Suonikohjut – näin niitä voi hoitaa

Kiemuraiset ja muhkuraiset verisuoniverkostot ovat yllättävän yleisiä: noin joka kolmas nainen kärsii suonikohjuista. Kerromme, miten niitä voi hoitaa.

Suonikohjuja jalassa

SUONIKOHJUT vaivaavat jopa joka kolmatta naista.

© iStock

Oletko havainnut säärien tai reisien iholla muhkuraisia, mutkittelevia verisuonten verkostoja? Kyseessä ovat suonikohjut. Ilmiö on periytyvä ja useimmiten vaaraton, mutta jos suonikohjuja alkaa tulla runsaasti, muutama hoitoniksi on paikallaan.

1 Mitä suonikohjut ovat?


Jos säärten pinnalla näkyy mutkittelevia, muhkuraisia verisuonia, kyse on suonikohjuista. Vaivan latinankielinen nimi on varix, ja kyse on venyneistä laskimoverisuonista, jotka ovat alkaneet pullistella. Kun ihon pinnalla oleva laskimo pullistuu, sen läpimitta saattaa olla 3–4 mm tai enemmän.

Suonikohjuja jalassa

SUONIKOHJUT syntyvät, kun paine laskimoverisuonissa kasvaa ja suonet alkavat pullistella.

© iStock

2 Miten suonikohjut syntyvät?


Kuten kaikkialla kehossa, myös jaloissa on laskimosuonia, joiden tehtävä on kuljettaa verta takaisin sydämeen päin. Painovoima vaikeuttaa tehtävää, mutta laskimot saavat työntöapua lihaksilta, jotka saavat veren kulkeutumaan alhaalta ylös sydäntä kohti. Lisäksi laskimoiden sisällä on läppiä, jotka toimivat aivan kuin kanavan sulkuportit estäen verivirran kulkeutumisen väärään suuntaan.

Läpät aukeavat ainoastaan yhteen suuntaan, mutta jos läppien toiminta heikkenee, veren virtaus hidastuu, ja näin syntyvät suonikohjut. Kun veri virtaa hitaammin, sitä alkaa pakkautua laskimoon, joka alkaa muodostaa mutkia, laajentua ja venyä. Suonikohjun alku on syntynyt.

Lue myos: Miten pahanhajuinen hengitys syntyy?

Verisuonten läppiä

NÄIN SUONIKOHJUT SYNTYVÄT

 • Laskimoissa olevat läpät (A) ohjaavat veren virtaamaan oikeaan suuntaan (B) eli ylös sydäntä kohti.
 • Kun alhaaltapäin tuleva veri aiheuttaa painetta, läpät aukeavat kuin portit ja sulkeutuvat nopeasti uudestaan (C).
 • Jos läpät toimivat huonosti, painovoima painaa virtaa alaspäin (D). Kun veren virtaus hidastuu tai pysähtyy, suoneen syntyy painetta ja se pullistuu ja alkaa muodostaa mutkia.

3 Mihin suonikohjut syntyvät?


Suonikohjut ilmestyvät tavallisimmin pohkeiden ja reiden alueelle, missä laskimoihin kohdistuu suurin paine. Yleisimpiä paikkoja ovat reiden sisäpinta, nivusten seutu ja pohkeet polvitaipeen seutuvilta alaspäin.

Lue myös: Ruusufinni – mitä punoittavalle ja rakkulaiselle iholle voi tehdä?

4 Milloin suonikohjut syntyvät?


Suonikohjut ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Tietyt elämäntilanteet kasvattavat suonikohjuriskiä.

Lue myös: Kenelle voi tulla jalkapohjan syylä?

30 % naisista saa elämänsä aikana suonikohjuja.

Suonikohjujen syntyyn vaikuttavia tekijöitä

Kuvituskuva geeneistä

PERIMÄ

Jos toisella tai molemmilla vanhemmilla on suonikohjuja, niiden esiintymisriski on lapsilla suurempi, sillä taipumus on periytyvä.

Piirros raskaana olevasta

RASKAUS

Noin kolmasosa raskaana olevista huomaa, että vatsan lisäksi myös suonet turpoavat. Syynä ovat sekä raskauden alkuvaiheen hormonit että sikiön painon aiheuttama loppuraskauden aikainen paine. Useimmissa tapauksissa suonikohjut onneksi katoavat synnytyksen jälkeen.

Kuvituskuva vaa'asta

YLIPAINO

Runsas ylipaino aiheuttaa painetta myös verisuonistossa, mikä saattaa synnyttää suonikohjuja.

Kuvituskuva silmälaseista

IKÄ

Harvinaisissa tapauksissa suonikohjuja voi syntyä jo 20-vuotiaillekin, mutta yleensä kyse on ikääntyneempien vaivasta. Täysin tarkkaa syytä ei tälle tiedetä, mutta yhden teorian mukaan laskimonseinämien kudos löystyy iän myötä, mikä loitontaa myös laskimoläppiä toisistaan heikentäen niiden tiiviyttä.

5 Voivatko suonikohjut olla vaarallisia?


Suonikohjut eivät kaunista, mutta useimmiten niistä ei ole vaaraa. Joillakin jalat saattavat tuntua raskailta, toisilla suonikohjut aiheuttavat myös jalkojen levottomuutta ja kutinaa, ja tämä pätee etenkin istumatyössä.

Harvinaisemmissa tapauksissa suonikohjut voivat aiheuttaa pullistuneiden suonten tulehduksia. Jos jaloissa on vuosia kestänyttä turvotusta, tuloksena voi olla ihottumaa ja pintahaavoja, mutta tämä on erittäin harvinaista.

6 Miksi suonikohjut syntyvät?


Sitä, miksi jotkut saavat suonikohjuja herkemmin kuin toiset, ei täysin tiedetä. Jos vanhemmilla on taipumusta saada suonikohjuja, myös lasten todennäköisyys kärsiä samasta vaivasta kasvaa, sillä laskimoläppien heikko toiminnallisuus periytyy erittäin usein. Pintalaskimoiden läppien heikko toiminta voi siis olla perinnöllistä. Suonikohju voi syntyä myös syvemmällä olevassa laskimoverkossa olevan veritulpan tai heikentyneen verenkierron seurauksena.

Sääriin ja reisiin ilmestyvien suonikohjujen syynä voi olla se, että ollaan pitkään liikkumatta esimerkiksi jalkavamman tai pitkän lentomatkan vuoksi. Tällaisessa tilanteessa syvemmällä oleva veritulppa voi lähteä liikkeelle, mikä aiheuttaa ylimääräistä painetta pintalaskimoissa. Pintalaskimot venyvät, kunnes niihin tulee suonikohju.

Perinnölliset suonikohjut ovat jopa 50 kertaa niin yleisiä kuin veritulpan aiheuttamat. Kun suonikohjuja alkaa ilmestyä, on erittäin tärkeää selvittää, mistä ne johtuvat, jotta vaiva hoidetaan oikein.

LUE MYÖS: Miksi korvavaikku tukkii korvat?

7 Voiko suonikohjujen syntymistä ehkäistä?


Olisi mukavaa voida vastata, että suonikohjut ovat vältettävissä oikeiden elintapavalintojen avulla, mutta valitettavasti taipumus saada suonikohjuja on pitkälti perimän sanelemaa. Omilla liikunta- ja muilla tottumuksilla voi onneksi jonkin verran itse vaikuttaa siihen kuinka varhain ja miten laajoina suonikohjut ilmestyvät.

LUE MYOS: Hämähäkkisuonet, luutasuonet eli näkyvät pintasuonet – hoito ja ehkäiseminen

Näin voit pienentää suonikohjujen riskiä

 • Vältä istumasta tai seisomasta pitkiä aikoja kerrallaan.
  Jaloittele säännöllisesti, jotta lihakset vertyvät ja aktivoituvat.

 • Nosta taukojen aikana jalat ylös.
  Jalkojen nostaminen auttaa etenkin, jos istuu pitkään paikallaan.

 • Pyri pitämään paino kurissa.
  Ylipainon kertyminen lisää laskimoihin kohdistuvaa painetta.

 • Käytä kompressiosukkia.
  Kompressiosukat lievittävät suonikohjujen oireita ja helpottavat jalkojen väsymystä ja ehkäisevät turvotusta, mutta nekään eivät valitettavasti voi ehkäistä suonikohjujen pahenemista, jos taipumus on peritty.

3 KOMPRESSIOSUKAT, jotka voivat auttaa

Mukavat ja ylelliset tukisukat

Mukavissa ja ylellisissä tukisukissa on 50 % bambua, joka tuntuu pehmeältä ja imee hyvin kosteutta. Jalat tuntuvat kuivilta, lämpimiltä ja virkeiltä.

Tenbro Bamboo Compression Stockings, 16 €

Sidoste Merino kompressiosukka

Lämpimät kompressiosukat

Merinovillainen kompressiosukka on talviurheilijan unelma. Ohut mutta lämmin kompressiosukka saa jalan tuntumaan kevyeltä, ja kompressio myös tehostaa jalan lymfakiertoa ja palautumista.

Sidoste Merino kompressiosukka Pihka, 21,90 €

Tritanium eXtend Low kompressiosukka

Pitkät kompressiosukat

Sukkien optimoitu asteittainen matala kompressiopaine (10–15mmHg) ja miellyttävät materiaalit auttavat jalkoja jaksamaan paremmin sekä pitkillä lentomatkoilla että istuma- ja seisomatyössä.

Tritanium eXtend Low kompressiosukka, 39,90 €

LUE MYÖS: Opas kompressiosukkien valintaan

8 Mitä voi tehdä, jos suonikohjut ovat jo ilmestyneet?


Suonikohjuista kärsivää kehotetaan usein lisäämään liikuntaa, mutta suonikohjuja ei saa katoamaan juoksemalla tai jumppaamalla. Jos laskimot ovat päässeet laajenemaan ja mutkittelemaan, niiden korjaamiseksi tarvitaan hoitoa ja viime kädessä leikkaus. Suonikohjujen lisääntymistä voi kuitenkin onneksi hidastaa liikunnan avulla.

Milloin suonikohjut vaativat leikkaushoitoa?


Useimmiten suonikohjut ovat vaarattomia, eikä niitä tarvitse erityisesti hoitaa, mutta kauniita ne eivät toki ole. Jos violetin verkon haluaa pois reisistä tai pohkeista, hoitomuotoja löytyy.

Jos suonikohjut aiheuttavat turvotuksen tai haavojen kaltaisia vakavia vaivoja, ne on syytä leikkauttaa pois. Suonikohjujen laatu ja tila kannattaa ensimmäiseksi tarkistuttaa verisuonien hoitoon erikoistuneella lääkärillä, jotta oikea hoitotapa voidaan määritellä.

Jos suonikohjujen muodostuminen johtuu veritulpista, leikkaushoitoa ei välttämättä suositella, koska se voi edelleen vaikuttaa haitallisesti verenkiertoon.

LUE MYÖS: Voiko selluliittia poistaa?

9 Miten suonikohjuja voidaan hoitaa?


Suonikohjuja voidaan hoitaa eri tavoin tapauksesta riippuen.

Vaahtohoito

Vaahtohoito eli skleroterapia on kemiallinen käsittely, jolla voidaan poistaa suurin osa suonikohjuista. Kohjuiseen suoneen ruiskutetaan vaahtomaista lääkeainetta, joka kuihduttaa vähitellen suonen pois. Jäljelle jäänyt arpikudos poistuu aineenvaihdunnan mukana. Hoito tehoaa noin 2–6 kuukaudessa. Lyhyt toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, ja siitä toipuminen on nopea.

Laserhoito

Useimmat suonikohjut voidaan poistaa suonensisäisellä laser- tai radiotaajuuskäsittelyllä. Menetelmä on uudehko, ja sillä vältetään avoin leikkaus ja sen tuomat riskit. Hoitoja annetaan sekä julkisen että yksityisen puolen sairaaloissa. Hoidossa suonikohjun kohdalle viedään laser- tai radiosondi, jonka tuottama kuumuus sulkee suonen. Puolesta tunnista tuntiin kestävä toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, ja toipuminen käy nopeasti.

Leikkaushoito

Jos suonikohjut ovat poikkeuksellisen suuria, leikkaushoito voi olla suositeltavin hoitomuoto. Poistettavat suonet paikannetaan ultraäänitutkimuksessa, jonka jälkeen ne merkitään iholle. Leikkaus tehdään joko selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa. Leikkauksen jälkeen pääsee yleensä samana päivään kotiin, mutta sen jälkeen on pidettävä kahdesta kolmeen viikkoon sairaslomaa.

LUE MYÖS: Aknelta ei ole turvassa aikuisenakaan – täältä saat apua aknen hoitamiseen

Asiantuntija: LT, ylilääkäri N. Eldrup, Kööpenhaminan Rigshospitaletin verisuonitautien osasto

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 4/2022.