Mitkä ovat lihajalosteita?
Vähän väliä kehotetaan välttämään lihajalosteita, mutta mitä kaikkea lihajalosteisiin oikein kuuluu? Katso täältä, mitä lihajalosteet ovat, ja mitä niiden tilalta voi käyttää.
Vähän väliä kehotetaan välttämään lihajalosteita, mutta mitä kaikkea lihajalosteisiin oikein kuuluu? Katso täältä, mitä lihajalosteet ovat, ja mitä niiden tilalta voi käyttää.
Kyse on tuotteista, joissa lihaa on suolattu, savustettu, kuivattu, hapatettu tai muulla tavoin käsitelty. Lihajalosteita ovat esimerkiksi valmiiksi marinoidut lihat, pekoni, makkarat, lihapitoiset leikkeleet, maksapasteijat ja savulihat – eli erittäin yleisesti kotikeittiössä käytetyt lihatuotteet.
Lihajalosteita on syytä välttää, koska tutkimusten mukaan ne kasvattavat esimerkiksi paksu- ja peräsuolisyövän riskiä muun muassa joissain tuotteissa käytetyn nitriittisuolan ja savustuksessa syntyvien haitallisten yhdisteiden vuoksi. Terveydellisten näkökulmien lisäksi lihan ja lihajalosteiden käytön vähentämistä suositellaan usein myös eläinsuojelullisista syistä sekä siksi, että lihantuotannon ympäristökuormitus on paljon suurempi kuin kasvisruuan.
Artikkeli on julkaistu numerossa 10/2021