Psoriaasi – opi tulemaan toimeen ihosairauden kanssa

Moni tietää psoriaasista vain sen, että se on ihosairaus, mutta sairauden oireet ja hoito ovat useimmille tuntemattomia. Pahimmillaan tauti voi vaikeuttaa arkielämää ja vaikuttaa mielialaan. Tutustu psoriaasia koskevaan tärkeään tietoon, niin et jää luulojen varaan.

Nainen, jolla on psoriaasi kädessään

KUTINA ON TYYPILLINEN PSORIAASIN OIRE – useimmiten kutisevat kyynärpäät, polvet ja päänahka.

© iStock

Noin 2 prosenttia suomalaisista sairastaa psoriaasia. Sairautta ei voida parantaa, mutta oireita voidaan hoitaa monin tavoin, joten sairauden kanssa voi elää. Tutustu psoriaasin syihin, tyyppeihin ja hoitomuotoihin.

Kysymyksiä ja vastauksia psoriaasista

Tarttuuko psoriaasi?

Ei. Psoriaasi ei todellakaan tartu.

Lue myös: Kuinka jalkapohjan syylä tarttuu?

Kuinka monella on psoriaasi?

Kaksi prosenttia suomalaisista eli noin 100 000 suomalaista kärsii psoriaasista, arvioi Psoriasisliitto.

Mitä psoriaasi on?

Psoriaasi on autoimmuunisairaus, jossa kehon immuunipuolustus ylireagoi. Tunnetuin ja näkyvin merkki on tulehdustila, joka ilmenee punertavina, hilseilevinä laikkuina iholla.

Psoriaasi vaikuttaa kuitenkin koko kehoon – ja myös mieleen. Se lisää riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen, nivelpsoriaasiin ja masennukseen.

Psoriaasi on krooninen sairaus, mutta sen oireet voidaan pitää kurissa hyvällä hoidolla. Sairaus alkaa yleensä 15–30 vuoden iässä.

Lue myos: Millainen sairaus vyöruusu on, ja kuinka sitä hoidetaan?

Miltä psoriaasi näyttää?

Psoriaasia on kahta eri päätyyppiä.

Psoriasis vulgaris eli läiskä- tai plakkipsoriaasi on tavallisin psoriaasin muoto. Se tekee paksuja hilseläiskiä tavallisimmin kyynärpäihin, polviin, ristiselkään ja päänahkaan. Pisarapsoriaasissa (P. guttata) läiskät ovat pieniä ja hentohilseisiä. Taivepsoriaasi (P. inversa) esiintyy kehon taipeissa ja rintojen alla.

Psoriasis pustulosaeli märkärakkulainen psoriaasi on harvinaisempi. Nestetäytteiset rakkulat muodostuvat valkeista verisoluista. Tämä psoriaasin muoto on tavallisin kämmenissä ja jalkapohjissa.

Voiko ravinto vaikuttaa psoriaasiin?

Ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että ruualla voisi vaikuttaa psoriaasiin. Psoriasisliiton mukaan ravitsemussuositusten mukainen, tulehdusta ehkäisevä ruokavalio on hyväksi myös ihosairaudelle. Kannattaa siis ottaa ruokavalioon terveelliset rasvahapot, täysjyvävilja sekä vitamiini- ja kivennäisainepitoiset kasvikset. Tutkittua tietoa ei aiheesta toistaiseksi vielä ole.

Tärkeintä on, että noudattaa ravitsemussuosituksia eikä mitään välttämisdieettejä tai muutenkaan liian tiukkaa ruokavaliota.

Näin syöt tulehdusta hillitsevästi

Punaisia psoriaasiläikkiä

Millaisia ovat psoriaasin oireet?

Läiskä- eli plakkipsoriaasin oireet: Punaisia pilkkuja tai paksuja, hilsehtiviä läikkiä eri puolilla vartaloa. Tavallisimmin psoriaasia voi nähdä polvissa ja kyynärpäissä sekä hiuspohjassa, mutta sitä voi olla myös vatsan ja alaselän alueella, kämmenissä, jaloissa ja kynsissä. Iho voi myös kutista.

Märkärakkulaisen psoriaasin oireet: Punoitusta ja kellanvaaleita, nestetäytteisiä rakkuloita. Niitä voi olla kaikkialla kehossa, mutta sairaudesta tunnetaan myös muoto, joka esiintyy vain kämmenissä ja jalkapohjissa. Jos rakkuloita on koko kehon alueella, ruumiinlämpö usein nousee ja olo tuntuu kaikin puolin sairaalta.

LUE MYÖS: Mitä jalkasieni on?

Miksi psoriaasiin sairastutaan?

Syytä psoriaasiin ei tiedetä, mutta tiedetään, että immuunipuolustus ylireagoi ja saa ihon tuottamaan psoriaasille tyypilliset oireet. Psoriaasi voi olla perinnöllinen, ja jos sitä on suvussa, riski sairastua siihen on muita suurempi.

Psoriaasi puhkeaa usein fyysisen tai henkisen stressin tai traumaattisen kokemuksen, kuten stressin, avioeron tai läheisen kuoleman yhteydessä.

Tulehdukset, varsinkin streptokokin aiheuttama kurkkutulehdus, voivat myös laukaista sairauden. Ylipainon, tupakoinnin sekä runsaan alkoholinkäytön on myös havaittu voivan saada psoriaasin puhkeamaan.

LUE MYÖS: Nokkosrokko – toimivimmat lääkärin neuvot

Psoriaasin puhkeamiseen vaikuttavia tekijöitä:

  • Ylipaino

  • Perimä

  • Runsas alkoholinkäyttö

  • Tupakointi

  • Stressi

Psoriaasivoide

PSORIAASIVOIDE Useimmilla voiteet riittävät ihon kunnossapitoon, mutta myös käynti vaikkapa Islannin kuumavesikylpylöissä voi auttaa.

© iStock

Kuinka psoriaasia hoidetaan?

Psoriaasia ei voida parantaa, mutta hoidot ovat hyviä, joten tauti voidaan pitää aisoissa ja sen kanssa voi elää ihan mukavasti. Keskustele hoidosta lääkärisi kanssa.

Hoitomuodot: Perusvoide on tärkeä ihon kunnon ylläpitäjä kaikilla psoriaatikoilla. Hoitovoiteena käytetään perusvoiteen lisäksi eri vahvuisia kortisonivoiteita. Sairauden tyypistä riippuen myös D-vitamiinivoide voi tulla kyseeseen. Jos voiteet eivät riitä, lääkäri voi antaa lähetteen valohoitoon. Monet saavat apua myös auringosta varsinkin pimeään vuodenaikaan. Sisäisessä eli systeemisessä hoidossa käytetään tabletteja ja pistoksia; lääke voi olla joko biologinen tai kemiallinen.

Elintapahoito: Psoriaatikon kannattaa välttää stressiä ja alkoholia. Aurinko ja suolavesi ovat hyväksi, mutta myös psoriaatikon iho on suojattava aurinkosuojavoiteella. Jotkut hyötyvät tulehdusta ehkäisevästä ruokavaliosta, johon kuuluu runsaasti rasvaista kalaa. Psoriaasin hoito vaatii potilaalta pitkäjänteisyyttä.

Lue myos: Kynsisieni – miten tartuntaa voi ehkäistä ja hoitaa

Mitkä seikat pahentavat psoriaasia?

Stressi ja alkoholi – varsinkin suurina määrinä – voivat pahentaa psoriaasia. Moni voi kuitenkin nauttia lasillisen viiniä ongelmitta. Joidenkin sairaus tuntuu pahenevan erityisesti pimeään vuodenaikaan.

Voiko psoriaasista parantua kokonaan?

Valitettavasti ei. Psoriaasi on krooninen sairaus, mutta nykyisten hoitojen avulla sairaus pysyy useimmilla helposti hallittavalla tasolla. Oireettomien jaksojen pituus voi vaihdella viikoista jopa vuosiin, mutta sairaus voi aina alkaa oireilla uudelleen.

Verenpainemittari

Voiko psoriaasipotilas saada liitännäissairauksia?

Kyllä. Psoriaasi lisää muun muassa sydän- ja verisuonitautien, 2. tyypin diabeteksen sekä masennuksen riskiä, ja psoriaatikkojen elinikä voi olla terveitä verrokkeja lyhyempi.

Siksi on tärkeää opetella terveet elintavat, jotta välttyy liitännäissairauksilta. Muiden sairauksien lisäksi lähes joka kolmannella psoriaasista kärsivällä on riski sairastua myös nivelpsoriaasiin.

Psoriaasilla voi ikävän ulkonäkönsä vuoksi olla vaikutuksia myös sosiaaliseen elämään. Varsinkin hoitamaton psoriaasi voi saada pidättäytymään monista sosiaalisista tilanteista, myös sellaisista, joista olisi hyötyä sairauden kannalta, kuten rannalla tai uimahallissa uimisesta ja auringonotosta.

Onko psoriaasi perinnöllistä?

Kyllä, psoriaasi on perinnöllinen sairaus, mutta vaikka useammalla perheenjäsenelläsi olisi psoriaasi, et välttämättä sairastu. Saatat olla sairauden kantaja ilman, että itse koskaan sairastut.

Psoriaasia ei kannata testata, koska sairauteen on yhdistetty jopa 100 erilaista geeniä. Saatat myös saada psoriaasin, vaikka kenelläkään perheessäsi ei sitä olisi.

Mikä on nivelpsoriaasi?

Nivelpsoriaasi on erillinen nivelsairaus, josta kärsii noin 30 prosenttia kaikista psoriaasipotilaista. Kyseessä on nivelten tai sitä ympäröivien kudosten tulehdustila, joka ilmenee usein sormissa tai varpaissa. Sairaus aiheuttaa nivelten turpoamista, kipuja ja jäykkyyttä, mutta oireita voidaan lievittää lääkehoidolla.

Asiantuntija: Lars Iversen, ylilääkäri ja dermatologian professori, Aarhusin yliopistollinen sairaala ja Tanskan Psoriaasiliitto, sekä Terveyskirjasto

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 7/2020.