Vaivaako selluliitti?

Selluliitti eli appelsiini-iho on harmiton ilmiö, mutta moni käyttäisi mieluusti kaikki mahdolliset keinot, jotta ihon muhkurat siliäisivät. Onko selluliitti tullut kehoon jäädäkseen vai pitäisikö sen kanssa vain opetella elämään?

Nainen, jolla on selvästi erottuvaa selluliittia.

SELLULIITTI – Selluliittia voi olla kehossa painosta riippumatta, mutta terveelliset elämäntavat voivat tepsiä siihenkin.

Moni tuskailee etenkin reisien ja pakaroiden ihon selluliittia – ja vuosien mittaan kuhmuroita tuntuu tulevan aina vain lisää! Selluliitti on ilmiö, jonka syille ei voi oikein mitään: naisille sen muodostumiseen vaikuttavat etenkin hormonitoiminta ja ikääntyminen. Selluliitti on niin yleinen ja myös vaaraton ilmiö, ettei sitä lasketa ihosairaudeksi.

Tietyillä konsteilla ihon voi kuitenkin saada näyttämään sileämmältä ja myös ehkäistä uuden selluliitin kehittymistä. Kokosimme parhaat vinkit appelsiini-ihon tasoittamiseen aina yksinkertaisista kotikonsteista erilaisilla laitteilla tehtäviin hoitoihin.

1 Mitä selluliitti varsinaisesti on?


Kosmeettisella selluliitilla, jota kutsutaan myös appelsiini-ihoksi, tarkoitetaan ihon alaisia rasvakertymiä, jotka näkyvät ihon pinnalla epätasaisuutena ja muhkuraisuutena. Selluliitti on täysin harmitonta ja varsin yleistä, eikä siitä ole terveydelle mitään vaaraa. Monien mielestä selluliitti on kuitenkin ulkonäköhaitta. Selluliittia esiintyy yleisesti naisilla, ja usein se myös lisäntyy iän myötä, miehillä appelsiini-ihoa on harvemmin. Selluliittia appelsiini-ihon merkityksessä ei luokitella ihosairaudeksi, vaan se on normaali, vaaraton ilmiö, joka koskettaa useimpia naisia ainakin jossain määrin ja jossakin ikävaiheessa.

2 Mistä selluliitti johtuu?


Selluliitti vaikuttaa kaikissa ihon kerroksissa. Ihonalaiskudoksessa rasvasolut ja niiden kertymät alkavat suurentua, jolloin verinahan sidekudos, joka pitää ihon tasaisena ja kimmoisana, alkaa antaa periksi. Orvaskesi, ihon uloin kerros, alkaa näyttää ja tuntua epätasaiselta, kun rasvakertymät alkavat erottua ulospäin. Naisilla sidekudoksen säikeet kulkevat pystysuoraan näiden kolmen kerroksen läpi ja muodostavat rasvasoluja sisältäviä "lokeroita". Kun rasvasolut suurentuvat, sidekudos löystyy, ja rasvasolurykelmät alkavat pullottaa kohti ihon pintaa. Miehillä säikeet kulkevat poikittain ja ristikkäin ja luovat ikään kuin verkon, jossa rasvakertymillä ei ole tilaa pullistella. Tämän vuoksi selluliitti on miehillä harvinaista.

Selluliitti

EI SELLULIITTIA

Naisilla sidekudoksen säikeet kulkevat pystysuoraan. Kun sidekudos on tiukkaa, kuten tässä, se jaksaa pitää ihon alaiset rasvasolurykelmät paikoillaan ja iho näyttää sileältä.

Selluliitti

NÄKYVÄ SELLULIITTI

Naisilla sidekudoksen säikeet kulkevat pystysuoraan. Kun rasvasolut suurentuvat, sidekudos löystyy, ja rasvasolurykelmät alkavat pullottaa kohti ihon pintaa.

3 Onko selluliitti kaikkien vitsaus?


Selluliitti on naisten vaiva. Miehillä sidekudoksen säikeet kulkevat poikittain ja ristikkäin ja luovat ikään kuin verkon, jossa rasvakertymillä ei ole tilaa pullistella. Tämän vuoksi selluliitti on miehillä harvinaista.

Selluliitti ei riipu painoindeksistä vaan sitä voi ilmetä kaiken kokoisilla naisilla. Selluliittia on arviolta yhdeksällä kymmenestä yli 15-vuotiaasta naisesta. Selluliitti alkaa usein erottua selvemmin ikääntymisen myötä, kun ihon sidekudos löystyy. Ei ole kuitenkaan lainkaan tavatonta, että selluliittia alkaa muodostua jo teini-iässä. Selluliitti on myös tuttu ilmiö raskaana oleville, jolloin taustalla ovat nopea painonnousu ja hormonaaliset muutokset.

Lue myös: Ruusufinni – mitä punoittavalle ja rakkulaiselle iholle voi tehdä?

4 Mihin selluliitti kertyy?


Appelsiini-iho
© iStock

Selluliitti ilmaantuu vaihtelevasti eri paikkoihin. Tyypillisesti selluliittia esiintyy siellä, missä kehossa on muutenkin eniten rasvaa, kuten reisissä, pakaroissa ja vatsan alueella. Tällöin sidekudokseen kohdistuu enemmän painetta, ja rasvakertymät alkavat näkyä ulospäin.

5 Näin hormonit vaikuttavat siihen, tuleeko selluliittia


Selluliitin muodostumisen mekanismit ovat vielä tutkijoillekin osin tuntemattomia, mutta ihotautilääkärit ovat jokseenkin yksimielisiä siitä, että selluliitin syntyyn vaikuttavat naisilla ihon rakenne sekä sukupuolihormonit. Hormonaalisen tasapainon häiriintyyminen vaikuttaa selluliitin syntyyn kahdella tavalla.

Sidekudos heikentyy
Hormonien vaikutuksesta rasvasolurykelmiä ympäroivä sidekudos heikkenee ja löystyy, jolloin rasvakertymät työntyvät myös ihoa vasten ja iho näyttää epätasaiselta.

Nestekierto häiriintyy
Verenkierto kuljettaa soluihin ja kudoksiin ravintoaineita ja lymfakierto kudoksia huuhtelevaa lymfanestettä. Hormonaalinen epätasapaino vaikuttaa nestekiertoon, jolloin kudoksiin alkaa kertyä rasvaa ja nestettä.

6 Voiko selluliitin muodostumista estää?


Ihon kuoppiin ja kuhmuroihin voi vaikuttaa vain rajallisesti omin konstein, mutta terveelliset elämäntavat auttavat pitämään myös selluliittia loitolla. Hyvinvoinnista huolehtiminen niin liikunnan, levon kuin terveellisen ravinnon avulla auttaa tukemaan hormonitoiminnan tasapainoa sekä pitämään näin ihon ja sidekudoksen vahvana ja terveenä.

Selluliitin muodostumista VÄHENTÄVÄT tekijät

Terveellinen ravinto - vältä selluliitti

Terveellinen ravinto, riittävä uni ja stressin välttäminen

pitävät hormonitkin taspainossa ja sidekudoksen vahvana.

Liikunta - vältä selluliitti

Liikunta

Liikunta vauhdittaa mikroverenkiertoa ja auttaa pitämään sidekudoksen joustavana.

Sauna - vältä selluliitti

Sauna

Saunominen puhdistaa monin tavoin ja vauhdittaa mikroverenkiertoa, mikä voi vähentää selluliitin ilmaantumista.

Painonhallinta -vältä selluliitti

Painonhallinta

Vaikka selluliitti ei katso painoa, ylipaino lisää painetta sidekudoksissa, jolloin muhkuraisuus korostuu.

Selluliitin muodostumista LISÄÄVÄT tekijät

E-pillerit - vältä selluliitti

Ehäkäisypillerit

vaikuttavat hormonitasapainoon ja monet kokevat niiden lisäävän selluliittia.

Tupakointi - vältä selluliitti

Tupakointi

kiihdyttää ihon vanhenemisprosesseja ja aiheuttaa sidekudoksen löystymistä, jolloin muhkuroita alkaa muodostua.

UV-säteet - vältä selluliitti

Auringon UV-säteily

heikentää ihon sidekudosta, jolloin ihosta tulee epätasaisemman näköinen.

Sydämen ja verenkiertoelimistön häiriöt - vältä selluliitti

Sydämen ja verenkiertoelimistön häiriöt

aiheuttavat usein nesteen kertymistä elimistöön, jolloin myös selluliitti näkyy iholla selvemmin.

7 Voiko selluliittia poistaa?


Selluliittimuhkuroiden silottamiseen on tarjolla jos jonkinlaisia tuotteita ja hoitoja, mutta lupauksiin selluliitiin karkottamisesta kannattaa suhtautua varauksella. Totuus nimittäin on se, että jo muodostuneesta selluliitista ei voi kokonaan päästä eroon millään keinolla. Kun selluliittia alkaa näkyä, sitä on mahdotonta enää poistaa. Helpoimmalla ja halvimmalla pääsee, kun solmii rauhan ihonsa muhkuroiden kanssa – niitä on joka tapauksessa lähes kaikilla muillakin. Jos selluliitti häiritsee kovasti, jotain toivoa sen häivyttämisestä kuitenkin on.

Jos kärsivällisyyttä ja kestävyyttä riittää eikä odotuksiaan nosta liian korkealle, ihon voi saada näyttämään hieman tasaisemmalta.

LUE MYÖS: Nokkosrokko – toimivimmat lääkärin neuvot

Kotikonstit selluliittiin


Treeni ja selluliitti

Huonot uutiset ensin: tehokkainkaan treeni ei itsessään saa selluliittia haihtumaan. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kuhmurainen iho voi alkaa näyttää vähitellen tasaisemmalta, kun lihakset säännöllisen treenin myötä vahvistuvat ja kasvavat, ja kiinteä lihas alkaa tulla esiin rasvakerroksen alta. Selluliitti ei siis toki sinänsä katoa mihinkään, mutta jämäkän lihaksen päällä appelsiini-iho ikään kuin silottuu. Liikunta vauhdittaa myös elimistön lymfakiertoa, jolloin muhkuroita aiheuttava, rasvakudokseen kertynyt neste lähtee liikkeelle.

Parhaat lajit

  • Juoksu, mieluiten kuntoa haastavassa maastossa
  • Reipas pyöräily
  • Reipas uinti
  • Lihaskuntoharjoitteet kuten kyykyt ja askelkyykyt

Kosmetikan keinot selluliittia vastaan

Mikään voide ei taio selluliittia pois, mutta ihon hoidolla voi täydentää muita selluliitin vastaisia toimia. Esimerkiksi kofeiinin ja A-vitamiinin ihoa kaunistavista vaikutuksista on saatu viitteitä tutkimuksissa. Kofeiinilla on nestettä poistava vaikutus, ja se saa rasvakudoksen supistumaan, jolloin ihokin näyttää tasaisemmalta. A-vitamiini auttaa kiinteyttämään ja silottamaan ihoa, mutta vaikutus on vain väliaikaista.

Hieronta ja selluliitti

Perinteisen hieronnan vaikutuksista selluliittiin on niukalti tutkittua tietoa, mutta esimerkiksi kuivakuppaus eli imukuppihieronta voi tuottaa näkyviä tuloksia. Imukuppihierontaa voi kokeilla omatoimisestikin, jolloin tarvitaan vain imukuppeja sekä ihoöljyä tai voidetta liukasteeksi. Imukuppi asetetaan tukevasti iholle ja sitä vedetään ylöspäin suuntautuvin liikkein sydäntä kohti, kunnes iho alkaa punoittaa. Kupin sisälle syntyvän alipaineen luoma imu stimuloi pehmytkudosta ja vauhdittaa verenkiertoa ja lymfakiertoa.

Kuivaharjaus, kuorinta ja selluliitti

Vanha kunnon kuivaharjaus ja ihon kuorinta virkistävät verenkiertoa ja poistavat iholta kuollutta solukkoa, jolloin nestekertymät liukenevat liikkeelle ja ihokin näyttää tasaisemmalta ja kirkkaammalta – vaikka selluliitti ei sinänsä mihinkään häviäkään.

Ammattilaisten selluliittihoidot


Selluliitin poistoon on kehitetty lukuisia menetelmiä, joissa hyödynnetään esimerkiksi erilaisia laitteita. Hoitojen tehosta on kuitenkin vain niukalti tutkittua tietoa. Jos kukkaro kestää, menetelmiä voi kokeilla ja kenties löytää itselle toimivan vaihtoehdon. Kannattaa tosin muistaa, että mahdollisten tulosten ylläpito vaatii myös hoitojen toistamista.

LPG-laite ja selluliitti

Imukuppihieronnan teknisemmässä versiossa käytettävä laite stimuloi pehmytkudosta alipaineen ja hierovien rullien avulla, jolloin verenkierto ja lymfakierto kiihtyvät ja huuhtovat kuona-aineita liikkeelle. Hoitoa tarjoavat esimerkiksi fysioterapeutit.

Täyteaineet ja selluliitti

Appelsiini-ihoa voi kokeilla silottaa injektoimalla ihoon täyteaineita. Hoito saa ihon näyttämään kimmoisammalta, jolloin muhkuratkin näyttävät tasaisemmilta. Hoitoja tarjoavat esimerkiksi lääkäriasemat, ja käsittely tehdään tarvittaessa paikallispuudutuksessa.

Sokkiaaltoterapia ja selluliitti

Selluliittia käsitellään erityisellä käsiasetta muistuttavalla sokkiaaltolaitteella, joka välittää ihoon runsasenergiaisia ääniaaltoja. Ääniaaltojen aiheuttama värähtely stimuloi sidekudosta ja verenkiertoa. Hoitoja tarjoavat esimerkiksi jotkut fysioterapeutit.

Vältä selluliitti

SOKKIAALTOTERAPIALLA – yritetään vähentää selluliittia.

© iStock

8 Onko kaikki selluliitti samanlaista?


Selluliitti voi tarkoittaa muhkuraisen ihon lisäksi myös huomattavasti vakavampaa tilaa. Kosmeettista selluliittia eli appelsiini-ihoa esiintyy lähes kaikilla naisilla, mutta selluliitti tarkoittaa toiselta merkitykseltään ihonalaisen sidekudoksen tulehdustilaa, jonka aiheuttajana on stafylokokki- tai streptokokkibakteeri. Bakteeri-infektio ilmenee ihon punoituksena ja turpoamisena, ja siihen liittyy korkeaa kuumetta. Kyseessä on suhteellisen harvinainen ihosairaus, joka edellyttää nopeasti aloitettavaa lääkehoitoa.

Asiantuntija: sisätautilääkäri ja gynekologi C. Bech

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 10/2022.