Vaivaako huuliherpes?

Ensin suupielessä tuntuu kihelmöintiä ja arkuutta, sitten ilmestyy rakkula. Huuliherpes on iskenyt. Herpesvirus on elinikäinen kumppani, joka ei poistu elimistöstä. Kerromme, miten huuliherpes on vältettävissä ja miten rakkuloita hoidetaan.

Suu, jossa selvästi erottuva punainen, huuliherpeksestä kertova rakkula. Ehkäisy- ja hoitovinkkejä.

HUULIHERPES – Pienikin rakkula voi olla turkasen kipeä! Lue, kuinka huuliherpes hoituu nopeasti.

© iStock

Huuliherpes tulee kylään silloin, kun sitä vähiten toivoisi. Huuliherpes voi aiheuttaa pieniä, kivuliaita ja haavaisia rakkuloita suupieliin tai genitaalialueelle silloin, kun vastustuskyky on heikentynyt esimerkiksi sairauden, stressin tai kuukautisten vuoksi. Rakkula syntyy nopeasti sen jälkeen, kun huuliherpes on alkanut ensi kerran oireilla.

Onneksi rakkuloiden syntyä voi jonkin verran ehkäistä ja niiden ilmestyttyäkin paranemista voi nopeuttaa. Ihotautilääkäri neuvoo, kuinka huuliherpes on mahdollista välttää ja hoitaa niin, ettei pitkää suutelulakkoa tarvita!

1 Mikä huuliherpes on?


Huuliherpes ilmenee yleensä huulten tai huulten reunusihon rakkuloina. Ne paranevat tavallisesti itsestään 1–2 viikon kuluessa.

Huuliherpes aiheutuu herpes simplex-viruksesta (HSV), jota on olemassa kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2. Kumpikin virustyyppi voi aiheuttaa herpeksen iholle, etenkin huulten alueelle (huuliherpes eli herpes labialis) ja sukuelinten limakalvoille (herpes genitalis).

Herpes labialis on muodoista yleisin. Joka toinen suomalainen kantaa HSV-1-virusta. Ensitartunta ei yleensä aiheuta oireita, eikä suurin osa HSV-1-tartunnan saaneista koskaan oireile, mutta osalla herpes uusiutuu toistuvasti. Herpes on elinikäinen kumppani, sillä tartunnan jälkeen se ei katoa verestä, vaikka pysyisikin oireettomana. Tartunta saadaan tavallisesti nuorena tai nuorena aikuisena, ja rakkuloiden ilmestyminen vähenee yleensä iän myötä.

Lue myos: Millainen sairaus vyöruusu on, ja kuinka sitä hoidetaan?

2 Mistä tietää, että rakkulan syy on huuliherpes?


Rakkuloiden ilmestyessä HSV-1-virustartunnasta on kulunut yleensä vähintään kolme viikkoa. Usein tartunta saattaa myös jäädä oireettomaksi.

Kun huuliherpes alkaa oireilla, ensimmäisenä merkkinä on huulten iholla, suupielissä tai muualla huulten ympärysiholla tuntuva kihelmöinti, arkuus ja kireyden tunne. Seuraavana vaiheena on rakkula tai tarkkarajainen rakkulamuodostelma. Joissain tapauksissa huuliherpes voi aiheuttaa myös flunssan kaltaisia oireita, kuten päänsärkyä, kuumetta tai huonovointisuutta ennen rakkuloiden ilmestymistä. Tämä on tavallisempaa lapsilla tai tartunnan alkuvaiheessa, ja nämä oireet poistuvat, kun rakkulat tulevat näkyviin. Herpesrakkulat katoavat itsestään parissa viikossa, mutta niiden paranemista voi myös koettaa nopeuttaa lääkehoidolla.

Huuliherpes

MISTÄ TIETÄÄ, ETTÄ KYSEESSÄ ON HUULIHERPES? Huuliherpes on helppo tunnistaa kipeistä rakkuloista suun ympärillä tai huulessa.

© iStock

3 Miten herpesrakkula syntyy?


VIRUS AKTIVOITUU

Tartunnan jälkeen virus siirtyy hermosäiettä pitkin hermotumakkeeseen, jonne se jää piilevään muotoon. Kun virus jälleen jostain syystä aktivoituu, se siirtyy iholle ja alkaa muodostaa rakkuloita.

VIRUS VÄISTYY

Parin viikon päästä rakkula alkaa parantua, kun virus vähitellen siirtyy iholta takaisin sinne, mistä tulikin, eli hermotumakkaisiin. Siellä se asettuu lepotilaan.

HORROSTILA

Kun virus on lepotilassa, se on oireeton, eli rakkuloita ei ole. Elimistön immuunipuolustus pyrkii pitämään viruksen lepotilassa. Jos olosuhteet kuitenkin jälleen muuttuvat siten, että vastustuskyky ei riitä, palataan takaisin kohtaan 1.

huuliherpes

Herpesvirus oleilee suurimman osan ajasta lepotilassa hermotumakkeissa. Jos se jostain syystä aktivoituu, se hakeutuu ihon pinnalle ja alkaa muodostaa vähitellen haavautuvia rakkuloita.

4 Miten huuliherpes tarttuu?


Vaikka herpesvirus ei leviä eikä tartu ilmasta vaan kosketuksen kautta, se on erittäin hanakka leviämään. Jo rikkinäisen ihon (haavat, märkivät näppylät, rakkulat) koskettaminen riittää. Epäsuora tartunta esimerkiksi WC-istuimen tai käsipyyhkeen kautta on harvinaisempaa mutta ei mahdotonta. Herpestartunta on elinikäinen, ja moni saa viruksen jo varhaisessa vaiheessa esimerkiksi päivähoitopaikassa tai koulussa, mutta tartunta voi tapahtua myöhemminkin esimerkiksi suudellessa tai muussa intiimissä kanssakäymisessä.

Huuliherpes

VÄLTÄ TARTUNTA – Huuliherpes tarttuu useimmiten fyysisen kontaktin, kuten suutelun kautta. Jos sinulla on rakkulavaiheessa oleva huuliherpes, ei kannata jakaa esimerkiksi käsipyyhettä muiden kanssa.

© iStock

5 Milloin huuliherpes tarttuu?


Kun puolet aikuisväestöstä jo kantaa virusta, on suorastaan pieni ihme, jos siltä onnistuu välttymään. Tartuntaa voi kuitenkin koettaa ehkäistä kiinnittämällä huomiota tilanteisiin, jolloin virus tarttuu helposti tai itse on tavallista alttiimpi tartunnalle.

Rakkula on tartuttavimmillaan silloin, kun se on alkanut täyttyä nesteellä ja puhkeaa. Kun rakkula-alue alkaa rohtua ja kuivua, tartuntariskikin vähenee joskaan ei poistu täysin, ennen kuin kohta on siisti – tosin silloinkaan riski ei ole kokonaan poissa, sillä virus voi tarttua myös näennäisesti oireettomasta ihmisestä. Tämä on toki yleisintä HSV-2-tapauksissa eli silloin, kun herpes on genitaalialueella, mutta myös oireettoman HSV-1:n on havaittu voivan tarttua henkilöstä toiseen.

6 Voiko huuliherpes levitä genitaalialueelle?


Huuliherpes voi levitä ja tarttua myös genitaalialueelle, vaikka HSV-1 onkin tyypillisesti ihon ja HSV-2 taas sukuelinalueen vaiva. Siitä huolimatta, että kumpikin virustyyppi menestyy parhaiten ensisijaisessa ympäristössään, ne voivat levitä myös muualle. Tästä syystä suuseksiä pitää ehdottomasti välttää, jos suun alueella on herpesrakkuloita. Virusta voi levittää myös omassa kehossa, mikäli ei rakkuloiden koskettamisen jälkeen pese käsiä huolellisesti. Rakkuloiden koskemista pitäisi yleensäkin välttää.

SUOJAA ITSEÄSI JA VÄLTÄ TARTUTTAMASTA MUITA

  • Kosketa rakkulaa ainoastaan hoitovoidetta levittäessäsi.
  • Pese kädet aina, kun olet koskettanut rakkulaa.
  • Älä suutele äläkä kosketa muita, jos sinulla on herpesrakkuloita.
  • Vältä suuseksiä, jos sinulla on huuliherpes.

7 Miksi rakkulavaihe uusiutuu herkästi?


Elimistön immuunipuolustus pystyy useimmiten pitämään virusmäärän niin pienenä, etteivät oireet pääse puhkeamaan esiin, mutta joskus puolustus pettää. On mahdotonta ennustaa vedenpitävästi, milloin tämä tapahtuu, mutta jotkin tilanteet tai olosuhteet voivat kuitenkin heikentää vastustuskykyä niin, että herpes pääsee kehittymään rakkulatasolle.

Joskus tähän riittää tavallinen flunssa, toisinaan jokin muu sisäinen tai ulkoinen stressitekijä laukaisee tilanteen. Alla on lueteltu joitakin tekijöitä, jotka voivat heikentää immuunipuolustusta niin, että suupieli alkaa kukkia.

MIKÄ SAA RAKKULAN ILMESTYMÄÄN

Huuliherpes

Aurinko

Vältä kirkasta auringonvaloa.

Huuliherpes

Stressi

Älä päästä stressiä iskemään.

Huuliherpes

Kylmä

Suojaa kasvot kylmältä ja viimalta.

Huuliherpes

Kuukautiset

Tiedosta, että huuliherpes voi aktivoitua kuukautisten aikana.

Huuliherpes

Raskaus

Raskausaika saattaa herättää herpesviruksen.

Huuliherpes

Sairaudet

Tietyt sairaudet voivat aktivoida herpeksen.

8 Miten herpeksen uusimista voi ehkäistä?


Jos huuliherpes on kerran aiheutunut herpesviruksen päästyä elimistöön, virus myös pysyy siellä sitkeästi. Rakkuloiden muodostumista voi kuitenkin koettaa ehkäistä sekä hyvinvointiaan vaalimalla että ulkoisin keinoin.

LUE MYOS: Hämähäkkisuonet, luutasuonet eli näkyvät pintasuonet – hoito ja ehkäiseminen

KOTIKONSTIT

  • Terveet elämäntavat, kuten terveellinen ruoka, riittävä nesteensaanti ja liikunta, parantavat vastustuskykyä.

  • Ruuasta ja ravintolisistä saatavat B-, C- ja D-vitamiinit sekä aminohapot vahvistavat ihoa ja vastustuskykyä.

  • Vältä suoraa auringonpaistetta. Suojaa huulet voiteella, jossa on riittävän suuri suojakerroin ja pysyttele varjossa.

  • Suojaa huulia pakkaselta ja tuulelta esimerkiksi huivilla tai kaulurilla ja rasvaisella huulivoiteella.

  • Pyri välttämään stressaavia tilanteita, sillä pitkäaikainen stressi heikentää vastustuskykyä.

  • Vältä tryptofaanipitoisia ruoka-aineita, kuten pähkinöitä ja suklaata; tryptofaani voi altistaa rakkuloille.

9 Kuinka herpesrakkulaa voi hoitaa?


Herpesviruksen ehkäisyyn ei ole olemassa rokotetta. Kun HSV-1-viruksen kerran saa, se pysyy elimistössä aina. Onneksi on olemassa keinoja, joilla herpes pysyy aisoissa ja rakkuloiden ilmestymistä voi ehkäistä. Tätä varten on olemassa erilaisia lääkevalmisteita, joista osaa käytetään ulkoisesti, toiset otetaan tabletteina. Itsehoitoon voi käyttää apteekista saatavaa asikloviiri- tai pensikloviirivoidetta. Suun kautta otettavat asikloviiri- tai valasikloviiritabletit lievittävät taudin oireita jonkin verran paremmin.

Lääkkeen käyttö tulisi aina aloittaa mahdollisimman nopeasti oireiden ilmaantuessa ja hoidon kesto on valmisteesta riippuen 1–5 päivää. Tutkimusten mukaan rakkulat hävivävät lääkkeiden avulla nopeammin, mikä on eduksi paitsi itselle myös muille, sillä tartuntariski pienenee.

APTEEKKILÄÄKKEET

Jos huuliherpes aiheuttaa rakkuloita esimerkiksi vastustuskyvyn heikkenemisen vuoksi usein ja esiintymät ovat kivuliaita, asikloviiri- tai valasikloviiritableteista voi olla apua. Tabletteja ei kuitenkaan tule käyttää terveenä eli silloin, kun rakkuloita tulee harvoin tai niitä ei ole lainkaan. Tabletteja saa nykyisin apteekista ilman lääkärin reseptiä.

VOITEET

Usein käsittely asikloviiri- tai pensikloviiripitoisella voiteella riittää, etenkin jos vaiva ei toistu usein eikä vastustuskyky muuten ole pysyvästi alentunut. Voiteen käytön aloittamisessa ei kuitenkaan saa aikailla, vaan voidetta on alettava levittää rakkulakohtaan heti ensimmäisistä oireista eli kirvelystä ja rakkulaa ennustavasta paikallisesta arkuudesta ja kutinasta alkaen. Tällöin rakkulan ilmestymisen voi joskus jopa kokonaan estää. Voiteen avulla voi toki myös lievittää rakkulan aiheuttamaa kipua. Voiteita voi ostaa apteekista ilman lääkärin määräystä.

LAASTARIT

Jos huuliherpes on päässyt jo täyteen rakkulavaiheeseen, on estettävä tartunnan leviäminen sekä muualle omaan kehoon että toisiin ihmisiin. Herpeslaastari auttaa tässä tilanteessa, ja lisäksi sen avulla voi peittää ikävän näköisiä rakkuloita. Laastarin desinfioivat aineet myös suojaavat rikkoutunutta ihoa muilta epäpuhtauksilta. Kun laastari on kiinnitetty paikalleen, sitä pitää käyttää päivin ja öin, kunnes rakkula on kadonnut. Suudelmankestäviä laastarit eivät valitettavasti ole. Herpeslaastareita myydään käsikauppatavarana apteekissa.

10 Milloin huuliherpes on syy mennä lääkäriin?


Silloin tällöin ilmestyvä rakkula ei edellytä lääkärin hoitoa, mutta jos haavaan tulee stafylokokki-infektio, antibioottihoito on aloitettava välittömästi. Atoopikolla HSV-virus voi levitä ja muodostaa suuria, kivuliaita rakkula-alueita. Rajuoireisessa herpeksessä, johon liittyy laaja ihon tai limakalvon rakkulointi, kuume ja huonovointisuus, on lähdettävä heti lääkäriin. Myös immuunipuutos (esimerkiksi syöpähoidon seurauksena), silmän lähellä oleva herpesinfektio tai silmäoireet ovat aihe välittömään lääkärin arvioon.

Lähde: Asiantuntija: iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri F. Andersen · Lähde: Terveyskirjasto
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 11/2022.