Kasvot ovat käytännössä aina esillä. Siksi onkin erityisen kiusallista, kun nenä, leuka ja posket punoittavat ja iholla on
rakkuloita.
Ruusufinni on useimmiten 30–40-vuotiaana alkava ihosairaus, joka on tyypillinen erityisesti naisilla. Jos kuulut kohderyhmään, lue, mitä ihotautilääkäri neuvoo.
Lue lisää ruusufinni-ihottumasta
Ruusufinni on kasvojen yleinen ihottuma, jonka oireita ovat äkillinen punoitus, punakkuus, finnin kaltaiset näppylät, märkärakkulat ja näkyvät hiusverisuonet. Sairaus on etenevä ja oireet vaihtelevat vaiheen mukaan.
Vaikka ruusufinni on krooninen tila, sen oireet kuitenkin häviävät muutaman vuoden kuluessa.
Mistä tietää, että kasvoissa on juuri ruusufinni? Ensimmäinen merkki on punoitus, joka ei häviä. Ruusufinni-ihottuman tulehdus saa verisuonet laajenemaan niin, että ne näkyvät iholla punoituksena.
Useim miten syntyy myös finnin tapaisia näppyjä ja rakkuloita. Joillakin tulehduvat silmäluomet ja miehillä nenän talirauhaset voivat laajeta muhkuranenäksi.
Ajan mittaan ruusufinni kehittyy useimmiten entistä näkyvämmäksi, kunnes se laantuu muutaman vuoden kuluessa. Valitettavasti ruusufinni jättää usein jälkeensä myös pysyvästi laajenneita verisuonia, joista ei pääse eroon kuin peittämällä tai hoidoilla. Ruusufinnin erottaa aknesta se, että ruusufinni ei aiheuta mustapäitä tai valkopäitä.
Ruusufinnin syytä ei tunneta. Sen oletetaan johtuvan yhdistelmästä perintötekijöitä ja ihoa herkistäviä ympäristöseikkoja. Seuraavat tekijät voivat saada ruusufinnin innostumaan kukkimaan:
Noin joka 20. saa ruusufinnin. Ongelma on yleisempi naisilla kuin miehillä ja vaivaa erityisesti henkilöitä, joilla on vaalea ja ohut iho. Myös pitkäaikainen kortisonivoiteen käyttö kasvojen iholla altistaa ruusufinnille. Myös migreeniä sairastavilla on muita useammin ruusufinniä. Tämän yhteyden syytä ei tiedetä.
Ruusufinni ilmaantuu tyypillisesti 30–40-vuotiaana ja on pahimmillaan puolivälissä viittäkymmentä, sen jälkeen se yleensä laantuu hiljalleen.
Koska moni saa ruusufinnin perintönä edeltäviltä sukupolvilta, sitä ei aina voi täysin estää. Oireita voi kuitenkin lievittää omilla toimillaan.
Tasainen lämpötila: Ruusufinniin taipuvainen iho suivaantuu suurista lämpötilavaihteluista. Jätä väliin retket löylystä avantoon ja kova löylyttely ylipäätään. Suojaa kasvot ja varsinkin nenä mahdollisimman hyvin tuulella ja pakkasella. Kiedo kaulaliina korkealle ja vedä pipo ja huppu suojaamaan kasvoja. Voitele kasvojen iho pakkasvoiteella hyvissä ajoin ennen ulosmenoa.
Aurinkosuojaa: Ruusufinnistä kärsivä iho on syytä suojata korkealla aurinkosuojakertoimella kesällä ja keväällä. Aurinko saa ruusufinnisen ihon punoittamaan entistä pahemmin. Käytä mielellään myös hoitotuotteita, joissa on mahdollisimman korkea aurinkosuojakerroin.
Jätä kuorinnat ja hankaaminen: Hoida ihoasi hellävaraisilla tuotteilla, ja rajaa kosmetiikkatuotevalikoima minimiin. Mitä useampia eri aineita levität ihollesi, sitä suurempi on riski siitä, että iho ärtyy. Kuorinnat, hieronnat ja hankaavat tuotteet kannattaa jättää edes kokeilematta, koska ne vain ärsyttävät ruusufinnitulehdusta.
Hellää hoitoa: Hellävaraisinkaan päivittäinen ihonhoitorutiini ei valitettavasti voi poistaa ruusufinniä, mutta se voi lievittää oireita. Vähennä ihon kuormitusta käyttämällä hajusteettomia ja mielellään varta vasten rosacea-iholle kehitettyjä ihonhoitotuotteita.
Ruusufinnin hoidossa ei kannata aikailla, koska se pahenee ellei aloita taudin etenemistä hidastavaa hoitoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos käsikauppavalmisteet eivät lievitä oireita, käy yleislääkärillä tai vaikeammissa tapauksissa mieluiten ihotautilääkärillä, niin saat reseptilääkkeet ongelmaan.
Ruusufinniä voidaan hoitaa monilla eri tavoilla, mutta hoidoilla pystytään vain lievittämään oireita. Yksikään käsittelyistä ei poista ihon taipumusta reagoida punoituksella ja rakkuloilla. Ainoastaan ajan myötä vaiva yleensä hiipuu.
Sitä odotellessa on syytä suojata ihonsa erityisen hyvin auringolta. Monet hoidoista tekevät ihon erityisen herkäksi auringolle, ja ruusufinni oireileekin usein nimenomaan kevättalvella.
Ohessa esitellään muutamia yleisimpiä hoitokeinoja ruusufinniin – useimpia reseptivalmisteista eivät saa käyttää raskaana olevat tai imettävät.
Ruusufinniä sairastavan kannattaa pyrkiä välttämään seuraavia asioita, jos haluaa oireiden pysyvän poissa tai edes mahdollisimman lievinä:
- Kova kylmyys ja kuumuus
- Alkoholi
- Kuuma ruoka ja juoma
- Voimakkaat mausteet
- Auringonotto
Asiantuntija: LT, professori, ihotautien poliklinikan ylilääkäri P. Bjerring
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 08/2023.