Eroon sisäänkasvaneesta kynnestä
Varvas on punainen, turvonnut ja kipeä. Kynsi on kasvanut sisään. Miksi niin käy? Kuinka vaivan voi välttää ja kuinka sitä voi estää toistumasta? Asiantuntija vastaa.
Varvas on punainen, turvonnut ja kipeä. Kynsi on kasvanut sisään. Miksi niin käy? Kuinka vaivan voi välttää ja kuinka sitä voi estää toistumasta? Asiantuntija vastaa.
Jos jokin on vialla varpaissa, se haittaa heti kävelyä ja seisomista. Näin on myös varpaankynnen kasvaessa sisään. Et voi olla huomaamatta kipua, joka alkaa heti, kun puet jalkaasi varvasta puristavat kengät.
Sisäänkasvanut kynsi on tavallinen vaiva – noin 2–4 henkilöä tuhannesta tarvitsee siihen hoitoa vuosittain. Vaivaa on kuitenkin mahdollista sekä ehkäistä että hoitaa niin, ettei se enää toistu.
Lue asiantuntijan neuvot sisäänkasvaneen kynnen ehkäisyyn ja hoitoon.
Kynsi on sisäänkasvanut, kun sen reuna kasvaa varpaan viereisen ihon sisään. Varpaankynsi on luonnostaan hiukan kaareva, mutta kynnen paksuus ja laatu voi muuttua ulkoisten ärsykkei- den vaikutuksesta. Näiden vuoksi kynsi voi kaartua liikaa, jolloin se kasvaa ym- päröivän kudoksen sisään. Silloin varvas on arka ja punoittava. Kynnen sisäänkasvaminen voi aiheuttaa myös tulehduksen ja turvotusta, ja kynnen viereen voi alkaa kasvaa uutta, ärtynyttä kudosta.
Sisäänkasvanut kynsi voi myös uusiutua joko samaan tai eri varpaaseen. Tavallisimmin vaiva tulee isovarpaan kynteen.
Sisäänkasvanut kynsi on melko tavallinen vaiva. Noin 2–4 henkilöä tuhannesta kärsii sisäänkasvaneesta varpaankynnestä vuosittain ja hakeutuu sen vuoksi hoitoon. Näiden muutaman lisäksi moni saa vaivan kuriin omin toimin. Sisäänkasvanut kynsi voi tulla minkä ikäiselle henkilölle tahansa. Alle 10-vuotiailla se on kuitenkin hyvin harvinainen.
Jos kynsi kasvaa sisään, on tärkeintä selvittää heti, mistä se johtuu. Mitä nopeammin vaivan syy poistuu, sitä helpompaa varvas on parantaa ennalleen. Alla on lueteltu tavallisimmat syyt sisäänkasvaneeseen varpaankynteen.
Todennäköisyys sille, että joskus kärsii sisäänkasvaneesta kynnestä, on suuri. Vaiva on kuitenkin helppo välttää. Seuraavien neuvojen avulla voit ehkäistä riskiä kynsien sisäänkasvamiseen.
ANNA VARPAILLE TILAA
Käytä kenkiä, joissa on hyvin tilaa varpaille. Säästä teräväkärkiset kengät vain juhliin. Kengät eivät saa olla myöskään liian väljät, jolloin jalka pääsee liikkumaan ja varpaat törmäävät toistuvasti kengän kärkeen, mikä voi johtaa sisäänkasvaneisiin kynsiin.
PIDÄ JALAT KUIVINA JA PUHTAINA
Hyvä hygienia ehkäisee sekä jalkasientä että sisäänkasvaneita kynsiä. Myös tulehdukset pysyvät helpommin poissa. Jalkahien vähentäminen on tärkeää, koska hiki pehmittää ihoa ja tekee kynsien ihoon tunkeutumisen helpommaksi. Käytä hengittäviä luonnonkuitusukkia ja tarvittaessa hikoilua ehkäisevää jalka-antiperspiranttia tai talkkia.
SUOJAA ISKUILTA JA PURISTUKSELTA
Suojaa kynsiä mahdollisuuksien mukaan törmäyksiltä ja hankaukselta. Jos jalkasi altistuvat sellaisille työpaikalla, käytä turvakenkiä tai muita riittävän tukevia ja suojaavia kenkiä. Jalkapallo ei myöskään ole paras harrastus vaivasta kärsiville.
LEIKKAA OIKEIN
Tärkein kynsien sisäänkasvun ehkäisijä on oikeanlainen kynsien leikkaus. Kynnet eivät saa koskaan olla reunoilta lyhyemmät kuin keskeltä, eikä niitä saa leikata pyöreiksi.
LUE MYÖS: Jumppaa kipeälle jalkapohjalle
Sisäänkasvaneita kynsiä on melko helppo hoitaa oikeilla menetelmillä. Toimeen on vain tartuttava heti, kun huomaa, että kynsi alkaa kasvaa sisään. Itsestään vaiva ei häviä. Mitä aikaisemmin kynttä hoitaa, sitä vähemmän siitä on vaivaa, ja sitä nopeammin siitä pääsee eroon.
Lue myos: Kynsisieni – miten tartuntaa voi ehkäistä ja hoitaa
Asiantuntija: N. Rindom, ortopedi