Näin tunnistat ultraprosessoidut elintarvikkeet
Seisot myymälän käytävällä ja haluaisit mieluiten olla ostamatta (kauhean paljon) ultraprosessoituja elintarvikkeita. Mitä teet? Lue tämä opas ennen kuin vastaat.
Seisot myymälän käytävällä ja haluaisit mieluiten olla ostamatta (kauhean paljon) ultraprosessoituja elintarvikkeita. Mitä teet? Lue tämä opas ennen kuin vastaat.
Jos olet kuullut ultraprosessoiduista elintarvikkeista, tuskin olet kuullut niistä mitään hyvää. Tutkimusten mukaan ne yhdistyvät muun muassa kohonneeseen tiettyjen syöpien, sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiin.
Ultraprosessoitu ruoka sisältää usein myös sokeria, epäterveellistä rasvaa ja suolaa, joten niitä on syytä välttää tai ainakin vähentää niiden käyttöä.
Miten se sitten onnistuu? Tässä artikkelissa se kerrotaan.
Selvitetään ensimmäiseksi, mitä ultraprosessoidulla elintarvikkeilla oikein tarkoitetaan.
Ne ovat elintarviketeollisuuden erittäin monin tavoin käsittelemiä ja muokkaamia elintarvikkeita.
Ultraprosessoiduissa elintarvikkeissa on usein säilöntäaineita ja muita lisäaineita, jollaisia kotikokilla ei ole käytettävissään. Tällaisia ovat esimerkiksi väriaineet, maunvahventeet, teolliset makeutusaineet, sakeutusaineet, paakkuuntumisenestoaineet ja pintakäsittelyaineet.
Lue myös: Miksi ultraprosessoidut elintarvikkeet voivat olla ongelma
Australialaisen tutkimuksen mukaan ultraprosessoidun ruuan käyttö lisää kohonneen verenpaineen esiintymistä ja kattava tutkimusanalyysi osoittaa kaikkiaan 25 terveysriskiä, jotka liittyvät runsaaseen ultraprosessoitujen elintarvikkeiden käyttöön.
Kysyimme Tanskan sydänyhdistyksen ravintoneuvojalta Natasha Selbergiltä, pitääkö ultraprossessoituja ruokia välttää.
Selbergin mukaan ei kannata tuijottaa pelkkää prosessointiastetta, vaan olennaisia ovat elintarvikkeiden valmistusaineet, ja sydänterveydelle merkittävintä on sokerin, suolan ja rasvan määrä.
”Poikkeuksiakin voi olla, mutta ylivoimaisesti useimmissa ultraprosessoiduissa elintarvikkeissa on paljon rasvaa, suolaa tai sokeria”, sanoo Selberg.
Alla Tanskan sydänyhdistyksen neuvojen pohjalta KUNTO PLUSsan Suomea varten muokkaamat neuvot kauppareissulle, jolta tullessa ostoskassit eivät notku epäterveellisiä, ultraprosessoituja syötäviä.
Näiden neuvojen avulla olet valmiimpi erottamaan ja välttämään ultraprosessoituja elintarvikkeita.
Jos olet tähän asti ollut ultraprosessoitujen elintarvikkeiden suurkuluttaja, huolettaa ehkä, miten on mahdollista ehtiä vielä laittamaan itse ruokaa kaiken muun kiireen keskellä. Sillä täytyy myöntää, että erittäin pitkälle jalostetut elintarvikkeet, kuten valmisruoat ja pikaruoka, voivat auttaa saamaan päivällisen pöytään nopeasti.
Lue myös: Päivällinen pöytään enintään 30 minuutissa
Terveellisen ruuan laittamisen hyvistä raaka-aineista ei tarvitse kestää tuntikausia.
”Terveellisesti voi syödä, vaikkei laittaisikaan kaikkea ruokaa alusta asti itse”, lohduttaa ravintoneuvoja Natasha Selberg.
Ja me KUNTO PLUSsassa olemme ehdottomasti samaa mieltä. Täältä saat hyviä vinkkejä. Hyviä ja terveellisiä ruokahetkiä!