Mango vie ajatukset eksoottisiin maisemiin ja tuo mieleen esimerkiksi herkullisen mangolassin. Se sopii myös smoothieihin ja salaatteihin makua ja kaunista väriä tuomaan. Nam!
Mutta kuinka terveellinen mango oikeastaan on? Entä miten sen leikkaaminen sujuu helpoiten? Onko mangon popsiminen pahaksi ilmastolle? Vastaukset kysymyksiin saat alempaa artikkelista.
FAQ – kaikki tarpeellinen mangosta
Mango sisältää kuitua, folaattia sekä A- ja E-vitamiinia. Mangosta löytyy myös C-vitamiinia sen verran, että se pystyy haastamaan C-vitamiinin kruunaamattoman kuninkaan, appelsiinin.
Mango sisältää myös runsaasti hedelmäsokeria, joka ei periaatteessa ole ihmiselle hyväksi, mutta vaihtoehtona karkkipussille mango on toimiva ratkaisu.
Mangon syömisen terveellisyys riippuu siitä, kuinka paljon sitä syö ja mistä muusta ruokavalio koostuu. Kaikkea tulee nauttia kohtuudella, eikä terveys kohene vain yksin mangoa popsimalla.
Mango sisältää kuitenkin hyviä ravintoaineita, kuten folaattia, C-vitamiinia ja kuitua – eikä se sisällä mitenkään erityisen paljon energiaa. Mango sisältää 67 kcal 100 grammaa kohti – esimerkiksi avokadossa on 155 kcal 100 grammaa kohti.
Lue myos: Miten granaattiomena syödään?
Mango voi mahdollisesti lievittää kroonista ummetusta. Tämän suuntaisia tuloksia saatiin Texas A&M -yliopiston pilottihankkeessa vuonna 2018.
Krooninen ummetus on kivulias tila, joka voi laskea elämänlaatua merkittävästi. Kuitulisät ja laksatiivit voivat auttaa oireisiin, mutta eivät valitettavasti lievitä suoliston tulehdustilaa, joka yleensä liittyy krooniseen ummetukseen.
Tutkimuksessa ryhmä koehenkilöitä söi 300 grammaa mangoa ja verrokkiryhmä saman verran muuta kuitua. Tarkoituksena oli tutkia, onko mangolla muita myönteisiä vaikutuksia kuidun lisäksi. Tutkimus osoitti tällaisia hyötyjä olevan.
Mangossa on nimittäin kuidun lisäksi gallotanniineja, joilla on myönteinen vaikutus tietyntyyppisiin suolistobakteereihin. Mangoa syönyt ryhmä pystyi ulostamaan helpommin ja säännöllisemmin, ja heillä oli enemmän lyhytketjuisia rasvahappoja elimistössään, mikä voi auttaa lievittämään suolistotulehduksen oireita. Kyseessä oli vasta pilottitutkimus, joten lisätutkimusta kaivataan vielä ennen varmojen johtopäätösten vetämistä.
Tutkimus löytyy täältä
Mangolajikkeita on yli tuhat erilaista, ja niiden ulkonäkö vaihtelee, joten pelkän mangon värin perusteella ei voi päätellä kypsyyttä. Apuna kannattaakin käyttää erityisesti tunto- ja hajuaistia.
Helpoin tapa selvittää mangon kypsyys on tunnustella sitä.
Jos mangon pinta antaa hieman periksi, hedelmä on valmis syötäväksi. Hedelmä ei saa olla niin pehmeä, että siihen jää sormella painaessa pysyvä jälki. Jos jälki erottuu, mango on ylikypsä.
Toinen tapa on haistaa mangoa. Kypsä mango tuoksuu makealta ja mangomaisemmalta kuin hedelmä, joka ei ole vielä kypsä.
Lue myös: Mansikka – kesän makein marja
Pohjoismaissa mangon syöminen ei ole mikään ilmastoteko. Tosin pahempiakin vaihtoehtoja on.
Pohjolassa myytävät mangot ovat useimmiten peräisin Espanjasta, Perusta ja Brasiliasta, joten mangojen rahtaaminen tänne merten takaa kasvattaa hedelmän hiilijalanjälkeä merkittävästi.
Tämä näkyy myös, kun verrataan mangon ja omenan ilmastovaikutuksia:
Luvut perustuvat yleisesti myytävien tuotteiden keskiarvoihin. Kotimaisen omenan ilmastovaikutus on pienempi kuin taulukossa mainittu 0,66 kiloa hiilidioksidia tuotteen painokiloa kohti, mutta keskiarvoa suurentavat kaupoissa myytävät esimerkiksi saksalaiset ja italialaiset omenat.
Mango ei kuitenkaan suinkaan ole suurin ilmastosyntinen. Esimerkiksi juuston ilmastovaikutus on 7,72 kiloa hiilidioksidia 100 juustogrammaa kohti, joten jos olet valitsemassa välipalaa juuston ja mangon väliltä, ilmastosyistä kannattaa suosia mangoa.
Mangon kohdalla suurin ilmastovaikutus tulee ilman muuta kuljetuksesta, ja sitä on vaikea välttää eksoottisen, kaukaisista maista Pohjolaan rahdatun hedelmän kohdalla.
Ilmastoneuvoja
Arjessa saattaa olla vaikea tehdä ilmastoystävällisiä valintoja, koska huomioon otettavia seikkoja on niin paljon. Mutta jos pidät mielessä nämä kolme muistisääntöä hedelmiä ja kasviksia ostaessa, pääset jo pitkälle:
- Suosi paikallisia ja kotimaisia tuotteita
- Hanki tuotteita, joiden satokausi on juuri nyt
- Vältä ruokahävikkiä ja käytä pois ne tuotteet, jotka olet ostanut, ennen kuin hankit uutta
Aina kannattaa suosia paikallisia tuotteita niiden sijaan, jotka on kuljetettu tänne kaukaa, sillä tuontitavaran hiilipäästöt ovat aina suuremmat. Toisaalta myös kotimaisten tuotteiden hiilijalanjälki voi olla mittava, jos kasvikset on kasvatettu kasvihuoneessa, joka lämpiää fossiilisilla polttoaineilla. Siksi kannattaakin suosia tuotteita, joiden satokausi on juuri käynnissä.
Käytätkö mangoa salaattiin tai smoothieen? Noudata alla olevia ohjeita, niin saat paloiteltua mangon veneiksi helposti ja nopeasti:
- Laita mango leikkuulaudalle.
- Leikkaa terävällä veitsellä mango kahteen osaan kiven molemmin puolin.
- Leikkaa osat veneiksi.
- Kuori veneet kuljettamalla veistä kuoren ja hedelmälihan rajapinnassa – samoin kuin melonia kuoriessa.
- Leikkaa kuori samalla tavalla pois myös kiven sisältävästä kolmannesta mangonkappaleesta.
- Lopuksi voit leikata kiven ympäriltä vielä viimeisetkin hedelmälihat talteen.
- Valmista tuli. Leikkaa vielä mangoveneet pienemmiksi paloiksi, jos tarve vaatii.
VIDEO: Näin mango leikataan veneiksi
Mangon kivi on niin suuri, että se tietää väkisinkin pientä hävikkiä hedelmälihan suhteen. Mutta näillä ohjeilla saat suurimman osan talteen!
Alla olevilla ohjeilla saat leikattua mangon kuutioiksi, jotka voit nauttia joko välipalana tai laittaa vaikka salaattiin tai smoothieen:
- Halkaise mango kiven molemmin puolin.
- Leikkaa kahteen mangonkappaleeseen veitsellä ruudukko.
- Käännä kappaleet niin, että hedelmäliha kääntyy ulkopuolelle ja kuori sisälle.
- Leikkaa kuutiot irti – tai syö ne suoraan kuoresta.
- Leikkaa kiven viereen jäänyt hedelmäliha irti terävällä veitsellä pitkinä suikaleina niin läheltä kiveä kuin mahdollista.
- Leikkaa kuori irti pitkistä suikaleista.
OPAS: Mangon kuutiointi
Oletko epävarma sen suhteen, miten mango kannattaa kuoria?
- Ota kuorimaveitsi esiin.
- Kuori mango kuten kuorisit perunan, porkkanan tai vaikka punajuuren – mutta ole varoivainen, sillä liukas mango voi lipsahtaa helposti käsistä.
- Kun olet saanut mangon kuorittua, leikkaa se halki kiven kummaltakin puolelta mahdollisimman läheltä kiveä. Kivi on useimmiten litteä ja pitkähkön ovaalin muotoinen eikä sitä voi syödä.
Mango sopii vaikka mihin!
Tee mangosta smoothie tai lassi – tai lisää sitä salaattiin. Alla on ohjeet salaatteihin, jotka sopivat niin lounaaksi kuin päivälliseksi.