On varsin tavallista, että naisella kasvaa tummia karvoja kasvoissa, sillä niin käy joka kymmenennelle. Harva kuitenkaan iloitsee huomatessaan uusia karvoja leuassa tai ylähuulella.
Pyysimme asiantuntijalta parhaat neuvot siihen, miten karvanpoisto kasvoista käy tehokkaimmin. Lue myös, mistä karvojen lisääntyminen kasvoissa ylipäänsä johtuu.
Karvanpoistosta kasvoista – lue lisää
Karvoitus kasvoissa on naisilla varsin tavallinen ilmiö, mutta siitä huolimatta kyseessä on tabu, josta vaietaan. Moni nainen häpeää karvojaan eikä puhu asiasta, vaan metsästää siihen ratkaisua.
Voimakkaalle karvankasvulle naisilla on jopa lääketieteellinen nimitys. Jos karvaa alkaa kasvaa muualla kuin naistyyppisissä paikoissa – eli sukuelimissä, säärissä ja kainaloissa – ja karvat ovat tummia, paksuja ja pitkiä, ja tila on nimeltään hirsutismi. Karvat miestyyppisissä paikoissa eli esimerkiksi kasvoilla, rinnassa tai vatsalla eivät toki ole vaaraksi, mutta voivat herättää huolta ja harmia.
Hirsutismin kehittymiseen voi olla useita syitä. Noin puolella naisista, joilla se diagnosoidaan, liikakarvoitukselle ei voida osoittaa mitään syytä. Tällöin sitä kutsutaan idiopaattiseksi eli ilman näkyvää syytä ilmeneväksi hirsutismiksi. Toisessa puolikkaassa tapauksia vaikuttajana on jokin seuraavista syistä.
Vaikka harva nainen puhuu liikakarvoituksestaan, on se kaukana harvinaisesta. Jopa 5–10 prosenttia naisista ilmoittaa kärsivänsä hirsutismista, joten karvanpoisto kiinnostaa monia naisia.
Ei voida varmuudella sanoa, paljonko karvaa pitää olla, jotta se vastaa hirsutismin määritelmää. Jokainen on erilainen, ja karvoituksen määrän määräävät pitkälti perimä ja etnisyys. Useimmilla on kuitenkin selkeä käsitys siitä, mikä on itselle normaalia karvoitusta.
Toisaalta kauneusihanteet voivat vääristää mielikuvaa normaalista karvoituksesta, minkä vuoksi jotkut voivat ajatella, että heillä on liiallista karvankasvua, vaikka niin ei olisi.
Naisten normaalin ja epänormaalin karvoituksen välillä ei siis ole olemassa tarkkaa rajaa. Lääketiede on kuitenkin kehittänyt työkalun, joka auttaa lääkäriä ratkaisemaan, onko kyse hirsutismista. Ferriman-Gallweyn hirsutismipisteytyksessä lääkäri arvioi henkilön karvoitusta sen perusteella, missä sitä kasvaa ja paljonko sitä on. Merkitystä on myös sillä, kuinka häiritseväksi henkilö itse kokee karvoituksen.
Jos kasvoja koristaa enemmän karvoja kuin on itselle mieleen ja ne häiritsevät elämää – eivätkä pinsetit riitä avuksi – karvanpoisto onnistuu onneksi useilla tehokkailla keinoilla.
- Voide
- Epilointi
- Vaha
- Valkaiseminen
- Lanka (threading)
Lue lisää karvanpoistosta ja siihen käytetyistä keinoista alta. Alempaa jutusta löydät tietoa myös tehokkaista ammattilaisten hoitokeinoista liialliseen karvankasvuun.
Miehille ei ole juttu eikä mikään poistaa karvoja kasvoista. Partaterä tai -kone vain esiin ja sillä siisti. Mutta kannattaako naisen ajella kasvojaan?
Kyllä ja ei.
Sitä ei ainakaan tarvitse välttää siinä pelossa, että karvat kasvaisivat entistä paksumpina takaisin. On harhaluulo, että ajeleminen voimistaisi karvankasvua, sillä karvojen kasvua ja paksuutta säätelee ihonalainen karvatuppi. Se mitä tapahtuu ihon pinnalla, ei vaikuta karvatupen toimintaan. Karvat eivät sen paremmin paksuunnu kuin lisäänny ajelemalla – ja tämä pätee joka puolella kehoa. Syy siihen, että moni ajattelee ajelemisen lisäävän karvankasvua on se, että sänkikarva näyttää paksummalta, koska ajeltujen karvojen kärki ei kapene samoin kuin täysin uusien karvojen.
Syy siihen, miksi karvanpoisto ajelemalla ei ole paras menetelmä, on toinen: terät voivat vahingoittaa ihoa. Ajelemisessa on suuri riski saada pieniä haavoja, jotka voivat tulehtua. Siksi on tärkeää käyttää hellävaraista terää, joka on tarkoitettu erityisesti kasvoille ja puhdistaa terä ja kasvot aina ennen ja jälkeen ajelemisen.
Jos karvoja on vähän, karvanpoisto onnistuu helpoiten pinseteillä.
Lue myös: Ruusufinni – mitä punoittavalle ja rakkulaiselle iholle voi tehdä?
Elämässä on ajanjaksoja, jolloin on luonnollista, että kasvoissa alkaa kasvaa enemmän karvaa, koska hormonitasapaino muuttuu. Lääkäriin tulee mennä, jos karvaa kasvaa alle vuodessa paikkoihin, joissa sitä ei aiemmin ollut. Äkillinen karvankasvu voi nimittäin olla oire PCOS:stä tai muusta sairaudesta. Lääkäri voi tehdä lähetteen gynekologiseen ultraäänitutkimukseen.
Jotkut elävät täydessä sopusoinnussa kasvojensa karvoituksen kanssa, toisille ylimääräinen karvankasvu on häiritsevää ja heikentää itsetuntoa. Jälkimmäiselle ryhmälle löytyy apua erilaisista hoidoista, jotka voivat tehdä kasvoista taas sileät ja karvattomat.
Kela ei korvaa kosmeettista karvanpoistoa, mutta korvauksen voi saada, jos on kyse liiallisesta karvankasvusta eli hirsutismista tai sukupuolenkorjausleikkauksen jälkeisestä hoidosta. Kela-korvauksen saamiseksi tarvitaan lääkärintodistus.