Itse tehty proteiinipatukka – helppoa, terveellistä ja herkullista

15 minuuttia
258 kcal

Miten olisi kotitekoinen proteiinipatukka? Nämä herkut sisältävät runsaasti proteiinia ja muita terveellisiä ravintoaineita ja valmistuvat vain vartissa!

Itse tehty suklaanmakuinen proteiinipatukka – resepti

ITSE TEHTY PROTEIINIPATUKKA sisältää vahvasti kuitua ja proteiinia ja maistuu NIIN herkulliselta. Kokeile helppoa reseptiä.

© wichmann+bendtsen

Itse tehty proteiinipatukka – resepti

Proteiinipatukka on melkeinpä yhtä helppo tehdä itse kuin napata kaupasta mukaan. Tällä reseptillä patukoiden valmistamiseen menee vain 15 minuuttia, minkä jälkeen ne saavat viettää tunnin pakastimessa. Itse tehty proteiinipatukka on paitsi terveellisempi, myös vähintäänkin yhtä herkullinen kuin kaupasta ostettu.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 kpl

  • 8⅓ g saksanpähkinöitä
  • 8⅓ g manteleita
  • 41 g suklaan makuista heraproteiinijauhetta (70 g proteiinia per 100 g)
  • 25 g kaurahiutaleita
  • ⅓ rkl kaakaojauhetta
  • ¼ tl vaniljajauhetta
  • 16 g maapähkinävoita
  • ¼ rkl hunajaa
  • ½ dl maitoa tai kasvijuomaa

Itse tehty suklaanmakuinen proteiinipatukka

  • Rouhi pähkinät ja mantelit.
  • Sekoita keskenään kaikki ainekset maitoa lukuun ottamatta.
  • Lisää maitoa vähän kerrallaan kunnes koostumus on kiinteä ja tasainen. Kaikkea maitoa ei välttämättä tarvita.
  • Levitä massa leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (12 x 22 cm) ja painele hyvin. Pane vuoka tunniksi pakastimeen.
  • Leikkaa massasta 12 patukkaa. Patukat säilyvät pakasteessa kaksi kuukautta (ota sulamaan 15–20 minuuttia ennen tarjoilua) ja jääkaapissa neljä päivää.

VINKKI Kääri jokainen valmis proteiinipatukka kelmuun tai leivinpaperiin, niin ne ovat valmiita mukaan otettavaksi.


Suussa sulavan herkullista – ilman lainkaan lisättyä sokeria. Itse tehty proteiinipatukka sopii täydellisesti evääksi mukaan niin töihin kuin treeneihinkin tai vaikkapa terveelliseksi jälkiruoaksi. Toivottavasti nautit niistä yhtä paljon kuin me.

Kokeile yllä olevaa proteiinipatukkareseptiä ja lue lisää proteiinipatukoista alta.

1 Onko proteiinipatukka terveellinen?


Ruokien leimaaminen terveellisiksi tai epäterveellisiksi on turhan yksioikoista – mikään ruoka-aine ei ole itsessään niin epäterveellinen, etteikö se mahtuisi muuten ravitsevaan ja monipuoliseen ruokavalioon, kuten ei myöskään mikään ruoka-aine ole niin terveellistä, että sillä pärjäisi pelkästään.

Proteiinipatukka ei luonnollisestikaan voi korvata terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, ja monet proteiinipatukat ovat suhteellisen kaloripitoisiakin. Reseptillämme tehty proteiinipatukka sisältää energiaa 200–300 kcal – eli saman verran kuin moni kaupan proteiini- ja suklaapatukka – mutta toisaalta huomattavasti enemmän kylläisyyttä tuovaa proteiinia ja kuitua eikä toisaalta juurikaan lisäaineita tai esimerkiksi palmuöljyä. Nauti silti kohtuudella!

Itse tehty proteiinipatukka vs. Snickers-patukka

Vertailussa KUNTO PLUSsan reseptillä tehty proteiinipatukka sekä Snickers-patukka
Snickers (1 kpl = 57 g)KUNTO PLUSsan proteiinipatukka (1 kpl = 78 g)Snickers (per 100 g)KUNTO PLUSsan proteiinipatukka (per 100 g)
Energiaa276 kcal258 kcal484 kcal453 kcal
Proteiinia5 g21 g9 g37 g
Rasvaa13 g12 g23 g21 g
Hiilihydraattia34 g14 g60 g25 g
Kuitua1 g3,5 g1,8 g6,1 g

2 Mihin proteiinia tarvitaan?


Proteiini on elimistön rakennusainetta, ja sitä tarvitaan esimerkiksi ylläpitämään lihas- ja luumassaa.

Valmispatukoiden proteiinipitoisuuden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Proteiinipatukassa pitäisi olla 20 grammaa proteiinia 100 grammassa, muuten kyse on energiapatukasta, josta saa lähinnä energiaa – eli toisin sanoen kaloreita.

Lue myös: Mitä proteiini on?

3 Voiko proteiinipatukka korvata aterian?


Proteiinipatukka ei korvaa ateriaa, eivätkä proteiinipatukat vastaa ateriankorviketuotteita, kuten esimerkiksi Nutrilett-patukoita. Varsinaiset ateriankorvikepatukat sisältävät proteiinin lisäksi muun muassa elimistön tarvitsemia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita monipuolisen aterian tapaan.

4 Sopivatko proteiinipatukat laihduttajalle?


Proteiinin saannin lisääminen voi olla hyödyllistä laihdutettaessa, koska kilojen karistessa hupenee usein myös lihasmassaa. Tätä voidaan jossain määrin estää, jos ruokavaliosta saa riittävästi proteiinia ja lihaksia vahvistetaan lihasvoimatreenillä. Proteiini on myös täyttävää ja auttaa pitämään olon kylläisenä, kun energiansaantia rajoitetaan.

On hyvä huomata, että monet proteiinipatukat sisältävät paljon sokeria, joten niitä kannattaa verrata lähinnä suklaapatukkaan. Proteiinipatukka voi kuitenkin olla makeannälän taltuttujana parempi vaihtoehto tavallisten makeiden herkkujen tilalle.

5 Sopivatko proteiinipatukat treenaajalle?


Treenaajalle tarkoitettu proteiinipatukka sisältää tyypillisesti hiilihydraattia, josta saa energiaa treeniin, ja proteiinia, joka tukee lihasten palautumista ja jälleenrakennusta treenin jälkeen. Lisäksi niissä voi olla vitamiineja ja antioksidantteja. Näitä kaikkia sisältävät myös KUNTO PLUSsan proteiinipatukat, joihin tulee muun muassa pähkinöitä ja täysjyväviljoja.

LASKE: Paljonko pitää syödä proteiinia päivässä?

6 Lisää reseptejä: Mysli-, raaka- ja suklaahippupatukat


Myslipatukka
© wichmann+bendtsen

Itse tehdyt myslipatukat

Itse tehdyt myslipatukat sopivat täydellisesti terveelliseksi välipalaksi – ne sisältävät tuhdisti kuituja mutta eivät lainkaan lisättyä sokeria.

Resepti löytyy täältä

Raakapatukat
© wichmann+bendtsen

Kaakaoiset raakapatukat

Patukat on makeutettu taateleilla valkoisen sokerin sijaan, ja kaikki tarvittavat ainekset löytyvät lähikaupasta.

Resepti löytyy täältä

Proteiinipatukat
© wichmann+bendtsen

Suklaahippu-keksitaikinapatukat

Mehevät itse tehdyt proteiinipatukat sopivat niin akuuttiin makeanhimoon kuin treenin jälkeiseksi palautusherkuksikin.

Resepti löytyy täältä