Oletko lettujen ystävä, mutta niiden kalorikuorma arveluttaa? Hyviä uutisia! Herkullisia lettuja on mahdollista valmistaa niin, että niiden energiamäärä ei kipua pilviin.
Näissä letuissa ei ole jauhoja eikä lisättyä sokeria. Kun sinun tekee mieli jotain hyvää, mutta haluat välttää ylimääräistä energiaa, nämä letut ovat oivallinen valinta. Letut toimivat aamiaisena, välipalana, jälkiruuaksi ja sopivat myös treenin jälkeiseen energiatankkaukseen.
Terveelliset ja täyttävät letut
1 annos
Valmisteluaika: 5 minuuttia
Valmistusaika: 5 minuuttia
Aika yhteensä: 10 minuuttia
2 munaa
½ banaania
½ tl jauhettua kardemummaa
1 rkl kanelia
½ tl kookosöljyä tai oliiviöljyä paistamiseen
Valmistus
- Soseuta banaani ja sekoita joukkoon kaneli ja kardemumma.
- Lisää kananmunat joukkoon ja vatkaa taikina tasaiseksi.
- Kuumenna paistinpannu, lisää öljy pannuun ja kaada taikinaa kohtalaisen kuumalle pannulle.
- Paista lettuja pari minuuttia, kunnes pohja on kauniin kullanruskea. Käännä ja paista vielä minuutti.
- Tarjoa esimerkiksi rahkan, marjojen ja pähkinöiden kanssa.
Vinkki: Letut ovat hyviä myös kylminä. Valmista kerralla pari annosta, niin sinulla on valmis aamiainen tai eväät seuraavaksi päiväksi. Säilytä letut peitettynä jääkaapissa.
Resepti: M. Kristensen
Ravintosisältö/annos (ilman päällyksiä)
Energiaa: 205 kcal
Proteiinia: 12 g
Rasvaa: 12 g
Hiilihydraattia: 11 g
Kuitua: 2 g
Miksi nämä letut ovat terveellisiä
Alla kerrotaan, miksi tämä letturesepti on terveellisyysmielessä muita parempi.
1. Kylläisyyden tunne säilyy pidempään
Kananmunien ja banaanin yhdistelmä sopii erityisen hyvin painoaan tarkkaileville. Kananmunissa on runsaasti kylläisenä pitävää proteiinia, kun taas banaanissa on oivallinen yhdistelmä nopeita ja hitaita hiilihydraatteja, mikä myös edistää kylläisyyden tunteen säilymistä pidempään. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jos vaihtaa aamiaissämpylät kananmuniin, tulee päivän mittaan syötyä vähemmän.
Vinkki: Jos haluat letuista vieläkin vähäenergiaisempia ja proteiinipitoisempia, tee taikina pelkistä valkuaisista.
2. Verensokeri ei heittele
Kaneli tuo lettutaikinaan makua mutta auttaa lisäksi pitämään verensokerin tasaisena. Se taas ehkäisee aterioiden välistä napostelua.
3. Vain vähän rasvaa
Lettujen paistamiseen käytetään vain puolikas teelusikallinen öljyä, joten energiamäärä pysyy maltillisena. Kookosöljyä voi toisinaan käyttää paistamiseen, vaikka se sisältääkin runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, mikä voi kohottaa kolesterolia. Terveysmielessä kookosöljy ei siis pärjää oliivi- tai rapsiöljylle, mutta maun vuoksi sitä voi harvakseltaan käyttää.
Näin teet letuista vielä terveellisempiä
Sinä, missä aamiaisleiville tulee helposti ladottua levitettä, juustoa ja leikkeleitä, letuille on helpompi käyttää terveellisiä päällyksiä, kuten rahkaa, pähkinöitä ja marjoja. Voit myös kokeilla sokerittomia hilloja ja vaikka chian siemeniä. Taikinaan voi myös lisätä kaurahiutaleita, mantelijauhoa tai vaikka raastettua porkkanaa.