Mitkä ovat lihajalosteita?

Vähän väliä kehotetaan välttämään lihajalosteita, mutta mitä kaikkea lihajalosteisiin oikein kuuluu? Katso täältä, mitä lihajalosteet ovat, ja mitä niiden tilalta voi käyttää.

Lihajalosteita

Kyse on tuotteista, joissa lihaa on suolattu, savustettu, kuivattu, hapatettu tai muulla tavoin käsitelty. Lihajalosteita ovat esimerkiksi valmiiksi marinoidut lihat, pekoni, makkarat, lihapitoiset leikkeleet, maksapasteijat ja savulihat – eli erittäin yleisesti kotikeittiössä käytetyt lihatuotteet.

Lihajalosteita on syytä välttää, koska tutkimusten mukaan ne kasvattavat esimerkiksi paksu- ja peräsuolisyövän riskiä muun muassa joissain tuotteissa käytetyn nitriittisuolan ja savustuksessa syntyvien haitallisten yhdisteiden vuoksi. Terveydellisten näkökulmien lisäksi lihan ja lihajalosteiden käytön vähentämistä suositellaan usein myös eläinsuojelullisista syistä sekä siksi, että lihantuotannon ympäristökuormitus on paljon suurempi kuin kasvisruuan.

Pekonia

Mitä pekonin tilalle makua antamaan?

Manteleita
© iStock

Pähkinöitä ja manteleita

Yrttejä
© iStock

Tuoreita yrttejä

Ruiskrutonkeja
© iStock

Täysjyväkrutonkeja

Kinkkua

Mitä ruokaan makkaran, ilmakuivatun- tai palvikinkun ja savulihan tilalle?

Lohta
© iStock

Kalaa

Kikherneitä
© iStock

Palkokasveja

Kalkkunaa
© iStock

Siipikarjan lihaa

Makkara

Leivänpäällisiksi lihaleikkeleiden sijaan

Broileria
© iStock

Aterialta jäänyttä lihaa

Keitetty kananmuna
© iStock

Munaa

Tonnikalaa purkissa
© iStock

Kalasäilykkeitä, kuten silliä

Artikkeli on julkaistu numerossa 10/2021