Onko haasteesi karvanpoisto kasvoista?

Kaikilla on kasvoissa karvoitusta, eivätkä näkyvät karvat ole ainoastaan miesten oikeus. Harva nainen kuitenkaan ilahtuu nähdessään peilissä viiksenhaituvia, jolloin karvanpoisto kasvoista tulee ajankohtaiseksi. Mutta mitkä ovat vaihtoehdot? Ajeleminen tuskin kannattaa – vai kuinka? Tässä hyvät neuvot karvanpoistoon kasvoista.

Nainen peili ja pinsetit kädessä pohtii ihokarvojen poistoa kasvoista.

KARVANPOISTO – Ihokarvojen poisto kasvoista onnistuu pinsettien avulla, mutta jos häiritseviä karvoja on runsaasti, täytyy kenties ottaa tehokkaammat keinot käyttöön.

© iStock

On varsin tavallista, että naisella kasvaa tummia karvoja kasvoissa, sillä niin käy joka kymmenennelle. Harva kuitenkaan iloitsee huomatessaan uusia karvoja leuassa tai ylähuulella.

Pyysimme asiantuntijalta parhaat neuvot siihen, miten karvanpoisto kasvoista käy tehokkaimmin. Lue myös, mistä karvojen lisääntyminen kasvoissa ylipäänsä johtuu.

Karvanpoistosta kasvoista – lue lisää

1 Mitä lisääntynyt karvankasvu on?


Karvoitus kasvoissa on naisilla varsin tavallinen ilmiö, mutta siitä huolimatta kyseessä on tabu, josta vaietaan. Moni nainen häpeää karvojaan eikä puhu asiasta, vaan metsästää siihen ratkaisua.

Voimakkaalle karvankasvulle naisilla on jopa lääketieteellinen nimitys. Jos karvaa alkaa kasvaa muualla kuin naistyyppisissä paikoissa – eli sukuelimissä, säärissä ja kainaloissa – ja karvat ovat tummia, paksuja ja pitkiä, ja tila on nimeltään hirsutismi. Karvat miestyyppisissä paikoissa eli esimerkiksi kasvoilla, rinnassa tai vatsalla eivät toki ole vaaraksi, mutta voivat herättää huolta ja harmia.

Nainen, jonka ylähuulella on tummaa karvaa.

KARVANPOISTO – Naisilla häiritsevät karvat ilmestyvät yleisimmin ylähuulelle tai leukaan.

© gettyimages

2 Mistä lisääntynyt karvankasvu johtuu?


Hirsutismin kehittymiseen voi olla useita syitä. Noin puolella naisista, joilla se diagnosoidaan, liikakarvoitukselle ei voida osoittaa mitään syytä. Tällöin sitä kutsutaan idiopaattiseksi eli ilman näkyvää syytä ilmeneväksi hirsutismiksi. Toisessa puolikkaassa tapauksia vaikuttajana on jokin seuraavista syistä.

Mistä kasvojen karvoitus johtuu?

Karvanpoisto - piirros

KARVANPOISTO – KASVOKARVOITUS ON PERINNÖLLINEN PIIRRE

Moni voi löytää syyn lisääntyneelle karvankasvulle sukupuustaan, sillä kasvojen karvaisuus periytyy suuressa määrin omilta vanhemmilta.

Etnisellä taustalla on myös suuri merkitys. Aasialaisilla on vain vähän karvoitusta keholla ja kasvoissa, kun taas Lähi-idän ihmisillä on usein vahva ja tumma karvoitus.

Jos kasvojen karvoitus on perintöä vanhemmilta, se on pysyvää eikä tule katoamaan itsestään.

Karvanpoisto - piirros

KARVANPOISTO – HORMONIT VAIKUTTAVAT KARVOITUKSEEN

Moni saa syyttää kasvojen karvoituksesta kohonnutta testosteronitasoa. Testosteroni saa karvan kasvamaan kainaloihin ja sukuelinten alueelle, ja sen tuotantoa on sekä naisilla että miehillä, mutta miehillä sitä erittyy naisia enemmän.

Jos naisella on kohonnut testosteronitaso, hän voi saada lisääntynyttä karvoitusta kasvoihin ja muualle kehoon.

Naisilla on elämässä ajanjaksoja, jolloin testosteronitasot voivat nousta luonnostaan, kuten esimerkiksi raskauden tai vaihdevuosien aikana. Myös ylipaino voi nostaa testosteronitasoa ja sen myötä lisätä karvojen kasvua kasvoissa ja muualla vartalolla.

LUE MYÖS: Vaihdevuodet vaikuttavat painoon

Karvanpoisto - piirros

KARVANPOISTO – SYYPÄÄ VOI OLLA PCOS

Yksi yleinen syy hirsutismiin on PCOS (polycystic ovary syndrome) eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Sekin on hormonihäiriöstä johtuva tila, jossa mieshormonien tasot ovat kohonneet, mutta tässä on kyse sairaudesta, johon kuuluu muutoksia munasarjoissa.

Oireyhtymä voi aiheuttaa häiriöitä kuukautiskierrossa, liikakarvoitusta ja lapsettomuutta, se alkaa usein 15–20 vuoden iässä ja siitä kärsii noin 2–6 prosenttia menstruoivista naisista.

Karvanpoisto - piirros

SYYNÄ VOIVAT OLLA MYÖS MUUT SAIRAUDET

Hyvin harvinaisia syitä lisääntyneeseen karvankasvuun kasvoissa ovat lisämunuaisten sairaus, kasvaimet munasarjoissa ja prolaktinooma eli maitohormonin liikatuotanto. Jos karvankasvu lisääntyy melko nopeasti ja samaan aikaan ilmaantuu myös joukko muita konkreettisia oireita tai muuten epäilee jotain sairautta, on hyvä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

3 Kuinka monelle karvanpoisto kasvoista on ajankohtainen aihe?


Vaikka harva nainen puhuu liikakarvoituksestaan, on se kaukana harvinaisesta. Jopa 5–10 prosenttia naisista ilmoittaa kärsivänsä hirsutismista, joten karvanpoisto kiinnostaa monia naisia.

4 Kuinka paljon karvaa on liikaa?


Ei voida varmuudella sanoa, paljonko karvaa pitää olla, jotta se vastaa hirsutismin määritelmää. Jokainen on erilainen, ja karvoituksen määrän määräävät pitkälti perimä ja etnisyys. Useimmilla on kuitenkin selkeä käsitys siitä, mikä on itselle normaalia karvoitusta.

Toisaalta kauneusihanteet voivat vääristää mielikuvaa normaalista karvoituksesta, minkä vuoksi jotkut voivat ajatella, että heillä on liiallista karvankasvua, vaikka niin ei olisi.

Naisten normaalin ja epänormaalin karvoituksen välillä ei siis ole olemassa tarkkaa rajaa. Lääketiede on kuitenkin kehittänyt työkalun, joka auttaa lääkäriä ratkaisemaan, onko kyse hirsutismista. Ferriman-Gallweyn hirsutismipisteytyksessä lääkäri arvioi henkilön karvoitusta sen perusteella, missä sitä kasvaa ja paljonko sitä on. Merkitystä on myös sillä, kuinka häiritseväksi henkilö itse kokee karvoituksen.

Karvanpoisto – hirsutismi – tasot

Jos on epävarma siitä, onko oma karvoitus normaalia, voi pyytää lääkäriltä arviota hirsutismista. Lääkäri vertaa karvoituksen levinneisyyttä yhdeksällä eri kehonalueella asteikolla 1–4 ja diagnosoi pisteytyksen perusteella, onko kyse hirsutismista vai ei.

5 Miten karvanpoisto kasvoista onnistuu kotikonstein?


Jos kasvoja koristaa enemmän karvoja kuin on itselle mieleen ja ne häiritsevät elämää – eivätkä pinsetit riitä avuksi – karvanpoisto onnistuu onneksi useilla tehokkailla keinoilla.

  • Voide
  • Epilointi
  • Vaha
  • Valkaiseminen
  • Lanka (threading)

Lue lisää karvanpoistosta ja siihen käytetyistä keinoista alta. Alempaa jutusta löydät tietoa myös tehokkaista ammattilaisten hoitokeinoista liialliseen karvankasvuun.

Karvanpoisto ja karvoituksen kasvun ehkäisy

  • KARVANPOISTO – VOIDE
    Karvanpoistovoide ei tee isoa lovea lompakkoon. Se sisältää kemikaaleja, jotka tekevät karvoista niin hauraita, että ne katkeavat, kun voiteen pyyhkii pois. Voide voi kuitenkin ärsyttää ihoa, joten sitä pitää testata etukäteen pienelle ihoalueelle.

  • KARVANPOISTO – EPILAATTORI
    Sähkökäyttöinen epilaattori nyppii karvat pois juurineen. Se voi tehdä jonkin verran kipeää varsinkin ensimmäisillä kerroilla. Valitse kasvoille hellävarainen epilaattori. Karvanpoisto tulee uusia vähintään neljän viikon välein.

  • KARVANPOISTO – VAHA
    Käytä kasvoille niille tarkoitettuja vahaliuskoja. Liuskat painetaan tiiviisti ihoon ja vedetään sitten nopeasti irti. Karvanpoisto vahalla saa ihon punoittamaan, joten älä tee sitä juuri ennen kuin olet lähdössä ulos. Iho pysyy karvattomana noin neljä viikkoa.

  • KARVANPOISTO – VALKAISU
    Valkaisuvoiteet vaalentavat kasvojen karvoja niin, että ne erottuvat vaaleasta ihosta vähemmän. Karvanpoisto voiteilla toimii tummille, ylähuulta varjostaville karvoille. Herkkäihoisten tulee olla varovaisia, sillä aine voi ärsyttää ihoa.

  • KARVANPOISTO – LANKAUS
    Threading eli lankaus on alunperin Lähi-idästä. Ohutta puuvillalankaa rullataan ihoa pitkin saksimaisilla liikkeillä niin, että se vetää karvat ulos juurineen. Karvanpoisto lankauksella vaatii harjoittelua, mutta näin voi saada poistettua hienoimmatkin karvat.

  • KARVANPOISTO – PINSETIT
    Yksittäiset pitkät ja tummat karvat on helppo poistaa pinseteillä.

Nainen poistaa ihokarvoja kasvoista lankaamalla.

KARVANPOISTO LANKAUKSELLA – Lankaus on hankala hoitaa itse, joten se kannattaa antaa kosmetologin tai muun ammattilaisen tehtäväksi.

© gettyimages

6 Kannattaako karvoja ajella?


Miehille ei ole juttu eikä mikään poistaa karvoja kasvoista. Partaterä tai -kone vain esiin ja sillä siisti. Mutta kannattaako naisen ajella kasvojaan?

Kyllä ja ei.

Sitä ei ainakaan tarvitse välttää siinä pelossa, että karvat kasvaisivat entistä paksumpina takaisin. On harhaluulo, että ajeleminen voimistaisi karvankasvua, sillä karvojen kasvua ja paksuutta säätelee ihonalainen karvatuppi. Se mitä tapahtuu ihon pinnalla, ei vaikuta karvatupen toimintaan. Karvat eivät sen paremmin paksuunnu kuin lisäänny ajelemalla – ja tämä pätee joka puolella kehoa. Syy siihen, että moni ajattelee ajelemisen lisäävän karvankasvua on se, että sänkikarva näyttää paksummalta, koska ajeltujen karvojen kärki ei kapene samoin kuin täysin uusien karvojen.

Syy siihen, miksi karvanpoisto ajelemalla ei ole paras menetelmä, on toinen: terät voivat vahingoittaa ihoa. Ajelemisessa on suuri riski saada pieniä haavoja, jotka voivat tulehtua. Siksi on tärkeää käyttää hellävaraista terää, joka on tarkoitettu erityisesti kasvoille ja puhdistaa terä ja kasvot aina ennen ja jälkeen ajelemisen.

Jos karvoja on vähän, karvanpoisto onnistuu helpoiten pinseteillä.

Lue myös: Ruusufinni – mitä punoittavalle ja rakkulaiselle iholle voi tehdä?

7 Pitääkö karvankasvun vuoksi mennä lääkäriin?


Elämässä on ajanjaksoja, jolloin on luonnollista, että kasvoissa alkaa kasvaa enemmän karvaa, koska hormonitasapaino muuttuu. Lääkäriin tulee mennä, jos karvaa kasvaa alle vuodessa paikkoihin, joissa sitä ei aiemmin ollut. Äkillinen karvankasvu voi nimittäin olla oire PCOS:stä tai muusta sairaudesta. Lääkäri voi tehdä lähetteen gynekologiseen ultraäänitutkimukseen.

8 Miten ylimääräistä karvankasvua hoidetaan?


Jotkut elävät täydessä sopusoinnussa kasvojensa karvoituksen kanssa, toisille ylimääräinen karvankasvu on häiritsevää ja heikentää itsetuntoa. Jälkimmäiselle ryhmälle löytyy apua erilaisista hoidoista, jotka voivat tehdä kasvoista taas sileät ja karvattomat.

Karvanpoisto kasvoista – ammattilaisen hoitokeinoja

IPL-hoito – pysyvä karvojenpoisto

Laserepilointi

Jos tahtoo poistaa häiritsevät karvat kasvoistaan ainiaaksi, on karvanpoisto laserilla ainut pysyvä ratkaisu. Se on kuitenkin hintava toimenpide, sillä käsittely pitää tehdä 6–12 kertaa, jotta tulos on hyvä ja kestävä.

PCOS:ia sairastavilla on riskinä, että karvankasvu jatkuu, ja hoidot täytyy uusia. Hoitoja tehdään kauneushoitoloissa ja yksityisessä sekä erityistapauksissa julkisessa terveydenhuollossa. Lisäksi on kotioloissa käytettäviä IPL-valoimpulssilaitteita. Kävi sitten laserhoidossa tai istui kotisohvalla IPL-laitteen kanssa, periaate on sama: valoenergia saa karvatupen kuumenemaan ja tuhoutumaan.

Hoito edellyttää kuitenkin värikontrastia ihon ja karvan välillä, sillä vaalea ja harmaa karva ei reagoi valoon, joten hoito täytyy tehdä ennen harmaantumista. Mitä paksumpaa ja tummempaa karva on, sen paremmin hoito toimii.

Yhdistelmäehkäisypilleri karvankasvua estämään

Yhdistelmäehkäisypillerit

Jos kasvojen karvoitus on PCOS:in syytä, sitä voi hoitaa yhdistelmäehkäisypillereillä. Ne nimittäin vähentävät karvankasvua estämällä mieshormonien tuotantoa.

Yhdistelmäehkäisypillerit eivät vaikuta jo kasvaneisiin karvoihin, mutta voivat ehkäistä uuden karvoituksen esiin puskemista jatkossa. Siksi karvat eivät vähene heti, vaan vaikutus näkyy vasta noin 9–12 kuukauden päästä.

Voide karvankasvua estämään

Eflornitiinivoide

Jos laser- tai IPL-hoito eivät sovellu karvoille, koska ne ovat liian vaaleita tai ohuita, voi ratkaisuna olla paikallishoito reseptillä saatavalla eflortiinivoiteella. Sitä voi käyttää myös täydentämään laserhoitoa.

Voide estää karvankasvuun vaikuttavan entsyymin toimintaa ihossa. Se ei poista karvoja, mutta pitkällä aikavälillä voide estää karvaa kasvamasta alueella, jolle sitä levitetään.

Vaikutus on tavallisesti havaittavissa 8 viikossa, mutta lakkaa käsittelyjen loppuessa.

9 Onko karvanpoisto koskaan Kela-korvattavaa?


Kela ei korvaa kosmeettista karvanpoistoa, mutta korvauksen voi saada, jos on kyse liiallisesta karvankasvusta eli hirsutismista tai sukupuolenkorjausleikkauksen jälkeisestä hoidosta. Kela-korvauksen saamiseksi tarvitaan lääkärintodistus.

Häiritsevää karvoitusta ylähuulen yllä

KARVANPOISTO – Lääkäri diagnosoi, onko kyseessä maltillinen karvankasvu vai hirsutismi, jonka hoito voi olla Kela-korvauksen piirissä.

© gettyimages

ASIANTUNTIJAT: dermatologian ylilääkäri Martin Willy Meyer ja sairaanhoitaja ja klinikkapäällikkö Mie Hjarbæk

Artikkeli on ilmestynyt KUNTO PLUS -lehden numerossa 07/2023.