Ihotautilääkärien parhaat vinkit ihon hyvinvoinnista huolehtimiseen

Iho on ihmisen suurin ja samalla yksi tärkeimmistä elimistä. Se säätelee kehon lämpötilaa ja suojaa elimistöä kemikaaleilta, viruksilta ja bakteereilta. Harva huolehtii siitä niin kuin pitäisi.

Iloinen nainen, jolla on ryppyjä ihossaan

PIDÄTKÖ HYVÄÄ HUOLTA IHOSTASI? Näin hoidat ihon kauniiksi ja terveeksi!

© iStock

Pidätkö hyvää huolta ihostasi?

Iho voi reagoida herkästi niin stressiin kuin ulkoisiinkin ärsykkeisiin, ja monet kokevatkin erilaisia iho-ongelmia läpi elämän.

Asiantuntijamme kertoo miten hoitaa punoittavaa ihoa, ehkäistä ryppyjä ja puhdistaa iho hellävaraisesti.

Tässä saat asiantuntijoiden 10 parasta vinkkiä ihon hoitoon!

Ihotautilääkäreiden vinkit:

Ihon on hengitettävä myös treenatessa

Tuntuuko siltä kuin ihoasi peittäisi muovikelmu, kun hikoilet? Syyllinen on luultavasti käyttämäsi kosteusvoide.

Voiteissa käytetään joko kasviöljyjä tai mineraaliöljyä, ja jälkimmäinen on huomattavasti yleisempi raaka-aine.

Se muodostaa iholle kalvon, joka pidättää kosteutta, mikä on toki hyväksi kuivalle iholle, mutta haitta silloin, kun hikoilee.

Vinkki! Treenipäiviksi kannattaa valita kasviöljypohjainen kosteusvoide, joka antaa ihon hengittää paremmin. Suositus pätee yhtä lailla käyttipä voidetta sitten ennen tai jälkeen treenin. Esimerkiksi arganöljy on mainio kasviöljy niin kasvoille ja vartalolle kuin hiuksillekin. Treenipäivinä kosteusvoidetta tai kasvoöljyä ei myöskään kannata käyttää turhan paksulti!

Ota kuvia itsestäsi

Selfiet ovat kätevä tapa seurata ihon muutoksia. Ota pari kuvaa edestä ja takaa, ja lisäksi lähikuvia esimerkiksi mahdollisista luomista tai läikistä, joita haluat seurata. Lähikuviin voit ottaa vertailukohdaksi vaikka viivottimen, niin voit arvioida luomien koon mahdollista muuttumista.

Kangasliina on nenän paras ystävä

Niistäminen kuivattaa helposti nenän ihoa ja saa sen punoittamaan. Niistäessä onkin kaikkein parasta käyttää vanhanaikaista kangasnenäliinaa, koska kangas on pehmeämpää kuin paperikuitu. Nenää voi olla tarpeen tullen myös rasvata kuivista kohdin.

Älä näplää epäpuhtauksia

Ihon epäpuhtauksia on vaikea olla näpelöimättä. Niiden olisi kuitenkin parasta antaa olla rauhassa. Puristelemalla saa varmasti jotain ulos näpyistä, mutta samalla menee myös helposti jotain tarpeetonta sisään.

Ihon epäpuhtaudet painuvat tällöin nimittäin syvemmälle ihoon ja voivat tulehduttaa ihohuokosen. Silloin ihon parantuminen kestää kauemmin ja syntyy arpikudosta.

Porkkanoista aurinkosuojaa?

Porkkanoiden ja muiden kasvisten sisältämä beetakaroteeni on terveellistä niin iholle kuin muullekin elimistölle, ja sitä tarvitaan A-vitamiinin muodostamiseen elimistössä.

Beetakaroteeni ei rusketa tai edistä ruskettumista, mutta voi aiheuttaa sellaisen vaikutelman, koska runsas beetakaroteenin syönti värjää ihon oranssihtavaksi. Keltaiset ja punaiset kasvikset ovat pillereitä ja kapseleita parempi vaihtoehto.

3 väärää luuloa

Ihonhoitoon liittyy monia vääriä, usein pinttyneitäkin luuloja.

Kumoamme seuraavassa kolme sitkeää myyttiä!

Rasvainen ruoka aiheuttaa ihon epäpuhtauksia

Tarua: Rasvainen ruoka ei ilmene näppyinä iholla.

Huono nukkumisasento voi aiheuttaa ryppyjä

Osittain totta: Jos nukkuu aina samalla kyljellä, saattaa sille puolelle ilmestyä enemmän ryppyjä, mutta moni muu asia vaikuttaa enemmän ryppyjen muodostumiseen, kuten muun muassa auringon säteilylle altistuminen ja tupakointi.

Lue lisää keskeisimmistä ryppyjä aiheuttavista tekijöistä täältä!

Iho voi tulla ”riippuvaiseksi” käyttämästäsi ihovoiteesta

Tarua: Sellaista tilannetta ei voi tulla, ettei iho selviäisi ilman tiettyä ihovoidetta.

Stressi pahentaa ihosairauksia

Iho peilaa usein niin fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia. Pelkkä stressi ei toki yksin aiheuta ihosairautta, mutta lepovaiheessa oleva ihosairaus tai jo puhjennut akne, psoriaasi tai ruusufinni voi pahentua, jos elämä on liian kiireistä ja stressi painaa.

LUE MYÖS: Nokkosrokko – toimivimmat lääkärin neuvot

Kuuma vesi kuivattaa ihoa

Kuuma vesi huuhtoo iholta rasvaa ja siten kuivattaa sitä. Samoin kuin kuuma vesi puhdistaa rasvaisen paistinpannun kylmää vettä paremmin, ihonkin rasva reagoi kuumaan veteen liukenemalla siihen.

Rasvainen kala on hyväksi iholle

Iho tarvitsee hyviä rasvoja korjatakseen vaurioitaan. Kaikkien elimistön solujen solukalvoissa on rasva-aineita, ja ihokin tarvitsee niitä riittävästi välttyäkseen kuivumiselta ja vaurioilta.

Jos ravintoon ei kuulu riittävästi hyviä rasvoja, ravintolisistä voi olla hyötyä.

Lue myös: Ihon ihmeaine kollageeni

Älä puhdista ihoa liian innokkaasti

Liian innokas puhdistaminen voi olla iholle haitaksi. Rasvaisen ihon voi puhdistaa puhdistustuotteella kahdesti päivässä, mutta muutoin kasvoille riittää yksi pesu päivässä.

Jos ei tiedä kumpi olisi omalle iholle parempi, kannattaa verrata,miltä iho tuntuu silloin, kun pesee ihonsa kahdesti päivässä, ja miltä se tuntuu, kun pesee jonkin aikaa vain kerran päivässä.

Ihottuma kielii suojan puutteesta

Ihottuma iholla kertoo siitä, että ihon suojakerroksessa on aukkoja, josta ihoa ärsyttävät aineet, kuten nikkeli, hajusteet ja lisäaineet pääsevät tunkeutumaan ihoon ja aiheuttavat oireita.

Jos on jo lapsuudessa kärsinyt atooppisesta ihottumasta, iho on tavallista alttiimpi vaurioille myöhemminkin.Silloin on hyvä välttää ihonhoitotuotteita, joissa on allergisoivia ainesosia.

Selluliittia on arviolta yhdeksällä kymmenestä yli 15-vuotiaasta naisesta. Lue lisää täältä.

LUE MYOS: Hämähäkkisuonet, luutasuonet eli näkyvät pintasuonet – hoito ja ehkäiseminen

Asiantuntija: Janne Touborg on ihotautien erikoislääkäri ja yksityisen Cutanea-klinikan ihotautiosaston johtaja.

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehden numerossa 2/2020