3 uskomusta kasvisruuasta

Salaattia, salaattia ja vielä kerran salaattia. Kasvisruoka ei ole ollut enää pitkään aikaan pelkkää salaatin syömistä, tylsää ja mautonta ruokaa, josta jää kaiken lisäksi nälkä. Nykyään tarjolla on runsaasti herkullisia vaihtoehtoja lihalle. Katso mitkä 3 uskomusta eivät pidä paikkaansa.

Nainen syö kasvisburgeria

LIHATON HAMPURILAINEN? Laita hampurilaisen väliin naudanjauhelihapihvin sijasta kasviperäisestä proteiininlähteestä tehty pihvi.

© J. Helbig

Yhä useampi on vähentänyt lihan osuutta ruokavaliossaan, mutta moni uskoo silti yhä lihan ylivertaisuuteen niin maun kuin täyttävyydenkin puolesta. Kumoamme kolme sitkeää kasvisruokaan liittyvää uskomusta.

1. Kasvisruoka on tylsää!

Päinvastoin! Liharuoat ovat usein tylsän ruskeita, mutta kasvisruoka pursuaa värejä. Valitse lautaselle mahdollisimman paljon eri värejä ja viimeistele annokset tuoreilla yrteillä, niin saat myös silmänruokaa.

2. Salaatti ei maistu miltään

Salaatti on suhteellisen mautonta ilman kastiketta. Kokeile maustaa salaatti esimerkiksi oliiviöljyllä, balsamicolla tai itse puristetulla appelsiinimehulla. Äläkä kitsastele täytteissä!

Täältä saat runsaasti reseptejä herkullisiin ja täyttäviin salaatteihin

3. Rehut eivät täytä

Ruoka pitää kylläisenä, kun siinä on kuitua ja proteiinia. Käytä siis enemmän täysjyvää, vihanneksia, kananmunaa, rahkaa, kvinoaa, pähkinöitä ja papuja. Voit kokeilla myös lukuisia saatavilla olevia kasvisproteiinituotteita, joita on helppo käyttää.

Osta kaappiin säilöttyjä papuja ja kikherneitä. Ne ovat hyvä proteiininlähde lihan sijaan. Säilykepavut ovat käyttövalmiita sellaisenaan, mutta kuivattuja papuja sekä muita kuin punaisia linssejä pitää liottaa ennen käyttöä. Lihaa korvaamaan käytettäville kasvisproteiinituotteille tarvitsee harvoin tehdä muuta kuin lämmittää ne.

10 parasta proteiininlähdettä

Lähteitä: Luke, THL, Tilastokeskus

Juttu on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 16/2019.