Miksi karva kasvaa joskus ihon sisään?

Sisäänkasvaneet karvat voivat aiheuttaa ongelmia karvanpoistossa, ja pahimmillaan ne voivat tulehtua ja alkaa märkiä. Ihokarvaongelmat johtuvat yleensä siitä, että ihoa on käsitelty vähän liian kovakouraisesti. Neuvoja on kuitenkin saatavilla.

Nainen yrittää poistaa sisäänkasvanutta säärikarvaa pinseteillä.

KARVAN KASVUHÄIRIÖ – Sisäänkasvaneet karvat ovat hankalia poistaa.

© gettyimages

On monia syitä, miksi karvatuppi tukkeutuu ja karvat kasvavat sisäänpäin sen sijaan, että ne kasvaisivat ulos. Lue, miten sisäänkasvanut ihokarva poistetaan ja miten ongelman voi välttää.

Lue lisää ihokarvoista täältä:

1 Mikä on sisäänkasvanut ihokarva?


Karva voi kasvaa sisäänpäin pintaa pitkin tai kiharaan ihon alle.

Kolmenlaisia ihokarvoja

SISÄÄNKASVANUT IHOKARVA näyttää tältä.

2 Miksi ihokarvat alkavat kasvaa sisäänpäin?


Sisäänpäin kasvavat karvat voivat aiheuttaa ihoärsytystä (ja ovat ärsyttäviä!). Tavallisin sisäänkasvaneiden ihokarvojen aiheuttaja on ihokarvojen poistaminen. Ihokarvojen poisto – riippumatta siitä, tehdäänkö se vahalla vai höylällä – on melkoinen koettelemus iholle ja saa ihon puolustautumaan. Ihon ensimmäinen puolustuskeino on kasvattaa uusia ihosoluja tavallista nopeammin, ja silloin uusien ihokarvojen voi olla vai- kea kasvaa normaalisti ihosta läpi.

Toinen asia, joka voi saada ihokarvat taipumaan ja kasvamaan väärin, on tiukka ja synteettisistä materiaaleista valmistettu vaatetus. Jos karvatuppi on puristuksissa eikä pääse hengittämään, se voi sulkeutua kokonaan, jolloin tuloksena on sisäänkasvanut ihokarva.

3 Miten sisäänkasvaneet ihokarvat saa pois?


Pinseteistä voi olla apua sisäänkasvaneita karvoja poistettaessa.

Sisäänkasvaneita karvoja on kahdenlaisia, ja keinot niiden poistamiseen poikkeavat vähän toisistaan:

  • On kiekurana ihon alla kasvavia karvoja, joita voi yrittää puristaa ulos kuin ihomatoja: siis puhtailla käsillä eikä liian kovaa.
  • Sitten on ihon pintaa myöten kasvavia karvoja, jotka voi yleensä nostaa ylös neulalla ja sitten nyppäistä pois pinseteillä. Se on kuitenkin tehtävä varovasti, koska riskinä on ihon rikkoutuminen ja pahimmassa tapauksessa tulehtuminen.

4 Voiko ihokarvojen kasvamista sisäänpäin ehkäistä?


Ei sentään, mutta karvanpoisto kannattaa ottaa vakavasti. Jos haluaa ajella karvat joltain ihoalueelta, niin ensin on syytä pitää huolta siitä, että iho on hyvin kosteutettu ja mahdollisesti kuorittu.

Heti ihokarvojen poistamisen jälkeen kannattaa välttää hikiliikuntaa, sillä hien mukana kovia kokeneelle iholle voi kulkeutua bakteereita, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia.

5 VINKKIÄ IHON JA KARVOJEN HOITOON

HYGIENIA

Vaihda ihokarvojen ajeluun käytettävä höylä ja desinfioi pinsetit säännöllisesti, äläkä käytä samaa höylää muiden kanssa. Pese ja desinfioi myös kädet ennen kuin käsittelet ihoasi.

KUORINTA

Säännöllinen ihon kuorinta ehkäisee sisäänkasvaneita ihokarvo­ ja. Ihoa voi kuoria kuivaharjauksella, kuorintakintaalla tai kuorintaaineella. Älä kuori ihoa pariin päivään ihokarvojen poistamisen jälkeen vaan anna ihon levätä käsittelyjen välillä.

KOSTEUTUS

Jos kärsit sisäänkasvaneista ihokarvoista, kannattaa hankkia hyvää kosteusvoidetta, joka sisältää myös hedelmähappoja.

KARVANPOISTOTAVAT

Uusi tapa poistaa ihokarvoja saattaa ensimmäisen kerran jälkeen aiheuttaa sisäänkasvaneita karvoja, mutta se ei välttämättä tarkoita, etteikö menetelmä sopisi sinulle lainkaan. Epiloinnissa karvat kuitenkin usein katkeilevat sen sijaan, että ne irtoaisivat kokonaan, joten jos saat epiloinnin jälkeen sisäänkasvaneita
karvoja, olisi ehkä hyvä löytää jokin toinen sopiva karvanpoistomenetelmä.

VAATETUS KARVANPOISTON JÄLKEEN

Ihokarvojen poistamisen jälkeen on hyvä välttää tiukkoja ja synteettisestä materiaalista valmistettuja vaatteita – säästä siis silloin sääret sukkahousuilta ja pue päälle puuvillaiset lökäpöksyt.

Lähde: kosmetologien ihonhoidon opettaja H. Sehested

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 11/2023.