Onko sinulla kynsisieni?

Jos kynsi kellastuu ja tulee epätasaiseksi, siinä voi olla kynsisieni eli kynsisilsa. Lue lääkärin neuvot ongelman ehkäisyyn ja kynsisienen hoitoon täältä.

Kynsisieni

KYNSISIENI – Kynsisieni voi levitä viereisiin kynsiin ja ihoon, jos sitä ei hoideta. Ryhdy siis toimeen, jos huomaat muutoksen.

© iStock

Kynsisieni on todellakin sieni. Se viihtyy samanlaisissa oloissa kuin muutkin sienet. Sieniä kerätään metsistä pääasiassa juuri syksyllä, koska silloin on kosteaa ja välillä pimeääkin. Juuri sellaisessa ympäristössä sienet viihtyvät. Samasta syystä kynsisieni ilmestyy treenikengissä hautuviin jalkoihin usein juuri syksyllä.

Kun kynsisieni iskee, siitä on vaikea päästä eroon. Siksi annamme lääkärin neuvot siihen, kuinka ehkäistä kynsisieni, ja millainen hoito on tehokas.

1 Mikä on kynsisieni?


Kynsisieni eli kynsisilsa, jonka latinankielinen nimitys on onychomycosis, on kaikkein tavallisin ihmisen sienitulehdus. Sieni kasvaa pimeässä, suljetussa ja kosteassa tilassa. Juuri sellaisia ovat sukat ja kengät – varsinkin ne, joita syksyllä ja talvella käytetään. Tästä syystä se on tavallisin juuri varpaiden kynsissä. Sitä kyllä esiintyy joskus sormienkin kynsissä, mutta harvoin.

Kun kynteen pääsee pesiytymään kynsisieni, se alkaa hajottaa varpaankynttä. Kynsisieni alkaa yleensä kynnen reunasta keltaisena värjäytymänä ja leviää sitten koko kynteen. Kun se leviää kynnessä, kynsi paksuuntuu, tulee epätasaiseksi ja irtoaa osittain alla olevasta ihosta.

Kynsisieni

MIKÄ KYNSISIENI ON? Kynsisieni voi levitä varpaankynnestä toiseen, jos sitä ei hoideta. Aloita kynsisienen hoito heti, kun huomaat, että varpaankynteen on tullut kynsisieni.

© iStock

2 Miten kynsisieni hoidetaan pois?


Vaikka kynsisieni ei ole vaarallinen, se on silti järkevää hoitaa, sillä se ei häviä itsestään. Hoito kannattaa aloittaa niin pian kuin mahdollista, koska hoitamattomana se voi ajan myötä levitä myös kynttä ympäröivälle iholle.

Kynsisilsan hoitaminen vaatii melko lailla kärsivällisyyttä. Mikään saatavilla olevista hoidoista ei paranna sienitartuntaa hetkessä. Ja vaikka sieni-infektio olisi saatu pois, on aina olemassa riski, että se tulee uudelleen. Noin joka viidennellä se tulee uudelleen kolmen vuoden kuluessa edellisestä tartunnasta.

LUE MYÖS: Jumppaa kipeälle jalkapohjalle

3 tapaa hoitaa kynsisieni

Lääkehoito kynsisieneen

Kynsisienen hoito lääkkeellä

Tehokkain hoito on sisäisesti nautittava lääkekuuri. Se ei ole mikään pikahoito, eikä hoito myöskään aina tehoa. Kynsisienen hoito kestää 12 viikon ajan. Jos kynsisieni on sormien kynsissä, hoito kestää 6 viikkoa. Tämä johtuu siitä, että sormenkynnet kasvavat neljä kertaa nopeammin kuin varpaankynnet. Uudet, terveet kynnet kasvavat siksi paljon nopeammin esiin.

Hoitoaikaan täytyy silti laskea vielä useampia kuukausia, koska kynnet alkavat yleensä muuttua normaaleiksi vasta sitten, kun lääkekuuri on ohi. Voi viedä jopa kokonaisen vuoden ennen kuin kynsisienen saa hoidettua pois näkyvistä. Joka neljäs ei myöskään saa yhdestä lääkekuurista toivottua tulosta, vaan joutuu ottamaan toisen lääkekuurin ennen kuin sieni lähtee.

Lisäksi tablettihoito voi rasittaa maksaa. Siksi se kannattaa aloittaa vasta, kun lääkäri on varmistanut että varpaankynnessä on kynsisieni.

Kynsisienen hoito

Kynsisieni pois amorolfiinilla

Jos kynsisientä ilmenee vain yhdessä kynnessä ja on varhaisessa vaiheessa, jolloin sieni on vasta kynnen pintakerroksessa, kynsisientä voidaan hoitaa tarkoitukseen valmistetulla lakalla. Tavallisesti käytettävä aine on 5-prosenttinen amorolfiini, jota levitetään kynnelle kynsilakan tavoin 1–2 kertaa viikossa.

Sormenkynsiä pitää käsitellä puolen vuoden ajan, mutta varpaankynnet tarvitsevat täydet 12 kuukautta hoitoa. Kynsisienen hoito on siis erittäin pitkäaikaista ja vaatii sitkeyttä ja kärsivällisyyttä. Usein käykin niin, että paikallishoito ei saa kynsisientä pois. Siksi monet lääkärit suosittelevatkin paikallishoidon ja suun kautta otettavan lääkehoidon yhdistämistä.

Kynsisienen hoito laserilla

Kynsisienen hoito laserilla

Kynsisieni voidaan poistaa myös kirurgisesti laserkäsittelyllä, mutta tätä suositellaan harvoin. Laserilla on nimittäin vain rajallinen teho kynsisieneen. Siksi tätä hoitomuotoa käytetään tavallisesti lähinnä potilaille, joille lääkärit eivät voi määrätä tabletteja maksan kuormittumisen vuoksi, ja joilla on pitkälle edennyt kynsisieni, jota ei voida hoitaa paikallishoidon avulla.

3 Pitääkö kynsisienen takia mennä lääkäriin?


Jos huomaa kynnessä aiemmasta poikkeavan kellertävän tai vaalean pintakerroksen, on tarpeen käydä lääkärissä varmistamassa onko kyseessä kynsisieni. Läheskään kaikki kynnen muutokset eivät johdu kynsisieni-infektiosta. Esimerkiksi psoriasis ja jotkin muut sairaudet voivat muistuttaa oireiltaan kynsisientä, mutta lääkkeet eivät tehoa niihin.

Kaikkiin kynsisienitulehduksiin ei myöskään auta sama lääke. Oikean diagnoosin saaminen on tärkeää, jotta saa oikeanlaista hoitoa. Lääkäri ottaa kynnestä näytteen, joka testataan sienen tunnistamiseksi.

Jos on jo yrittänyt itse hoitaa kynttä amorolfiinilakalla, täytyy pitää parin viikon tauko ennen kuin kynnestä voidaan ottaa näyte.

Lue myös: Vasaravarvas – näin kipeitä koukkuvarpaita voi ehkäistä ja hoitaa

4 Mistä kynsisieni tulee?


Sienille otollisimmat elin- ja leviämisolosuhteet ovat pimeässä, kosteassa ja suljetussa tilassa. Hikinen kenkä, jossa iho ei pääse hengittämään, tarjoaa kynsisienelle hyvät kasvuolosuhteet. Siksi kynsisilsaa esiintyy tavallisimmin ihmisillä, jotka käyttävät tiiviitä kenkiä pitkiä aikoja yhteen menoon.

Kynsisieni ei ole erityisen tarttuva vaiva. Jalkasieni sen sijaan tarttuu herkästi, ja sellaisen voi helposti saada lämpimistä ja kosteista tiloista, kuten esimerkiksi uimahalleista. Jalkasieni voi asettua myös kynnen repeämään ja alkaa kasvaa siinä. Useimmiten kynsisieni ei kuitenkaan johdu ulkoa saadusta tartunnasta. Pääasiallisesti se syntyy silloin, kun sille annetaan ihanteelliset elinolot.

Kynsisieni

MIKSI KYNSISIENI TULEE VARPAANKYNSIIN? Kynsisieni ei tule niin helposti, kun kuivaa jalat huolellisesti pesun jälkeen – myös varpaanvälit pitää kuivata.

© iStock

5 Kenelle kynsisieni tulee?


Kynsisieni on melko tavallinen vaiva. Se on yleisin sieni-infektio, ja Suomessa se on arviolta 11 prosentilla aikuisväestöstä. On kuitenkin joitakin ryhmiä, jotka saavat tartunnan muita useammin:

  • IÄKKÄÄT IHMISET
    Riski kasvaa ikääntymisen myötä. Joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet yli 70-vuotiaista saa kynsisienen. Syynä lienee se, että immuunipuolustus heikkenee iän myötä. Jos pitää tiiviitä tossuja koko päivän, valo ja ilma eivät pääse vapaasti varpaisiin.

  • HEIKENTYNEESTÄ VASTUSTUSKYVYSTÄ KÄRSIVÄT
    Immuunipuolustusta heikentävät sairaudet, kuten diabetes tai syöpä voivat altistaa myös kynsisieni-infektiolle.

  • URHEILIJAT
    Jos urheilee usein ja tuntikausia kerrallaan ja käyttää hengittämättömiä kenkiä, jalkojen hiki ei pääse kuivumaan. Pimeä ja kostea ympäristö, joka tällä tavoin syntyy, luo sienelle otolliset kasvuolosuhteet.

  • TYÖSSÄÄN KENKIÄ KÄYTTÄVÄT
    Henkilöt, jotka joutuvat työnsä vuoksi käyttämään tiiviitä (kumi)jalkineita useita tunteja päivittäin, saavat kynsisilsan muita todennäköisemmin, koska jalat eivät saa ilmaa eivätkä valoa päivän aikana.

6 Miltä kynsisieni näyttää?


MILTÄ KYNSISIENI NÄYTTÄÄ? Kynsisieni on sekä ikävän näköinen että se voi saada koko kynnen irtoamaan ja tulehduttaa ihonkin. Kynsisieni kannattaa hoitaa pian pois!

© iStock

Miltä kynsisieni näyttää?

  • Kynsisieni on todennäköinen, kun varpaankynsiin ilmaantuu vaalea tai kellertävä pintakerros. Tavallisesti värjäytymä alkaa kynnen reunoilta ja etenee pikkuhiljaa koko kynteen.
  • Vähitellen sieni muuttaa kynnen epätasaiseksi, kynsi paksuuntuu ja irtoaa osittain alla olevasta ihosta.
  • Jos kynsisieni jää hoitamatta, infektio saattaa levitä kynsinauhoihin ja ympäröivään ihoon, mikä aiheuttaa punoitusta, turvotusta, ihoärsytystä ja kutinaa.

Muista, että näiden oireiden perusteella ei aina voi varmasti sanoa, että kyseessä olisi nimenomaan kynsisilsa eli kynsisieni. Myös muut kynnen sairaudet voivat aiheuttaa samantapaisia oireita. Varma diagnoosi saadaan vasta, kun lääkäri ottaa kynnestä näytteen, joka tutkitaan laboratoriossa.

7 Tarttuuko kynsisieni?


Kynsisieni ei tartu kovin helposti. Koska tartunta on useimmiten vain kynnessä, sen leviämistä varpaankynsistä sormenkynsiin ei tarvitse pelätä. Jalkasieni sen sijaan on erittäin tarttuva, ja se voi levitä iholta myös kynsiin.

8 Miten kynsisientä voi ehkäistä?


Kynsisientä kannattaa ehkäistä ennalta varsinkin, jos riski sairastua on suuri. Suurin riski on vanhuksilla, runsaasti urheilevilla, diabeetikoilla ja niillä, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Kynsisienen ehkäisy on kuitenkin niin helppoa, että kaikkien on hyvä pyrkiä ehkäisemään sitä. Paras keino on antaa varpaille olot, joissa sieni ei viihdy. Kynsisienelle otolliset olot ovat pimeässä, kosteassa ja suljetussa tilassa. Sitä voi siis torjua valolla, ilmalla ja kuivuudella.

EHKÄISE KYNSISIENI NÄIN

NÄIN EHKÄISET TARTUNTAA
✔ Huolehdi hyvästä hygieniasta päivittäin.
✔ Käytä jalkapuuteria tai antiperspiranttisuihketta.
✔ Käytä uimahallissa ja julkisissa saunoissa sandaaleita.
✔ Käytä vain omia kenkiäsi.

NÄMÄ ALTISTAVAT TARTUNNALLE

Kumisaappaiden tai kumikäsineiden jatkuva käyttö.

Keinomateriaaleista valmistetut tiiviit kengät ja sukat.

Jatkuva rakennekynsien tai geelilakan käyttö.

Koko ajan (samat) kengät jalassa.

Kumikäsineiden käyttö altistaa kynsisieni-infektiolle

NÄIN EHKÄISET KYNSISIENI-INFEKTIOTA – Vähennä kynsisienitartunnan vaaraa välttämällä kumikäsineiden tai -jalkineiden käyttämistä pitkiä aikoja kerralla.

Asiantuntija: ihotautilääkäri, ylilääkäri M. Meyer
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 19/2022