Mehukas ja syvänpunainen kirsikka
Mehukas ja syvänpunainen kirsikka on täynnä ihanaa makua ja vitamiineja, ja lisäksi kirsikka sopii niin juhlapöytään kuin pikniknaposteluunkin. Lue, mihin kaikkeen kirsikka sopii.
Mehukas ja syvänpunainen kirsikka on täynnä ihanaa makua ja vitamiineja, ja lisäksi kirsikka sopii niin juhlapöytään kuin pikniknaposteluunkin. Lue, mihin kaikkeen kirsikka sopii.
Kirsikka tuottaa satoa vain lyhyen satokauden ajan, siksi se tuntuu ylellisyydeltä. Samoin on esimerkiksi parsan laita. Laita siis kirsikka ruokalistalle silloin, kun sitä saa – pian kausi on ohi ja seuraavaan on pitkä aika.
Useimmiten kirsikka syödään sellaisenaan, eikä punaisen herkun tyylikästä ulkonäköä ja makeanhapanta makua ole helppo ylittää. Kirsikka sopii kuitenkin myös aterioille.
Aamiaisella maistuu herkullinen smoothie, lounaalla salaatti, iltapäiväkahvilla jäätelö tai kakku kirsikkakastikkeen kanssa ja illallisella kirsikkarelissi kalan tai lihan kanssa.
Useiden marjojen tavoin kirsikka sisältää noin kaksi kertaa niin paljon energiaa kuin monet kasvikset ja noin puolet banaanin energiamäärästä.
Lue myös: Miksi syödä puolukkaa
Jos olet kuullut väitettävän, että kirsikka on hyväksi yöunille, olet kuullut oikein. Kirsikka sisältää nimittäin melatoniinia, joka hyödyttää kehon vuorokausirytmiä.
Maukas kirsikka ei kuitenkaan sovellu ahmittavaksi unenpuutteeseen, sillä unta edistävän vaikutuksen saa aikaan lähinnä hapankirsikkamehu.
Unettomuudesta kärsivillä koehenkilöillä tehdyt tutkimukset osoittivat, että mehu auttoi yölliseen levottomuuteen, kun sitä juotiin kaksi desilitraa aamuin illoin. Koehenkilöt nukkuivat mehua juotuaan keskimäärin tunnin pitemmät yöunet, joten jos valvot usein öisin, hapankirsikkamehua kannattaa ehdottomasti kokeilla.
Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivätkin sietävät pari kolme kirsikkaa, mutta enempää ei kannata kerralla syödä. FODMAP-ruokavalion suositus on enintään 20 g kirsikoita ateriaa kohti.
Kyseinen ruokavalio on laadittu australialaisessa Monash-yliopistossa potilaille, jotka kärsivät maha-suolikanavan oireista. Yksi kirsikka ilman kiveä painaa noin 7 g.
Kastikkeen valmistus on melko helppoa. Tuoreita tai marinoituja kirsikoita haudutetaan pannulla, jossa on vähän vettä, sokeria, kirsikkaviiniä tai -mehua. Sekoittamisen jälkeen kastike on valmis.
Kirsikkakastikkeen reseptin löydät alta.
Täyteläinen kirpeänmakea kirsikkakastike sopii monenlaiseen käyttöön vaikka ympäri vuoden. Yllättävää kyllä se sopii esimerkiksi chiapuuron päälle, jäätelöannoksen lisukkeeksi tai vaikkapa herkullisen kakkupalan päälle. Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti!
Tuore kirsikka on herkullinen ja terveellinen naposteltava, mutta sitä voi käyttää myös terveellisenä aineksena kaikilla päivän aterioilla. Lue alta lisää:
On olemassa pieni, kätevä työväline – kirsikankiven poistaja – jota voi käyttää myös oliiveihin. Jos sinulla ei kuitenkaan ole tätä työkalua, on toki olemassa toinenkin kätevä menetelmä.
Kirsikat ovat parhaimmillaan tuoreina ja alkavat helposti käydä jo 1–2 päivässä huoneenlämmössä. Siksi säilytys jääkaapissa on paras ratkaisu, jos haluaa pidentää kirsikoiden käyttöaikaa.
Pane kirsikat pieneen avoimeen astiaan jääkaapin vihanneslokeroon. Siellä ne voivat säilyä jopa 4–6 päivää lajikkeesta ja kypsyydestä riippuen.
Kun haluat tarjoilla kirsikat, ota ne tunniksi keittiön pöydälle lämpenemään, niin maku on parhaimmillaan.
Kirsikankivien vaarallisuudesta liikkuu kaikenlaisia tarinoita. Kirsikankivet nimittäin sisältävät myrkyllistä syanidia – samoin kuin monien muidenkin hedelmien kivet.
Myrkky on hyvin suojassa kivien sisällä siten, että edes yksittäisen kiven syönnistä ei välttämättä aiheudu myrkystä johtuvaa vaaraa. Kiviä ei kuitenkaan kannata ruveta pureskelemaan ja nielemään, vaan ne on viisainta heittää pois.