Näin pääset eroon päänahan kutinasta
Päänahka jää piiloon hiusten alle. Sitä ei tule tavallisesti ajatelleeksi, mutta ikävä kutina muistuttaa, että myös päänahka tarvitsee hoitoa kuten muukin iho. Onneksi kutinaan on monia hoitokeinoja.
Päänahka jää piiloon hiusten alle. Sitä ei tule tavallisesti ajatelleeksi, mutta ikävä kutina muistuttaa, että myös päänahka tarvitsee hoitoa kuten muukin iho. Onneksi kutinaan on monia hoitokeinoja.
Tekeekö mieli raapia päänahkaa? Kutinan syynä ei useinkaan ole täitartunta (paitsi jos työskentelet varhaiskasvatuksen parissa). Päänahan kutinaan on monia eri syitä.
Kutina kertoo aina päänahan ihon ongelmista. Sitä voi hoitaa ja ehkäistä, kunhan kutinan syy on selvillä. Syitä on monia, ja osa johtuu ihon omista ominaisuuksista, osa ulkoisista tekijöistä. Olipa syynä, ihon kuivuus, tali-ihottuma, herkkä tai allerginen iho, psoriaasi tai täitartunta, oikea hoitokeino löytyy aina. Katso, millaisia oireita ja syitä kutinalle on ja lue ihotautilääkärin vinkit ongelman hoitamiseksi.
Päänahan ajoittainen kutina on yleinen vaiva. Samoin kuin vartalon ja kasvojen ihon kutina, myös päänahan ihon ärtyminen ja kutiseminen voi johtua monista eri tekijöistä. Joskus kyseessä on ulkoinen ärsytys, toisinaan kutina johtuu ihon yksilöllisistä ominaisuuksista. Alla on viisi tavallisinta kutinan aiheuttajaa.
Päänahan ihossa on runsaasti talirauhasia. Niiden tuottama rasva muodostaa päänahan iholle suojaavan kalvon, joka auttaa ihoa pysymään terveenä ja ehkäisee sen kuivumista. Jos talirauhasten tuotanto on heikkoa, rasvakerros ohenee ja iho kuivuu. Tämä aiheuttaa kutinaa. Kun iho kuivuu, myös sampoon ja muiden hoitotuotteiden tehoaineet voivat alkaa ärsyttää hiuspohjaa.
Päänahan kutina voi johtua tali-ihottumasta (seborrooinen ekseema). Jos talirauhasten tuotanto on runsasta, talissa viihtyvä Pityrosporum ovale-rasvahiivasieni alkaa rehottaa. Rasvahiivat pilkkovat talia, joka härskiintyy ja ärsyttää ihoa. Iho alkaa punoittaa, hilseillä ja kuivua pinnasta, ja päänahan pintaan ja hiusten tyveen kertyy keltaista, rasvaista hilsettä. Tali-ihottuman syntyyn vaikuttavat runsaan talinerityksen ja hiivakasvun lisäksi elimistön reagointi talin hajoamistuotteisiin.
Psoriaasi eli psoriasis on krooninen immuunijärjestelmään liittyvä tulehdustauti, joka voi aiheuttaa oireita ihossa ja nivelissä. Psoriaasi saa ihosolut jakaantumaan tavallista nopeammassa tahdissa, ja sen vuoksi ihoon syntyy paksuja, punoittavia, kutisevia ja usein kivuliaitakin hilseläiskiä. Psoriaasin oireita voidaan hoitaa monella tavalla, vaikkei tautia voi ehkäistä tai parantaa. Päänahassa psoriaasin aiheuttamat hilseläiskät saattavat erehdyttävästi näyttää tali-ihottumalta.
Myös allerginen, atoop pinen ja herkkä iho voi kutista. Iho voi ärtyä esimerkiksi sampoon ja muiden hoitotuotteiden sisältä- mien tehoaineiden tai voimakkaiden kemiallisten käsittelyjen, kuten hiusten värjäyksen tai permanentin, vuoksi. Allergiset reaktiot voivat johtua myös monista esimerkiksi ravitsemukseen liittyvistä syistä.
Jos päänahka alkaa yllättäen kutista, kannattaa tarkistaa, ettei hiuspohjaan tai hiusten tyveen ole ilmestynyt kutsumattomia vieraita. Jos perheessä on pieniä lapsia tai työskentelet itse varhaiskasvatuksen parissa, täit tarttuvat helposti etenkin syksyllä myssykauden alkaessa.
Päänahan ikävään kutinaan on onneksi olemassa monia hoitokeinoja. Oikean hoidon valintaan vaikuttaa kutinan syy. Esittelemme seuraavassa hyviksi koettuja tapoja ehkäistä ja hoitaa päänahan kutinaa.
Lue myos: Kynsisieni – miten tartuntaa voi ehkäistä ja hoitaa
Päänahan ajoittainen ja vähäinen kutina on yleistä, mutta jos kutina jatkuu ja mahdollisesti myös pahenee ilman mitään ilmeistä syytä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Päänahka pysyy terveenä, kun sen herkkää tasapainoa ei häiritä. Jos hiuspohja pääsee rasvoittumaan liikaa, se voi alkaa hilsehtiä. Rasvan puute toisaalta kuivattaa ja tulehduttaa ihoa. Myös pitkään kestävä stressi heikentää ihon puolustuskykyä ulkoisia ärsykkeitä vastaan. Tasapainoinen ravitsemus tukee myös päänahan hyvinvointia. Lisäksi hiusten ja päänahan sopiva ja oikein ajoitettu hoito tukee päänahan hyvinvointia. Alla muutama vinkki.
Asiantuntija: ihotautilääkäri U. Knap
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 16/2022