Moni tuskailee etenkin reisien ja pakaroiden ihon selluliittia – ja vuosien mittaan kuhmuroita tuntuu tulevan aina vain lisää! Selluliitti on ilmiö, jonka syille ei voi oikein mitään: naisille sen muodostumiseen vaikuttavat etenkin hormonitoiminta ja ikääntyminen. Selluliitti on niin yleinen ja myös vaaraton ilmiö, ettei sitä lasketa ihosairaudeksi.
Tietyillä konsteilla ihon voi kuitenkin saada näyttämään sileämmältä ja myös ehkäistä uuden selluliitin kehittymistä. Kokosimme parhaat vinkit appelsiini-ihon tasoittamiseen aina yksinkertaisista kotikonsteista erilaisilla laitteilla tehtäviin hoitoihin.
Kosmeettisella selluliitilla, jota kutsutaan myös appelsiini-ihoksi, tarkoitetaan ihon alaisia rasvakertymiä, jotka näkyvät ihon pinnalla epätasaisuutena ja muhkuraisuutena. Selluliitti on täysin harmitonta ja varsin yleistä, eikä siitä ole terveydelle mitään vaaraa. Monien mielestä selluliitti on kuitenkin ulkonäköhaitta. Selluliittia esiintyy yleisesti naisilla, ja usein se myös lisäntyy iän myötä, miehillä appelsiini-ihoa on harvemmin. Selluliittia appelsiini-ihon merkityksessä ei luokitella ihosairaudeksi, vaan se on normaali, vaaraton ilmiö, joka koskettaa useimpia naisia ainakin jossain määrin ja jossakin ikävaiheessa.
Selluliitti vaikuttaa kaikissa ihon kerroksissa. Ihonalaiskudoksessa rasvasolut ja niiden kertymät alkavat suurentua, jolloin verinahan sidekudos, joka pitää ihon tasaisena ja kimmoisana, alkaa antaa periksi. Orvaskesi, ihon uloin kerros, alkaa näyttää ja tuntua epätasaiselta, kun rasvakertymät alkavat erottua ulospäin. Naisilla sidekudoksen säikeet kulkevat pystysuoraan näiden kolmen kerroksen läpi ja muodostavat rasvasoluja sisältäviä "lokeroita". Kun rasvasolut suurentuvat, sidekudos löystyy, ja rasvasolurykelmät alkavat pullottaa kohti ihon pintaa. Miehillä säikeet kulkevat poikittain ja ristikkäin ja luovat ikään kuin verkon, jossa rasvakertymillä ei ole tilaa pullistella. Tämän vuoksi selluliitti on miehillä harvinaista.
Selluliitti on naisten vaiva. Miehillä sidekudoksen säikeet kulkevat poikittain ja ristikkäin ja luovat ikään kuin verkon, jossa rasvakertymillä ei ole tilaa pullistella. Tämän vuoksi selluliitti on miehillä harvinaista.
Selluliitti ei riipu painoindeksistä vaan sitä voi ilmetä kaiken kokoisilla naisilla. Selluliittia on arviolta yhdeksällä kymmenestä yli 15-vuotiaasta naisesta. Selluliitti alkaa usein erottua selvemmin ikääntymisen myötä, kun ihon sidekudos löystyy. Ei ole kuitenkaan lainkaan tavatonta, että selluliittia alkaa muodostua jo teini-iässä. Selluliitti on myös tuttu ilmiö raskaana oleville, jolloin taustalla ovat nopea painonnousu ja hormonaaliset muutokset.
Lue myös: Ruusufinni – mitä punoittavalle ja rakkulaiselle iholle voi tehdä?
Selluliitin muodostumisen mekanismit ovat vielä tutkijoillekin osin tuntemattomia, mutta ihotautilääkärit ovat jokseenkin yksimielisiä siitä, että selluliitin syntyyn vaikuttavat naisilla ihon rakenne sekä sukupuolihormonit. Hormonaalisen tasapainon häiriintyyminen vaikuttaa selluliitin syntyyn kahdella tavalla.
Sidekudos heikentyy
Hormonien vaikutuksesta rasvasolurykelmiä ympäroivä sidekudos heikkenee ja löystyy, jolloin rasvakertymät työntyvät myös ihoa vasten ja iho näyttää epätasaiselta.
Nestekierto häiriintyy
Verenkierto kuljettaa soluihin ja kudoksiin ravintoaineita ja lymfakierto kudoksia huuhtelevaa lymfanestettä. Hormonaalinen epätasapaino vaikuttaa nestekiertoon, jolloin kudoksiin alkaa kertyä rasvaa ja nestettä.
Ihon kuoppiin ja kuhmuroihin voi vaikuttaa vain rajallisesti omin konstein, mutta terveelliset elämäntavat auttavat pitämään myös selluliittia loitolla. Hyvinvoinnista huolehtiminen niin liikunnan, levon kuin terveellisen ravinnon avulla auttaa tukemaan hormonitoiminnan tasapainoa sekä pitämään näin ihon ja sidekudoksen vahvana ja terveenä.
Selluliittimuhkuroiden silottamiseen on tarjolla jos jonkinlaisia tuotteita ja hoitoja, mutta lupauksiin selluliitiin karkottamisesta kannattaa suhtautua varauksella. Totuus nimittäin on se, että jo muodostuneesta selluliitista ei voi kokonaan päästä eroon millään keinolla. Kun selluliittia alkaa näkyä, sitä on mahdotonta enää poistaa. Helpoimmalla ja halvimmalla pääsee, kun solmii rauhan ihonsa muhkuroiden kanssa – niitä on joka tapauksessa lähes kaikilla muillakin. Jos selluliitti häiritsee kovasti, jotain toivoa sen häivyttämisestä kuitenkin on.
Jos kärsivällisyyttä ja kestävyyttä riittää eikä odotuksiaan nosta liian korkealle, ihon voi saada näyttämään hieman tasaisemmalta.
LUE MYÖS: Nokkosrokko – toimivimmat lääkärin neuvot
Selluliitin poistoon on kehitetty lukuisia menetelmiä, joissa hyödynnetään esimerkiksi erilaisia laitteita. Hoitojen tehosta on kuitenkin vain niukalti tutkittua tietoa. Jos kukkaro kestää, menetelmiä voi kokeilla ja kenties löytää itselle toimivan vaihtoehdon. Kannattaa tosin muistaa, että mahdollisten tulosten ylläpito vaatii myös hoitojen toistamista.
Selluliitti voi tarkoittaa muhkuraisen ihon lisäksi myös huomattavasti vakavampaa tilaa. Kosmeettista selluliittia eli appelsiini-ihoa esiintyy lähes kaikilla naisilla, mutta selluliitti tarkoittaa toiselta merkitykseltään ihonalaisen sidekudoksen tulehdustilaa, jonka aiheuttajana on stafylokokki- tai streptokokkibakteeri. Bakteeri-infektio ilmenee ihon punoituksena ja turpoamisena, ja siihen liittyy korkeaa kuumetta. Kyseessä on suhteellisen harvinainen ihosairaus, joka edellyttää nopeasti aloitettavaa lääkehoitoa.
Asiantuntija: sisätautilääkäri ja gynekologi C. Bech
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 10/2022.