Vaivaako jalkapohjan syylä?

Joskus uimahalli- tai kylpyläreissu tuottaa muutakin kuin hyvää mieltä ja kuntoa, kun jalkapohjaan ilmestyy kiusallinen patti. Voiko jalkapohjan syylä olla myös aikuisten vaiva? Mitä syylille voi tehdä? Lue, miten syyliä ehkäistään ja hoidetaan.

Naiselta poistetaan syylää jalkapohjasta

JALKAPOHJAN SYYLÄ – Tämän jutun luettuasi et enää koskaan mene uimahallin tai kuntosalin suihkuun ilman tossuja.

Jalkapohjaan ilmestynyt pikku patti voi olla iso riesa. Jalkapohjan syylä aiheutuu HP-virustartunnasta. Syylä voi parantua itsekseen, mutta se vie 1–2 vuotta. Viisainta on nopeuttaa paranemista, sillä näin et tartuta muita eivätkä syylät leviä muualle omaan kehoosi.

Lue, miksi syylät tarttuvat ja miten tartuntaa voi ehkäistä. Lue myös, miten syylä voi parantua nopeammin sekä milloin hoito onnistuu kotikonstein, milloin taas on syytä mennä lääkäriin. Artikkelin jälkeen muistat myös, miksi kaikissan yleisissä suihkuissa ja pukuhuoneissa kuntosalilla, uimahallissa, saunoissa ja kylpylöissä kannattaa pitää suihkusandaalit jalassa.

1 Mikä ihmeen jalkapohjan syylä?


Kun jalkapohjaan ilmestyy pieni, ihon pinnalla tuntuva kohouma, joka alkaa kasvaa ja muuttua karheaksi ja myöhemmin ehkä halkeilee, kyseessä on todennäköisesti jalkapohjan syylä. Syyliä aiheuttaa HP- eli papilloomavirus. Papilloomaviruksia tunnetaan toistasataa erilaista, ja ainakin viisi niistä aiheuttaa syyliä. Syyliä ilmestyy ennen kaikkia käsiin ja jalkoihin, mutta niitä voi esiintyä myös kasvoilla ja muuallakin kehossa.

Syyliä voi esiintyä myös genitaalialueella. Tällöin kyseessä on kondylooma, ja sen aiheuttajana on eri HP-virus kuin esimerkiksi jalkapohjan syylissä.

Lue myos: Millainen sairaus vyöruusu on, ja kuinka sitä hoidetaan?

Miltä jalkapohjan syylä näyttää?
© iStock

2 Kuinka jalkapohjan syylä tarttuu?


Jalkapohjan syylä johtuu HP-virustartunnasta. HP-virukset tarttuvat helposti, ja syylätartunnan voi saada monta kertaa elämänsä aikana, sillä vaikka yhdelle HPV-variantille tulisi immuuniksi, jokin toinen virusvariantti voi iskeä seuraavalla kerralla.

Syylässä olevat virukset lisääntyvät kovaa vauhtia ja leviävät ihokudoksen irrotessa. Tartunta tapahtuu joko syylää koskettamalla tai esimerkiksi lattialle joutuneiden virusten välityksellä. Yskimällä tai niistämällä erittyvän liman kautta ne sen sijaan eivät leviä. Yleensä syylätartunnan lähdettä on mahdotonta selvittää, sillä näkyvän syylän syntyminen vie aikaa, ja tartunnasta on voinut kulua jopa kuukausia, ennen kuin syylän pystyy havaitsemaan ihon pinnalla.

2 tapaa saada jalkapohjan syylä

SUORA TARTUNTA

Syylä tarttuu syylää kosketettaessa. Tartunta voi siirtyä joko toiseen ihmiseen tai se voi levitä kehon toiseen kohtaan.

EPÄSUORA TARTUNTA

Tartunnan kantaja levittää virusta pinnalle, jota toinen koskettaa. Syylästä irtoaa joka päivä suuri määrä infektoituneita ihosoluja, ja tartunta voi levitä myös niiden mukana.

Nainen joogaa matolla jalkapohjan syyliä välttääkseen

JOOGA – Pidä jalat joogamatolla, jos et halua, että jalkapohjan syylä pääsee iskemään.

© iStock
Jos joogaat paljain jaloin, tee liikkeet aina joogamaton päällä. Näin ehkäiset syylätartuntaa.

3 Missä jalkapohjan syylä yleensä tarttuu?


Usein jalkapohjan syylä tarttuu uimahallista, liikuntasalilta, pukuhuoneista tai kylpylästä. Syynä on se, että virus leviää herkästi etenkin märälle iholle, olipa kosteuden syynä sitten vesi tai hiki. Kosteana iho on alttiimpi papilloomaviruksen hyökkäyksille. Virukset tarttuvat helposti myös lattioilta, joilla on liukuestepinnoite, sillä karheaan pintaan osuessaan iho hiertyy hiukan auki, mikä avaa viruksille kulkureitin. Tiloissa, joissa moni kulkee paljain jaloin, virustartunnan mahdollisuus moninkertaistuu.

4 Kenelle voi tulla jalkapohjan syylä?


Koska syyliä aiheuttavat virukset tarttuvat erittäin helposti, jalkapohjan syylä voi ilmestyä kenelle tahansa. Yleisimmin niitä ilmestyy kouluikäisille: noin 10–20 prosentilla koululaisista on joskus ollut syyliä jalkapohjassa, ja etenkin 12–16-vuotiailla tartunnat ovat yleisiä. Tämä johtuu paljolti harrastuksista, joiden yhteydessä käytetään yhteisiä suihkutiloja. Myös uimahallit ja erilaiset kontaktilajit lisäävät syylätartuntariskiä.

Jalkapohjan syylä muuttuu harvinaisemmaksi iän myötä mutta riski saada se ei suinkaan katoa. Jos jalkapohjan iholla on pieniä haavaumia, hiertymiä tai halkeamia, tartuntariski kasvaa, sillä virusten pääsy ihoon helpottuu, kun sen pinta on rikki. Ihon huoltoon kannattaa tästäkin syystä kiinnittää huomiota. Jos vastustuskyky on jostakin syystä heikentynyt, HPV-tartuntariski kasvaa, mikä voi aiheuttaa jopa satojen syylien esiintymiä.

5 Mistä tietää, että jalkapohjassa oleva patti on syylä?


Jalkapohjan syylä voidaan erottaa muista pateista yleensä ulkonäön ja tuntuman perusteella. Syylä on melko litteä, ja sen pinta on hiukan kukkakaalimainen. Syylän ympärillä oleva iho on usein kovettunut, itse syylän keskusta puolestaan pehmeähkö. Syylän halkaisija on tavallisimmin 4–5 millimetriä, ja se sijaitsee joko jalkapohjassa tai varpaankynsien tuntumassa. Syylää koskettaessa siinä voi tuntua hiukan kipua, tosin syylät ovat harvoin voimakkaasti kivuliaita. Jos pintakerrosta rapsuttaa irti, alta paljastuu pieniä tummia täpliä eli niin kutsuttuja syylän juuria. Ne ovat pintaverisuonia, jotka ovat rikkoutuneet syylän painaessa niitä seistessä tai kävellessä.

Jalkapohjan syylä vai känsä? Jos et erota näitä kahta toisistaan, lue lisää känsistä täällä: Miten erottaa syylä ja känsä toisistaan?

LUE MYÖS: Mistä tietää, että rakkulan syy on huuliherpes?

Syylä

Yleensä syylät muodostuvat yksittäin, mutta niitä voi olla myös vieri vieressä ns. mosaiikkisyylänä. Syylä on aina yhteydessä verisuoneen ja hermoon.

6 Katoaako jalkapohjan syylä itsestään?


Monien muiden virustartuntojen tavoin myös syylät katoavat itsestään. Tämä voi kuitenkin viedä jopa vuosia. Syylä paranee ja katoaa vasta, kun elimistö on tullut sille immuuniksi eli tuottanut riittävästi vasta-aineita kyseistä HP-virusta vastaan.

Jotkin virukset herättävät vasta-ainejärjestelmän iskuvalmiiksi nopeammin kuin toiset. Esimerkiksi tavallinen flunssa nujertuu yleensä vauhdilla. Toisten virusten kyky herättää vasta-aineiden tuotanto on hitaampaa, ja mm. papillooma- eli HP-virukset kuuluvat tähän ryhmään. Oikein onnekkaassa tapauksessa jalkapohjan syylä voi hävitä jopa 3 kuukaudessa, mutta yleensä sen nujertamiseen ilman hoitoa menee 1–2 vuotta.

Lue myos: Eroon sisäänkasvaneesta kynnestä

7 Syylänhoidon kielletyt ja sallitut


KOKEILE NÄITÄ

  • Sinetöi syylän pinta värittömällä kynsilakalla, syylälakalla tai syylälaastarilla, jotta et levitä tartuntaa itseesi tai muihin.

  • Osta apteekista valmistetta, joka hidastaa viruskannan kasvua.

  • Pese sukat, pyyhkeet ja vuodevaatteet vähintään 60 asteessa, jotta virukset kuolevat.

VÄLTÄ NÄITÄ

  • Älä koske syylää. Jos kosketusta ei voi välttää, pese kädet huolellisesti sen jälkeen ja käytä käsidesiä.

  • Älä käytä samaa pyyhettä edes perheenjäsenten kanssa.

  • Älä kulje paljasjaloin yleisissä tiloissa. Käytä suihkusandaaleja kosteissa tiloissa ja kenkiä liikuntasalissa.

8 Pitääkö jalkapohjan syylä pyrkiä poistamaan?


Jos syylä jätetään hoitamatta tai käsittelemättä, se paranee yleensä 1–2 vuodessa itsestään. Syylät kuitenkin leviävät erittäin hanakasti sekä muualle omaan kehoon että muihin ihmisiin. Tästä syystä syyliä kannattaakin pyrkiä poistamaan tai niiden paranemista nopeuttamaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun syylä on havaittu. Syylät lähtevät nimittäin helpommin pois suhteellisen tuoreina.

Jalkapohjan syyliä voidaan hoitaa erilaisin menetelmin, mutta salamannopeaa poistokikkaa ei ole. Hoitomenetelmät pyrkivät yleensä ärsyttämään virustartunnan vaivaamaa ihon kohtaa siten, että vasta-ainejärjestelmä aktivoituisi taistelemaan nopeammin virusta vastaan. Tämä voi kuitenkin viedä aikaa, sillä iho ei ole ihmisen puolustusjärjestelmän kannalta yhtä korkealla tärkeysjärjestyksessä kuin vaikkapa sisäelinten tai keuhkojen terveyden varmistaminen.

Syylistä eroon pääseminen vaatii siis pitkäjänteisyyttä. Toisaalta siinä vaiheessa, kun syylästä on vihdoin päässyt eroon, ilo on sitäkin suurempi. Varmasti myös suojautuminen vastaisen varalle kiinnostaa tämän jälkeen enemmän.

LUE MYOS: Vaivaisenluut – lievitystä kipuun

Lue myos: Kynsisieni – miten tartuntaa voi ehkäistä ja hoitaa

9 Milloin on syytä mennä lääkäriin?


Jos jalkapohjaan on ilmestynyt syylä, ei välttämättä tarvitse vahvistusta lääkäriltä, ellei epäile kasvainta.

Mene lääkäriin vasta, jos syylä ei ole kadonnut itsestään 1–2 vuodessa. Yleislääkärikäynnin jälkeen voidaan tarvita ihotautilääkärin arviota.

Jos syylä on erittäin kivulias, kannattaa neuvotella lääkärin kanssa parhaasta tavasta syylän poistamiseksi.

Lue myos: Milloin on syytä mennä hajun takia lääkäriin?

10 Näin edistät syylän paranemista


JALKAPOHJAN SYYLÄN KOTIHOITO

HIONTA

Syylän poisto ihoa hiomalla on toimiva joskin kärsivällisyyttä vaativa menetelmä, josta kannattaa sopia lääkärin kanssa. Ihoa pehmennetään ensin jalkakylvyssä, minkä jälkeen syylän pintakerrosta raaputetaan pois kirurginveitsen terällä. Ohuempi pintakerros tehostaa muiden itsehoitotuotteiden käyttöä. Ihon pintakerroksen ärsyttäminen aktivoi myös vasta-aineiden syntymistä.

HAPPO TAI LAKKA

Jalkapohjan syylien hoitoon on olemassa itsehoitotuotteita. Erilaisista happoa sisältävistä tuotteista salisyylihappo on todettu tehokkaimmaksi. Happo ärsyttää syylän ihoa, mikä puolestaan aktivoi vastustusmekanismia. Syylän pinnan käsittely lakalla puolestaan ehkäisee virustartunnan leviämistä

LÄÄKÄRIN HOITO

Syylien jäädytys

JÄÄDYTYS

Jalkapohjan syyliä voidaan koettaa poistaa nestetyppijäädytyksen avulla. Käsittely on nopea mutta vaatii usein uusimisen, ja lisäksi vaikutusta on tuettava itsehoitomenetelmien avulla. Lasten syylissä ei nestetyppijäädytystä useinkaan käytetä, koska hoito on kivuliasta ja lapsilla syylät paranevat muutenkin hyvin.

Jalkapohjan syylän raaputus

RAAPUTUS TAI LEIKKAUS

Syylän pintaa voidaan joko raaputtaa tai syylä voidaan pyrkiä poistamaan kokonaan leikkaamalla. Yleensä kirurgista poistoa kuitenkin vältetään, koska toimenpide aiheuttaa ihoon arven, joka voi etenkin jalkapohjassa muodostaa ympärilleen känsän. Jalkapohjan syylä voi kaiken lisäksi uusiutua toimenpiteen jälkeen.

Jalkapohjan syylän hoito laserilla

LASER

Laserhoito vaatii aina puudutuksen. Hoidon seurauksena hoidettavaan kohtaan syntyy avohaava, ja syylästä jää aina pieni jälki, sillä hoitoalueelle jää arpi. Kuten leikkaushoidossa myös laserhoidon jälkeen jalkapohjan arpeen kasvaa usein kovettumaa ja arpikudosta, joka saattaa tuntua kävellessä pitkäänkin.

Lähde: ihotautilääkäri, ylilääkäri M. Meyer, Aleris-Hamlet-sairaala

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 9/2022.