Näin pääset eroon päänahan kutinasta

Päänahka jää piiloon hiusten alle. Sitä ei tule tavallisesti ajatelleeksi, mutta ikävä kutina muistuttaa, että myös päänahka tarvitsee hoitoa kuten muukin iho. Onneksi kutinaan on monia hoitokeinoja.

Nainen raapii päätään. Päänahan kutina aiheutuu usein näistä: kuiva tai herkkä iho, psoriaasi, tali-ihottuma, täit.

KUTIAVA PÄÄNAHKA – Tekeekö mieli raapia päänahkaa? Kutina kertoo, että hiuspohjan iho vaatii huomiota ja huolenpitoa. Katso tavallisimmat kutinan syyt.

© iStock

Tekeekö mieli raapia päänahkaa? Kutinan syynä ei useinkaan ole täitartunta (paitsi jos työskentelet varhaiskasvatuksen parissa). Päänahan kutinaan on monia eri syitä.

Kutina kertoo aina päänahan ihon ongelmista. Sitä voi hoitaa ja ehkäistä, kunhan kutinan syy on selvillä. Syitä on monia, ja osa johtuu ihon omista ominaisuuksista, osa ulkoisista tekijöistä. Olipa syynä, ihon kuivuus, tali-ihottuma, herkkä tai allerginen iho, psoriaasi tai täitartunta, oikea hoitokeino löytyy aina. Katso, millaisia oireita ja syitä kutinalle on ja lue ihotautilääkärin vinkit ongelman hoitamiseksi.

1 Miksi päänahka kutiaa?


Päänahan ajoittainen kutina on yleinen vaiva. Samoin kuin vartalon ja kasvojen ihon kutina, myös päänahan ihon ärtyminen ja kutiseminen voi johtua monista eri tekijöistä. Joskus kyseessä on ulkoinen ärsytys, toisinaan kutina johtuu ihon yksilöllisistä ominaisuuksista. Alla on viisi tavallisinta kutinan aiheuttajaa.

1. Päänahan kutinan syy: kuivuus

Päänahan ihossa on runsaasti talirauhasia. Niiden tuottama rasva muodostaa päänahan iholle suojaavan kalvon, joka auttaa ihoa pysymään terveenä ja ehkäisee sen kuivumista. Jos talirauhasten tuotanto on heikkoa, rasvakerros ohenee ja iho kuivuu. Tämä aiheuttaa kutinaa. Kun iho kuivuu, myös sampoon ja muiden hoitotuotteiden tehoaineet voivat alkaa ärsyttää hiuspohjaa.

Miksi päänahan iho kuivuu?
© iStock

Talirauhaset sijaitsevat ihon pintakerroksen (epidermis) alaisessa kerroksessa (dermis). Niiden tuottama rasva kulkeutuu ihon pinnalle ja muodostaa iholle suojaavan kalvon.

2. Päänahan kutinan syy: tali-ihottuma

Päänahan kutina voi johtua tali-ihottumasta (seborrooinen ekseema). Jos talirauhasten tuotanto on runsasta, talissa viihtyvä Pityrosporum ovale-rasvahiivasieni alkaa rehottaa. Rasvahiivat pilkkovat talia, joka härskiintyy ja ärsyttää ihoa. Iho alkaa punoittaa, hilseillä ja kuivua pinnasta, ja päänahan pintaan ja hiusten tyveen kertyy keltaista, rasvaista hilsettä. Tali-ihottuman syntyyn vaikuttavat runsaan talinerityksen ja hiivakasvun lisäksi elimistön reagointi talin hajoamistuotteisiin.

Pityrosporum ovale -hiivasieni
© iStock

TIESITKÖ TÄTÄ?

 • Tali-ihottuma on yleinen pienillä lapsilla ja taas murrosiästä lähtien, kun lepotilassa olleet talirauhaset alkavat toimia.
 • Tali-ihottumaa voi esiintyä mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta yleisintä se on talvella, jolloin pidetään päähinettä.
 • Paksu tukka voi lisätä hilsehtivän tali-ihottuman esiintymistä, jos ihottumaa aiheuttavat hilsettä tuottavat hiivakasvustot pääsevät kasvamaan huomaamatta.

3. Päänahan kutinan syy: psoriaasi

Psoriaasi eli psoriasis on krooninen immuunijärjestelmään liittyvä tulehdustauti, joka voi aiheuttaa oireita ihossa ja nivelissä. Psoriaasi saa ihosolut jakaantumaan tavallista nopeammassa tahdissa, ja sen vuoksi ihoon syntyy paksuja, punoittavia, kutisevia ja usein kivuliaitakin hilseläiskiä. Psoriaasin oireita voidaan hoitaa monella tavalla, vaikkei tautia voi ehkäistä tai parantaa. Päänahassa psoriaasin aiheuttamat hilseläiskät saattavat erehdyttävästi näyttää tali-ihottumalta.

4. Päänahan kutinan syy: allerginen, atooppinen ja herkkä iho

Myös allerginen, atoop pinen ja herkkä iho voi kutista. Iho voi ärtyä esimerkiksi sampoon ja muiden hoitotuotteiden sisältä- mien tehoaineiden tai voimakkaiden kemiallisten käsittelyjen, kuten hiusten värjäyksen tai permanentin, vuoksi. Allergiset reaktiot voivat johtua myös monista esimerkiksi ravitsemukseen liittyvistä syistä.

5. Päänahan kutinan syy: täit

Jos päänahka alkaa yllättäen kutista, kannattaa tarkistaa, ettei hiuspohjaan tai hiusten tyveen ole ilmestynyt kutsumattomia vieraita. Jos perheessä on pieniä lapsia tai työskentelet itse varhaiskasvatuksen parissa, täit tarttuvat helposti etenkin syksyllä myssykauden alkaessa.

täitä

TÄIT Jos päänahka kutisee, kannattaa varmistaaa, että kyse ei ole täistä!

© iStock

2 Miten päänahana kutinasta pääsee eroon?


Päänahan ikävään kutinaan on onneksi olemassa monia hoitokeinoja. Oikean hoidon valintaan vaikuttaa kutinan syy. Esittelemme seuraavassa hyviksi koettuja tapoja ehkäistä ja hoitaa päänahan kutinaa.

Lue myos: Kynsisieni – miten tartuntaa voi ehkäistä ja hoitaa

Nainen pesee tukkaansa suihkussa.

KUIVA PÄÄNAHKA

Jos kutinan syynä on päänahan kuivuminen, alla olevista hoitokeinoista voi olla apua.

 • Pesu kuivattaa päänahkaa ja ohentaa hiuspohjan luontaista talikerrosta. Pese siis hiukset vain 1–2 kertaa viikossa ja käytä maltillisesti sampoota.
 • Käytä hiuspohjan hoitoon tarkoitettuja öljypohjaisia hoitotuotteita.
 • Älä käytä alkoholia sisältäviä hiustenhoitotuotteita, sillä ne kuivattavat ihoa.
 • Kun käytät hiusnaamiota, levitä sitä hiusten tyveen saakka.
 • Ravitse ihoa syömällä esimerkiksi rasvaista kalaa ja kalaöljytuotteita.
Nainen kuivaa hiuksiaan föönillä

TALI-IHOTTUMA

Nämä ohjeet helpottavat oireita, jos hiuspohjan kutina johtuu tali-ihottumasta.

 • Päänahka kaipaa ilmaa ja valoa, joten hiuksia kannattaa välillä nostella ja päänahkaa voi hellävaraisesti hieroa harjalla, joka stimuloi verenkiertoa.
 • Pese hiukset hyvin mutta vältä voimakkaita ja kuivattavia sampoita.
 • Kuivaa hiukset hiustenkuivaajalla, jotta hiuspohja ei jää pitkäksi aikaa märäksi.
 • Hiuspohjan hilseilyä vähentävät ns. hilsesampoot, jotka sisältävät esimerkiksi seleenisulfidia tai sinkkipyritionia.
 • Vaikeaan tali-ihottumaan hoito-ohjeet kannattaa pyytää lääkäriltä.
Hiusten muotoilutuotteiden aiheuttamaa ihottumaa naisella niskassa

HERKÄN IHON IHOTTUMA

Herkkä iho voi oireilla myös päänahan kutinana. Alla on vinkkejä vaivan syiden tutkimiseen ja hoitoon.

 • Pyri mahdollisuuksien mukaan määrittämään, mikä aiheuttaa hiuspohjan ihon ärtymistä. Anna lääkärin tutkia mahdolliset allergiat.
 • Valitse hiustenhoitotuotteet huolella: suosi hajusteettomia ja allergiatestattuja tuotteita.
 • Älä hiero hiustenhoitotuotteita päänahkaan, vältä päänahan sampookäsittelyä.
 • Testaa uudet hoito-ja pesuaineet ensin pienelle ihoalueelle ennen kuin aloitat niiden käytön.
 • Vältä kaikkia hiusten kemiallisia käsittelyitä, kuten värjäämistä tai permanenttia.
Psoriaasin aiheuttamaa ihon kesimistä ja punoitusta hiusrajassa otsalla

PSORIAASI

Jos hiuspohjan kutina johtuu psoriaasista, nämä vinkit voivat helpottaa tilannetta. Keskustele kuitenkin aina ensin ihotautilääkärin kanssa, sillä hoitotavat ja -aineet on sopeutettava ihon kunnon mukaan.

 • Suosi allergiselle iholle tarkoitettuja aineita.
 • Psoriaasiläiskiä voi kuoria salisyylihappoa sisältävillä voiteilla tai ihoöljyllä ja käyttää kuurina ketokonatsoli-hiivalääkettä sisältävää sampoota.
 • Vältä alkoholia ja tupakointia.
 • Koeta välttää stressiä, sillä stressi pahentaa psoriaasia.
Nainen kampaa hiuksiaan täikammalla.

TÄITARTUNTA

Jos saat täitartunnan, hoida se pois!

 • Pese hiukset, käytä runsaasti hoitoainetta ja jätä hoitoaine hetkeksi hiuksiin. Kampaa ja selvittele hiukset tyvestä asti.
 • Vedä tiheällä täikammalla järjestelmällisesti suorin vedoin ja suortuva kerrallaan koko tukka tyvestä hiusten latvoihin saakka.
 • Pyyhi kampa talouspaperinpalaan ja tutki paperia suurennuslasin avulla nähdäksesi mahdolliset täit tai saivareet.
 • Käsittele päänahka ja hiukset apteekista saatavalla täisampoolla. Noudata pakkauksen ohjeita. Toista tarvittaessa.
 • Pese vuodevaatteet, huivit ja myssyt. Pakasta tyynyt sekä päähineet, jotka eivät kestä vesipesua.

3 Milloin pitää mennä lääkäriin, jo päänahka kutiaa


Päänahan ajoittainen ja vähäinen kutina on yleistä, mutta jos kutina jatkuu ja mahdollisesti myös pahenee ilman mitään ilmeistä syytä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

LUE MYÖS: Nokkosrokko – toimivimmat lääkärin neuvot

4 Miten päänahan kutinaa voi ehkäistä?


Päänahka pysyy terveenä, kun sen herkkää tasapainoa ei häiritä. Jos hiuspohja pääsee rasvoittumaan liikaa, se voi alkaa hilsehtiä. Rasvan puute toisaalta kuivattaa ja tulehduttaa ihoa. Myös pitkään kestävä stressi heikentää ihon puolustuskykyä ulkoisia ärsykkeitä vastaan. Tasapainoinen ravitsemus tukee myös päänahan hyvinvointia. Lisäksi hiusten ja päänahan sopiva ja oikein ajoitettu hoito tukee päänahan hyvinvointia. Alla muutama vinkki.

Nainen pesee tukkaa suihkussa

PÄÄANAHAN KUTINAN EHKÄISEMINEN Huuhdo sampoo ja hoitoaine sekä hiusnaamiot ja hiuspohjan kuorinta-aineet huolellisesti pois. Hiustuotteiden jäämät ärsyttävät helposti päänahan herkkää ihoa.

© iStock

Asiantuntija: ihotautilääkäri U. Knap
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 16/2022