Jalkasieni on yleinen vaiva

Vaivaako jalkaterien punoitus, kutina ja hilseily? Olet kenties saanut jalkasienen, joka on yleinen ja ärsyttävä vaiva. Jalkasieni väijyy yleisissä pesu- ja suihkutiloissa, ja vääränlaiset sukat ja liian pienet kengät pahentavat tilannetta. Onneksi vaivalle voi itse tehdä paljonkin. Lue vastaukset 9 kysymykseen jalkasienestä.

Voidetta jalkasienen hoitoon

JALKASIENI VAATII HOITOA – jalkasienen hoitoon on olemassa tehokkaita voiteita, jotka pysäyttävät jalkasienen kasvun.

© iStock

Jalkasieni on rihmasienten jalkaan aiheuttama infektio, joka saa ihon hilseilemään, kutisemaan ja punoittamaan. Jalkasieni on hyvin yleinen vaiva, ja jos koko väestöä tarkastellaan jollakin tietyllä hetkellä, jopa 10–15 prosentilla on juuri silloin vaivanaan jalkasieni. Alla käydään läpi 9 jalkasieneen liittyvää kysymystä ja kerrotaan, miten jalkasientä voi hoitaa ja ennaltaehkäistä.

1 Mitä jalkasieni on?


Ihmisen iholla ja kehossa asustaa runsaasti bakteereja ja mikrobeja, joten ei pitäisi olla yllättävää, että myös jotkin sienet, kuten jalkasieni, ovat erikoistuneet asumaan ihmisen iholla. Tietyt sienilajit elävät iholla sulassa sovussa ihmisen kanssa aiheuttamatta mitään vaivoja, mutta rihmasieniin kuuluvat dermatofyytit eli silsasienet aiheuttavat ihotulehdusta, josta käytetään nimityksiä jalkasilsa tai jalkasieni sen esiintyessä jalassa. Dermatofyytit voivat aiheuttaa silsaa myös esimerkiksi nivusiin ja muihin taipeisiin sekä kynsien alueille. Sienen vuoksi jalkojen iho alkaa tuottaa tavallista enemmän soluja, ja tämä puolustusreaktio saa jalkojen ihon punoittamaan, kutiamaan ja kuoriutumaan pois. Jalkasieni on usein sinänsä melko harmiton vaiva, mutta se kasvattaa muiden, ikävämpien tulehdusten riskiä.

Lue myös: Vaivaako jalkapohjan syylä?

2 Miltä jalkasieni näyttää?


Jalkasieni näkyy iholla eri tavoin riippuen siitä, miten kauan jalkasieni on ehtinyt kasvaa ja kuinka otolliset olosuhteet sillä jaloissa on. Sieni asettuu yleensä varpaiden väliin ja aiheuttaa punoitusta, mutta ajan kuluessa iho alkaa myös kuoriutua pois. Erityisen hyvin jalkasieni viihtyy pikkuvarpaan viereisessä välissä, joten usein jalkasieni alkaa juuri sieltä. Jalkasieni voi tarttua myös jalkapohjaan, jolloin jalkapohja paksuuntuu, punoittaa ja hilseilee. Tätä jalkasienen tyyppiä kutsutaan mokkasiinisilsaksi. Jalkasieni voi aiheuttaa myös nestettä sisältäviä rakkuloita.

LUE MYÖS: Nokkosrokko – toimivimmat lääkärin neuvot

Jalkasientä varpaiden välissä

JALKASIENI SUOSII TIETTYJÄ PAIKKOJA – kuten pikkuvarpaan viereistä väliä.

© iStock

3 Mitä pitää tehdä, jos jalkasieni vaivaa?


Ensimmäiseksi pitää varoa tartuttamasta muita eli välttää yhteisiä pesutiloja. Jos kotona on muitakin kylpyhuoneen käyttäjiä, on tärkeää kuivata lattia käynnin jälkeen tai käyttää suihkusandaaleja. Kannattaa myös pestä 60 asteessa kaikki, mikä on ollut kosketuksissa jalkasieneen – siis sukat, vuodevaatteet ja pyyhkeet. Sandaalit, joissa ei pidetä sukkia, on hyvä pyyhkiä sisäpuolelta desinfiointiaineella ja antaa kuivua ennen seuraavaa käyttöä.

4 Mistä jalkasieni johtuu?


Kun jalat ovat kuumat ja kosteat, olosuhteet sienen kasvulle ovat olemassa. Ensin on tietysti saatava jalkasienitartunta, jonka useimmiten saa yleisistä pesutiloista tai pukuhuoneesta. Tästä syystä urheilijat saavat helposti jalkasienen – englanniksi ongelman nimi onkin "athlete's foot" eli "urheilijan jalka".

Jalkasieni on niin yleinen vaiva, että se kiusaa joka hetki jopa 10–15:tä prosenttia väestöstä. Tietyt sairaudet kasvattava jalkasienitartunnan riskiä. Tällaisia ovat esimerkiksi heikentynyt immuunipuolustus tai ykköstyypin diabetes. Diabeetikoiden tunto on usein heikentynyt kehon äärialueilla, kuten jalkaterissä, joten he saattavat huomata jalkojen vammat ja vaivat myöhemmin kuin muut. Tuntohäiriöillä voi olla vakavia vaikutuksia, ja siksi on tärkeää huolehtia hyvin myös kehon äärialueista.

Lue myos: Miksi kynnet kasvavat sisään?

5 Millaisia oireita jalkasieni aiheuttaa?


  • Kutina, kirvely ja polttava tunne varpaiden väleissä
  • Kutina, kirvely ja polttava tunne jalkapohjissa
  • Kutiavat pienet rakkulat
  • Halkeamat ihossa ja ihon kuoriutuminen varpaiden väleistä tai jalkapohjasta
  • Kuiva iho jalkapohjissa ja jalkaterän sivuilla

LUE MYOS: Vaivaisenluut – lievitystä kipuun

Suihkusandaalit

ENNALTAEHKÄISE JALKASIENI – suihkusandaalit suojaavat jalkoja jalkasieneltä esimerkiksi uimahalleissa.

© iStock

6 Voiko jalkasienitartuntaa ehkäistä?


Jos käy usein yleisissä pesu- ja pukutiloissa, kannattaa harkita suihkusandaalien käyttämistä, jotta jalkojen iho ei joudu suoraan kosketukseen kaakelilattioiden kanssa – esimerkiksi varvastossut tai rantasandaalit käyvät tarkoitukseen hyvin. Lisäksi jalat on syytä kuivata hyvin pesun jälkeen ja pitää ne muutenkin kuivina. Jalkojen ei ole hyvä olla kuumassa, joten myös hyvin hengittävät sukat ja kengät auttavat.

Hengittäviä materiaaleja:

  • Villa
  • Puuvilla
  • Bambu

Vältettävä materiaali:

  • Nailon
Kynsisieni

KYNSISIENI – jalkasieni voi joskus aiheuttaa kynsisientä.

© iStock

7 Voiko jalkasieni levitä muualle kehoon?


Jalkasieni voi aiheuttaa myös kynsisientä. Kynsisieni muuttaa kynnet kellertäviksi ja paksuiksi, ja siitä eroon pääseminen kestää kauan – tehokas hoito reseptilääkkeillä voi viedä useita kuukausia. Vaikka jalkasieni on samaa sukua kuin muut silsat, on hyvin harvinaista, että se leviäisi minnekään muualle kuin varpaiden kynsiin.

8 Miten jalkasieni tarttuu?


Jaloista irtoaa koko ajan ihoa, jossa jalkasieni pysyy hengissä jonkin aikaa ihosta irtoamisen jälkeenkin. Siksi jalkasieni tarttuu niin helposti varsinkin sopivan lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa.

9 Millaista hoitoa jalkasieni vaatii?


Jalkasienen hoitoon on kehitetty paljon tuotteita, jotka pysäyttävät sen kasvun nopeasti. Jalkasienen hoito vie tavallisesti pari viikkoa, joiden aikana sairastunut ihoalue voidellaan kerran tai kahdesti päivässä. Hoitovoiteita saa apteekista ilman reseptiä. Pese kädet voiteen levityksen jälkeen tai käytä levittämiseen vanupuikkoa, jotta jalkasieni ei leviä sormistasi. Jos on sairastanut jalkasienen aiemmin ja tuntee oireet, lääkäriin ei tarvitse mennä. Jos jalkapohjissa on halkeamia tai jos voidehoito ei auta, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa reseptin tablettilääkitykseen.

Monet suosittelevat jalkasienen hoitoon lääkevoiteiden sijaan varsin villiltäkin kuulostavia kotikonsteja, joille riittää puolestapuhujia. Käsikauppalääkkeet ovat tehokkaampi, varmempi ja turvallisempi vaihtoehto.

LUE MYÖS: Korvavaikku – puhdista niin vähän kuin mahdollista

Lue myos: Kynsisieni – miten tartuntaa voi ehkäistä ja hoitaa

10 Jalkasientä on yritetty hoitaa näilläkin – toimiiko vaiko eikö?


SÄILÖNTÄAINE ATAMON


EI TOIMI
Atamon on säilöntäaine, joka ehkäisee hiiva- ja homesienten kasvua, joten voi ehkä tuntua loogiselta, että sitä voisi käyttää myös jalkasieneen. Jalkasientä aiheuttaviin dermatofyytteihin sillä ei kuitenkaan ole mitään vaikutusta. Lisäksi Atamon on hyvin allergisoiva aine, joten jalkojen hoitaminen sillä voi aiheuttaa jopa entistä suurempia ongelmia.

TEEPUUÖLJY


SAATTAA TOIMIA
Vuodelta 2002 löytyy yksi tutkimus, jonka perusteella päivittäinen voitelu teepuuöljyllä voisi tehota jalkasieneen: 64 prosenttia koehenkilöistä koki öljyn parantavan jalkasientä. Moni on kuitenkin yliherkkä teepuuöljylle, joten sen käyttö voi olla haitallista.

ETIKKA


SAATTAA TOIMIA
Etikan tehosta jalkasieneen on joitakin tutkimustuloksia, joten mikäli ei heti ole mahdollisuutta hakea apteekista lääkettä, ja jalkasieni on levinnyt vain pienelle alueelle, eikä sen taustalla ole muuta sairautta, voi halutessaan kokeilla 10–15 minuutin mittaista etikkajalkakylpyä. Se ei välttämättä tehoa, mutta allergista reaktiota ei ainakaan tarvitse pelätä.

HAMMASTAHNA


EI TOIMI
Hammastahnan uskotaan parantavan milloin näppyjä, milloin jalkasientä, mutta kaikesta huolimatta se on parhaimmillaan hampaiden pesussa. Mitään todisteita sen tehosta minkäänlaisiin sieniin ei ole olemassa.

Lähde: P. Bondorph, jalkaterapeutti

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 13/2020.