Mikä aiheuttaa hiustenlähtöä ja mitä sille voi tehdä

Onko runsas tukka kutistunut ohueksi rotanhännäksi? Hiustenlähtö on yleistä ja siihen on monia syitä. Lue, mikä voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja miten sitä voi hoitaa.

Naisella on kädessään hiustukko hiusten harjaamisen jälkeen. Hän kärsii hiustenlähdöstä.

NAISTYYPPINEN HIUSTENLÄHTÖ – sekä ikääntyminen että muut syyt voivat aiheuttaa äkillistä hiustenlähtöä. Lue, mistä voi olla kysymys.

© iStock

Hiustenlähtö On huolestuttavaa, jos hiusharjaan jää iso tukko hiuksia jokaisen harjauskerran jälkeen tai kun ennen niin runsaat hiukset tuntuvatkin ohentuneen. Syy on onneksi useimmiten vaaraton ja kaikille yhteinen: ikä verottaa hiusten määrää.

Hiustenlähtö voi kuitenkin johtua myös muista syistä, jotka aiheuttavat päänahkaan joko kaljuja laikkuja tai hiusten lähtemistä. Kysyimme hiustenlähdön ja kaljuuntumisen syitä erikoislääkäriltä. Hiuksia ei saa palaamaan päänahkaan, jossa ei ole enää eläviä hiustuppia, mutta hiustenlähtöä voi kuitenkin pyrkiä estämään. Vaikka hiustenlähtö johtuisi luonnollisista syistä, tilanteen haltuun ottamiseksi on silti olemassa keinoja.

1 Mitä hiustenlähtö on?


Jokaisella hiuksella on elinkaarensa, ja se, että hiuksia jää harjaan, on täysin luonnollista. Jos hiuksia kuitenkin lähtee paljon enemmän kuin niitä ehtii kasvaa tilalle, puhutaan hiustenlähdöstä.

 • NORMAALI VAIHTUVUUS
  Päänahasta irtoaa päivittäin 50–100 hiusta, ja hiusnysty alkaa tuottaa uutta hiusta irronneen tilalle. Normaalissa kiertokulussa hiusten kokonaismäärä ei siis vähene.

 • HIUSTENLÄHTÖ
  Kun hiusnystyt eivät tuota yhtä paljon hiusta kuin harjaan (tai hartioille) jää, puhutaan hiustenlähdöstä lääketieteellisenä ilmiönä. Tällöin joko henkiset paineet tai fyysinen sairaus häiritsevät hiusnystyjen toimintaa. Syyt voivat toki olla myös geneettisiä: joillakin meistä iän myötä tapahtuva hiustenlähtö alkaa aiemmin kuin toisilla.

Lue myos: Näin pääset eroon päänahan kutinasta

2 Hiuksen elinkaari


Jokainen hius syntyy ja kasvaa omassa hiusnystyssään, ja hiuksen elinkaari on aina samanlainen. Se voidaan jakaa kolmeen osaan, ja kun kaikki vaiheet on käyty läpi, sama toistuu uudelleen. Yksi hiusnysty tuottaa kaikkiaan noin 30 hiusta.

Hiustenlähtö – hius kasvuvaiheessa

KASVUVAIHE

Hius pitenee voimakkaasti. Kasvuvaiheen pituus vaihtelee yksilöllisesti kahdesta jopa seitsemään vuoteen.

Hiustenlähtö – välivaihe

VÄLIVAIHE

Hiuksen kasvu lakkaa, mikä johtuu nystyssä tapahtuvista rakenteellisista muutoksista. Vaiheen kesto on noin 2–3 viikkoa.

Hiustenlähtö – lepovaihe

LEPOVAIHE

Hiuksen viimeinen vaihe kestää 3–4 kuukautta, minkä jälkeen hius irtoaa nystystä ja putoaa pois.

3 Johtuuko hiustenlähtö sairaudesta?


Päänahan sairauksista atooppinen tai tali-ihottuma lyhentää hiusten kasvuvaihetta ja voi aiheuttaa tilapäistä hiustenlähtöä. Ihottuman parannuttua hiukset kasvavat takaisin. Yleisimmät syyt ovat muualla:

Hiustenlähtö – päälaen kaljuuntuminen

MIES- JA NAISTYYPPINEN KALJUUNTUMINEN

Miehillä päälaelta alkavaa hiustenlähtöä ja naisilla tasaisesti ympäri päätä harvenevia hiuksia, kutsutaan androgeneettiseksi alopeciaksi. Miestyyppistä kaljuuntumista esiintyy noin 80 prosentilla miehistä ja naistyyppistä 40 prosentilla naisista.

Se on perinnöllinen ominaisuus, jossa karvatupet reagoivat poikkeavasti mieshormoneihin eli androgeeneihin. Androgeenien vaikutuksesta hiusten kasvuvaihe lyhenee, karvatupet kutistuvat ja hiukset ohenevat ja lopulta irtoavat.

Hiustenlähtö – pälvikalju

PÄLVIKALJU

Pälvikaljulle eli alopecia areatalle on tyypillistä, että hiuksia irtoaa tupoittain ja päänahkaan jää hiuksettomia laikkuja. Kyseessä on autoimmuunisairaus, jossa elimistö alkaa tuhota karvatupen rakenteita.

Pälvikaljua esiintyy noin 2 prosentilla suomalaisista, ja sitä voi olla sekä miehillä että naisilla. Karvatuppi ei kuitenkaan tuhoudu kokonaan, ja usein hiukset kasvavat itsestään takaisin kuukausien kuluessa. Uusia pälviä voi kuitenkin ilmaantua, eikä taudinkulkua voi ennustaa.

Hiustenlähtö – stressistä johtuva hiustenlähtö

STRESSIPERÄINEN HIUSTENLÄHTÖ

Stressiperäisessä hiustenlähdössä hiukset vähenevät voimakkaasti kaikkialta melko lyhyen ajan kuluessa ja tämä tapahtuu noin 3–4 kuluessa raskaasta fyysisestä tai henkisestä rasituksesta. Syynä voi olla esimerkiksi voimakas stressi tai suuri henkinen järkytys. Päivittäin voi lähteä jopa 300 hiusta, kun hiusnystyt siirtyvät lepovaiheeseen ja hiuksia irtoaa enemmän kuin uusia ehtii syntyä.

Useimmiten tilanne normalisoituu puolessa vuodessa

4 Mistä hiustenlähtö johtuu naisilla?


Ihmisen hiukset harvenevat poikkeuksetta iän myötä. Alla on lueteltu tavallisimpia runsaan hiustenlähdön syitä.

 • IKÄÄNTYMINEN
  Hiukset ohentuvat sitä mukaa kuin vuosia kertyy. Syynä on se, että hiusnystyt ovat tulleet tiensä päähän eivätkä ne enää kykene tuottamaan enempää hiuksia.

 • PERIMÄ
  Se, kuinka paljon tukka harvenee ja missä iässä, riippuu pitkälti perimästä. Tämä pätee ennen kaikkea androgeeniseen kaljuuntumiseen mutta osittain myös pälvikaljuun.

 • STRESSI
  Vakava sairaus, stressi tai kova järkytys voi tyrehdyttää hiusnystyjen toiminnan hetkeksi. Hiukset alkavat taas kasvaa, kun tilanne on ohi.

 • VITAMIINIEN JA KIVENNÄISAINEIDEN PUUTOS
  Jos elimistöllä on puutetta vitamiineista ja kivennäisaineista se voi alkaa säästää hiustenkasvussa. Varsinkin raudan, sinkin, magenesiumin ja A-, B- ja C-vitamiinin puute voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Hiusnystyt eivät ole lopettaneet toimintaansa, vaan niiden toiminta palautuu, kun vaje korjaantuu.

 • RASKAUS
  Raskausajan hormonituotanto vahvistaa hiuksia, mutta etenkin imetyksen aikana tukkaa yleensä lähtee paljon.

 • HORMONIHÄIRIÖT
  Kilpirauhasen toiminnan ja aineenvaihdunnan ongelmat voivat lisätä hiustenlähtöä.

Naisen tukka ohenee – harjassa paljon hiuksia

MISTÄ HIUSTENLÄHTÖ JOHTUU? Hiukset ohenevat väistämättä iän myötä. Useimmiten hiustenlähtöön ei liity sairautta.

© iStock

5 Onko vitamiineista apua hiustenlähtöön?


Hiustenlähtö voi johtua vitamiinien tai kivennäisaineiden puutteesta. Kaikki solut tarvitsevat vitamiineja ja kivennäisaineita, myös hiusten kasvu. Jos elimistöä vaivaa vitamiinien tai kivennäisaineiden puute (rauta, sinkki, magnesium ja A-, B- ja C-vitamiini ovat erityisen tärkeitä hiuksille), puutostila voi saada hiukset ohenemaan. Vitamiinien saannista huolehtiminen voi siis ehkäistä puutostiloista johtuvaa hiustenlähtöä.

Myös stressistä johtuvaa hiustenlähtöä ja pälvikaljua voi pyrkiä ehkäisemään vitamiineilla ja kivennäisaineilla. Useimmissa tapauksissa vitamiini- tai kivennäisainelisä ei auta pysäyttämään hiustenlähtöä.

LUE MYÖS: Tarvitsetko vitamiinilisää?

6 Voiko hiustenlähtöä ehkäistä?


Mikäli hiustenlähtöä tai suoranaista kaljuuntumista haluaisi ehkäistä, uutiset ovat hiukan masentavia. Androgeneettista kaljuuntumista tai pälvikaljua ei valitettavasti voi ehkäistä, sillä kumpikin on sidoksissa perimään. Myöskään stressiperäistä hiustenlähtöä ei voi ennakoida, sillä sen aiheuttaa yhtäkkinen, järkyttävä tilanne.

4 neuvoa, jos hiustenlähtö huolettaa

OLE KÄRSIVÄLLINEN

Jos ihottuma, pälvikalju tai stressiperäinen hiustenlähtö iskee, tilanne ei suinkaan ole toivoton, sillä hiukset kasvavat useimmiten takaisin, vaikka siihen voikin mennä aikaa.

HYVÄKSY JA VAIHDA KAMPAUSTA

Jos hiustenlähtö on perinnöllistä, asian hyväksyminen on itselle armollisinta. Jos hiukset leikkaa lyhyiksi, harventuneet kohdat eivät erotu yhtä selvästi. Päälaen ohutta tukkaa voi myös koettaa peittää esimerkiksi nutturalla.

HOIDA JA HELLI

Osalla perinnölliseen hiustenlähtöön voi auttaa minoksidiilituotteiden jatkuva käyttö. Lisäksi hellävarainen hoito tekee aina hyvää tukalle, ja jäljellä oleva tukka ainakin näyttää paremmalta eivätkä hiukset katkeile.

VAHVISTA SISÄISESTI

Varsinkin stressistä johtuvaa hiustenlähtöä eli telogen effluviumia voi pyrkiä ehkäisemään vitamiini- ja kivennäisainelisillä. Rautaa sinkkiä, magnesiumia ja A-, B- ja C-vitamiineja sisältävällä valmisteella voit varmistaa, että hiuksesi saavat tarvitsemansa ravinteet. Vuonna 2019 tehdyn tutkimuksen mukaan D-vitamiinin puute lisää pälvikaljuisuuden riskiä. Myös tulehdusta hillitsevät omega-3-rasvahapot (kalaöljy) voivat edistää hiuspohjan hyvinvointia. Vuonna 2019 julkaistun yhdysvaltalaisen tutkimuksen tulosten mukaan Omega-3-rasvahappolisä yhdistettynä D-vitamiinilisään vähentää autoimmuunisairauksien – kuten pälvikaljun – riskiä 25–30 prosentilla.

7 Milloin pitää mennä lääkäriin hiustenlähdön takia?


Jos tukkaa lähtee yhtäkkiä huomattavan paljon, kannattaa hakeutua nopeasti lääkärin vastaanotolle. Hiustenlähtöön vaikuttaminen vaatii nopeita toimia, ja toisaalta hiustenlähtö voi myös olla merkki huomaamatta jääneestä sairaudesta, hormonaalisista häiriöistä tai raudan ja vitamiinien puutostiloista.

8 Voiko hiustenlähtöä hoitaa?


Useimmissa tapauksissa hiustenlähtö on luonnollista eli kyse ei ole sairaudesta. Se saattaa kuitenkin tuntua ulkonäön kannalta harmilliselta, joskus jopa kiusalliselta. Monet pyrkivät tästä syystä turvautumaan lääketieteellisin keinoihin hiusten pelastamiseksi.

Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan tuota kovin nopeita tai edes varmoja tuloksia. Lisäksi kannattaa varautua siihen, että hoidot ovat kallita tai erittäin kalliita.

LUE MYÖS: Mietityttääkö ihokarvojen poisto kasvoista? 9 hyvää neuvoa karvanpoistoon

Lääkkeitä hiustenlähdön ehkäisemiseen

LÄÄKKEITÄ HIUSTENLÄHTÖÖN

Minoksidiili on verisuonia laajentava lääke, jota käytettiin alun perin tabletteina korkean verenpaineen hoitoon. Sillä kuitenkin havaittiin sivuvaikutus: se stimuloi hiustenkasvua ja hidastaa hiustenlähtöä. Valmisteita on mies- ja naistyyppisen hiustenlähdön hidastamiseen ja hiustenkasvun edistämiseen, mutta toimintansa lopettaneisiin hiusnystyihin se ei tehoa. Ulkoisesti käytettäviä liuoksia saa apteekista ja vaahtoa enintään 3 kuukaudeksi netistä laillistetusta apteekista.

PRP-ruiskeet hiustenkähtöön

PISTOSHOITO HIUSTENLÄHTÖÖN

Ruiskeina annettavan PRP-hoidon (platelet rich plasma) kaikista vaikutuksista ei ole vielä tarjolla laajaa kliinistä näyttöä, mutta eräissä amerikkalaistutkimuksissa PRP:sta on saatu lupaavia tuloksia. Hiusnystyjä aktivoidaan elimistön omilla kasvutekijöillä, mikä pidentää hiusten kasvuvaihetta ja tuottaa vahvempia hiuksia. Ideana on, että hoidon aluksi henkilöstä otetaan verinäyte, josta valmistettua tiivistettä annetaan ruiskeina hiuspohjaan.

Kirurgisilla toimenpiteillä hiustenlähtöä vastaan

HIUSSIIRTEET

Hiusten harventuessa voi turvautua myös leikkaushoitoon eli hiussiirteisiin. Tällöin toimivia hiustuppia siirretään yhdestä kohdasta toiseen kohtaan, käytännössä yleensä niskasta päälaelle. Nykyään karvatuppia istutetaan vastaanottavalle alueelle useina kokonaisia karvatuppia sisältävinä pieninä iholeikkeinä. Tulokset eli uusi hiustenkasvu alkaa noin 3–6 kuukauden kuluttua, ja hiuksia alkaa näkyä noin vuoden päästä leikkauksesta.

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 12/2022

Asiantuntija: ihotautilääkäri U. Knap