Tyrni on superterveellinen – näin käytät tyrniä

Tyrnissä on runsaasti C-vitamiinia, mutta se ei suinkaan ole ainoa syy, miksi siihen kannattaa tutustua. Syksyn pirtein marja tarjoaa hapokkaan täyteläistä makua ruokiin.

Tyrni

TYRNI kasvaa luonnonvaraisena lähinnä rannikoilla mutta on myös yleinen puutarhakasvi. Satoa siitä saa elo-lokakuussa.

© iStock

Tyrni kuuluu pohjoismaiseen ruokavalioon, ja upean kellanoranssit marjat ovat saaneet viime aikoina uutta ja ansaittua arvostusta.

Raikas makeanhapan maku täydentää mainiosti monia ruokia.

Lue myös: KUNTO PLUSsan reseptit herkullisiin ja terveellisiin jälkiruokiin

Mistä tyrnimarjoja voi löytää, miten pensaat tunnistaa, miten tyrniä voi käyttää ja onko tyrni todella maineensa veroista? Tässä artikkelissa vastaamme kysymyksiin tyrnistä.

1 Onko tyrni terveellistä?


Todellakin! Hehkuvan oranssit marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia sekä A-, B- ja E-vitamiinia. C-vitamiini auttaa vahvistamaan elimistön immuunipuolustusta ja edistää yhdessä raudan kanssa kollageenin tuotantoa, mikä vahvistaa ihoa, luustoa ja rustoa.

Lisäksi marjan A-vitamiini on hyväksi silmille, iholle ja limakalvoille, E-vitamiini puolestaan vauhdittaa elimistön antioksidanttituotantoa ja suojaa näin soluja ja kudoksia.

Lisäksi marjoissa on terveellisiä omega-rasvahappoja, erityisesti limakalvoja vahvistavaa omega-7:ää. Tyrni onkin pirteän makunsa lisäksi monipuolisesti hyväksi terveydelle.

2 Onko tyrni myrkyllistä?


Tyrni ei ole myrkyllinen missään muodossa, ja tuoreet marjat maistuvat happamilta mutta silti hyviltä. Koska marjat ovat hauraita, niitä on käsiteltävä varovasti, mutta niitä voi huoletta nauttia suoraan pensaasta.

LUE MYÖS: Kannattaako kasvikset kypsentää vai ei?

3 Miten tyrniä kannattaa poimia?


Koska 80 prosenttia tyrnimarjasta on nestettä, se tuntuu käsissä melko pehmeältä. Siksi se myös rikkoutuu helposti varsinkin, jos kerää marjoja myöhään syksyllä.

Kätevä tapa kerätä marjoja onkin leikata pensaasta pieni oksanpätkä, poistaa lehdet ja panna oksat pakastimeen pariksi tunniksi. Sen jälkeen marjat voi ravistella ämpäriin tai suoraan pusseihin.

Pakastaminen ei vaikuta marjojen makuun tai ulkonäköön. Jäiset marjat säilyvät pakastimessa noin vuoden, joten tyrnimarjoista saa loppukesän täyteläistä makua ruokiin myös talvikuukausien aikana.

LUE MYÖS: Kauanko ruoka säilyy pakkasessa?

4 Missä tyrniä kasvaa?


Suomessa tyrniä kasvaa luonnonvaraisena lähinnä kivisillä merenrannoilla Ahvenanmaalla ja Pohjanlahden rannikolla aina Tornioon saakka. Villiintyneitä kasvustoja voidaan tavata myös etelärannikolta ja muualta Suomesta.

Tyrniä kuitenkin myös viljellään eri puolilla Suomea sekä puutarhakasvina terveellisten marjojen takia että koristekasvina.

5 Milloin on tyrnin satokausi?


Tyrnipensas tulee satoikään aikaisintaan kolmivuotiaana. Oranssit marjat kypsyvät elokuusta alkaen, ja satokausi jatkuu lokakuun lopulle asti.

© iStock

6 Voiko tyrnin sekoittaa muihin marjoihin?


Tyrni voi muistuttaa tulimarjaa, jonka punaiset ja kitkerät marjat eivät ole sellaisenaan syötäviä. Koristepensaina käytettävät tulimarjatkaan eivät ole myrkyllisiä, mutta tuoreeltaan ne maistuvat vain linnuille.

Tyrnin ja tulimarjan erottaa helposti varsinkin lehdistä: tyrnin lehdet ovat kapeat ja pitkät ja alapuolelta ohuen karvan peitossa, kun taas tulimarjan lehdet ovat kiiltävät, leveämmät ja pyöreämmät.

Tyrni ja tulimarja

TYRNI muistuttaa vähän tulimarjaa. Vasemmalla tyrni, oikealla tulimarja.

© iStock

7 Tyrnimarjan muut muodot


TYRNIJAUHE
Kuivattu tyrnijauhe on helppo tapa lisätä makua esimerkiksi chiapuuroon tai smoothieen. Sillä saa myös eksoottista makua keksitaikinoihin.

TYRNIMEHU
Esimerkiksi luontaistuotekaupoissa myydään laimentamatonta tyrnimehua. Mehua voi nauttia shotteina, mutta sitä voi myös mainiosti laimentaa esimerkiksi kivennäisvedellä, tai sitä voi käyttää raikkaana piristeenä smoothieen.

8 Miltä tyrni maistuu?


"Pohjoisen sitruuna" ei ole saanut lempinimeään turhaan, sillä sen maku on selvästi hapan.

Jos maistat tarkemmin, saatat huomata passionhedelmän, mandariinin, ananaksen tai appelsiinin sävyjä, joihin sekoittuu ripaus kitkeryyttä.

Kypsät marjat ovat pehmeitä ja raikkaan, jopa umamisen makuisia. Marjan sisällä on siemeniä, jotka rapsahtavat kevyesti suussa.

9 Näin käytät tyrnimarjaa


Tyrni sopii hyvin hapokkaaksi lisukkeeksi riista- tai kalaruokiin, mutta happamuutensa vuoksi marja vaatii ruokiin myös makeutta.

Kun ruokaan lisätään sokeria, tyrnissä olevat ananasta ja passionhedelmää muistuttavat maut nousevat esiin. Tyrni onkin erittäin tervetullut ainesosa jälkiruokiin.

Alla on kuusi loistavaa tapaa käyttää tyrniä.

Näin käytät terveellistä tyrniä

Hillo

Kotitekoinen tyrnihillo sopii erinomaisesti juustojen kanssa nautittavaksi.

Marmeladi

Hilloa hieman kiinteämpi tyrnimarmeladi nostaa juustokakun taivaalliselle tasolle ja tekee panna cottasta eksoottisen herkullisen – yhdistä siihen vielä ripaus lakritsia.

Päivällinen

Paista tyrnimarjoja ja juureksia uunissa ja lisää fetajuustoa ja pähkinöitä, tai mausta tyrnimehulla salaatti, jossa on ohrahelmiä, pinaattia ja tuoreita vadelmia.

Leivonnaiset

Lisää tyrnimehua kuohkeaan kakkutaikinaan, käytä sitä porkkanakakun kuorrutuksessa tai sekoita mascarponesta, munankeltuaisista, sokerista ja tyrnimehusta keksipohjaisen kakun täyte.

Smoothiet

Saat terveellisen smoothien, joka sisältää huimasti C-vitamiinia, beetakaroteenia ja terveellisiä rasvoja, kun sekoitat tyrnimarjoja, mangoa ja appelsiinia.

Siirappi

Tyrnisiirappi on mainio herkku, joka säilyy jääkaapissa. Sillä voit hetkessä piristää muuten yksinkertaisen jälkiruoan tai sekoittaa siitä upean juoman. Tyrnisiirappi maistuu myös jäätelön kanssa tai kakun päällä.

Tutustu alta myös muihin parhaisiin tyrniresepteihimme.

10 Ohje: Tee itse tyrnisiirappia


Tyrnimarjoja ja pullossa tyrnisiirappia.

Ihana itse tehty tyrnisiirappi

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 pullo

  • 8 luomuappelsiinia
  • 2 kg tyrnimarjoja
  • 1200 g ruokosokeria

Näin teet tyrnisiirappia

  • Raasta appelsiineista kuori ja purista mehu.
  • Kaada tyrnit kattilaan appelsiinimehun kanssa ja kiehauta. Hauduta 5 minuuttia.
  • Kaada seos siivilään ja purista neste marjoista lastalla painellen.
  • Kaada mehu takaisin kattilaan ja lisää sokeri ja raastettu appelsiininkuori.
  • Kiehauta mehu ja kuori pois epäpuhtaudet.
  • Siivilöi mehu kankaan läpi ja kaada se kuumennettuun pulloon.
  • Siirappi säilyy jääkaapissa muutaman kuukauden, ja sitä voi käyttää jälkiruokiin, kakkuihin ja makeisiin juomiin.

VINKKI: Tyrnisiirappi sopii loistavasti jälkiruokiin ja juomiin.


11 Lisää tyrnireseptejä


4 herkullista tyrnireseptiä

Tyrnimarjoilla koristellut omenamaljat.
© wichmann+bendtsen

Tyrnimarjoilla koristellut omenamaljat

Toivota vieraat tervetulleiksi tyrnimarjoilla koristellulla omenamaljalla, joka maistuu ihanan raikkaalta ja näyttää kauniilta! Upea alku juhliin!

Reseptin löydät täältä

Ohrapuuroa ja tyrniä

Aloita päivä herkullisella keltaisella puurolla, jossa on ohraa, porkkanaa, hasselpähkinöitä sekä tyrni- ja mulperimarjoja.

Reseptin löydät täältä

Aurinkoinen mangovälipala

Välipalaherkku, joka valaisee synkimmänkin päivän!

Reseptin löydät täältä

Pirteä piimäjuoma tyrnistä

Raikas piimäjuoma piristää kuumana kesäpäivänä niin välipalana kuin jälkiruokanakin. Pirteää väriä ja makua saat tyrnimarjoista.

Reseptin löydät täältä

Asiantuntija: Kim Gravenhorst, kokki ja tyrniaiheisen kirjan kirjoittanut kirjailija