Mikä avuksi levottomiin jalkoihin?

Levottomat jalat kiusaavat monia iltaisin, kun pitäisi käydä nukkumaan. Listasimme neljä hyvää neuvoa, joilla levottomia jalkoja voi rauhoittaa.

Nainen ojentaa käsiä kohti jalkoja

LEVOTTOMAT JALAT Äh, äh, äh... menevätkö yöt asentoa vaihdellessa, kun jalkoja pakottaa? Levottomia jalkoja voi onneksi rauhoittaa kotikonstein.

© iStock

Mistä levottomat jalat johtuvat?

Monia vaivaa kuuma, pistelevä, kihelmöivä, polttava ja ehkä jopa kivulias tunne jaloissa erityisesti iltaisin. Vaiva voi esiintyä kausittain, mutta yleensä se pahenee iän myötä. Levottomien jalkojen varsinaista syytä ei tarkasti tunneta, eikä tarjolla ei ole myöskään mitään patenttiratkaisua. Oireiden helpottamiseksi on kuitenkin olemassa kotikonsteja, jotka auttavat monilla. Mikäli oireet haittaavat elämänlaatua, niitä voidaan helpottaa myös lääkehoidolla.

4 neuvoa levottomien jalkojen rauhoittamiseen

Pidä jalat lämpiminä

Mukavat unisukat auttavat pitämään jalat lämpiminä ja auttavat näin nukahtamaan paremmin.

Muista liikkua

Toimistotöissä paikoillaan istuminen pahentaa jalkojen levottomuustaipumusta. Säännöllinen liikunta ja esimerkiksi kävelylenkki illalla voi helpottaa oireta.

Lue myös: Näin teet työpäivästä terveellisemmän

Anna jaloille kylpy

Jalkakylpy sekä jalkojen suihkuttelu ja voitelu voivat auttaa oireisiin.

Kokeile ravintolisää

Hevoskastanjan siemenuutteen luvataan helpottavan suonenvetoja ja virkistävän jalkoja. Myös magnesium- ja foolihappolisistä voi olla apua. Oireiden takana voi olla myös raudanpuute. Ennen lisien käytön aloittamista kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Lähde: Duodecim/Terveyskirjasto