Hämähäkkisuonet, luutasuonet eli näkyvät pintasuonet – hoito ja ehkäiseminen

Jos ihon pinnassa jaloissa tai kasvoissa risteilee sinisten ja punaisten mutkittelevien laskimosuonten verkosto, puhutaan hämähäkkisuonista eli luutasuonista tai pintasuonista. Hämähäkkisuonia voi häivyttää, ja niiden kehittymistä ja leviämistä voi pyrkiä ehkäisemään. Hämähäkkisuonet ilman suonikohjuja eivät ole vaarallisia mutta kylläkin ikävän näköisiä.

Hämähäkkisuonia poskissa

HÄMÄHÄKKISUONIA KASVOISSA – Iholla näkyvät punaiset tai siniset ohuet pintasuonet ovat aivan ihon alla sijaitsevia laskimoita. Ne ovat sinänsä vaarattomia.

© iStock

Hämähäkkisuonet eli luutasuonet ovat vaarattomia, mutta ikävän näköisiä. Punaisia tai sinisiä pintasuonia voi ilmaantua sekä kasvoihin että jalkoihin. Hämähäkkisuonet ovat usein valitettavasti perinnöllinen vaiva. Niiden ilmaantumista voi kuitenkin pyrkiä jarruttamaan, ja jos niitä siltikin tulee, niitä voi peittää tai hoitaa kirurgisesti.

Lue, mitä luutasuonet ovat ja mitä ihotautilääkäri neuvoo.

1 Mitä hämähäkkisuonet ovat?


Hämähäkkisuoniksi kutsutaan ihon pinnassa näkyviä laajentuneita laskimosuonia, joiden toiminta on heikentynyt. Hämähäkkisuonet näkyvät punaisina ja sinisinä ohuina juovina iholla yleensä reisissä ja kasvoissa. Hämähäkkisuonet liittyvät noin puolella tapauksista suonikohjuihin.

Hämähäkkisuonia voi olla joko laajalla alueella tai vain muutamia, ja niitä on jossakin määrin noin 80 prosentilla aikuisista.

Miten hämähäkkisuonet syntyvät?

Kun pintalaskimot toimivat heikosti, suonet laajenevat ja alkavat kuultaa punaisina ja sinisinä ihon läpi. Jos laskimo tukkeutuu, se voi tulehtua ja kutista tai olla kosketusarka.

2 Miksi hämäkkisuonia tulee?


Perimmäistä syytä siihen, miksi hämähäkkisuonia tulee, ei tiedetä, mutta niiden riskiä lisääviä tekijöitä tunnetaan monia.

1. PERIMÄ
Jos jommalla kummalla vanhemmista tai isovanhemmilla on hämähäkkisuonia, niiden todennäköisyys on suuri. Hämähäkkisuonet ovat kaiken kaikkiaan yleisiä vaaleaihoisilla.

2. IKÄ
Kun verisuonten kimmoisuus vähenee elimistön kollageenituotannon vähentyessä, verisuonet eivät kestä enää painetta, vaan venyvät ja laajenevat ihon pinnassa näkyviksi.

3. HORMONIT
Raskaushormonit sekä teini-iän ja vaihdevuosien hormonaaliset muutokset saavat aikaan muutoksia myös verenkierrossa ja altistavat myös pintaverisuonten laajenemiselle.

4. ANKARAT OLSOSUHTEET
Aurinko, tuuli ja kylmyys verottavat iholle kimmoisuutta antavaa kollageenia, jolloin pintaverisuonetkin venyvät ja alkavat näkyä iholla punaisina verkkoina.

5. SAIRAUDET
Ruusufinni eli rosacea on ihon tulehdus, johon kuuluu ihon punoitus ja verisuonten laajentuminen, joka voi kehittyä hämähäkkisuoniksi kasvoissa. Jaloissa taas laskimoiden ja pintalaskimoiden vajaatoiminta oireilee usein hämähäkkisuonina.

6. RASITUS JA VAURIOT
Kovakourainen hankaus ja rankat käsittelyt ärsyttävät ihoa ja venyttävät pintaverisuonia. Samoin tekevät myös nenän sivu- ja painavat silmälasit, jolloin suonet voivat alkaa näkyä iholla.

7. ALKOHOLI JA TUPAKOINTI
Verisuonia laajentavat ja supistavat aineet voivat venyttää suonten seinämiä ja heikentää kimmoisuudesta huolehtivan kollageenin muodostumista, jolloin ohuet pintalaskimot toimivat heikosti, venyvät ja alkavat näkyä iholla.

3 Miten hämähäkkisuonet saa pois?


Häiritsevätkö punaiset pintasuonet? Hämähäkkisuonet eli luutasuonet voi peittää tai niitä voi poistattaa. Hämähäkkisuonia voi poistaa laserilla, vaahdottamalla tai ne voi peittää.

Nainen hämähäkkisuonten laserkäsittelyssä

LASERHOIDOT

Kasvojen punaiset hämähäkkisuonet eli luutasuonet voi poistaa KTP-laserilla ja siniset Nd:YAG-laserilla. Laser kuumentaa hemoglobiinin verisuonissa, jolloin käsitellyt suonet lakkaavat toimimasta, ja elimistön immuunijärjestelmä kuljettaa ne pois muutaman viikon kuluessa. Käsittelyjä tarvitaan yleensä 1–3.

Koska kyse on kosmeetttisesta haitasta, käsittelyt pitää maksaa itse ja niitä tehdään yksityisillä klinikoilla.

 • Yksi käsittelykerta maksaa käsiteltävän alueen laajuudesta riippuen noin 400–600 €.
Vaahdotushoito hämähäkkisuonten poistamiseen

VAAHDOTUS

Jalkojen hämähäkkisuonille sopii parhaiten vaahdotushoito, jolla hoidetaan sekä hämähäkkisuonia että varsinaisia suonikohjuja. Vaahdotuskäsittelyssä heikosti toimiviin pinnallisiin laskimosuoniin ruiskutetaan lääkevaahto, joka kuihduttaa ja arpeuttaa verisuonet, ja ne häviävät elimistöstä. Kun heikosti toimivat laskimot ovat poissa, veri siirtyy kulkemaan terveissä laskimoissa. Vaahdotustoimenpiteen jälkeen on käytettävä reiteen asti ulottuvaa tukisukkaa 2 viikon ajan.

Pysyvien tulosten saamiseksi tarvitaan 1–4 käsittelykertaa. Käsittelyitä tehdään yksityisillä klinikoilla ja hoito on maksettava itse.

 • Esitutkimus ultraäänellä n. 150 € ja hoito vaahdotusalueen laajuuden mukaan 750–1400 €.
Meikkiä hämähäkkisuonten peittämiseen

PEITTÄMINEN

Jos hämähäkkisuonia on kasvoissa, mutta vain vähän, monelle riittää, että peittää ne meikillä. Hyvien tulosten saamiseksi kannattaa valita peitetuotteiden sävy suonten värin mukaan.

Punaiset hämähäkkisuonet saa parhaiten peittoon vihertävällä peitevoiteella. Jos suonet ovat sinisen sävyisiä, ne peittyvät parhaiten kellertävällä sävyllä. Sinisten sävyjen kätkemiseen sopii myös tatuointien peittämiseen tarkoitettu peitevoide. Peiteaineen jälkeen ihon sävyn saa tasoitettua CC-meikkivoiteella.

Jos peiteaine ei tahdo pysyä, kannattaa kiinnittää peitesävy irtopuuterilla ja lisätä puuteria tarvittaessa. Kevyt, ihon sävyyn sopiva mineraalipuuteri on paras valinta tarkoitukseen.

 • SINISILLE PINTASUONILLE
  Kellertavä peitepuikko kätkee sinertävät suonet parhaiten. Kevyt peitevoide on helppo levittää ja sen saa häivytettyä sormenpäillä tai meikkisienellä.

 • PUNAISILLE PINTASUONILLE
  Vihreä nestemäinen peitevoide neutraloi punaiset sävyt. Levitetään punoittaviin kohtiin aplikaattorisiveltimellä ennen CC-voiteen levittämistä.

4 Voiko hämähäkkisuonia ehkäistä?


Hämähäkkisuonten ilmaantumiselle ei oikein voi mitään, jos taipumuksen niihin on saanut perimässään. Näiden vinkkien avulla voi kuitenkin hillitä taipumusta ja jarruttaa pintasuonten ilmaantumista tai näkymistä. Kokeile näitä keinoja:

 • Suojaudu auringolta
  Voit vähentää hämähäkkisuonten ilmaantumista etenkin kasvoissa, kun vältät auringossa palamista. Käytä korkeaa aurinkosuojakerrointa, pidä aurinkolippaa kesällä ja vältä kovinta paahdetta keskipäivän kesäauringossa ja etelänmatkoilla.

 • Suojaudu tuulelta ja kylmältä
  Suojaa ihoa tuulen ja kylmyyden vaikutuksilta käyttämällä talvella tavallista ravitsevampia ihovoiteita.

 • Hoida hellävaraisesti
  Rankat käsittelyt voivat lisätä hämähäkkisuonten ilmaantumista. Vaihda karkeat mekaaniset kuorinnat herkän ihon hellävaraisiin kemiallisiin kuorintoihin ja vältä kasvojen ihon kovakouraista hankaamista.

 • Viileää tai haaleaa vettä
  Kovin kuuma vesi laajentaa pintaverisuonia ja lisää hämähäkkisuonten todennäköisyyttä. Käytä haaleaa tai viileää vettä.

 • Vältä viinaa ja tupakkaa
  Alkoholi saa pintaverisuonet laajenemaan ja tupakointi heikentää ihon aineenvaihduntaa ja verenkiertoa.

Lue myös: Vasaravarvas – näin kipeitä koukkuvarpaita voi ehkäistä ja hoitaa

5 Ovatko hämähäkki­suonet vaarallisia?


Hämähäkkisuonet ovat kosmeettinen haitta, joka voi olla kova paikka itsetunnolle. Hämähäkkisuonet tai edes pinnalliset laskimotulehdukset eivät kuitenkaan ole vaarallisia. Tosin hoitamattomana tulehdus voi kroonistua ja kehittyä suonikohjuiksi.

6 Ovatko hämähäkkisuonet ja ruusufinni sama asia?


Eivät, ruusufinni ja hämähäkkisuonet ovat kaksi eri asiaa, mutta ruusufinnistä voi kehittyä hämähäkkisuonia. Ruusufinni on ihotulehdus, johon kuuluu verisuonten laajeneminen ja punoitus. Hämähäkkisuonissa ei välttämättä ole tulehdusta.

Lue myös: Keratosis pilaris – eroon näppylöistä käsivarsissa

Rosacea eli ruusufinni iholla

Ruusufinni eli rosacea

Hämähäkkisuonet eli luutasuonet

Hämähäkkisuonet eli luutasuonet

7 Mitä eroa on suonikohjuilla ja hämähäkkisuonilla?


Sekä suonikohjut että hämähäkkisuonet johtuvat verisuonten laajenemisesta ja venymisestä. Hämähäkkisuonet ovat ohuita pintalaskimoita, jotka näkyvät iholla, mutta ihossa ei ole muhkuroita.

Suonikohjuissa jalkojen suuremmat ja syvemmät laskimot ovat laajentuneet ja pullistuneet niin, että ne tuntuvat ja näkyvät ihon pinnalla kyhmyinä. Usein suonikohjujen syynä on laskimotukos, kun taas hämähäkkisuonet, joita tosin voi esiintyä yhdessä suonikohjujen kanssa, ovat vain ikävä näköisiä.

Suonikohjuja naisen jalassa

SUONIKOHJUJA JALASSA – Suonikohjuja tulee syvempiin laskimosuoniin kuin hämähäkkisuonia.

© iStock

Asiantuntija: ihotautilääkäri J. Esmann
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 1/2023