vihreä jäätelö maistuu vähintään yhtä ihanalta kuin näyttääkin.

Katso resepti täältä

Matcha-pallojen resepti.
© I FORM

Makeat matcha-pallot

Kokeile vanhojen tuttujen kookospallojen vihreää ja maukasta versiota – nämä herkut sopivat niin pikkumakeaksi iltapäivän piristeeksi kuin vaikkapa joulupöydän konvehdeiksi.

Katso resepti täältä.

Matcha-vohveleita, avokadoa ja katkarapuja.
© I FORM

Matcha-vohvelit, avokadoa ja katkarapuja

Nämä vihreät vohvelit sopivat erinomaisesti avokadon ja katkarapujen seuralaiseksi, ja ne pitävät myös olon kylläisenä pitkään.

Katso resepti täältä.