6 väitettä kasvijuomista

Ravitsemussuosituksissa suositellaan edelleen ruokajuomaksi rasvatonta maitoa, piimää tai hanavettä, mutta silti yhä useampi on luopunut lehmänmaidosta ainakin osittain ja korvannut sen kasviperäisellä juomalla, joka on tehty esimerkiksi kaurasta tai soijasta. Kasvijuomista kuulee monenlaisia väitteitä, mutta mitkä niistä pitävät paikkansa?

Kaura-, soija-, riisi-, manteli- ja kookosjuomaa

KASVIJUOMAT Mitkä väitteet ovat kasviperäisten juomien kohdalla totta ja mitkä tarua? Lue totuus kuudesta väitteestä.

© iStock

6 VÄITETTÄ KASVIJUOMISTA

Väite 1: Ihmiselle luonnollisempaa

TARUA!

Monissa kasvijuomissa on sokeria, siirappia, aromiaineita ja sakeuttamisaineita sekä monenlaisia lisäaineita, lisättyä kalsiumia ja vitamiineja.

Luomuversioihin ei lisätä kalsiumia eikä vitamiineja, joten ne ovat siinä mielessä vähemmän terveellisiä.

Väite 2: Kasvijuoma sopii kaikille

TARUA!

Kasvijuomat voivat aiheuttaa allergiaa ja vatsavaivoja siinä missä maitokin.

Jos on soijalle allerginen, saa oireita myös soijajuomasta. Sama pätee myös pähkinöistä valmistettuihin juomiin – nekin aiheuttavat allergisia reaktioita aivan samoin kuin pähkinät.

Väite 3: Kasvijuomalla voi täysin korvata lehmänmaidon

TARUA!

Kasvijuomat eivät ravintosisällöltään vastaa maitoa, vaikka niihin olisi lisätty kalsiumia (ja D-vitamiinia, jota lisätään myös maitoon).

Vain soijajuomassa on yhtä paljon proteiinia kuin maidossa. Toisaalta länsimaisessa ruokavaliossa on riittävästi proteiinia muutenkin.

Kannattaako valita kaura-, soija- vai mantelijuoma vai jokin muu vaihtoehto? Lue lisää eri kasvijuomien plussista ja miinuksista täältä!

Lehmänmaito vs. kasvijuomat

Alla on suuntaa antava vertailu yleisimpien kasvijuomien ja lehmänmaidon ravintoarvoista.

Todelliset arvot riippuvat kuitenkin aina valitusta maito- ja kasvijuomatyypistä sekä eri tuotemerkeistä ja -vaihtoehdosta.

Lehmänmaidon ja kasvijuomien ravintosisältö

LEHMÄNMAIDON JA KASVIJUOMIEN RAVINTOSISÄLTÖ Kalsium on merkitty punaisella (mg/100 g), proteiini tummanvihreällä (g/100 g), hiilihydraatti vaaleanvihreällä (g/100 g) ja rasva sinisellä (g/100 g)

Lähde: Science

Väite 4: Ympäristölle parempi valinta

TOTTA!

Oxfordin yliopistossa tehdyn, vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan maidontuotanto rasittaa ympäristöä huomattavasti enemmän kuin kasvijuomien tuotanto.

Jos vaihtaa maidon kasvijuomaan, hiilijalanjälki pienenee siltä osin noin puoleen ja vettäkin kuluu vähemmän.

Väite 5: Soijajuoma on terveellisin

EI TOTTA EIKÄ TARUA!

Kanadalaisessa McGill-yliopistossa vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan soijajuoma on ravintoarvoiltaan lähinnä maitoa ja siten paras kasvipohjainen korvike (täys)maidolle.

Jos kalorit kiinnostavat, kaikissa sokeroimattomissa kasvijuomissa on vähemmän energiaa kuin täysmaidossa.

Väite 6: Vähärasvaiset maitotuotteet voivat pahentaa aknea

TOTTA!

Kattava kansainvälinen tutkimusanalyysi osoittaa, että etenkin vähärasvaisten maitotuotteiden käyttö lisää ihon epäpuhtauksia ja aknea.

Erityisesti maitotuotteissa, joista rasva on poistettu, on paljon kasvuhormoneja, jotka voivat pahentaa aknea.

Lähde: S. Eriksen, ravitsemustieteen lehtori, Kööpenhaminen ammattikorkeakoulu