Mikä aiheuttaa hiustenlähtöä ja mitä sille voi tehdä
Onko runsas tukka kutistunut ohueksi rotanhännäksi? Hiustenlähtö on yleistä ja siihen on monia syitä. Lue, mikä voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja miten sitä voi hoitaa.
Onko runsas tukka kutistunut ohueksi rotanhännäksi? Hiustenlähtö on yleistä ja siihen on monia syitä. Lue, mikä voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja miten sitä voi hoitaa.
Hiustenlähtö On huolestuttavaa, jos hiusharjaan jää iso tukko hiuksia jokaisen harjauskerran jälkeen tai kun ennen niin runsaat hiukset tuntuvatkin ohentuneen. Syy on onneksi useimmiten vaaraton ja kaikille yhteinen: ikä verottaa hiusten määrää.
Hiustenlähtö voi kuitenkin johtua myös muista syistä, jotka aiheuttavat päänahkaan joko kaljuja laikkuja tai hiusten lähtemistä. Kysyimme hiustenlähdön ja kaljuuntumisen syitä erikoislääkäriltä. Hiuksia ei saa palaamaan päänahkaan, jossa ei ole enää eläviä hiustuppia, mutta hiustenlähtöä voi kuitenkin pyrkiä estämään. Vaikka hiustenlähtö johtuisi luonnollisista syistä, tilanteen haltuun ottamiseksi on silti olemassa keinoja.
Jokaisella hiuksella on elinkaarensa, ja se, että hiuksia jää harjaan, on täysin luonnollista. Jos hiuksia kuitenkin lähtee paljon enemmän kuin niitä ehtii kasvaa tilalle, puhutaan hiustenlähdöstä.
NORMAALI VAIHTUVUUS
Päänahasta irtoaa päivittäin 50–100 hiusta, ja hiusnysty alkaa tuottaa uutta hiusta irronneen tilalle. Normaalissa kiertokulussa hiusten kokonaismäärä ei siis vähene.
HIUSTENLÄHTÖ
Kun hiusnystyt eivät tuota yhtä paljon hiusta kuin harjaan (tai hartioille) jää, puhutaan hiustenlähdöstä lääketieteellisenä ilmiönä. Tällöin joko henkiset paineet tai fyysinen sairaus häiritsevät hiusnystyjen toimintaa. Syyt voivat toki olla myös geneettisiä: joillakin meistä iän myötä tapahtuva hiustenlähtö alkaa aiemmin kuin toisilla.
Lue myos: Näin pääset eroon päänahan kutinasta
Jokainen hius syntyy ja kasvaa omassa hiusnystyssään, ja hiuksen elinkaari on aina samanlainen. Se voidaan jakaa kolmeen osaan, ja kun kaikki vaiheet on käyty läpi, sama toistuu uudelleen. Yksi hiusnysty tuottaa kaikkiaan noin 30 hiusta.
Päänahan sairauksista atooppinen tai tali-ihottuma lyhentää hiusten kasvuvaihetta ja voi aiheuttaa tilapäistä hiustenlähtöä. Ihottuman parannuttua hiukset kasvavat takaisin. Yleisimmät syyt ovat muualla:
Ihmisen hiukset harvenevat poikkeuksetta iän myötä. Alla on lueteltu tavallisimpia runsaan hiustenlähdön syitä.
IKÄÄNTYMINEN
Hiukset ohentuvat sitä mukaa kuin vuosia kertyy. Syynä on se, että hiusnystyt ovat tulleet tiensä päähän eivätkä ne enää kykene tuottamaan enempää hiuksia.
PERIMÄ
Se, kuinka paljon tukka harvenee ja missä iässä, riippuu pitkälti perimästä. Tämä pätee ennen kaikkea androgeeniseen kaljuuntumiseen mutta osittain myös pälvikaljuun.
STRESSI
Vakava sairaus, stressi tai kova järkytys voi tyrehdyttää hiusnystyjen toiminnan hetkeksi. Hiukset alkavat taas kasvaa, kun tilanne on ohi.
VITAMIINIEN JA KIVENNÄISAINEIDEN PUUTOS
Jos elimistöllä on puutetta vitamiineista ja kivennäisaineista se voi alkaa säästää hiustenkasvussa. Varsinkin raudan, sinkin, magenesiumin ja A-, B- ja C-vitamiinin puute voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Hiusnystyt eivät ole lopettaneet toimintaansa, vaan niiden toiminta palautuu, kun vaje korjaantuu.
RASKAUS
Raskausajan hormonituotanto vahvistaa hiuksia, mutta etenkin imetyksen aikana tukkaa yleensä lähtee paljon.
HORMONIHÄIRIÖT
Kilpirauhasen toiminnan ja aineenvaihdunnan ongelmat voivat lisätä hiustenlähtöä.
Hiustenlähtö voi johtua vitamiinien tai kivennäisaineiden puutteesta. Kaikki solut tarvitsevat vitamiineja ja kivennäisaineita, myös hiusten kasvu. Jos elimistöä vaivaa vitamiinien tai kivennäisaineiden puute (rauta, sinkki, magnesium ja A-, B- ja C-vitamiini ovat erityisen tärkeitä hiuksille), puutostila voi saada hiukset ohenemaan. Vitamiinien saannista huolehtiminen voi siis ehkäistä puutostiloista johtuvaa hiustenlähtöä.
Myös stressistä johtuvaa hiustenlähtöä ja pälvikaljua voi pyrkiä ehkäisemään vitamiineilla ja kivennäisaineilla. Useimmissa tapauksissa vitamiini- tai kivennäisainelisä ei auta pysäyttämään hiustenlähtöä.
LUE MYÖS: Tarvitsetko vitamiinilisää?
Mikäli hiustenlähtöä tai suoranaista kaljuuntumista haluaisi ehkäistä, uutiset ovat hiukan masentavia. Androgeneettista kaljuuntumista tai pälvikaljua ei valitettavasti voi ehkäistä, sillä kumpikin on sidoksissa perimään. Myöskään stressiperäistä hiustenlähtöä ei voi ennakoida, sillä sen aiheuttaa yhtäkkinen, järkyttävä tilanne.
Jos tukkaa lähtee yhtäkkiä huomattavan paljon, kannattaa hakeutua nopeasti lääkärin vastaanotolle. Hiustenlähtöön vaikuttaminen vaatii nopeita toimia, ja toisaalta hiustenlähtö voi myös olla merkki huomaamatta jääneestä sairaudesta, hormonaalisista häiriöistä tai raudan ja vitamiinien puutostiloista.
Useimmissa tapauksissa hiustenlähtö on luonnollista eli kyse ei ole sairaudesta. Se saattaa kuitenkin tuntua ulkonäön kannalta harmilliselta, joskus jopa kiusalliselta. Monet pyrkivät tästä syystä turvautumaan lääketieteellisin keinoihin hiusten pelastamiseksi.
Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan tuota kovin nopeita tai edes varmoja tuloksia. Lisäksi kannattaa varautua siihen, että hoidot ovat kallita tai erittäin kalliita.
LUE MYÖS: Mietityttääkö ihokarvojen poisto kasvoista? 9 hyvää neuvoa karvanpoistoon
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 12/2022
Asiantuntija: ihotautilääkäri U. Knap