Parhaat vinkit avuksi hiustenlähtöön
Joka kolmas nainen kärsii hiustenlähdöstä jossakin vaiheessa elämäänsä. Lue lisää hiustenlähdön syistä ja katso samalla vinkit, joilla ongelmaa vastaan voi taistella.
Joka kolmas nainen kärsii hiustenlähdöstä jossakin vaiheessa elämäänsä. Lue lisää hiustenlähdön syistä ja katso samalla vinkit, joilla ongelmaa vastaan voi taistella.
Useimpien miesten hiusraja pakenee joko charmantisti lahdekkeina tai vähemmän mairittelevasti koko otsan mitalta päälaelle asti. Naiset eivät yleensä kaljuunnu samaan tapaan kuin miehet, vaan hiukset vain ohenevat ja harvenevat niin, että päänahka alkaa kuultaa hiusharson läpi. Joka kolmannella naisella hiuksia lähtee merkittävän paljon jossakin vaiheessa elämää. Hiusten menettämisellä voi olla suuri vaikutus varsinkin naisten itsetuntoon ja minäkuvaan, koska hiustenlähtöä pidetään usein miesten ongelmana.
Hiuksia lähtee päivässä noin 100, ja 7 vuodessa koko tukka on vaihtunut. Välillä hiuksia vain lähtee enemmän kuin uusia alkaa kasvaa. Kaikkien karvatuppien toiminnassa on kolme vaihetta: tukka kasvaa, kun karvatupet ovat aktiivisia, välivaiheessa hius ei kasva, mutta pysyy päässä ennen kuin irtoaa, minkä jälkeen karvatuppi siirtyy lepovaiheeseen. Kasvuvaihe kestää 2–6 vuotta, välivaihe muutaman viikon ja lepovaihe 1–3 kuukautta. Jokainen karvatuppi noudattaa samanlaista kiertoa, mutta omassa aikataulussaan. Kun hiustenkasvu on normaalia, noin 75–90 prosenttia hiuksista on kasvuvaiheessa, 10–25 prosenttia on lepovaiheessa ja vähemmän kuin prosentti välivaiheessa.
Hiusten ohenemisen aiheuttaa se, että karvatupet kutistuvat ja hiusten kasvu hidastuu ja hiukset kasvavat ohuempina.
Jos hiukset tai karvat lähtevät itsestään kokonaan tai paikoitellen kesken kasvukauden tai välivaiheen, tilan nimi on alopecia eli karvakato. Karvakato on autoimmuunireaktio, jossa elimistö luulee hiustupessa olevan taudinaiheuttajia, ja tulehdussolut ajavat karvatupet lepotilaan. Alopeciaa on eri lajeja: alopecia areata on pälvikaljuisuutta, alopecia totaliksessa lähtevät hiukset ja alopecia universaliksessa kaikki karvat. Alopecian perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta se on yhteydessä atopiaan, vitiligoon ja kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen, ja se on mahdollisesti perinnöllistä.
Biotiinista (B7-vitamiini) on tutkitusti hyötyä ainakin naisille, joiden hiustenlähtö johtuu heikosta ravitsemuksesta, stressistä, e-pillereistä tai hormonitoiminnan häiriöistä. Kalifornian yliopiston vuonna 2012 julkaistu tutkimus oli ensimmäinen, jossa osoitettiin biotiinilisän turvallisesti ja tehokkaasti lisäävän merkittävästi hiusten tuuheutta, runsautta ja peittävyyttä 90 päivän hoidolla ja 180 päivän kuluttua hiukset olivat saaneet myös kiiltoa.
Menopaussi saa monien naisten hiukset lähtemään, vähenemään ja ohenemaan päälaelta. Koska kyse on hormoniperäisestä hiustenlähdöstä, siihen voi auttaa minoksidiili, jota myydään kauppanimellä Rogaine.
Kun elimistö arvioi, että sillä on tärkeämpää tekemistä kuin kasvattaa hiuksia, hiukset saavat mennä. Esimerkiksi raskauden aikana korkeiden hormonitasojen ansiosta paksuuntuneet hiukset ohenevat synnytyksen jälkeen ja koska maidontuotanto on elimistölle rankkaa.
Myös henkinen tai fyysinen rasitus saa hiuksia lähtemään tavallista enemmän ja usein vasta muutama kuukausi koettelemuksen jälkeen. Kova stressi, vakava sairaus, syöpähoidot, ravinnon puute, vakava tulehdussairaus, korkea kuume ja suuri verenhukka voivat viedä hiukset.
Yksinkertainen tapa ehkäistä ylimääräistä hiustenlähtöä, on pitää huolta päänahan hyvinvoinnista. Rasvainen päänahka, ja varsinkin seborrooinen ekseema eli suomeksi taliköhnäihottuma, tukkii karvatuppia ja lisää hiustenlähtöä. Pesu ketokonatsolia sisältävälla sampoolla poistaa härskiintyneen talin ja siinä viihtyvät taudinaiheuttajat hiuspohjasta.
Stressi voi aiheuttaa hiustenlähtöä, mutta hiukset kasvavat onneksi takaisin, kun tilanne rauhoittuu.
Syö monipuolisesti, niin saat riittävästi B-vitamiineja, kivennäisaineita ja aminohappoja. Puutokset voivat saada hiukset lähtemään.
Kireä ponnari tai tiukat letit kiskovat hiuksia, mikä voi johtaa pysyvään hiustenlähtöön, kun karvatupet vahingoittuvat.
Äkillinen painonpudotus voi johtaa hiustenlähtöön, kun elimistö ei usko jaksavansa kasvattaa hiuksia.
Jos kaljuuntuminen on nopeaa ja hiuksia lähtee todella runsaasti, kannattaa varmistaa, ettei kyse ole esimerkiksi jonkin lääkkeen sivuvaikutuksesta tai sairaudesta.
Lue myos: Näin pääset eroon päänahan kutinasta