Eroon sisäänkasvaneesta kynnestä

Varvas on punainen, turvonnut ja kipeä. Kynsi on kasvanut sisään. Miksi niin käy? Kuinka vaivan voi välttää ja kuinka sitä voi estää toistumasta? Asiantuntija vastaa.

SISÄÄNKASVANUT KYNSI

SISÄÄNKASVANUT KYNSI – Sen huomaa aivan varmasti, kun varpaankynsi on kipeä. Iho turpoaa ja punoittaa ja varpaaseen voi tulla tulehdus.

© iStock

Jos jokin on vialla varpaissa, se haittaa heti kävelyä ja seisomista. Näin on myös varpaankynnen kasvaessa sisään. Et voi olla huomaamatta kipua, joka alkaa heti, kun puet jalkaasi varvasta puristavat kengät.

Sisäänkasvanut kynsi on tavallinen vaiva – noin 2–4 henkilöä tuhannesta tarvitsee siihen hoitoa vuosittain. Vaivaa on kuitenkin mahdollista sekä ehkäistä että hoitaa niin, ettei se enää toistu.

Lue asiantuntijan neuvot sisäänkasvaneen kynnen ehkäisyyn ja hoitoon.

1 Mitä tarkoittaa sisäänkasvanut kynsi?


Kynsi on sisäänkasvanut, kun sen reuna kasvaa varpaan viereisen ihon sisään. Varpaankynsi on luonnostaan hiukan kaareva, mutta kynnen paksuus ja laatu voi muuttua ulkoisten ärsykkei- den vaikutuksesta. Näiden vuoksi kynsi voi kaartua liikaa, jolloin se kasvaa ym- päröivän kudoksen sisään. Silloin varvas on arka ja punoittava. Kynnen sisäänkasvaminen voi aiheuttaa myös tulehduksen ja turvotusta, ja kynnen viereen voi alkaa kasvaa uutta, ärtynyttä kudosta.

Sisäänkasvanut kynsi voi myös uusiutua joko samaan tai eri varpaaseen. Tavallisimmin vaiva tulee isovarpaan kynteen.

Sisäänkasvanut kynsi - poikkileikkaus

Kun kynsi on liian leveä tai kääntyy liikaa, se voi kaivautua kynnen vieressä tai alla olevaan pehmeään ihoon. Yllä olevassa poikkileikkauskuvassa punottaa tulehdus.

2 Kenelle voi tulla sisäänkasvanut kynsi?


Sisäänkasvanut kynsi on melko tavallinen vaiva. Noin 2–4 henkilöä tuhannesta kärsii sisäänkasvaneesta varpaankynnestä vuosittain ja hakeutuu sen vuoksi hoitoon. Näiden muutaman lisäksi moni saa vaivan kuriin omin toimin. Sisäänkasvanut kynsi voi tulla minkä ikäiselle henkilölle tahansa. Alle 10-vuotiailla se on kuitenkin hyvin harvinainen.

LUE MYÖS: Nokkosrokko – toimivimmat lääkärin neuvot

3 Mitkä ovat sisäänkasvaneen varpaankynnen oireet?


  • Kipu varpaankynnessä seistessä ja kävellessä – usein vain varpaan toisella laidalla. Vaiva voi olla vähäinen tai lähes lamaannuttavan kipeä.
  • Tulehtuneeseen varpaaseen voi tulla punoitusta, turvotusta ja mätää.
  • Kynnen ympärillä voi esiintyä ihon liikakasvua.
SISÄÄNKASVANUT VARPAANKYNSI

SISÄÄNKASVANUT VARPAANKYNSI – Turvotus, punoitus ja kynnen sivustan märkiminen ovat tulehduksen merkkejä.

4 Miksi kynnet kasvavat sisään?


Jos kynsi kasvaa sisään, on tärkeintä selvittää heti, mistä se johtuu. Mitä nopeammin vaivan syy poistuu, sitä helpompaa varvas on parantaa ennalleen. Alla on lueteltu tavallisimmat syyt sisäänkasvaneeseen varpaankynteen.

LIIAN PIENET KENGÄT voivat olla syy sisäänkasvaneeseen varpaankynteen.
© iStock

SISÄÄNKASVANUT VARPAANKYNSI VOI JOHTUA LIIAN PIENISTÄ KENGISTÄ

Jos varpaat puristuvat yhteen liian pienissä ja kapeissa kengissä, varpaankynsiin kohdistuu paine. Korkeakorkoisissa kengissä rasittuu erityisesti isovarpaan kynsi. Puristus ja paine voivat saada varpaankynnet kasvamaan ihon sisään.

SISÄÄNKASVANUT VARPAANKYNSI VOI JOHTUA VIRHEELLISESTÄ KYNSIEN LEIKKAAMISESTA
© iStock

VÄÄRIN LEIKATUT VARPAANKYNNET VOIVAT SAADA VARPAANKYNNEN KASVAMAAN SISÄÄN

Moni leikkaa varpaankynnet liiankin innokkaasti ja saksii kynsistä niiden kulmatkin pois. Pyöristäminen jättää varpaankynnen reunasta liian lyhyeksi, jolloin se saattaa tunkeutua kynsivalliin kasvaessaan jälleen pituutta.

SISÄÄNKASVANUT VARPAANKYNSI VOI JOHTUA VAMMASTA TAI KYNSISIENESTÄ
© iStock

SISÄÄNKASVANUT VARPAANKYNSI VOI JOHTUA VAMMASTA TAI KYNSISIENESTÄ

Varpaankynsi voi kasvaa sisään myös silloin, jos kynteen kohdistuu isku. Kun kynteen tulee vamma, sen muoto voi muuttua ja saada sen kasvamaan sisään. Myös kynsisieni aiheuttaa epämuodostumia ja voi johtaa sisäänkasvaneisiin varpaankynsiin.

SISÄÄNKASVANUT VARPAANKYNSI VOI JOHTUA RUSNAASTA JALKAHIESTÄ
© iStock

SISÄÄNKASVANEET VARPAANKYNNET VOIVAT JOHTUA RUNSAASTA JALKAHIESTÄ

Runsas jalkahiki voi myös osaltaan vaikuttaa varpaankynsien sisäänkasvuun. Kun jalat ovat pitkään hikiset, iho kynsien ympärillä pehmenee, jolloin kynnen on helpompi tunkeutua ihon läpi. Hikiset jalat myös tulehtuvat herkemmin.

VARPAANKYNSIEN KASVAMINEN SISÄÄNPÄIN VOI OLLA PERIYTYVÄÄ
© iStock

VARPAANKYNSIEN KASVAMINEN SISÄÄNPÄIN VOI OLLA PERIYTYVÄÄ

Taipumus kynnen sisäänkasvuun voi olla myös perinnöllinen. Kynnen muoto nimittäin periytyy, ja jos suvussa on käyriä tai hyvin leveitä kynsiä, on riski sisäänkasvaneen kynnen kipeyttämiin varpaisiinkin tavallista suurempi.

VARPAANKYNSIEN KASVAMINEN SISÄÄNPÄIN VOI JOHTUA SAIRAUDESTA
© iStock

VARPAANKYNSIEN KASVAMINEN SISÄÄNPÄIN VOI JOHTUA SAIRAUKSISTA

Diabetes, vaikea ylipaino sekä sydän- ja munuaistaudit voivat kerryttää nestettä jalkoihin. Tästä seuraavat turvotukset kasvattavat puolestaan riskiä varpaankynsien sisäänkasvamiseen.

5 Miten voi välttyä kynnen sisäänkasvamiselta?


Todennäköisyys sille, että joskus kärsii sisäänkasvaneesta kynnestä, on suuri. Vaiva on kuitenkin helppo välttää. Seuraavien neuvojen avulla voit ehkäistä riskiä kynsien sisäänkasvamiseen.

  • ANNA VARPAILLE TILAA
    Käytä kenkiä, joissa on hyvin tilaa varpaille. Säästä teräväkärkiset kengät vain juhliin. Kengät eivät saa olla myöskään liian väljät, jolloin jalka pääsee liikkumaan ja varpaat törmäävät toistuvasti kengän kärkeen, mikä voi johtaa sisäänkasvaneisiin kynsiin.

  • PIDÄ JALAT KUIVINA JA PUHTAINA
    Hyvä hygienia ehkäisee sekä jalkasientä että sisäänkasvaneita kynsiä. Myös tulehdukset pysyvät helpommin poissa. Jalkahien vähentäminen on tärkeää, koska hiki pehmittää ihoa ja tekee kynsien ihoon tunkeutumisen helpommaksi. Käytä hengittäviä luonnonkuitusukkia ja tarvittaessa hikoilua ehkäisevää jalka-antiperspiranttia tai talkkia.

  • SUOJAA ISKUILTA JA PURISTUKSELTA
    Suojaa kynsiä mahdollisuuksien mukaan törmäyksiltä ja hankaukselta. Jos jalkasi altistuvat sellaisille työpaikalla, käytä turvakenkiä tai muita riittävän tukevia ja suojaavia kenkiä. Jalkapallo ei myöskään ole paras harrastus vaivasta kärsiville.

  • LEIKKAA OIKEIN
    Tärkein kynsien sisäänkasvun ehkäisijä on oikeanlainen kynsien leikkaus. Kynnet eivät saa koskaan olla reunoilta lyhyemmät kuin keskeltä, eikä niitä saa leikata pyöreiksi.

LUE MYÖS: Jumppaa kipeälle jalkapohjalle

Kuinka varpaankynnet pitää leikata?

Näin leikkaat varpaankynnet

  1. Käytä varpaankynsille tarkoitettua hyvää kynsileikkuria.
  2. Leikkaa suoraan. Reunojen tulee ulottua vähän pitemmälle (1–2 mm) kuin mihin kynsivalli päättyy.
  3. Jos pelkäät kynnen reunojen repivän sukkia, voit viilata ne hiukan sileämmiksi.
Leikkaat varpaankynnet

NÄIN LEIKKAAT VARPAANKYNNET – Nämä leikkurit on suunniteltu paksuille varpaankynsille. Leikkuuterät ovat terävät ja niiden välinen jousi on vahva, joten niillä saa leikatuksi varpaankynnet tarkasti oikeaan muotoon.

6 Miten sisäänkasvaneesta kynnestä pääsee eroon?


Sisäänkasvaneita kynsiä on melko helppo hoitaa oikeilla menetelmillä. Toimeen on vain tartuttava heti, kun huomaa, että kynsi alkaa kasvaa sisään. Itsestään vaiva ei häviä. Mitä aikaisemmin kynttä hoitaa, sitä vähemmän siitä on vaivaa, ja sitä nopeammin siitä pääsee eroon.

Lue myos: Kynsisieni – miten tartuntaa voi ehkäistä ja hoitaa

Itsehoito

Jos olet juuri huomannut, että sinulla on sisäänkasvanut kynsi, eikä kynnessä ole tulehdusta, itsehoidon onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvät. Ensin täytyy tietysti päästä eroon sisäänkasvaneen kynnen aiheuttaneesta tekijästä. Jos kengät ovat liian pienet, hanki tilavammat. Jos vaiva johtuu iskuista ja hankauksesta, pidä taukoa iskuja aiheuttavasta liikunnasta. Anna kynnelle sekä ensiapua että rauhaa. Seuraavassa joitakin hoitokeinoja.

  • SUORISTUSKLIPSI
    Suoristusklipsi on pieni metallinpala, joka liimataan kynnen päälle. Klipsi nostaa kynnen reunoja ylöspäin, jotta kynsi saa litteämmän muodon eikä painu reunoista sisään kynsivalliin. Suoristusklipsejä voi ostaa apteekista.

  • ÄLÄ LEIKKAA SISÄÄNKASVANUTTA KYNTTÄ
    Vältä kynsisaksia, viilaa ja pinsettejä. Sisäänkasvaneen kynnen alueen pitää antaa olla rauhassa, ja kynnen sivujen pitää saada kasvaa esiin kunnes ne ovat riittävän pitkät leikat- tavaksi. Siihen voi kulua jopa kuukausi aikaa.

  • JALKAKYLPY
    Ota 15–20 minuutin mittainen jalkakylpy joka päivä. Se vähentää tulehduksen vaaraa ja pehmittää ihoa kynnen ympärillä, jolloin mahdollinen mätä pääsee ulos. Lisäksi kylpy vähentää ja ehkäisee turvotusta ja ihon arkuutta. Käytä kylpyyn vain suolaa tai desinfioivaa jalkakylpytuotetta.

Jalkaterapeutin käsittely

Jos sisäänkasvanut kynsi vaivaa, voit hakeutua myös jalkaterapeutin vastaanotolle. Jalkaterapeutti voi tehdä taivutuskäsittelyn, jossa kynteen asennetaan ohut jousiteräs, jollaista käytetään myös hammasraudoissa. Jousiteräs kohottaa kynnen reunat jälleen ylös vähitellen kynnen kasvaessa.

Periaate on sama kuin itsehoitosarjoissa. Jalkaterapeutti voi aika ajoin kiristää teräslankaa niin, että sen jännitys kasvaa.

Joissakin jalkahoitoloissa voi teettää myös titaanioikaisun. Apu voi löytyä myös lääkäristä, joka voi tehdä kynnelle kiilaeksision, eli poistaa kaistaleen kynnen reunasta, tai fenolisaation, jossa kynnen reuna leikataan ja tyvi käsitellään voimakkaalla kemiallisella aineella.

Lue myös: Vasaravarvas – näin kipeitä koukkuvarpaita voi ehkäistä ja hoitaa

Leikkaus

Jos kotihoito tai jalkaterapeutin keinot eivät auta, viimeinen keino on hoitaa kynsi leikkauksen avulla. Tämä on kuitenkin aina vasta viimesijainen keino, koska leikkauksiin liittyy aina omat riskinsä. Sisäänkasvaneen kynnen leikkaukset onnistuvat kuitenkin ratkaisemaan ongelman lähes aina. Yhdeksän kymmenestä pääsee vaivasta lopullisesti.

Leikkauksessa poistetaan pari millimetriä kynnen reunasta. Myös päälle kasvanutta ihoa poistetaan, samoin allaolevaa kerrosta, jossa kynnen kasvu tapahtuu. Tällä tavoin kynnestä tulee pysyvästi kapeampi, eikä se enää kaivaudu ympäröivän ihon sisään. Haavaan ommellaan pari tikkiä ja siihen laitetaan side, jonka voi poistaa 2–3 päivän kuluttua. Jalkaa voi käyttää normaalisti vasta noin viikon kuluttua leikkauksesta. Leikkaukseen voi päästä sekä perusterveydenhuollon kautta että yksityiselle puolelle, jossa saatavilla ovat myös aiemmin mainitut keinot.

JALKAKYLPY

JALKAKYLPY – Käytä jalkakylpysuolaa

© iStock

Asiantuntija: N. Rindom, ortopedi

  • Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 14/2022*