Mehukas ja syvänpunainen kirsikka

Mehukas ja syvänpunainen kirsikka on täynnä ihanaa makua ja vitamiineja, ja lisäksi kirsikka sopii niin juhlapöytään kuin pikniknaposteluunkin. Lue, mihin kaikkeen kirsikka sopii.

Runsaasti kirsikkaa

KIRSIKKA | Kirsikka sisältää vain alle 60 kcal energiaa. Nauti vapaasti!

© Istock

Kirsikka tuottaa satoa vain lyhyen satokauden ajan, siksi se tuntuu ylellisyydeltä. Samoin on esimerkiksi parsan laita. Laita siis kirsikka ruokalistalle silloin, kun sitä saa – pian kausi on ohi ja seuraavaan on pitkä aika.

Useimmiten kirsikka syödään sellaisenaan, eikä punaisen herkun tyylikästä ulkonäköä ja makeanhapanta makua ole helppo ylittää. Kirsikka sopii kuitenkin myös aterioille.

Aamiaisella maistuu herkullinen smoothie, lounaalla salaatti, iltapäiväkahvilla jäätelö tai kakku kirsikkakastikkeen kanssa ja illallisella kirsikkarelissi kalan tai lihan kanssa.

1 Onko kirsikka terveellistä?


Piirros höyhenestä - vähän energiaa

Vähän energiaa

Kirsikka koostuu pääasiassa vedestä, joten kourallisessa niitä ei ole paljon energiaa. Siksi kirsikoita voi huoletta napostella makean mielitekoon.

Kirsikka sisältää kuitenkin aimo annoksen hedelmäsokeria, joten nälän sammuttamista kirsikoilla ei voi suositella, koska ne eivät pidä nälkää pitkään loitolla.

Piirros A- ja C-kirjaimesta

Melko paljon vitamiineja

Kirsikka sisältää melko paljon immuunipuolustusta vahvistavaa C-vitamiinia, ja lisäksi kirsikka on suhteellisen A-vitamiinipitoinen. A-vitamiinia tarvitaan niin näön, ihon kuin limakalvojenkin hyvinvointiin.

Piirros K-kirjaimesta kalium kivennäisaine

Kivennäisaineita

Kirsikka sisältää (varsinkin hapankirsikka) runsaasti verenpainetta laskevaa kaliumia, mikä on hyväksi sydämelle.

Lisäksi kirsikka sisältää syvänpunaisena marjana reilusti antosyaani-väriaineita, jotka ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja ja vahvistavat immuunipuolustusta.

Grafiikka vaihtelusta kirsikka

Vaihtelu on hyväksi

Kirsikka ei ole samanlainen terveyspommi kuin mustikka.

Vaihtelu on kuitenkin tärkeää, joten siksi myös kirsikka kannattaa laittaa ostoslistalle aina silloin tällöin.

2 Paljonko kirsikka sisältää energiaa?


Useiden marjojen tavoin kirsikka sisältää noin kaksi kertaa niin paljon energiaa kuin monet kasvikset ja noin puolet banaanin energiamäärästä.

Lue myös: Miksi syödä puolukkaa

3 Parantaako kirsikka todella unta?


Kirsikoita ja lasi kirsikkamehua

KIRSIKKAMEHU erityisesti hapankirsikoista valmistettuna voi tutkimusten mukaan parantaa unen laatua.

© iStock

Jos olet kuullut väitettävän, että kirsikka on hyväksi yöunille, olet kuullut oikein. Kirsikka sisältää nimittäin melatoniinia, joka hyödyttää kehon vuorokausirytmiä.

Maukas kirsikka ei kuitenkaan sovellu ahmittavaksi unenpuutteeseen, sillä unta edistävän vaikutuksen saa aikaan lähinnä hapankirsikkamehu.

Unettomuudesta kärsivillä koehenkilöillä tehdyt tutkimukset osoittivat, että mehu auttoi yölliseen levottomuuteen, kun sitä juotiin kaksi desilitraa aamuin illoin. Koehenkilöt nukkuivat mehua juotuaan keskimäärin tunnin pitemmät yöunet, joten jos valvot usein öisin, hapankirsikkamehua kannattaa ehdottomasti kokeilla.

LUE MYÖS: Unentarve vaihtelee iän mukaan

4 Sopiiko kirsikka ärtyneelle suolelle?


Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivätkin sietävät pari kolme kirsikkaa, mutta enempää ei kannata kerralla syödä. FODMAP-ruokavalion suositus on enintään 20 g kirsikoita ateriaa kohti.

Kyseinen ruokavalio on laadittu australialaisessa Monash-yliopistossa potilaille, jotka kärsivät maha-suolikanavan oireista. Yksi kirsikka ilman kiveä painaa noin 7 g.

5 Miten kirsikkakastike valmistetaan?


Kastikkeen valmistus on melko helppoa. Tuoreita tai marinoituja kirsikoita haudutetaan pannulla, jossa on vähän vettä, sokeria, kirsikkaviiniä tai -mehua. Sekoittamisen jälkeen kastike on valmis.

Kirsikkakastikkeen reseptin löydät alta.

Itse tehtyä kirsikkakastiketta kattilassa

Kotitekoinen kirsikkakastike

Täyteläinen kirpeänmakea kirsikkakastike sopii monenlaiseen käyttöön vaikka ympäri vuoden. Yllättävää kyllä se sopii esimerkiksi chiapuuron päälle, jäätelöannoksen lisukkeeksi tai vaikkapa herkullisen kakkupalan päälle. Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti!

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 116 g marinoituja kirsikoita liemineen
  • ⅓ dl kirsikkaviiniä tai -mehua
  • ⅓ dl sokeria
  • ⅓ dl vettä
  • ½ tl maissitärkkelystä

Valmistus

  1. Kuumenna kirsikoiden liemi, viini ja sokeri kiehumispisteeseen.
  1. Keitä lientä, kunnes se on huvennut puoleen alkuperäisestä, lisää kirsikat ja kiehauta.
  1. Sekoita maissitärkkelys kylmään veteen ja lisää koko ajan sekoittaen kastikkeeseen.
  1. Keitä vielä 1 minuutti.

6 Kirsikkareseptejä


5 herkullista kirsikkareseptiä

smoothie smoothiet hedelmät marjat vihannekset pinaatti kaali kesäkurpitsa vadelma mansikka mustikka banaani omena appelsiini viinirypäle viikuna ananas punajuuri porkkana chiansiemen pähkinät cashewpähkinä
© © Wichmann + Bendtsen

Banaani-kirsikka-saksanpähkinäsmoothie

Pyöräytä iltapalaksi banaani-kirsikka-saksanpähkinäsmoothie, jonka ainekset voivat auttaa nukahtamista ja parantaa unen laatua, sillä ne voivat lisätä melatoniinin, elimistön unihormonin, määrää elimistössä.

Katso ohje täältä

Kirsikoita, rahkakastiketta, paahdettua ruisleipää, syötäviä kukkia ja manteleita
© wichmann+bendtsen

Kirsikoita, rahkakastiketta, paahdettua ruisleipää ja manteleita

Kun on kirsikkausi, kannattaa käyttää makeita ja terveellisiä marjoja aamiaisella, päivällisellä, välipalaksi tai jälkiruuissa.

Katso ohje täältä

Kirsikkainen manteli-chaipirtelö

Tavallista terveellisempi ja maukkaampi versio pirtelöstä.

Katso ohje täältä

KIRSIKKASIIRAPPI

Kirsikkasiirappi sopii kakkuihin ja jälkiruokiin, mutta myös kalan tai lihan kanssa nautittavaksi. Jos siirappia on tarkoitus käyttää makeiden kanssa, jätä pois suola ja pippuri.

Kirsikkasiirappi

  • 1 dl kirsikkatäysmehutiivistettä
  • ½ dl juoksevaa hunajaa
  • merisuolaa
  • mustapippuria myllystä

Keitä kirsikkamehua ja hunajaa kunnes seos sakenee. Mausta.

KIRSIKKARELISSI

Relissi on sakea kastike tai salsa, joka usein koostuu kasviksista, sipuleista ja etikasta.

Tässä herkullisessa relississä on kirsikoita ja punasipulia, ja se sopii nautittavaksi lihan tai kalan kanssa.

Kirsikka-punasipulirelissi

  • 1 pieni punasipuli
  • 100 g kirsikoita
  • 2 rkl (kirsikka)etikkaa
  • merisuolaa
  • juoksevaa hunajaa
  • mustapippuria myllystä

  • Pilko punasipuli kapeiksi lohkoiksi, poista kirsikoista kivet.

  • Pane sipulit ja etikka sekä tilkka suolaa kattilaan, keitä hetken aikaa.
  • Lisää kattilaan kirsikat ja anna taas poreilla hetken aikaa.
  • Mausta juoksevalla hunajalla, suolalla ja pippurilla – muista että relissi ei saa olla liian makeaa.

7 Mihin kirsikkaa voi käyttää?


Tuore kirsikka on herkullinen ja terveellinen naposteltava, mutta sitä voi käyttää myös terveellisenä aineksena kaikilla päivän aterioilla. Lue alta lisää:

Näin käytät kirsikkaa

SALAATISSA

Kirsikoista saa upean yhdistelmän pinaatin, fetan ja paahdettujen manteleiden kanssa. Voit käyttää niitä myös salaatinkastikkeeseen väriä ja kesän makua tuomaan.

LEIVONNASSA

Mehukas kirsikka soveltuu varsinkin erilaisiin piiraisiin ja esimerkiksi juustokakkuihin tai muffineihin sekä leivoksiin.

MARMELADISSA

Paahtoleipä tai pehmeä vehnäleipä kirsikkamarmeladin kanssa maistuu lomalta, ja koska marmeladi säilyy pitkään, voi loppukesän tai lomamatkan maun säilöä pitkälle talveen marmeladia tekemällä. Jos siis malttaa olla syömättä kaikkea heti.

SMOOTHIESSA

Kirsikoiden upea väri tuo raikasta sävyä smoothieen, ja ne maistuvat hyvältä banaanin ja vaniljan kanssa.

AAMIAISELLA

Kivettömät kirsikat sopivat hyvin rahkan tai puuron kanssa syötäviksi, jolloin aamu alkaa herkullisesti.

PIRTELÖSSÄ

Poista kirsikoista kivet. Yhdistä kirsikat, maito, vanilja ja tilkka siirappia. Jos haluat juhlavan pirtelön, lisää pallo vanilja- tai mansikkajäätelöä.

MARINOITUINA

Marinoidut kirsikat soveltuvat monenlaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin, mutta niillä voi maustaa myös vaikkapa mehun tai kivennäisveden ja nauttia juoman jäiden kanssa!

KIRSIKKAISET JÄÄKUUTIOT

Poista kirsikoista kivet ja pakasta marjat yksitellen jääkuutioastiassa. Niillä on helppo koristella kesäiset juomat ja kirsikat voi syödä, kun jää sulaa.

8 Miten kirsikan kivet poistetaan?


On olemassa pieni, kätevä työväline – kirsikankiven poistaja – jota voi käyttää myös oliiveihin. Jos sinulla ei kuitenkaan ole tätä työkalua, on toki olemassa toinenkin kätevä menetelmä.

Piirros kirsikan kiven poistamisesta

Näin se käy

  • Poista ensin kirsikan kanta.

  • Poimi kirsikka sormiisi.

  • Ota toiseen käteen syömäpuikko tai paksu pilli ja työnnä se kannan jättämään reikään ja paina kivi ulos – valmis!

  • Jos haluat, ettei mehu tahraa sormia ja sotke pöytää, käytä kertakäyttökäsineitä ja tee työ tiskipöydän äärellä.

9 Milloin kirsikka kypsyy?


Kirsikkasesonki

Kirsikkasesonki

Kirsikoiden satokausi kestää Suomessa noin heinäkuusta syyskuuhun.

10 Miten kirsikoita pitää säilyttää?


Kirsikat ovat parhaimmillaan tuoreina ja alkavat helposti käydä jo 1–2 päivässä huoneenlämmössä. Siksi säilytys jääkaapissa on paras ratkaisu, jos haluaa pidentää kirsikoiden käyttöaikaa.

Pane kirsikat pieneen avoimeen astiaan jääkaapin vihanneslokeroon. Siellä ne voivat säilyä jopa 4–6 päivää lajikkeesta ja kypsyydestä riippuen.

Kun haluat tarjoilla kirsikat, ota ne tunniksi keittiön pöydälle lämpenemään, niin maku on parhaimmillaan.

11 Voiko kirsikoita pakastaa?


Piirros pakkasikoni

Kyllä, kirsikoita voi hyvin pakastaa, mutta niistä on sitä ennen kuitenkin poistettava kivet.

Pakastetut kirsikat säilyvät noin 10 kuukautta.

LUE MYÖS: Kauanko ruoka säilyy pakkasessa?

Herkullisia ja terveellisiä kirsikoita kulhossa

KIRSIKKA Kirsikan satokausi on lyhyt. Syö siis kirsikkaa silloin, kun siihen on mahdollisuus.

Näin valitset parhaat kirsikat kaupassa

Jos et pääse poimimaan kirsikoita suoraan puista, voit tunnistaa kaupan parhaat marjat seuraavien vinkkien avulla.

Ehjä kirsikka

Kirsikan on oltava kiiltävä, ehjä ja sileä. Viat kertovat huolimattomuudesta kuljetusvaiheessa.

Valitse kiinteimmät

Rypistynyt tai pehmennyt pinta ei houkuttele, joten valitse kiinteitä, kauniin syvänpunaisia kirsikoita.

Tarkista kannat

Pisimpään säilyvät kirsikat, joissa kanta on tallella. Kannan pitää myös olla tuore ja vihertävä. Jos se on ruskea, kirsikoiden poimimisesta on jo aikaa.

Vältä suuria astioita

Ne voivat kuulostaa houkuttelevalta tarjoukselta, mutta alimmat marjat murskaantuvat aivan varmasti toisten marjojen painon alla. Älä siis osta marjoja 20 senttimetriä syvemmissä astioissa.

12 Kuinka monta lajia kirsikoita on?


Kirsikka useita lajeja

KIRSIKKA Osta ehjiä ja kiinteitä kirsikoita, joiden kanta on tuore ja vihertävä.

© iStock

Vaikka kuinka monta!

Maailmassa on sadoittain erilaisia kirsikoita, mutta tuotannossa niitä on pääasiassa vain kahta tyyppiä: hapankirsikoita ja imeläkirsikoita.

IMELÄKIRSIKOITA

myydään yleensä tuoreena kaupoissa ja toreilla, ja näitä tavallisimmin myös syödään. Ne ovat maultaan aromaattisen makeita ja väriltään kellertäviä, kellanpunaisia tai erittäin tummanpunaisia.

HAPANKIRSIKAT

ovat suunnilleen samankokoisia kuin imeläkirsikat, ja niitä on kirkkaanpunaisista tummanpunaisiin. Maku vaihtelee lajikkeittain makeahkosta happamiin ja niitä käytetään imeläkirsikkaa useammin mehun ja hillojen valmistukseen.

Hapankirsikkaa on kahta lajia, amarelleja eli kuulasmarjoja ja morelleja, joiden hedelmäliha on tumma.

13 Ovatko kirsikankivet myrkyllisiä?


Kirsikankivien vaarallisuudesta liikkuu kaikenlaisia tarinoita. Kirsikankivet nimittäin sisältävät myrkyllistä syanidia – samoin kuin monien muidenkin hedelmien kivet.

Myrkky on hyvin suojassa kivien sisällä siten, että edes yksittäisen kiven syönnistä ei välttämättä aiheudu myrkystä johtuvaa vaaraa. Kiviä ei kuitenkaan kannata ruveta pureskelemaan ja nielemään, vaan ne on viisainta heittää pois.