11 vinkkiä terveelliseen lounaaseen

Herkullisen ja terveellisen lounaan valmistamiseen ei tarvitse tuhrata turhia aikoja. Kokosimme 11 vinkkiä nopeaan, helppoon ja terveelliseen lounaaseen, joka antaa virtaa pitkälle päivään.

Terveellinen lounas – kanavartaita, häränsilmämuna ja kasviksia

TERVEELLINEN LOUNAS Terveellisen lounaan valmistaminen käy tarvittaessa alta aikayksikön, ja terveellisestä ateriasta saa energiaa pitkälle iltapäivään.

Lounas on monille päivän hankalin ateria – mielellään sitä söisi aina terveellisen lounaan, mutta eväiden kokkaamiseen ei tahdo jäädä aikaa eikä energiaa, ja kiireisen päivän keskellä tulee helposti napattua mitä tahansa, mitä on helposti ja nopeasti saatavilla ja mistä elimistö saa nopeasti lisää energiaa.

Sämpylä tai pikaruoka toki karkottavat nälän hetkeksi, mutta erityisen ravitsevia tai terveellisiä ne eivät ole. Liian köykäisen lounaan jälkeen nälkä yllättää pian uudestaan, jolloin pikaratkaisuna voi helposti tulla pisteltyä jotain runsassokerista, josta elimistö saa taas uuden virtapiikin. Liian tuhti lounas taas uuvuttaa olon, ja tarjoaa helposti energiaa yli tarpeiden.

Näin saat syötyä terveellisesti lounasaikaan

Terveellisestä lounaasta saa sopivasti energiaa pitkälle iltapäivään, eikä sen valmistamiseen tarvitse käyttää paljoakaan aikaan. Esimerkiksi banaani ja ruisleivästä tehty voikkari ovat helppo ja terveellinen pikalounas silloin, kun aika on todella kortilla.

Jos eväiden kokkailuun on voikkaria enemmän aikaa edellisenä päivänä, kannattaa lounasateria koostaa niin, että siinä on

  • kasviksia, mieluusti sellaisia, joissa on hampaille töitä, esim. kaalit
  • proteiinia, esimerkiksi kalaa tai kanaa
  • terveellistä rasvaa, esimerkiksi avokadoa ja
  • jotakin täysjyvätuotetta hiilihydraatin lähteenä.

Näin saat koostettua lounasaterian, joka pitää olon kylläisenä ja verensokerin tasapainossa ja ehkäisee näin tehokkaasti runsassokerisia ja -rasvaisia houkutuksia myöhemmin iltapäivällä.

Herkulliset ja terveelliset eväsvinkit

Parhaat lounasvinkit

Olemme koonneet alle parhaat lounasvinkkimme, joiden avulla terveellinen lounastaminen onnistuu kiireenkin keskellä. Terveellinen lounas voi olla päivän paras ateria, joka auttaa päivänkin sujumaan paremmin ja työt luistamaan.

Katso lisää lounasreseptejä täältä.