Vadelma kelpaa muuhunkin kuin koristeeksi makeaan leivontaan. Punaiset marjat ovat täynnä vitamiineja ja ravintokuitua, ja ne tekevät kylläiseksi vähin kalorein. Lue, miten vadelma maistuu parhaimmalta ja ota talteen vinkit herkkien marjojen käsittelyyn ja käyttöön ruuanlaitossa.
Vähän kaloreita
Vadelmista suurin osa on vettä, joten niiden energiatiheys on pieni. Vadelmia voi siis syödä runsaasti saamatta paljoakaan energiaa. Makeana marjana vadelma sopiikin mainiosti korvaamaan makeiset.
Runsaasti kuitua
Veden lisäksi vadelmissa on runsaasti ravintokuitua, minkä vuoksi ne myös tekevät kylläiseksi. Myös suolistobakteerit kiittävät kuidusta.
Paljon vitamiineja
Vadelma on hyvä E- ja C-vitamiinin sekä B-vitamiineihin kuuluvan folaatin lähde. Vitamiinit vahvistavat immuunipuolustusta, hoitavat ihoa ja edistävät joidenkin hormoneiden tuotantoa sekä vahvistavat tervettä hemoglobiiniarvoa.
Aimo annos antosyaaneja
Antosyaanit ovat flavonoideja, vesiliukoisia väriaineita, jotka antavat vadelmille niiden punaisen värin. Värillä on havaittu terveysvaikutuksia, mutta ei ole vielä selvää perustuuko se entsyymeihin vai antioksidantteihin.
Lue myos: Mango – kuinka terveellinen eksoottinen hedelmä on?
Vadelmissa on energiaa 48 kcal 100 grammassa (suuri kourallinen). Se on vähän. Saman verran energiaa saisi esimerkiksi syödessään vaivaisen kahdeksasosan tavallisesta suklaapatukasta.
Lue myös: Miksi syödä puolukkaa
Vadelmaketonia sisältävät ravintolisät ovat suosittuja joissakin fitnesspiireissä, koska niiden sanotaan lisäävän rasvanpolttoa. Vaikka näin teoriassa olisikin, ei aineen hyödyistä ole tutkittua tietoa saatavilla.
Vadelma kilpailee ikävä kyllä avokadon kanssa lyhyellä säilyvyydellään. Vadelmat säilyvät hyvinä vain muutaman päivän. Parhaimmillaan ne ovat heti poimimisen jälkeen. Jos niitä on kuitenkin tarve säilyttää ennen nauttimista, vadelmat säilyvät parhaiten viileässä, esimerkiksi jääkaapissa.
Lue myos: Miten suklaakakku säilyy parhaiten?
Vadelman hiilijalanjälki on pieni, vaikka kuljetuksen pituus voikin sitä nostaa. Siksi kannattaa mieluiten syödä kotimaisia vadelmia, mikäli mahdollista.
Lue myos: Entä ympäristö?
Vadelmia voi kasvattaa kotipuutarhassakin – sekä villejä että puutarhavadelmia. Alla vinkkejä oman marjatarhan kasvattamiseen.
Pakastekuivauksessa kaikki neste höyrytetään hellävaraisesti pois, mutta terveelliset ainesosat säilyvät. Pakastekuivatuissa vadelmissa on siis hyvin vitamiineja, mutta makua ja energiaa on enemmän painoa kohti, koska marjoissa ei enää ole vettä. Tavallisella kasvikuivurilla pakastekuivattujen marjojen tekeminen ei onnistu. Pakastekuivatut marjat säilyvät vielä pitempään kuin kuivatut.
Lue myos: Miten granaattiomena syödään?
Täältä löydät suosituimmat vadelmareseptit – terveelliset, makeat ja suolaiset.