Väärillä jalkinevalinnoilla voi tehdä hallaa omille jaloilleen. Vaikka alttius vaivaisenluille on osin periytyvä, varsinkaan jalkaongelmiin taipuvaisen ei kannata käyttää korkeita ja kapeita jalkineita, jotka edistävät vaivaisenluiden syntyä.
Kun isovarpaan tyviniveleen tulee virheasento, ja isovarvas kääntyy sisäänpäin, kyse on vaivaisenluista. Jos ongelma pahenee, alkaa pian olla vaikea löytää sopivia jalkineita, jolloin voi olla syytä harkita leikkausta.
Lue asiantuntijan neuvot vaivaisenluukipujen lievittämisestä ja miten vaivan syntymistä ja pahenemista voi ehkäistä.
Vaivaisenluut eivät ole ylimääräisiä luita, vaan luiden virheasento. Vaivaisenluiden latinankielinen nimi on hallux valgus – hallux tarkoittaa isovarvasta ja valgus sivuun kääntynyttä. Kun isovarpaan juuren nivelen luut kääntyvät vinoon, mutka näkyy pullistumana jalan sisäsyrjässä. Jos nivel hankautuu virheasennon vuoksi ja tulehtuu, se tulee kipeäksi. Usein nivel tulehtuu, kun jalkineet istuvat huonosti, hankaavat ja puristavat.
Vaivaisenluiden muodostumisen syytä ei tunneta, sillä ongelmaa ilmenee satunnaisesti. Seuraavat neljä tekijää lisäävät kuitenkin vaivaisenluiden todennäköisyyttä:
Pullistuman koko ei välttämättä ole suoraan suhteessa kipuun ja haittoihin. Pieni patti saattaa olla kovinkin arka, kun taas isokaan kyhmy ei aina haittaa välttämättä mitenkään. Kipu syntyy siitä, jos nivel tai sen limapussi tulehtuu tai varpaat hankaavat yhteen tai hiertävät toisiaan. Punoitus ja arkuus ovat merkkejä tulehduksesta. Jos kenkä painaa vääntynyttä niveltä, liikkuminen saattaa tehdä todella kipeää, eikä esimerkiksi juoksemisesta tule mitään. Myös isovarvas, joka kääntyy toisen varpaan päälle, painaa ja hankaa kengässä.
Jos vaivaisenluut ovat tullakseen, sitä ei juuri voi estää, mutta ongelman kehittymistä voi hidastaa, jolloin vaivoja tulee vasta myöhemmin ja mahdollisesti lievempinä.
LUE MYÖS: Jumppaa kipeälle jalkapohjalle
Korkkareissa seisoskelu tai pitkä päivä jalkojen päällä on yhtä tuskaa vaivaisenluiden kanssa elävälle. Näillä vinkeillä lievität pahinta kipua:
- Käytä vaivaisenluulaastaria. Kipua lievittävä silikoninen vaivaisenluulaastari suojaa niveltä hankaukselta ja lievittää kipua.
- Hoida kylmällä. Kylmä kääre laskee turvotusta ja lievittää tulehdusta sekä kipua.
- Anna jaloille lepoa. Jos joudut seisomaan pitkään, nosta jalat välillä ylös ja lepuuta niitä.
- Hiero jalkojasi. Ota kiinni päkiästä ja kantapäätä ja kierrä niitä eri suuntiin ja pyörittele erityisesti isovarpaan niveltä.
- Ota jalkakylpy. Rentouta jalkoja jalkakylvyllä, johon laitat kylpysuolaa tai merisuolaa.
Ei. Vaivaisenluut eivät pahene juoksemisesta, eikä vaivaisenluita kehity juoksemisesta. Vaivaisenluista kärsivän on kuitenkin syytä valita juoksukengät, joissa on hyvä vaimennus ja tuki. Juoksukenkien tulee estää jalkaa taipumasta sisäänpäin, eli isovarpaan nivelen ongelmien vuoksi kengissä tarvitaan pronaatiotukea. Viisainta on ostaa kengät asiantuntevasta urheiluliikkeestä asiaan perehtyneen myyjän avulla, ei nettikaupasta.
Jos isovarpaan tyviniveltä särkee kovin usein, on hyvä käydä näyttämässä lääkärille, onko nivelessä nivelrikkoa, voiko asialle tehdä jotain ja olisiko leikkauksesta apua. Jos nivel on niin pahasti pullistunut ja turvonnut, että jalkineita on vaikea löytää, voit pyytää lähetettä jalkaterapeutille, joka voi joko tehdä jalkaan tuen, joka korjaa asentoa, tai neuvoa, millainen tuki kannattaa hankkia.
Yli puolella vaivaisenluista kärsivillä ongelmaa on suvussa. Myös jalkaterän virheasennot ja esimerkiksi pohkeiden kireys voivat johtaa vaivaisenluiden kehittymiseen. Suomessa tehdään vuosittain noin 4 000 vaivaisenluuleikkausta. Leikkausjonot ovat yleensä pitkiä.
Jos varpaiden oikaisijoista ja suojista sekä kuormitusta keventävistä jalkatuista ei ole apua kipuihin, kannattaa harkita leikkausta. Lievää (alle 20 asteen kulma) vaivaisenluuta ei kannata leikata. Leikkaus on tarpeen vain, jos vaivaisenluiden aiheuttamaa virheasentoa ei saada tuilla ja apuvälineillä korjatuksi, ja kivut haittaavat arkea.
Lue myos: Kynsisieni – miten tartuntaa voi ehkäistä ja hoitaa
Leikkauksia on erilaisia eri asteisiin ongelmiin.
Lievemmissä virheasennoissa voi auttaa pehmytkudostoimenpide, jossa luinen ulkonema poistetaan, korjataan isovarpaan asentoa vapauttamalla jänteitä ja kiristetään nivelkapselia.
Hankalammissa tapauksissa voidaan tehdä luun katkaisu ja oikaisu tai typistys, ja erittäin vaikeissa tapauksissa isovarpaan tyvinivel voidaan jäykistää eli luuduttaa, jolloin kipua aiheuttava liike lakkaa.
Leikkaus tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa joko julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa. Leikkauksen jälkeen liikkuminen on hankalaa noin kuuden viikon ajan, sairauslomaa tarvitaan 2–3 kuukautta ja täyteen toipumiseen menee noin puoli vuotta.
Virheasento uusii leikkauksen jälkeen 10–20 %:lla, ja kivut saattavat jatkua tai jopa pahentua. Kapeisiin ja korkeisiin kenkiin ei ole paluuta, vaan jatkossa on syytä käyttää vain riittävän leveitä ja puristamattomia jalkaa tukevia jalkineita. Jalkojen nivelten liikkuvuuden ja jänteiden kimmoisuuden ylläpitäminen on tärkeää vaivaisenluiden pitämiseksi jatkossakin poissa.
Asiantuntija: V. Førby, laillistettu jalkaterapeutti
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 17/2022*