Nainen syö kasvisburgeria
Lihaton hampurilainen?

Laita hampurilaisen väliin naudanjauhelihapihvin sijasta kasviperäisestä proteiininlähteestä tehty pihvi.

© J. Helbig

3 uskomusta kasvisruuasta

Salaattia, salaattia ja vielä kerran salaattia. Kasvisruoka ei ole ollut enää pitkään aikaan pelkkää salaatin syömistä, tylsää ja mautonta ruokaa, josta jää kaiken lisäksi nälkä. Nykyään tarjolla on runsaasti herkullisia vaihtoehtoja lihalle. Katso mitkä 3 uskomusta eivät pidä paikkaansa.

maanantai 13. huhtikuuta 2020 teksti I. Eriksen ja T. Sandorf

Yhä useampi on vähentänyt lihan osuutta ruokavaliossaan, mutta moni uskoo silti yhä lihan ylivertaisuuteen niin maun kuin täyttävyydenkin puolesta. Kumoamme kolme sitkeää kasvisruokaan liittyvää uskomusta.

1. Kasvisruoka on tylsää! 

Päinvastoin! Liharuoat ovat usein tylsän ruskeita, mutta kasvisruoka pursuaa värejä. Valitse lautaselle mahdollisimman paljon eri värejä ja viimeistele annokset tuoreilla yrteillä, niin saat myös silmänruokaa. 


Hyvä vinkki

Iso satsi kerralla

Jos aika on kortilla, kuori ja paloittele suuri erä kasviksia kerralla ja säilytä niitä valmiina viileässä kannellisissa astioissa tai pakastuspusseissa. Kaupan vihannesosastolta saa myös valmiiksi kuorittuja ja pilkottuja vihanneksia, jos oma aika tai kärsivällisyys ei riitä kuorimiseen ja paloitteluun.

2. Salaatti ei maistu miltään

Salaatti on suhteellisen mautonta ilman kastiketta. Kokeile maustaa salaatti esimerkiksi oliiviöljyllä, balsamicolla tai itse puristetulla appelsiinimehulla. Äläkä kitsastele täytteissä!

Täältä saat runsaasti reseptejä herkullisiin ja täyttäviin salaatteihin


3. Rehut eivät täytä

Ruoka pitää kylläisenä, kun siinä on kuitua ja proteiinia. Käytä siis enemmän täysjyvää, vihanneksia, kananmunaa, rahkaa, kvinoaa, pähkinöitä ja papuja. Voit kokeilla myös lukuisia saatavilla olevia kasvisproteiinituotteita, joita on helppo käyttää.

Osta kaappiin säilöttyjä papuja ja kikherneitä. Ne ovat hyvä proteiininlähde lihan sijaan. Säilykepavut ovat käyttövalmiita sellaisenaan, mutta kuivattuja papuja sekä muita kuin punaisia linssejä pitää liottaa ennen käyttöä. Lihaa korvaamaan käytettäville kasvisproteiinituotteille tarvitsee harvoin tehdä muuta kuin lämmittää ne.

10 parasta proteiininlähdettä


Laske oma proteiinintarpeesi

Tarvitset proteiinia noin yhden gramman painokiloa kohti päivässä, jotta elimistö toimii normaalisti ja esimerkiksi lihasmassa säilyy. 75-­kiloinen tarvitsee siis noin 75 grammaa proteiinia päivässä. Se vastaa kolmea alla olevaa 25 gramman proteiiniannosta. 

Näista saat 25 g proteiinia

  • 1 broilerifile 
  • 1 lohifile 
  • 2½ dl rahkaa 
  • 2 kananmunaa 
  • 5 rkl raejuustoa 
  • ½ lautasellista papuja tai linssejä


Lähteitä: Luke, THL, Tilastokeskus


Juttu on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 16/2019.


Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee