Eroon näppylöistä käsivarsissa
Pienet, kovat näppylät olkavarsissa ovat varsin tavallisia ja vaarattomia. Jos haluat niistä eroon, on hyvä ihonhoito kaiken A ja O. Lue ihotautien erikoislääkärin neuvot ihottuman hoitoon.
Pienet, kovat näppylät olkavarsissa ovat varsin tavallisia ja vaarattomia. Jos haluat niistä eroon, on hyvä ihonhoito kaiken A ja O. Lue ihotautien erikoislääkärin neuvot ihottuman hoitoon.
Pitää katsoa läheltä nähdäkseen ne, ja koskettaessa ne tuntuvat kuin iho olisi kananlihalla. Pieniä, kovia näppylöitä voi ilmaantua erityisesti olkavarsiin, mutta niitä voi olla myös lanteilla, reisissä ja kasvoissa.
Hyvät uutiset ovat, että nimellä keratosis pilaris tunnettu ihottuma on täysin vaaraton ja voi oikealla hoidolla hävitä kokonaan. Pyysimme ihotautien erikoislääkäriä kertomaan, miten näppylöistä voi päästä eroon.
Pikku paukamat muistuttavat sitä, kun iho on kananlihalla, mutta ovat pysyviä. Keratoris pilaris eli sarveistapit ovat ihon sarveistumia, joita esiintyy tyypillisesti olkavarsissa, joskus myös lantiolla, reisillä ja kasvoilla.
Keratosis pilaris voi olla kosmeettisesti harmillinen tila, mutta siitä kärsivät voivat lohduttautua sillä, että se on kuitenkin täysin vaaraton. Pieniä, kovia näppylöitä voi oikeastaan vain nipin napin nimittää ihotaudiksi, sillä ne ovat enemmänkin normaalia ihon vaihtelua.
Keratosis pilaris aiheutuu siitä, että iho tuottaa liikaa keratiinia, joka tunnetaan paremmin hiusten ja kynsien ainesosana. Liikatuotantoa tapahtuu, kun iho on liian kuiva. Kuivat ihosolut kasaantuvat, tukkivat karvatupen suuaukon ja muodostavat sen päälle sarveistuneen näppylän.
Jos prosessi muistuttaa sinua finnien tai ihomatojen synnystä, on se varsin ymmärrettävää. Sekä aknen että sarveistapit aiheuttaa tukos, mutta toisin kuin aknessa, sarveistappeihin ei liity tulehdustilaa. Tukkeunut karvatuppi vain muodostaa sarveistuneen näpyn.
Kovien näppylöiden lisäksi keratosis pilaris ei juuri pidä meteliä itsestään. Näppylät eivät kutia tai tee kipeää, vaikka iho niiden ympäriltä voikin punoittaa.
On useita eri syitä, miksi pieniä näppylöitä voi ilmaantua ihoon. Tässä muutama asia, joka voi altistaa keratosis pilarikselle.
Pienet, kovat näpyt ovat kaukana harvinaisesta tai eksoottisesta. Arvellaan, että lähemmäs puolella pohjoismaisista lapsista ja nuorista on sarveistappeja jossain vaiheessa.
Tila on selkein teini-iässä, ja kovat näpyt häviävät tyypillisesti omia aikojaan iän myötä, mutta eivät aina. Ei ole harvinaista, että niitä on vielä aikuisenakin.
Keratosis pilarista sanotaan krooniseksi tilaksi, koska harvinaisissa tapauksissa se voi olla matkakumppanina läpi elämän. Useimmissa tapauksissa iho-oireet kuitenkin häviävät murrosiän päättyessä.
Koska kuiva iho on huomattavasti alttiimpi muodostamaan sarveistappeja, voi kaikki ihoa kuivattavat käsittelyt ja olosuhteet potentiaalisesti pahentaa tilannetta. Monilla ihottuma pahenee talvisin, sillä pakkassäät kuivattavat sekä sisäilmaa että ihoa. Kesällä taas osa huomaa kovien näppyjen katoavan.
Toisin kuin valkopäät ja finnit, nämä näppylät eivät lisäänny, jos syö esimerkiksi paljon pikaruokaa ja sokeria tai juo alkoholia.
Monet kokevat kovat näppylät olkavarsissa esteettisesti häiritseviksi – varsinkin, jos säätiedote lupaa T-paitakelejä.
Jotkut hakevat siksi apua lääkäristä, mutta koska sarveistapit eivät ole vaarallisia ja häviävät iän myötä itsestään, ihotautilääkäri pitää valtaosassa tapauksista hyvää päivittäistä ihonhoitoa parhaana ratkaisuna.
Avain parempaan ihoon on siis ihon kosteuttaminen ja kuolleen ihosolukon poistaminen. Kun iho on kuiva, sitä peittää normaalia paksumpi kerros kuolleita ihosoluja, jotka voivat tukkia karvatuppia. Alempana kerromme, mitä voit tehdä näppyjen poistamiseksi.
Koska keratosis pilarisihottumalle on tunnusomaista karvatuppia tukkiva kerros kuolleita ihosoluja, siitä voivat tulla mieleen finnit. Sarveistappeihin ei kuitenkaan liity tulehdusta kuten finneissä, eikä niitä tule siksi hoitaa kuten finnejä, sillä se vain pahentaa kuivuudesta äityvää ihottumaa. Alempana kerromme myös, mitä ei tule tehdä, jos kärsii keratosis pilaris -ihottumasta.
Asiantuntija: ihotautien erikoislääkäri U. Knap
Artikkeli on ilmestynyt KUNTO PLUS -lehden numerossa 10/2023.