Eroon näppylöistä käsivarsissa

Pienet, kovat näppylät olkavarsissa ovat varsin tavallisia ja vaarattomia. Jos haluat niistä eroon, on hyvä ihonhoito kaiken A ja O. Lue ihotautien erikoislääkärin neuvot ihottuman hoitoon.

Nainen katsoo käsivarsiaan. Hänellä on keratosis pilarista ja hän etsii hoitoa.

NÄPPYLÖITÄ – Ei tarvitse säikähtää, jos huomaa kovia näppylöitä olkavarsissa. Ne ovat todennäköisesti keratosis pilarisihottumaa, joka johtuu ensisijaisesti ihon kuivuudesta.

© gettyimages

Pitää katsoa läheltä nähdäkseen ne, ja koskettaessa ne tuntuvat kuin iho olisi kananlihalla. Pieniä, kovia näppylöitä voi ilmaantua erityisesti olkavarsiin, mutta niitä voi olla myös lanteilla, reisissä ja kasvoissa.

Hyvät uutiset ovat, että nimellä keratosis pilaris tunnettu ihottuma on täysin vaaraton ja voi oikealla hoidolla hävitä kokonaan. Pyysimme ihotautien erikoislääkäriä kertomaan, miten näppylöistä voi päästä eroon.

Lue lisää näppylöistä täällä:

1 Mitä keratosis pilaris on?


Pikku paukamat muistuttavat sitä, kun iho on kananlihalla, mutta ovat pysyviä. Keratoris pilaris eli sarveistapit ovat ihon sarveistumia, joita esiintyy tyypillisesti olkavarsissa, joskus myös lantiolla, reisillä ja kasvoilla.

Keratosis pilaris voi olla kosmeettisesti harmillinen tila, mutta siitä kärsivät voivat lohduttautua sillä, että se on kuitenkin täysin vaaraton. Pieniä, kovia näppylöitä voi oikeastaan vain nipin napin nimittää ihotaudiksi, sillä ne ovat enemmänkin normaalia ihon vaihtelua.

Keratosis pilaris aiheutuu siitä, että iho tuottaa liikaa keratiinia, joka tunnetaan paremmin hiusten ja kynsien ainesosana. Liikatuotantoa tapahtuu, kun iho on liian kuiva. Kuivat ihosolut kasaantuvat, tukkivat karvatupen suuaukon ja muodostavat sen päälle sarveistuneen näppylän.

Jos prosessi muistuttaa sinua finnien tai ihomatojen synnystä, on se varsin ymmärrettävää. Sekä aknen että sarveistapit aiheuttaa tukos, mutta toisin kuin aknessa, sarveistappeihin ei liity tulehdustilaa. Tukkeunut karvatuppi vain muodostaa sarveistuneen näpyn.

Kovien näppylöiden lisäksi keratosis pilaris ei juuri pidä meteliä itsestään. Näppylät eivät kutia tai tee kipeää, vaikka iho niiden ympäriltä voikin punoittaa.

Mitä keratosis pilaris on?

Mitä keratosis pilaris on?

Terveessä ihossa pinnan kuolleet ihosolut karisevat ongelmitta pois, kun taas keratosis pilaris -ihossa ne kasaantuvat ja muodostavat tulppia karvatupen suulle.

2 Miksi ihoon tulee sarveistappeja?


On useita eri syitä, miksi pieniä näppylöitä voi ilmaantua ihoon. Tässä muutama asia, joka voi altistaa keratosis pilarikselle.

Syitä näppylöiden ilmaantumiselle

Kuiva iho

KUIVA IHO

Kuivan ihon ja keratosis pilariksen välillä on selvä yhteys. Kuivalla iholla on nimittäin paksumpi kerros kuolleita ihosoluja kuin normaalilla iholla. Siksi karvatupet tukkeutuvat tiuhemmin kuin iho on kuiva.

Perimä

PERIMÄ

Sarveistapeille altistavat kuiva iho ja keratiinin liikatuotanto voivat olla perinnöllisiä, jolloin niistä saa kiittää omia vanhempia.

Ihotaudit

IHOTAUDIT

Keratosis pilariksen yliesiintyvyyttä henkilöillä, joilla on atooppinen ihottuma tai iktyoosi eli kalansuomuiho.

3 Kuka voi saada sarveistappeja?


Pienet, kovat näpyt ovat kaukana harvinaisesta tai eksoottisesta. Arvellaan, että lähemmäs puolella pohjoismaisista lapsista ja nuorista on sarveistappeja jossain vaiheessa.

Tila on selkein teini-iässä, ja kovat näpyt häviävät tyypillisesti omia aikojaan iän myötä, mutta eivät aina. Ei ole harvinaista, että niitä on vielä aikuisenakin.

4 Voiko keratosis pilaris lähteä pois itsestään?


Keratosis pilarista sanotaan krooniseksi tilaksi, koska harvinaisissa tapauksissa se voi olla matkakumppanina läpi elämän. Useimmissa tapauksissa iho-oireet kuitenkin häviävät murrosiän päättyessä.

5 Mikä pahentaa tilannetta?


Koska kuiva iho on huomattavasti alttiimpi muodostamaan sarveistappeja, voi kaikki ihoa kuivattavat käsittelyt ja olosuhteet potentiaalisesti pahentaa tilannetta. Monilla ihottuma pahenee talvisin, sillä pakkassäät kuivattavat sekä sisäilmaa että ihoa. Kesällä taas osa huomaa kovien näppyjen katoavan.

Toisin kuin valkopäät ja finnit, nämä näppylät eivät lisäänny, jos syö esimerkiksi paljon pikaruokaa ja sokeria tai juo alkoholia.

6 Miten keratosis pilarista hoidetaan?


Monet kokevat kovat näppylät olkavarsissa esteettisesti häiritseviksi – varsinkin, jos säätiedote lupaa T-paitakelejä.

Jotkut hakevat siksi apua lääkäristä, mutta koska sarveistapit eivät ole vaarallisia ja häviävät iän myötä itsestään, ihotautilääkäri pitää valtaosassa tapauksista hyvää päivittäistä ihonhoitoa parhaana ratkaisuna.

Avain parempaan ihoon on siis ihon kosteuttaminen ja kuolleen ihosolukon poistaminen. Kun iho on kuiva, sitä peittää normaalia paksumpi kerros kuolleita ihosoluja, jotka voivat tukkia karvatuppia. Alempana kerromme, mitä voit tehdä näppyjen poistamiseksi.

Kosteusvoide voi ehkäistä ja hoitaa näppyjä

HOITO – Kosteusvoiteet voivat ehkäistä ja hoitaa keratosis pilarista. Niitä täytyy vain muistaa levittää ihottumaiselle iholle aamuin illoin.

© gettyimages

Keratosis pilaris – hoito:

✅ Kosteusvoide

Tärkein apuri kamppailussa sarveistappeja vastaan on hyvä kosteusvoide – se tepsii sekä ihottuman hoidossa että ehkäisyssä. Sen käytössä tulee kuitenkin olla säntillinen ja levittää voidetta näppyyntyville ihoalueille joka päivä aamuin ja illoin.

Kosteusvoide ei silti ole ihmelääke, joka poistaisi näpyt yhdessä yössä. Voi kestää useita kuukausia, että ihossa alkaa näkyä muutosta parempaan.

Ole siis kärsivällinen. Kannattaa valita voide, joka sisältää kovettumia pehmittävää karbamidia. Myös voiteet, joihin on lisätty hoitavia öljyjä, auttavat näppylöihin.

✅ A-vitamiini

A-vitamiinihappoa sisältävä voide voi olla hyvä apu sarveistappeihin. A-vitamiinilla on ihotautilääkäreiden tunnustama kyky vahvistaa ihoa, parantaa sen rakennetta ja tehdä siitä kiinteämpi ja sileämpi.

A-vitamiini lisää myös ihon kykyä sitoa vettä ihosoluihin. Sillä on siis myönteisiä vaikutuksia sarveistappien juurisyyhyn eli kuivaan ihoon. A-vitamiini tekee ihosta kuitenkin herkemmän auringon säteilylle, joten muista korkea aurinkosuoja.

✅ Kemiallinen kuorinta

Kun tekee 1–2 kertaa viikossa kuolleita ihosoluja poistavan kuorinnan, ne eivät pääse kasaantumaan ja tukkimaan karvatuppia. Mikäli kovia näppylöitä on jo tullut, tekee säännöllinen kuorinta ihosta vähitellen sileämmän. Siihen kuluu vain pidempi aika.

Sarveistappi-ihottumaan kannattaa käyttää kemiallista kuorinta-ainetta, jossa on esimerkiksi maito- tai salisyylihappoa, joka irrottaa kuolleita ihosoluja hellävaraisesti. Hankaavia ainesosia sisältävät kuorinnat ärsyttävät ihoa.

Muista, että kemiallinen kuorinta tekee ihosta herkemmän auringolle, joten muista aurinkosuoja.

7 Vältä näitä keinoja sarveistappeihin


Koska keratosis pilarisihottumalle on tunnusomaista karvatuppia tukkiva kerros kuolleita ihosoluja, siitä voivat tulla mieleen finnit. Sarveistappeihin ei kuitenkaan liity tulehdusta kuten finneissä, eikä niitä tule siksi hoitaa kuten finnejä, sillä se vain pahentaa kuivuudesta äityvää ihottumaa. Alempana kerromme myös, mitä ei tule tehdä, jos kärsii keratosis pilaris -ihottumasta.

Vältä näitä keinoja sarveistappeihin

Ei puristelua

⛔️ Näppyjen puristelu

Sarveistappeja ei voi eikä pidä puristaa tyhjäksi. Se vain ärsyttää, ja voi tulehduttaa ihon ja jättää arpia.

Ei pesua tavallisella saippualla

⛔️ Pesu tavallisella saippualla

Älä pese näppyläistä ihoa tavallisella saippualla, sillä se kuivattaa ihoa ja siksi aiheuttaa keratiinitukoksia karvatupissa ja lisää sarveistappeja.

Ei näppyjen harjausta

⛔️ Näppyjen harjaus

Vältä hamppukintaan, kylpyharjojen ja vastaavien käyttöä näppyläiselle iholle. Ne vain ärsyttävät ihoa ja voivat tulehduttaa sitä. Kemiallinen esim. salisyylihappokuorinta on parempi.

Asiantuntija: ihotautien erikoislääkäri U. Knap

Artikkeli on ilmestynyt KUNTO PLUS -lehden numerossa 10/2023.