Jalkapohja on kipeä!

Jalkapohjan kipu on todella yleinen vaiva, joka haittaa koko elämää ja vie tehokkaasti ilon liikunnasta. Muiden muassa jalkojen runsas rasitus, ikääntymisen vaikutukset ja ylipaino voivat saada jalkapohjan kaaret madaltumaan. Onneksi päkiäkipua voi ehkäistä ja lievittää. Lue täältä, miten.

Ninen painaa kipeää jalkapohjaa

MADALTUNUT POIKITTAISHOLVI eli etulattajalka väsyy ja tulee helposti kipeäksi. Tämän artikkelin ohjeilla pidät jalkapohjat vetreänä.

© iStock

Kun ikää tulee, sidekudokset kadottavat joustoaan, nivelet menettävät notkeuttaan ja jänteet kimmoisuuttaan. Sama tapahtuu jalkaterillekin. Jalkapohjien pehmeys ja pyöreys eli niitä suojaava rasvapatja vähenee.

Mutta miksi joillakin holvit romahtavat ja toisilla rakenteet kestävät paremmin? Jalkakirurgi neuvoo, miten jalkaholvien madaltumista voi ehkäistä ja miten jalkapohjan kipua voi hoitaa.

1 Mkä on etulattajalka eli madaltunut poikittaisholvi?


Jos päkiään koskee juostessa, kävellessä ja seistessä, jalkapohjan poikittainen jalkaholvi on todennäköisesti madaltunut, ja siitä on seurauksena etujalan kiputila – lääketieteen kielellä metatarsalgia, levinnyt päkiä eli etulatuska.

Jalkaholvi madaltuu yleensä ikääntymisen myötä, kun jalan rakenteet rappeutuvat. Myös nivelreuma, nivelrikko, diabetes ja ylipaino sekä hormonitoiminnan muutokset altistavat kaaren madaltumiselle. Normaalisti päkiä on joustava ja kupera, ja kuormitus tulee laitimmaisille varpaille eikä päkiälle. Etulatuska jalka saattaa rasittua niin, että päkiän alle tulee pitkittäin kaksiosainen kovettuma tai känsä tai kivulias hermopinne.

Normaali jalka ja etulattajalka

NORMAALI JALKA JA ETULATTAJALKA – Terve jalkapohja on hieman kupera. Etulatuska jalka on tasainen, ja siksi se kipeytyy.

© gettyimages

2 Mistä näkee, onko poikittainen jalkaholvi madaltunut?


Mistä tuntee etulattajalan?

Piirroksissa on poikkileikkaus päkiästä, jossa näkyy, millaisessa asennossa päkiän luiden pitäisi olla, ja miten ne ovat, kun jalkaholvi on madaltunut. Normaali poikittaisholvi on kupera. Jos jalkaholvi on madaltunut, kaari on oiennut. Kun madaltuneella jalkaholvilla astuu, jalkapohjan keskiosa painuu alustaan.

3 Miksi poikittainen jalkaholvi madaltuu?


Maa alkaa vetää puoleensa, kun ikää tulee. Iho menettää kimmoisuutensa, rinnat riippuvat ja ryhti menee kumaraan. Myös jalkapohjia pehmustava ja suojaava rasvapatja vähenee, jolloin etulatuskan jalan päkiä alkaa rasittua erityisen paljon.

Jalkapohjien kaarten ongelmista lattajalka on synnynnäinen pitkittäiskaaren madaltuminen ja siihen auttaa leikkaus lapsena, poikittaiskaaren madaltuminen sen sijaan voi johtaa jalkapohjan ja erityisesti päkiän kipeytymiseen mutta myös kantapäkipuun (plantaarifaskiitti) tai Mortonin neuroomaan (hermopinne päkiässä) ja olla osasyyllinen vaivaisenluun (hallux valgus) syntyyn.

Mutta miksi joidenkin holvit romahtavat ja toisilla rakenteet kestävät paremmin? Ohessa esittelemme viisi syytä.

6 SYYTÄ MIKSI POIKITTAINEN JALKAHOLVI MADALTUU

DNA-juosteen piirroskuva

Madaltuneet jalkaholvit periytyvät

Jalkapöydän rakenne periytyy. Jos vanhemmilla on madaltuneet jalkaholvit, on todennäköisempää, että lapsillekin tulee.

Jäykät nivelet, kireät pohkeet - piirros

Jäykät nivelet, kireät pohkeet

Runsas rasitus, jäykät nivelet ja kireät pohkeet voivat altistaa jalkapohjan poikittaisholvin madaltumiselle.

Jalkojen rasitus työssä ja arjessa - piirros

Rasitus työssä ja arjessa

Työ, jossa joutuu seisomaan tai kyykistelemään kovalla lattialla rasittaa päkiää.

Korkeat, kapeat kengät - piirros

Korkeat, kapeat kengät

Korkeiden, kapeakärkisten kenkien käyttö lisää riskiä, koska paino on jatkuvasti päkiöillä.

Maratonit ja ultrajuoksu - piirros

Maratonit ja ultrajuoksu

Äärimmäisen pitkien matkojen juoksu rasittaa jalkapohjia ja lisää jalkapohjien ongelmien todennäköisyyttä.

Ylipaino rasittaa jalkoja - kuvituksena vaaka

Paino

Ylipaino tai raskaudenaikainen painonnousu ja raskaushormonien vaikutus sidekudoksiin voivat saada jalkaholvit madaltumaan.

4 Millaisia oireita madaltunut jalkaholvi aiheuttaa?


Madaltunut poikittaisholvi aiheuttaa tyypillisisesti seuraavanlaisia oireita: Jalkapohjassa saattaa myös tuntua siltä kuin sukka olisi mytyssä päkiän alla tai kengässä olisi kivi keskellä päkiää. Jos hermo on pinteessä, madaltuneesta poikittaisholvista johtuvat kivut tuntuvat usein liikkeen ponnistusvaiheessa keskimmäisten varpaiden kohdalla päkiässä kuin sähköiskuna.

Monille tulee myös jalkapohjan puutumista, kihelmöintiä ja tunnottomuutta. Ellei ongelmaan liity samalla vaivaisenluuta, isovarpaan ja pikkuvarpaan kohdat eivät tule kipeäksi, koska niihin ei kohdistu tavallista enempää rasitusta.

Tyypillisesti kipu alkaa tai pahenee päivän mittaan, kun on jalkeilla. Toisilla jalkoja särkee myös yöllä. Kivun määrä vaihtelee yksilöllisesti epämukavuudesta aina kävelyä merkittävästi haittaavaan kovaan kipuun saakka.

5 Miten jalkapohjan kipua voi ehkäistä?


Perimää tai ikää vastaan on vaikea kamppailla, mutta vaivoja voi lievittää, mitä pikemmin ryhtyy toimeen viimeistään vaivojen ilmaantuessa, sitä parempia tuloksia saa. Ennaltaehkäisevillä toimilla vaivat voi parhaassa tapauksessa jopa välttää kokonaan. Alla on vinkkejä ja jumppaohjeet: Jumppaa madaltuneelle poikittaisholville eli atulatuskalle

Jalkajumppaa

JUMPPAA ETULATUSKALLE – Jumppaa jalkaterät jokaisen treenin yhteydessä. Se kannattaa.

Jumppaa madaltuneelle poikittaisholville eli atulatuskalle

Jalkapohjia ei juurikaan treenata, vaikka säännöllisellä jalkaterien ja nilkkojen jumppaamisella säästyisi monilta jalkavaivoilta. Jalkateräjumppa edistää jalkojen liikkuvuutta, toimivuutta, kävelyn ja juoksun sujuvuutta ja tehokkuutta sekä parantaa koko kehon tasapainoa. Säännöllisellä jumpalla voi jopa saada madaltunutta pitkittäiskaarta (lattajalka) kohoamaan.

Varpailla poiminta

Varpailla poiminta

Varpaiden ja päkiän lihasten käyttäminen parantaa jalkapohjien jäntevyyttä.

 • Poimi pikkuesineitä, kuten nenäliina, sukka, kynä, lego­ palikoita tai marmorikuulia lattialta varpailla.
 • Toista 10 kertaa kummallakin jalalla.
Jalkapohjan pallorullaus

Jalkapohjan pallorullaus

Verryttää ja hieroo jalkapohjia sekä lievittää arkuutta.

 • Rullaa tennispalloa tai vastaavaa pikku palloa eteen ja taakse ympäri koko jalkapohjaa.
 • Jos teet harjoituksen seisaallaan, saat myös tasapainotreeniä.
 • Toista 10 kertaa per jalka.
Jalkapohjien venyttely

Jalkapohjien venyttely

Vahvistaa ja parantaa jalkapohjien notkeutta ja liikkuvuutta.

 • Seiso esimerkiksi portaalla tai muulla pienellä korokkeella niin, että kantapäät jäävät reunan ulkopuolelle.
 • Nouse varpaillesi ja laske kantapäät hitaasti reunan yli niin, että jalan jänteet venyvät.
 • Pidä venytys 30 sekuntia. Toista 5 kertaa.

Millaiset kengät etulatuskalle jalalle?

Jalkineilla jalkavaivoja vastaan
Oikein valituilla jalkineilla voit ehkäistä poikittaisen jalkaholvin madaltumista sekä lievittää kipuja, jos holvi on jo päässyt madaltumaan.

Poikittaisholville hyväksi

 • Vakaa pohja. Kun kenkää kääntää ja vääntää käsissään, kengän tulisi olla kiertojäykkä eli pysyä vakaana, mutta kuitenkin joustaa.
 • Sopivan kimmoisa, keskiosasta leveä pohja. Vältä tasapaksua ja pehmeää pohjaa.
 • Irrotettava pohjallinen, jonka tilalle saa tarvittaessa yksilölliset pohjalliset. (Lisää aiheesta tuonnempana.)

6 Madaltuneen poikittaisholvin hoito


Etulatuskaa ei voi kokonaan korjata, mutta tuilla jalkapohjan saa oikeaan muotoon ja ongelmaa voi estää pahenemasta.

Lue myös: Vasaravarvas – näin kipeitä koukkuvarpaita voi ehkäistä ja hoitaa

Tukipohjalliset ja päkiäpelotit etulastuskalle

Madaltuneen poikittaisholvin tärkein hoitomuoto ovat tukipohjalliset ja erityisesti päkiäpelotit. Päkiäpelotti on pehmustetyyny päkiän alle, joka ohjaa jalkapohjan kuperaksi. Vakiomuotoisia päkiäpelotteja saa apteekista, marketeista, suutareilta ja netistä. Pelotteja on erilaisia: puolipohjallisen sisällä olevia ja kengän sisäpohjaan tarkalleen oikeaan kohtaan liimattavia pelottilätkiä sandaaleita varten.

Jos virheasento ei kunnolla korjaannu pelottipohjallisilla, kannattaa teettää itselleen jalkaterapeutilla yksilölliset tukipohjalliset eli ortoosit.

Pohjallisten kanssa on oltava kärsivällinen, sillä jalkojen on ensin totuttava pohjallisiin. Aluksi pohjallisia saa pitää vain lyhyen aikaa kerralla, ja siltikin jalkapohjat saattavat kipeytyä ensi alkuun.

Päkiäpelotin paikka jalkapohjassa

Auttaako leikkaus jalan madaltuneeseen poikittaisholviin?

Jalkaterän madaltunutta poikittaisholvia ei sinänsä leikata. Ainoastaan, jos kivut ovat niin kovia, että normaali elämä vaikeutuu, eivätkä pohjalliset ja jumppa ja kortisonipistokset ole auttaneet, ja jalka punoittaa ja kuumottaa, jalkaterän asennon ja toiminnan voi tutkituttaa sen selvittämiseksi, onko kivussa kyse Mortonin neuroomasta eli kolmannen ja neljänneen varpaan välistä kulkevan hermon hermopinteestä.

Mortonin neurooman leikkauksessa jalkapöytään tehdään viilto, jonka kautta jalkapöydän luiden välissä puristuksissa oleva hermo vapautetaan. Leikkaus tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä paikallispuudutuksessa, ja kotiin pääsee samana päivänä. Noin kuukauden ajan on pidettävä kantakenkää, eikä päkiälle saa varata painoa. Ompeleet poistetaan parin viikon kuluttua. Sairausloman pituus, yleensä neljästä kuuteen viikkoa, riippuu siitä, joutuuko työssään olemaan paljon jalkojen päällä.

JALKALEIKKAUS auttaa etulatuskaa eli madaltunutta poikittaisholvia vain, jos kyse on Mortonin neuroomasta eli hermopinteestä jalkaterässä.

© iStock

Asiantuntija: jalka- ja nilkkakirurgi K. Haak
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 4/2023