Tyrni on superterveellinen – näin käytät tyrniä
Tyrnissä on runsaasti C-vitamiinia, mutta se ei suinkaan ole ainoa syy, miksi siihen kannattaa tutustua. Syksyn pirtein marja tarjoaa hapokkaan täyteläistä makua ruokiin.
Tyrnissä on runsaasti C-vitamiinia, mutta se ei suinkaan ole ainoa syy, miksi siihen kannattaa tutustua. Syksyn pirtein marja tarjoaa hapokkaan täyteläistä makua ruokiin.
Tyrni kuuluu pohjoismaiseen ruokavalioon, ja upean kellanoranssit marjat ovat saaneet viime aikoina uutta ja ansaittua arvostusta.
Raikas makeanhapan maku täydentää mainiosti monia ruokia.
Lue myös: KUNTO PLUSsan reseptit herkullisiin ja terveellisiin jälkiruokiin
Mistä tyrnimarjoja voi löytää, miten pensaat tunnistaa, miten tyrniä voi käyttää ja onko tyrni todella maineensa veroista? Tässä artikkelissa vastaamme kysymyksiin tyrnistä.
Todellakin! Hehkuvan oranssit marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia sekä A-, B- ja E-vitamiinia. C-vitamiini auttaa vahvistamaan elimistön immuunipuolustusta ja edistää yhdessä raudan kanssa kollageenin tuotantoa, mikä vahvistaa ihoa, luustoa ja rustoa.
Lisäksi marjan A-vitamiini on hyväksi silmille, iholle ja limakalvoille, E-vitamiini puolestaan vauhdittaa elimistön antioksidanttituotantoa ja suojaa näin soluja ja kudoksia.
Lisäksi marjoissa on terveellisiä omega-rasvahappoja, erityisesti limakalvoja vahvistavaa omega-7:ää. Tyrni onkin pirteän makunsa lisäksi monipuolisesti hyväksi terveydelle.
Tyrni ei ole myrkyllinen missään muodossa, ja tuoreet marjat maistuvat happamilta mutta silti hyviltä. Koska marjat ovat hauraita, niitä on käsiteltävä varovasti, mutta niitä voi huoletta nauttia suoraan pensaasta.
LUE MYÖS: Kannattaako kasvikset kypsentää vai ei?
Koska 80 prosenttia tyrnimarjasta on nestettä, se tuntuu käsissä melko pehmeältä. Siksi se myös rikkoutuu helposti varsinkin, jos kerää marjoja myöhään syksyllä.
Kätevä tapa kerätä marjoja onkin leikata pensaasta pieni oksanpätkä, poistaa lehdet ja panna oksat pakastimeen pariksi tunniksi. Sen jälkeen marjat voi ravistella ämpäriin tai suoraan pusseihin.
Pakastaminen ei vaikuta marjojen makuun tai ulkonäköön. Jäiset marjat säilyvät pakastimessa noin vuoden, joten tyrnimarjoista saa loppukesän täyteläistä makua ruokiin myös talvikuukausien aikana.
LUE MYÖS: Kauanko ruoka säilyy pakkasessa?
Suomessa tyrniä kasvaa luonnonvaraisena lähinnä kivisillä merenrannoilla Ahvenanmaalla ja Pohjanlahden rannikolla aina Tornioon saakka. Villiintyneitä kasvustoja voidaan tavata myös etelärannikolta ja muualta Suomesta.
Tyrniä kuitenkin myös viljellään eri puolilla Suomea sekä puutarhakasvina terveellisten marjojen takia että koristekasvina.
Tyrnipensas tulee satoikään aikaisintaan kolmivuotiaana. Oranssit marjat kypsyvät elokuusta alkaen, ja satokausi jatkuu lokakuun lopulle asti.
Tyrni voi muistuttaa tulimarjaa, jonka punaiset ja kitkerät marjat eivät ole sellaisenaan syötäviä. Koristepensaina käytettävät tulimarjatkaan eivät ole myrkyllisiä, mutta tuoreeltaan ne maistuvat vain linnuille.
Tyrnin ja tulimarjan erottaa helposti varsinkin lehdistä: tyrnin lehdet ovat kapeat ja pitkät ja alapuolelta ohuen karvan peitossa, kun taas tulimarjan lehdet ovat kiiltävät, leveämmät ja pyöreämmät.
LUE MYÖS: Näin erotat karhunlaukan ja kielon
TYRNIJAUHE
Kuivattu tyrnijauhe on helppo tapa lisätä makua esimerkiksi chiapuuroon tai smoothieen. Sillä saa myös eksoottista makua keksitaikinoihin.
TYRNIMEHU
Esimerkiksi luontaistuotekaupoissa myydään laimentamatonta tyrnimehua. Mehua voi nauttia shotteina, mutta sitä voi myös mainiosti laimentaa esimerkiksi kivennäisvedellä, tai sitä voi käyttää raikkaana piristeenä smoothieen.
"Pohjoisen sitruuna" ei ole saanut lempinimeään turhaan, sillä sen maku on selvästi hapan.
Jos maistat tarkemmin, saatat huomata passionhedelmän, mandariinin, ananaksen tai appelsiinin sävyjä, joihin sekoittuu ripaus kitkeryyttä.
Kypsät marjat ovat pehmeitä ja raikkaan, jopa umamisen makuisia. Marjan sisällä on siemeniä, jotka rapsahtavat kevyesti suussa.
Tyrni sopii hyvin hapokkaaksi lisukkeeksi riista- tai kalaruokiin, mutta happamuutensa vuoksi marja vaatii ruokiin myös makeutta.
Kun ruokaan lisätään sokeria, tyrnissä olevat ananasta ja passionhedelmää muistuttavat maut nousevat esiin. Tyrni onkin erittäin tervetullut ainesosa jälkiruokiin.
Alla on kuusi loistavaa tapaa käyttää tyrniä.
Asiantuntija: Kim Gravenhorst, kokki ja tyrniaiheisen kirjan kirjoittanut kirjailija