Miten känsä poistetaan?

Jokainen känsistä kärsinyt tietää, miten paljon kipua pienikin känsä voi tuottaa ja miten paljon se voi hankaloittaa elämää. Kokosimme kattavan tietopaketin känsistä ja sekä vinkit niiden välttämiseen.

Naisen jalka, jossa on känsä.

KÄNSÄ on kovettunutta ihoa, jonka muodostama kiila kasvaa sisäänpäin ja alkaa painaa hermoa.

© iStock

Känsä muodostuu itse asiassa suojaamaan jatkuvalle hankaukselle tai paineelle altistunutta kohtaa, mutta lopputulos voi olla varsin kivulias. Kerromme kaiken, mitä pienistä, kipeistä känsistä tulee tietää, ja annamme vinkit niiden välttämiseen.

1 Mikä känsä oikein on?


Känsä, tai latinaksi clavus, on tiiviksi kovettunutta ja paksuuntunutta ihoa. Känsä kasvaa kartiomaisesti sisäänpäin, kun iho pyrkii suojautumaan paineelta tai hankaukselta kasvattamalla sarveismassaa.

Känsän toinen nimitys eli "liikavarvas" viittaa siihen, että joskus ihon liikakasvua muodostuu varpaiden päälle.

2 Miltä känsä näyttää?


On helppo päätellä itse, onko ihoon ilmaantunut kovettuma känsä vai syylä. Känsä on pienehkö, paksuuntunut alue ihossa, sen pinta on kuiva ja harmaankellertävä tai hieman punoittava ja sen sydämen ympärillä voi olla sisäkkäisiä renkaita.

Syylä taas on huokoisen näköinen ja täynnä pieniä, tummia pisteitä. Kun känsää koskee tai painaa, se tuntuu aralta tai kipeältä. Kipu johtuu siitä, että känsän kärki kasvaa ihon läpi sisäänpäin ja painaa hermoja.

Jalkapohjan syylä vai känsä? Jos et erota näitä kahta toisistaan, lue lisää jalkapohjan syylä täällä.

Känsä jalkapohjassa

KÄNSÄ on pienehkö, paksuuntunut alue ihossa, jonka kärki kasvaa ihon läpi sisäänpäin ja painaa hermoja.

© iStock

3 Miten känsä syntyy?


Känsä muodostuu, kun jokin hankaa tai painaa jalan ihoa jatkuvasti pitkän ajan kuluessa. Iho reagoi ärsytykseen kovettamalla ihoa, mikä on periaatteessa järkevää, sillä sitkeämpi nahka on hyvä suojapanssari. Jos paine ja hankaus edelleen jatkuvat ja ärsyttävät ihoa, kohta paksuuntuu entisestään. Hiljalleen kovettunut iho tiivistyy ja muodostaa känsälle tyypillisen kartiomaisen muodon. Känsä on siis ärtynyttä ihoa, joka ei ole saanut rauhaa.

4 Mistä känsät johtuvat?


Tavallisin syy känsän syntymiselle on vääränlaisten jalkineiden käyttäminen tai jalan virheasento. Jos kengät ovat liian pienet, kapeat tai korkeakorkoiset, ne aiheuttavat hankausta ja jatkuvaa painetta tiettyihin kohtiin jalassa, samoin jos kengissä on hiertävä sauma tai hihna.

Myös liian isot kengät voivat aiheuttaa känsiä, sillä liian väljissä kengissä kantapää luisuu ja varpaat painuvat kengät kärkeen, jolloin syntyy hankausta, joka voi aiheuttaa kivuliaiksi känsiksi ajan mittaan kehittyviä kovettumia.

LUE MYÖS: Miksi korvavaikku tukkii korvat?

5 Mihin känsä tulee?


Känsä voi ilmaantua mihin tahansa kohtaan jalassa, mutta yleisimpiä ne ovat paikoissa, joissa painetta ja hankausta on eniten, eli päkiässä, kantapäässä, varpaissa ja jalan sivujen ulkonemissa. Varpaissa känsät ovat tavallisesti päällä, mutta niitä voi tulla myös varpaiden kärkiin, sivuihin ja väleihin.

LUE MYÖS: Jumppaa kipeälle jalkapohjalle

Känsien muodostumiskohtia jaloissa

MIHIN KÄNSIÄ MUODOSTUU? Känsiä kehittyy tyypillisesti jaloissa hankaukselle ja paineelle altistuville alueille.

6 Miten känsiä voi ehkäistä?


Hoitamalla jalkojen ihoa ja pitämällä sen pehmeänä voi ehkäistä känsien syntymistä. Jos jo syntyneet känsät on saanut hoidettua pois, jaloista huolehtimista on syytä jatkaa. Useimmissa tapauksissa känsät nimittäin uusivat, jos niiden aiheuttajaa ei korjata ja jalkoja hoideta jatkossakin.

Ehkäise ihon kovettumista

 • Valmista jalkakylpy ja lisää siihen ihoa pehmittävää kylpyöljyä.
 • Hiero jalkoihin rasvaista voidetta joka päivä. Se muodostaa iholle suojaavan kalvon, joka auttaa sitä kestämään jalkineiden hankausta.
 • Poista kovettunut iho esim. hohkakivellä kerran viikossa.

Valitse sopivat jalkineet

 • Kengät eivät saa olla liian isot saati pienet, eivätkä ne saa hiertää tai puristaa.
 • Korkeakorkoiset kengät kannattaa säästää juhliin.
 • Jos seisoo tai kävelee paljon, kannattaa käyttää vaimentavia pohjallisia.
 • Kun vaihtaa jalkineita päivän mittaan, paine kohdistuu eri kohtiin jaloissa.

Lue myos: Eroon sisäänkasvaneesta kynnestä

7 Milloin känsän takia on syytä mennä lääkäriin?


Jos känsästä on tullut laaja tai syvä, sitä ei voi eikä pidä poistaa itse. Silloin täytyy varata aika lääkärille, joka arvioi kovettuman laadun ja mitä sille pitäisi tehdä. Useimmiten lääkäri ohjaa känsäpotilaan jalkaterapeutille, joka poistaa känsän. Joka tapauksessa on tärkeää saada lääkärin mielipide asiaan, sillä harvinaisissa tapauksissa voi olla tarpeen poistaa känsä leikkauksella. Näin voi olla, jos känsän syntyyn on erityiset anatomiset syyt.

Diabetesta tai verenkiertohäiriötä sairastavan tulee ottaa yhteyttä lääkäriin, olipa känsä pieni tai suuri. Nämä sairaudet nimittäin heikentävät tuntoa jaloissa ja lisäävät infektioriskiä. Myös jos jalassa on tulehduksen merkkejä, kuten punoitusta, turvotusta tai kuumotusta, tulee aina ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Tällöin voidaan arvioida tarve hoitaa tulehdusta antibiootilla.

Lue myös: Vasaravarvas – näin kipeitä koukkuvarpaita voi ehkäistä ja hoitaa

8 Miten känsä hoidetaan itse?


Känsän hoito pitää aloittaa heti, kun kiusallisen nappulan huomaa. Jos känsän antaa vain olla, se voi kasvaa ja muuttua niin kipeäksi, että jalalla ei voi kävellä. Hoitamaton känsä saattaa myös tulehtua, jolloin sen poisto voi harvinaisissa tapauksissa vaatia leikkauksen.

Jos sinusta on tullut känsän epäonninen omistaja, voi itsehoito lievittää kipua. Tärkeintä on aloittaa hoito nopeasti, jotta känsä ei ehdi kasvaa suureksi. Pienen känsän voi poistaa itsekin, mutta suureen tarvitaan jalkojenhoitajan tai jalkaterapeutin apua.

LUE MYOS: Vaivaisenluut – lievitystä kipuun

Miten känsiä voi hoitaa itse

 1. ANNA ENSIAPUA

  Kevennä painetta ja hankausta känsän alueella heti. Se ei poista känsää, mutta lievittää sen aiheuttamaa epämukavuutta. Tämä hoituu yleensä lopettamalla hankaavien kenkien käyttö. Sisätiloissa voi kulkea pelkissä sukissa. Känsän päälle voi laittaa myös liikavarvaslaastarin, jossa on olla aukollinen pehmuste, joka ohjaa paineen pois känsän päältä.
 2. PEHMITÄ

  Seuraavaksi känsä pitää pehmittää jalkakylvyllä, johon voi lisätä hoitavaa öljyä. Kun jalat ovat vedessä, voit hieroa kipeää kohtaa hohkakivellä tai kynsiharjalla, jotta kovettuma hieman ohenee. Näin ei luonnollisesti saa poistettua koko känsää, mutta se voi lievittää kovettuman aiheuttamaa epämukavuutta.
 3. HAJOTA HAPOLLA

  Täysin terve voi hoitaa känsän muutaman viikon itsehoidolla. Happohoitoja on saatavilla niin kutsuttuina känsäkyninä, roll-on-puikkoina ja känsälaastareina (salisyyli- tai hydrokolloidilaastari). Happohoidot hajottavat känsän ydintä ympäröivää kovaa ihoa. Tässä auttaa salisyylihappo tai AHA-happo-, kuten maitohappokuorinta.
 4. HIO POIS

  Kun poiston hetki koittaa, on syytä olla varovainen ja tarkka. Hio känsää varovasti jalkaraspilla. Poista känsää vähän kerrallaan ja lopeta, jos se ulottuu syvälle tai alkaa koskea. Jos känsää vuolee liikaa, voi jalkaan tulla haava, joka voi tulehtua. Tällöin on syytä antaa lääkärin tai jalkojenhoitajan hoitaa känsän poisto.

9 Miten jalkojenhoitaja poistaa känsän?


Jalkojenhoitaja tai jalkaterapeutti ohentaa känsän vähitellen veitsellä tai poralla juurta myöten. Jotkut jalkojenhoitajat käyttävät pientä leikkuria, joka ikään kuin kaivaa kovettuneen ihon ylös. Kun känsänpoisto tehdään ammattimaisesti steriloiduilla välineillä, siitä pääsee varmasti eroon, ja sen uusiumista voi ehkäistä erikoispohjallisella. Toimenpide ei ole täysin kivuton, mutta useimmille helpotus sen jälkeen on suuri. Poisto kestää alle puoli tuntia ja se maksaa yksityisellä jalkojenhoitajalla tai jalkaterapeutilla muutaman kympin.

Lue myos: Kynsisieni – miten tartuntaa voi ehkäistä ja hoitaa

Jalkahoitaja poistaa känsää

KÄNSÄN POISTO – jalkahoitaja voi poistaa känsän "kaivertamalla" sen pois.

© iStock

LUE MYOS: Vaivaako pahanhajuinen hengitys? Näin pääset siitä eroon

*Asiantuntija: jalkaterapeutti D. Damgaard*

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehden numerossa 5/2022