Terveelliset vadelmat

Vadelmissa on runsaasti ravintokuitua, joka täyttää hyvin ja pitää pitkään kylläisenä, ja paljon antioksidantteja.

Ahmimme litratolkulla ranskalaisia vadelmia ja iloitsemme siitä, että marjat ovat superterveellisiä. Kissanhännänveto marjojen antioksidanttien hyödyllisyydestä jatkuu ravitsemustieteilijöiden kesken, mutta parasta mahdollista ravintokuitua niissä ainakin on.

Vadelmat ovat uskomattoman terveellisiä. Vadelmissa on runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat elimistöä torjumaan vapaiden happiradikaalien aiheuttamia vaurioita ja vahvistavat immuunivastetta. Vadelmia voi syödä joka päivä vaikka useammallakin aterialla.

Lue myös: Mansikka – kesän makein marja

Vadelmat tekevät elimistölle hyvää monella tavalla: vadelmissa on niin paljon antioksidatiivisia antosyaaneja, että ne kuuluvat terveyttä edistävien ruoka-aineiden kärkikaartiin.

Antosyaanien lisäksi vadelmissa on immuunivastetta vahvistavaa C-vitamiinia niin paljon, että 5 dl (250 g) vadelmia riittää kattamaan päivän C-vitamiinin tarpeen.

Vadelmat täyttävät hyvin, koska niissä on paljon hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka myös pitävät nälän pitkään loitolla. Kylläisyyden tunnetta lisää runsas kuitupitoisuus, joka samalla edistää ruuansulatusta. Vadelmat kuuluvat kaikkein kuitupitoisimpiin marjoihin. 2 dl (100 g) vadelmia tyydyttää viidenneksen päivän kuiduntarpeesta.

Koska vadelmissa ei ole rasvaa eikä proteiinia, niiden energiasisältö on pieni. Vadelmia voi syödä huoletta tarvitsematta pelätä kilojen karttumista.

Lue lisää täältä