Vaivaako pahanhajuinen hengitys? Näin pääset siitä eroon

Suusta aamulla tai vaikkapa valkosipulipitoisen ruoan jälkeen pölähtävä tympeä haju on kaikille tuttu. Mitä tehdä, jos paha haju vain jatkuu? Vinkkiemme avulla pahanhajuinen hengitys on pian historiaa.

Nainen pitää kättä suun edessä selvittääkseen, haiseeko hänen henkensä. Lue vinkit pahanhajuisen hengitykseen hoitoon.

PAHANHAJUINEN HENGITYS – Yleisin syy pahanhajuiseen hengitykseen on puutteellinen suuhygienia. Hammasharjat esiin siis!

© iStock

Pahanhajuinen hengitys on tuttu seuralainen aamuisin, kun suu on kuiva – tai esimerkiksi valkosipulipitoisen ruoan tai baari-illan jälkeen.

Pahanhajuinen hengitys tympäisee niin itseä kuin lähellä olevia ihmisiäkin. Kysyimmekin asiantuntijalta, miten pahanhajuinen hengitys voidaan selättää, ja mitä tehdä, kun henki jo haiskahtaa. Alkajaisiksi voimme kysyä, miten monesti peset hampaat päivässä? Entä milloin käytit viimeksi hammaslankaa tai hammasväliharjaa?

Hampaiden harjaus on nimittäin paras tapa häätää hajun lähteet suusta.

1 Mistä on kyse?


Pahanhajuinen hengitys tunnetaan myös nimellä halitoosi. Suusta tuleva tympeä löyhähdys koostuu rikkiyhdisteistä, joita suun bakteerit tuottavat. Suussa nimittäin asustaa valtavasti bakteereja, jotka hajottavat esimerkiksi hampaisiin tai kieleen jääneiden ruokajäämien proteiineja ja kuolleita soluja. Bakteerien hajottamisprosessissa muodostuu samalla pahanhajuisia rikkiyhdisteitä, jotka haiskahtavat muiden nenään tympeänä hengityksenä.

Pahanhajuinen hengitys voi kuitenkin joissain tapauksissa aiheutua myös ongelmista muualla elimistössä.

2 Miten pahanhajuinen hengitys syntyy?


Pahan hajun aiheuttaja piilee tyypillisimmin suussa. Yleisimmin pahanhajuinen hengitys aiheutuu puutteellisesta suuhygieniasta, hoitamattomasta ientulehduksesta tai hammaskivestä. Huono hygienia luo otolliset olot bakteereille, jotka viihtyvät etenkin kielellä – tutkimuksissa on todettu, että bakteereita on neljä kertaa enemmän kielellä kuin muualla suussa. Suun bakteerit hajottavat muun muassa suuhunjääneitä ruokajäämiä ja tuottavat niin tehdessään myös pahanhajuisia rikkiyhdisteitä.

Pahanhajuinen hengitys voi harvemmin juontua myös muualta elimistöstä, kuten bakteeripeitteestä nielussa, keuhkoista tai ruoansulatuskanavasta. Näissä tapauksissa haju ei synny suussa, vaan suu toimii vain muualla muodostuneen hajun valitettavana poistumistienä.

Nainen harjaa hampaita estääkseen pahanhajuisen hengityksen

VAIVAAKO PAHANHAJUINEN HENGITYS? Hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä on paras tapa estää pahanhajuinen hengitys. Muista puhdistaa myös kieli!

3 Miksi pahanhajuinen hengitys vaivaa tyypillisesti juuri aamuisin?


Aamuinen hampaidenpesu on paitsi tärkeää suun hygienian ja terveyden tähden, myös kohteliasta muita kohtaan – harvalla nimittäin suu on aamulla erityisen raikas.

Pahanhajuinen hengitys aamuisin johtuu siitä, että nukkuessa syljen tuotantokin hiljenee. Nukkuessa ei myöskään tule juotua, joten suu väistämättä kuivuu. Bakteerit kuitenkin jaksavat yölläkin hajottaa suusta löytämiään ruoan jäämiä ja kuollutta solukkoa. Tässä prosessissa muodostuu rikkiyhdisteitä, jotka saavat hengityksen haisemaan.

Kun suussa ei ole juuri sylkeä, joka huuhtoisi bakteerit ja niiden tuotokset pois, lopputuloksen voi haistaa aamulla hengityksestä.

4 Mistä paha haju johtuu?


Pahanhajuinen hengitys voi aiheutua monista eri tekijöistä, eikä syy löydy välttämättä aina suusta. Katso alta tyypillisimmät syyt hengityksen tympeään hajuun.

Haiseva hengitys

PUUTTEELLINEN SUUHYGIENIA

Useimmiten pahanhajuinen hengitys johtuu yksinkertaisesti suuhygienian laiminlyönnistä. Kun plakkia tai ruoantähteitä jää ja alkaa kertyä hampaiden pinnalle, ikeniin, ientaskuihin, hammasväleihin ja kielen päälle, suun bakteerit ryhtyvät hajottamaan näitä jäämiä. Hajoamisprosessissa muodostuu rikkiyhdisteitä, jotka antavat hengitykselle tympeän hajun.

Haju kannattaa ottaa tosissaan, sillä jatkuessaan puutteellinen suuhygienia altistaa ientulehdukselle sekä edelleen parodontiitille, jotka ylläpitävät pahaa hajua ja voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita

Haiseva hengitys

SUUN KUIVUUS

Pahahajuinen hengitys voi johtua myös syljen vähyydestä – syljellä on nimittäin tärkeä tehtävä suun raikkauden ylläpitämisessä.

Kun bakteerit ryhtyvät hajottamaan hampaisiin kertyneitä ruokajäämiä ja tuottamaan näin pahanhajuisia rikkiyhdisteitä, sylki huuhtoo nämä hajun aiheuttajat matkoihinsa. Kun suussa ei muodostu riittävästi sylkeä, huuhteluakaan ei tapahdu.

Syljen erittymisen väheneminen voi johtua monista tekijöistä, kuten tietyistä lääkkeistä, jännityksestä tai jopa syömättömyydestä – hiilihydraattien vähyys nälkäkuurilla aikaansaa ketoosin, jossa rasvaa muuttuu energiaksi mutta henki haisee.

Haiseva hengitys

TIETYT RUOAT JA JUOMAT

Jotkut ruoat ja juomat jättävät jälkensä hengitykseen, vaikka niiden jäämiä ei olisi suussa. Yksi tavallinen syyllinen on valkosipuli, jonka aineenvaihduntatuotteena muodostuva AMS-kaasu (allyylimetyylisulfidi) siirtyy veren mukana keuhkoihin ja edelleen suuhun. Hajun aiheuttaja ei siis tällöin ole suussa, joten hajusta ei välttämättä pääse eroon ennen kuin kaasut ovat poistuneet.

Myös liha, juusto ja maito voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, sillä ne vaikuttavat ruoansulatusjärjestelmän happotasapainoon. Sama vaikutus on alkoholilla, joka lisäksi kuivattaa suuta.

Haiseva hengitys

TIETYT SAIRAUDET

Suusta tuleva haju voi olla merkki jostakin sairaudesta. Esimerkiksi ienten, poskionteloiden, nenän ja nielun ärtyminen ja tulehdukset aiheuttavat hengitykseen pahaa hajua, samoin keuhkoahtaumatauti, astma ja muut keuhkojen toimintaan vaikuttavat sairaudet.

Ruoansulatuselimistön sairaudet voivat vaikuttaa verenkierron kautta suusta tuleviin hajuihin. Diabeetikoilla korkea verensokeri voi aiheuttaa hengitykseen imelää asetonin hajua.

Syövän sädehoidot voivat kuivattaa suuta ja näin vaikuttaa hengityksen hajuun.

5 Miten voi raikastaa hengityksen?


Pahanhajuinen hengitys vaivaa toisinaan kaikkia, ja se on täysin normaalia. Hengityksen saa useimmiten myös raikastettua varsin helpoin kotikonstein. Ohessa neljä tehokasta tapaa häätää paha haju hengityksestä.

Kielen puhdistukseen tarkoitettu kaavin

KIELEN PUHDISTUS – Säännöllinen, hyvä suuhygienia on tärkeää haisevan hengityksen välttämisessä. Kielen puhdistukseen tarkoitetulla kaapimella voit puhdistaa kielen aivan sen takaosia myöten.

© iStock

SÄÄNNÖLLINEN PUHDISTUS

Useimmiten pahanhajuinen hengitys johtuu suusta ja nimenomaan sen puutteellisesta puhtaanapidosta. Tällöin kannattaa tehdä ryhtiliike jo suun terveydenkin tähden.

Puhdista hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Puhdista samalla myös kieli mieluiten kielen puhdistukseen tarkoitetulla kaapimella nielusta kielenkärkeä kohti. Puhdista myös hammasvälit päivittäin hammaslangalla.

Käy myös säännöllisesti hammastarkastuksessa, jotta mahdolliset vaivat haivataan ajoissa.

LUE MYÖS: Parodontiitti – pahempi kuin ientulehdus

TUKEA SYLJEN TUOTANNOLLE

Sylki auttaa pitämään pahanhajuisen hengityksen loitolla, sillä se huuhtelee pois hajua aiheuttavia bakteereita. Syljen tuotantoa voi edistää juomalla riittävästi nestettä ja syömällä säännöllisesti – pitkäksi venähtävä ateriaväli voi vaikuttaa hengityksen hajuun, sillä sylkeä muodostuu myös syödessä. Aamiainen on tärkeä ateria siksikin, että se aktivoi yön aikana kuivuneessa suussa syljen eritystä.

Päivän aikana on hyvä syödä pari välipalaa, ja tarvittaessa voi jauhaa purukumia tai imeskellä pastilleja.

SUUVEDET

Jos tiedossa on lähikontakteja muiden ihmisten kanssa ja oman hengityksen raikkaus epäilyttää, hajua nopeasti neutraloivaa suuvettä voi käyttää hätäapuna. Suuvesiä ei kannata kuitenkaan käyttää päivittäin. Tutkimusten mukaan suuveden bakteereja tuhoava vaikutus voi hajun poiston ohella vaikuttaa myös suun bakteeritasapainoon ja tyrmätä myös hyödyllisiä bakteereja, jolloin haitalliset bakteerit voivat saada yliotteen. Tämä altistaa erilaisille suun infektioille.

Suuvettä kannattaakin käyttää vain tilapäisenä apukonstina.

RAIKASTAVAT RUOKA-AINEET

Jos pahanhajuinen hengitys juontuu ruoansulatuksen vaivoista, kannattaa ruokavaliosta karsia rasvaisia ruokia, lihaa, ja maitotuotteita. Nämä ruoka-aineet ärsyttävät ruoansulatuselimistöä, jolloin muodostuva paha haju etenee keuhkojen kautta suuhun. Vastapainoksi voi syödä enemmän sitruunaa, appelsiineja, omenoita ja päärynöitä. Happamat hedelmät heikentävät bakteerien proteiinin hajottamista, jolloin muodostuu myös vähemmän hajua aiheuttavia rikkiyhdisteitä. Happamat hedelmät voivat kuitenkin koetella hampaiden kiillettä, joten niiden käytössä kannattaa pysyä kohtuudessa ja huolehtia myös hyvästä hammashygieniasta.

Sinkki neutraloi rikkikaasuja, ja pahan hajun torjuntaan voi kokeilla apteekista saatavia imeskeltäviä sinkkitabletteja.

Haisevaa hengitystä vastaan

Raikkaan hengityksen ainekset

Muun muassa monilla yrteillä sanotaan olevan hengitystä raikastava vaikutus. Tieteellistä pohjaa vaikutuksilla ei ole, mutta esimerkiksi seuraavia luontaisia raikastimia voi silti aina kokeilla huoletta

  • Persilja
  • Tuore korianteri
  • Rakuuna
  • Tilli
  • Inkivääri
  • Kumina
  • Vihreä ja musta tee

6 Milloin on syytä mennä hajun takia lääkäriin?


Pahanhajuinen hengitys on helpoin välttää panemalla suuhygienia kuntoon. Jos siitä ei ole apua, suuhygienistin tekemä perusteellisempi puhdistus voi olla hyvä lisätoimi. Jos haju ei haihdu ja siihen liittyy myös muita terveysvaivoja, kannattaa hakea apua lääkäristä. Yleislääkärin tutkimuksen lisäksi saatetaan tarvita korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin tai mahaan ja suolistoon erikoistuneen lääkärin tutkimusta.

Lue myos: Milloin pitää mennä lääkäriin, jo päänahka kutiaa

Haiseva hengitys

SUUHYGIENIA – Hammaslangan avulla saat poistettua suusta ruuanjämät, jotka muuten voivat saada hengityksen tuoksahtamaan.

© iStock

Asiantuntija: parodontologian professori Palle Holmstrup, Kööpenhaminan yliopisto
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 13/2022.