Sileä sheivaus

Inhoatko vahausta ja epilointia? Terävä terä, hyvät aineet ja rauhoittava geeli ovat siistin ja näpyttömän sheivauksen avaimet.

Heipat punoitukselle ja sisäänkasvaneille karvoille!

11 vinkkiä: sääret sileiksi

1. Näin vältyt punaisilta näpyiltä

Ihoon tulee punaisia näppyjä, kun karvatupet ärtyvät tai tulehtuvat. Käytä puhdasta ja terävää terää, ja ajele vain puhtaita sääriä. Käsittele iho aftershave-aineella tai kosteusvoiteella, joka sisältää puhdistettua teepuuöljyä tai hoitavaa aloe veraa. Noudata myös tämän aukeaman muita neuvoja, niin näppyriski pienenee entisestään.

Lue myös: Keratosis pilaris – eroon näppylöistä käsivarsissa

2. Pidä iho lämpimänä ja kosteana

Kostealla iholla ajeluterä luistaa liukkaammin, ja siksi ajelu on hellävaraisempaa ja tehokkaampaa. Iho saisi mielellään olla myös lämmin, joten ajele sääret mieluiten sen jälkeen, kun olet käynyt suihkussa.

3. Kuori jalat ensin

Jos poistat karvoja vain kerran tai kahdesti viikossa, on fiksua kuoria jalkojen iho ensin joko kuorinta-aineella tai vaikka kuorintakäsineellä. Näin saat iholta pois kuolleet ihosolut, jolloin terällä on esteetön kulku iholla. Kuorinnasta on myös se hyöty, että se voi kohottaa karvoja ylös ihosta, jotta ajeluterä tarttuu niihin paremmin – varsinkin vaikeammin ajeltavista ja kulmikkaista paikoista kuten nilkan ulkosyrjältä tai vaikkapa polvien alueelta.

4. Käytä sopivaa tuotetta

Iholle on parasta, jos käytät ihokarvojen ajeluun tuotetta, joka on suunniteltu pehmittämään ihokarvat ja desinfioimaan iho. Miesten partavaahto toimii hyvin, jos pidät sen tuoksusta. Voit käyttää myös kevyttä voidetta, mutta sitä on vaikeampi huuhtoa pois iholta. Vältä kuitenkin saippuan käyttämistä, koska se kuivattaa ihoa.

5. Leikkaa karvojen kasvusuuntaan

Jonkun mielestä voi tuntua siltä, että vastakarvaan ajelemalla karvat lähtevät paremmin. Mutta myötäkarvaan leikkaaminen on hellävaraisempaa sekä iholle että ihotupille. Huomaa, että karvojen kasvusuunta voi vaihdella eri kohdassa jalkaa, joten suunta ei ole aina ylhäältä alas.

Lue myös: Miksi karva kasvaa joskus ihon sisään?

6. Karvat eivät muutu karkeammiksi

Kun karvat leikkauksen jälkeen kasvavat, ne tuntuvat entistä karheammilta, koska ne on katkaistu keskeltä, mistä ne ovat paksumpia kuin latvasta. Näkyviin nousevat siis paksut keskiosat, eli karvat eivät suinkaan kasva leikkauksen jälkeen entistä nopeammin eivätkä paksumpina. Karvat ovat kuollutta kudosta – kuten kynnetkin – joten ne eivät reagoi leikkaamiseen.

7. Valitse sinulle sopiva höylä

Jos kertakäyttöhöylä toimii mielestäsi hyvin, voit käyttää sitä. Luksusversio höylästä on perinteinen kaksiteräinen höylä/partakone, jossa on vanhanaikaiset, vaihdettavat neliskanttiset terät. Höylä maksaa jonkin verran, mutta terät ovat halpoja, joten niiden vaihdosta huolehtimalla saat aina terävän leikkuujäljen. Jos haluat kokeilla perinteistä höylää, yritä löytää säädettävä malli, niin saat juuri itsellesi sopivan höylän.

8. Osta oma höylä

Puolison höylää ei lainata. Se on erilainen, se voi olla vähemmän taipuisa ja kulmikkaampikin kuin naisille suunnitellut höylät. Haavoja syntyy herkemmin. Toisen höylä ei myöskään välttämättä ole sataprosenttisen puhdas, joten älä edes kiireessä tartu väärään höylään.

9. Kokeile kertakäyttöhöylää

Kertakäyttöhöylää voi nimestä huolimatta käyttää kunnes terä on tylsä. Tavallisesti kertakäyttöhöylässä on enintään kaksi terää, kun kalliimmissa höylissä on jopa neljä, joten kertakäyttöhöylät kuluvat nopeammin. Niissä ei myöskään ole pehmeitä lamelleja eikä jousitusta, joten kuluneella terällä ajelu ei ole mukavaa.

10. Varaa aikaa

Käy varovaisesti läpi kaikki vaikeatkin ajeltavat alueet ensin vaahdolla, sitten leikkuuterällä ja lopuksi after shave -käsittelyllä, äläkä kiirehdi ajelun kanssa. Istu jakkaralla tai nosta jalka ylös seinälle, wc-istuimelle tai jakkaralle, jotta näet hyvin, mitä teet, ja voit ajella huolellisesti hankalatkin paikat.

11. Huuhtele terät huolellisesti

Pääset parhaiten eroon liasta, ihosoluista ja karvoista huuhtelemalla terät huolellisesti. Pyyhi lisäksi toisinaan ajosuuntaa vasten tiiviiseen kankaaseen, esimerkiksi denimiin. Kuivata höylä ilmavasti, mieluiten pystyasennossa esimerkiksi mukissa, jotta kosteus ei keräänny terien väliin, sillä kosteus myös kerää likaa.

LUES MYÖS: Miten maksaläiskät saa pois?

Ajelun jälkeen

  • Taputtele iholle aloe veraa tai muuta rauhoittavaa geeliä, jotta vältyt ihon ärtymiseltä.
  • Jos ajelit myös bikinirajan, vältä kiristäviä alus- ja päällyshousuja seuraavien 24 tunnin ajan.
  • Kuori iho kaksi päivää karvanpoiston jälkeen – ja säännöllisesti muulloinkin. Kuorinta ehkäisee sisäänkasvavien karvojen riskiä. Huolehdi ihon kosteutuksesta.

LUE MYÖS: Suonikohjut – näin niitä voi hoitaa