Pahanhajuinen hengitys on tuttu seuralainen aamuisin, kun suu on kuiva – tai esimerkiksi valkosipulipitoisen ruoan tai baari-illan jälkeen.
Pahanhajuinen hengitys tympäisee niin itseä kuin lähellä olevia ihmisiäkin. Kysyimmekin asiantuntijalta, miten pahanhajuinen hengitys voidaan selättää, ja mitä tehdä, kun henki jo haiskahtaa. Alkajaisiksi voimme kysyä, miten monesti peset hampaat päivässä? Entä milloin käytit viimeksi hammaslankaa tai hammasväliharjaa?
Hampaiden harjaus on nimittäin paras tapa häätää hajun lähteet suusta.
Pahanhajuinen hengitys tunnetaan myös nimellä halitoosi. Suusta tuleva tympeä löyhähdys koostuu rikkiyhdisteistä, joita suun bakteerit tuottavat. Suussa nimittäin asustaa valtavasti bakteereja, jotka hajottavat esimerkiksi hampaisiin tai kieleen jääneiden ruokajäämien proteiineja ja kuolleita soluja. Bakteerien hajottamisprosessissa muodostuu samalla pahanhajuisia rikkiyhdisteitä, jotka haiskahtavat muiden nenään tympeänä hengityksenä.
Pahanhajuinen hengitys voi kuitenkin joissain tapauksissa aiheutua myös ongelmista muualla elimistössä.
Pahan hajun aiheuttaja piilee tyypillisimmin suussa. Yleisimmin pahanhajuinen hengitys aiheutuu puutteellisesta suuhygieniasta, hoitamattomasta ientulehduksesta tai hammaskivestä. Huono hygienia luo otolliset olot bakteereille, jotka viihtyvät etenkin kielellä – tutkimuksissa on todettu, että bakteereita on neljä kertaa enemmän kielellä kuin muualla suussa. Suun bakteerit hajottavat muun muassa suuhunjääneitä ruokajäämiä ja tuottavat niin tehdessään myös pahanhajuisia rikkiyhdisteitä.
Pahanhajuinen hengitys voi harvemmin juontua myös muualta elimistöstä, kuten bakteeripeitteestä nielussa, keuhkoista tai ruoansulatuskanavasta. Näissä tapauksissa haju ei synny suussa, vaan suu toimii vain muualla muodostuneen hajun valitettavana poistumistienä.
Aamuinen hampaidenpesu on paitsi tärkeää suun hygienian ja terveyden tähden, myös kohteliasta muita kohtaan – harvalla nimittäin suu on aamulla erityisen raikas.
Pahanhajuinen hengitys aamuisin johtuu siitä, että nukkuessa syljen tuotantokin hiljenee. Nukkuessa ei myöskään tule juotua, joten suu väistämättä kuivuu. Bakteerit kuitenkin jaksavat yölläkin hajottaa suusta löytämiään ruoan jäämiä ja kuollutta solukkoa. Tässä prosessissa muodostuu rikkiyhdisteitä, jotka saavat hengityksen haisemaan.
Kun suussa ei ole juuri sylkeä, joka huuhtoisi bakteerit ja niiden tuotokset pois, lopputuloksen voi haistaa aamulla hengityksestä.
Pahanhajuinen hengitys voi aiheutua monista eri tekijöistä, eikä syy löydy välttämättä aina suusta. Katso alta tyypillisimmät syyt hengityksen tympeään hajuun.
Pahanhajuinen hengitys vaivaa toisinaan kaikkia, ja se on täysin normaalia. Hengityksen saa useimmiten myös raikastettua varsin helpoin kotikonstein. Ohessa neljä tehokasta tapaa häätää paha haju hengityksestä.
Pahanhajuinen hengitys on helpoin välttää panemalla suuhygienia kuntoon. Jos siitä ei ole apua, suuhygienistin tekemä perusteellisempi puhdistus voi olla hyvä lisätoimi. Jos haju ei haihdu ja siihen liittyy myös muita terveysvaivoja, kannattaa hakea apua lääkäristä. Yleislääkärin tutkimuksen lisäksi saatetaan tarvita korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin tai mahaan ja suolistoon erikoistuneen lääkärin tutkimusta.
Lue myos: Milloin pitää mennä lääkäriin, jo päänahka kutiaa
Asiantuntija: parodontologian professori Palle Holmstrup, Kööpenhaminan yliopisto
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 13/2022.