Top 3: Nämä ovat terveellisimmät hedelmät

Mitähän hedelmiä sitä taas ostaisi? Jos haluat valita terveellisimmät hedelmät, avun saat täältä.

Erilaisia terveellisiä hedelmiä

MITKÄ HEDELMÄT OVAT TERVEELLISIMPIÄ? Ovatko mansikat, omenat tai luumut terveellisimpiä hedelmiä? Vastaamme kysymykseen tässä artikkelissa.

© iStock

Mitä hedelmiä tai marjoja olet syönyt tänään? Terveellisin vastaus olisi itse asiassa hedelmäsalaatti. Sellainen, joka sisältää esimerkiksi marjoja, omenaa tai päärynää, luumarjoja, melonia ja sitrushedelmiä – eikä kermavaahtoa 😉

Lue myös: Ravitsemusterapeutti kertoo, miksi hedelmiä voi popsia huoletta

Jotkin hedelmät sisältävät enemmän ravintoaineita kuin toiset, mutta mikään hedelmä ei tarjoa yksin kaikkia välttämättömiä terveellisiä ravintoaineita. Ravitsemussuositusten mukaan vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä monipuolisesti ja suositellusta kasvisten, marjojen ja hedelmien määrästä noin puolet tulisi olla marjoja ja hedelmiä.

Syö hedelmiä värikkäästi ja monipuolisesti

Helppo tapa varmistaa monipuolisuus on syödä eri värisiä hedelmiä ja marjoja. Vitamiinien, kivennäisaineiden ja antioksidanttien määrä riippuu usein hedelmän väristä.

Jos siis syöt esimerkiksi aamiaiseksi punaisia ja sinisiä marjoja, lounaaksi voit syödä esimerkiksi avokadon, iltapalaksi appelsiinin ja illalla vaikkapa omenanpaloja päivälliscurryn joukossa.

Lue myös: Saako tuholaismyrkyt pesemällä pois hedelmistä ja vihanneksista?

Kuinka paljon hedelmiä pitäisi syödä?

Suosituksen mukaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä 500–800 grammaa päivässä ja tästä noin puolet eli 250–400 grammaa tulisi olla vihanneksia ja juureksia.

Toisen puolen eli 250–400 grammaa tulisi siis olla hedelmiä ja marjoja. Yksi suuri omena painaa noin 100 grammaa.

Jos tavoite on laihtua, on hyvä tyytyä sataan tai 200 grammaan hedelmiä ja syödä enemmän vihanneksia, koska makeat hedelmät sisältävät enemmän kaloreita kuin vihannekset.

Hedelmien kalorit ovat kuitenkin vähäiset verrattuna esimerkiksi makeisiin. Sadassa grammassa banaania on noin 93 kcal. Samassa määrässä maitosuklaata on 545 kcal ja viinikumeissa ja lakritsissa noin 350 kcal.

Lue myös: TESTI – millainen on suhteesi sokeriin?

Hedelmät sisältävät monia terveellisiä ravintoaineita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita, ravintokuitua ja antioksidantteja, jotka edistävät tervyettä ja voivat tutkimusten mukaan vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä.

TOP 3: Terveellisimmät hedelmät


1 1. sija: MARJAT


Monet hedelmien ja marjojen terveelliset aineet sijaitsevat joko kuoressa tai sen alla.

Koska marjat ovat painoonsa nähden pinta-alaltaan suuria, niissä on melko paljon kuorta grammaa kohti. Siksi marjat sijoittuvat yleensä vitamiinien, kivennäisaineiden, antioksidanttien ja ravintokuitujen pitoisuuksien suhteen aivan kärkeen.

Ja koska ne ovat vähäkalorisia ja makeita, tuoreet marjat ovat erinomainen vaihtoehto perjantaikarkkien sijaan.

Jos tuoreet marjat tuntuvat liian kalliilta, on hyvä tietää, että pakastetut marjat ovat lähes yhtä terveellisiä kuin tuoreet.

Marjat ovat superterveellisiä – ja niistä mustikka on terveellisin.

METSÄMUSTIKAT säilyy jääkapissa vain 2–3 päivää. Jos ostat pensasmustikoita niiden ollessa vielä kiinteitä, ne säilyvät tuoreina noin viikon. Säilytä ne alkuperäisessä pakkauksessaan.

© iStock

Terveellisin marja: MUSTIKKA

Kaikki marjat ovat terveellisiä, mutta jos pitäisi valita yksi, mustikka erottuu joukosta.

Pienten sinisten marjojen suurin valtti on se, että ne sisältävät paljon antosyaaneja. Antosyaanit ovat antioksidantteja, jotka antavat mustikoille niiden sinisen värin.

Tutkimukset viittaavat siihen, että antosyaanit ovat hyväksi muun muassa sydämelle. Muun muassa yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan runsas antosyaanien saanti – esimerkiksi mustikoista – alentaa sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Mustikoilla ja muilla marjoilla uskotaan olevan myös anti-inflammatorinen vaikutus. Tämä tarkoittaa, että ne voivat auttaa torjumaan elimistön matala-asteista tulehdusta ja siten vahvistamaan vastustuskykyä.

SESONKI:
Heinä-syyskuu
(Sesonki koskee kotimaista metsämustikkaa. Ulkomaisia pensasmustikoita voi ostaa ympäri vuoden, mutta niiden antioksidanttipitoisuus on alhaisempi.)

MUSTIKAN TERVEELLISIÄ AINESOSIA:

  • Antosyaniinit, joiden uskotaan olevan hyväksi sydänterveydelle.
  • Kalium, joka auttaa alentamaan verenpainetta.

MUSTIKAT KEITTIÖSSÄ:

  • Mustikat, sekä tuoreet että pakastetut, ovat herkullisia aamiaisella esimerkiksi kaurapuurossa, puurossa tai rahkan joukossa.
  • Jos et ole vielä kokeillut mustikoita salaatissa, kannattaa kokeilla. Mustikat sopivat salaattiin esimerkiksi kvinoan, grillatun persikan ja fetan seuraan tai marjaisaan lohi-rucola-mozzarellasalaattiin, joka sisältää myös vadelmia.
  • Mustikat maistuvat tietenkin myös leivonnaisissa. Kokeile esimerkiksi mustikkamurupaistosta tai mustikkalettuja ja mustikkarahkaa.

Haluatko tietää lisää superterveellisestä marjasta? Tutustu mustikkaan tässä artikkelissa

Vadelmat kuuluvat terveellisimpiin hedelmiin ja marjoihin

VADELMAT OVAT HERKKIÄ ja hajoavat helposti. Jos haluat huuhdella vadelmat, aseta ne varovasti siivilään ja upota se suureen vesiastiaan.

© iStock

Muista myös tämä: VADELMA

Niillä on lyhyt säilyvyysaika, ja pehmeän rakenteensa vuoksi ne ovat melko herkkiä – mutta maku korvaa kaiken. Vadelmat vain kerta kaikkiaan maistuvat niin hyviltä!!

SESONKI:
Heinä-syyskuu
(Sesonki koskee kotimaista vadelmaa. Tuontivadelmia saa muinakin aikoina).

VADELMAN TERVEELLISIÄ AINESOSIA:

  • Kalium, joka auttaa alentamaan verenpainetta.
  • C-vitamiini, joka vahvistaa immuunivastetta.
  • Ravintokuitu, joka edistää ruoansulatusta ja ruokkii hyödyllisiä suolistobakteereja.

VADELMAT KEITTIÖSSÄ:

Haluatko tietää lisää makeasta, pehmeästä vadelmasta? Tutustu vadelmaan tässä artikkelissa

Muita terveellisiä marjoja

2 2. sija: SIEMENHEDELMÄT


Niin sanotuissa siemenhedelmissä happamuuden ja makeuden suhde on yleensä tasapainoisempi kuin monissa makeissa eksoottisissa hedelmissä. Ne myös sisältävät usein runsaasti ravintokuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita mutta vain vähän kaloreita.

Siemenhedelmät, kuten omenat ja päärynät, menestyvät yleensä hyvin pohjoismaisessa ilmastossa, joten kannattaa suosia kotimaisia hedelmiä. Myös niiden ilmastovaikutus on erittäin pieni.

Lue myös: Syö ilmastoystävällisesti

Omenat kuuluvat terveellisimpiin hedelmiin – etenkin, jos syöt ne kuorineen.

OMENAT OVAT TERVEELLISIMMILLÄÄN kuorineen syötynä, sillä suuri osa niiden terveellisistä ainesosista on kuoressa.

© iStock

Terveellisin siemenhedelmä: OMENA

Päärynät ja omenat ovat suunnilleen yhtä terveellisiä. Olemme kuitenkin valinneet voittajaksi omenat, koska mehukkaat, hapahkot ja makeat omenat sisältävät vain vähän hedelmäsokeria ja siten hyvin vähän kaloreita.

Lisäksi niistä saa runsaasti ravintokuitua, etenkin pektiiniä, jonka on tutkimuksissa osoitettu vaikuttavan myönteisesti kolesteroliin. Päärynät ja omenat sisältävät myös C-vitamiinia ja jonkin verran K-vitamiinia.

SESONKI:
Elo-joulukuu

OMENAN TERVEELLISIÄ AINESOSIA:

  • Kalium, joka auttaa alentamaan verenpainetta.
  • C-vitamiini, joka vahvistaa immuunivastetta.
  • Ravintokuitu, joka edistää ruoansulatusta ja ruokkii hyödyllisiä suolistobakteereja.

OMENAT KEITTIÖSSÄ:

  • Omenakuutiot aamiaisella kaurapuuron tai jogurtin kanssa ovat sekä terveellisiä että herkullisia. Voit myös ripotella päälle hieman kanelia ja hienonnettuja manteleita.
  • Omena piristää myös salaatteja ja sopii etenkin kaalin kanssa esimerkiksi terveelliseen lehtikaalisalaattiin.
  • Omena on omiaan curryruokiin, esimerkiksi broilericurryyn.
  • Itse tehty omenakaurapaistos on helppo valmistaa ja vie kielen mennessään.
Päärynät – yksi terveellisimmistä hedelmistä.

PÄÄRYNÄT ON HYVÄ SÄILYTTÄÄ erillään muista hedelmistä ja kasviksista. Ne sisältävät nimittäin paljon etyleeniä, joka voi edistää muiden hedelmien ja vihannesten kypsymistä ja vanhenemista.

© iStock

Muista myös tämä: PÄÄRYNÄ

Omenansukuinen päärynä ei ole läheskään yhtä suosittu kuin omena, mutta päärynääkin kannattaa välillä popsia, sillä se sisältää vähän kaloreita ja melko paljon täyttävää ravintokuitua ja C-vitamiinia.

Mitä kypsempi ja pehmeämpi päärynä, sitä makeampi.

SESONKI:
Elo-marraskuu

PÄÄRYNÄN TERVEELLISIÄ AINESOSIA:

  • Kalium, joka auttaa alentamaan verenpainetta.
  • C-vitamiini, joka vahvistaa immuunivastetta.
  • Ravintokuitu, joka edistää ruoansulatusta ja ruokkii hyödyllisiä suolistobakteereja.

PÄÄRYNÄ KEITTIÖSSÄ:

  • Syö päärynä kuorineen, jotta saat mahdollisimman paljon terveellisiä ravintoaineita.
  • Leikkaa päärynä kuutioiksi kaurapuuroon tai rahkaan.
  • Lisää päärynää salaattiin, esimerkiksi ruokaisaan kaalisalaattiin, joka sisältää myös edamamepapuja ja saksanpähkinöitä.

Muita terveellisiä siemenhedelmiä:

  • Kvitteni

3 3. sija: LUUMARJAT


Luumarjat ovat hedelmiä, joiden siemen on pehmeän hedelmälihan keskellä kivimäisen kuoren sisällä.

Luumarjat sisältävät yleensä runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintokuitua.

Kyllä, avokado on hedelmä – ja se on yksi terveellisimmistä hedelmistä.

ONKO AVOKADO KYPSÄ? Tarkista se poistamalla avokadon pieni kanta. Jos avokado on sen alla vihreä, se on kypsä.

© iStock

Terveellisin luumarja: AVOKADO

Onko avokado hedelmä? Kyllä se on, vaikka sitä käytetään usein vihanneksen tapaan.

Kasvitieteellisesti avokado on hedelmä, koska se kehittyy avokadopuun kukasta ja sen sisällä on siemen.

Avokado on muita hedelmiä huomattavasti rasvaisempi ja sisältää siksi suhteellisen paljon kaloreita. Avokadon rasva on kuitenkin terveellistä kertatyydyttymätöntä rasvaa, eikä se sisällä käytännössä lainkaan sokeria, toisin kuin useimmat muut hedelmät.

SESONKI:
Tuotuna ympäri vuoden.

AVOKADON TERVEELLISET AINESOSAT:

  • Terveelliset, tyydyttymättömät rasvahapot, jotka suojaavat sydäntä.
  • Ravintokuitu, joka täyttää ja auttaa säätelemään verensokeria.
  • Kalium, joka auttaa alentamaan verenpainetta.

AVOKADO KEITTIÖSSÄ:

  • Avokado sopii loistavasti salaatteihin, joihin se tuo lisää ruokaisuutta. Erityisesti rasvainen hedelmä sopi hieman happamien vihannesten, kuten tomaatin, seuraksi ja vaikkapa kaalisalaattiin.
  • Avokadosta saa hyvää dippikastiketta esimerkiksi napostelukasviksille, ja avokadosta valmistettu guacamole on klassikko nachojen seuraksi.
  • Avokado ei ole myöskään huono valinta aamiaiseksi. Kokeile esimerkiksi avokadoa ja uppomunaa ruisleivällä.
  • Jos pidät smoothiesta, kokeile lisätä joukkoon myös avokadoa. Se tekee smoothiesta täyttävämpää, ja jos smoothie sisältää paljon muita hedelmiä, avokadon terveelliset rasvat auttavat pitämään verensokerin alhaalla.
  • Avokado on myös terveellinen vaihtoehto leivän päälle juuston ja leikkeleiden sijaan.

Haluatko tietää lisää terveellisestä, rasvaisesta luumarjasta? Tutustu avokadoon tässä artikkelissa.

Aprikoosit – todella terveellinen hedelmä, joka sisältää runsaasti A-vitamiinia.

APRIKOOSI ON HEDELMÄ – joka sisältää toiseksi eniten A-vitamiinia. Eniten A-vitamiinia on ruusunmarjassa, mutta niitä on harvemmin saatavilla.

© iStock

Muista myös tämä: APRIKOOSI

Kaupan hedelmäosastolta löytyy useimmiten persikoita ja nektariineja, mutta kokeile ensi kerralla saada käsiisi hieman pienempiä aprikooseja.

Sen lisäksi että pieni oranssi hedelmä maistuu ihanan makealta, se on täynnä A-vitamiinia.

Kuivattuja aprikooseja on usein saatavilla, mutta valitse mieluummin tuoreet, niin saat vähemmän kaloreita.

SESONKI:
Tuotuna kautta vuoden.

APRIKOOSIN TERVEELLISIÄ AINESOSIA:

  • A-vitamiini, joka on hyväksi iholle ja näölle.
  • Kalium, joka auttaa alentamaan verenpainetta.

APRIKOOSI KEITTIÖSSÄ:

  • Lisää aprikoosia kuutioituna jogurtin tai puuron joukkoon.
  • Käytä aprikoosia kakuissa ja jälkiruoissa. Voit esimerkiksi halkaista aprikoosit ja grillata ne leikkauspuoli alaspäin folioastiassa grillissä. Ripottele päälle hieman hienonnettuja pähkinöitä ja tarjoile rahkakerman kanssa.

Muita terveellisiä luumarjoja:

  • Luumu
  • Persikka
  • Nektariini

Maistuvatko etelän hedelmät?

Esimerkiksi ananas, meloni, banaani ja mango? Syö ihmeessä myös niitä, sillä hedelmiä kannattaa syödä monipuolisesti.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että monet trooppisilta alueilta ja Etelä-Euroopasta tuodut hedelmät sisältävät yleensä melko paljon hedelmäsokeria.

Kuivatut hedelmät sisältävät paljon sokeria

TIESITKÖ – että kuivattu hedelmä painaa viisi kertaa vähemmän kuin tuore mutta sisältää saman määrän sokeria?

© iStock

3 hedelmää, jotka voivat haitata laihduttamista

  1. HEDELMÄMEHU – ei ole läheskään yhtä terveellistä kuin kokonaiset hedelmät. Siitä puuttuu suuri osa ravintokuidusta, ja se voi sisältää lähes yhtä paljon kaloreita kuin limsat. Voit juoda 1 dl:n mehua yhtenä päivittäisestä hedelmäannoksesta.
  2. KUIVATUT HEDELMÄT – sisältävät kivennäisaineita ja kuituja mutta myös paljon hedelmäsokeria pienessäkin määrässä. Siksi niistä voi saada helposti runsaasti kaloreita.
  3. HILLOT – hillot ja marmeladit sisältävät yleensä paljon sokeria. Käytä niitä siis vain vähän.

Mikä on vihanneksen ja hedelmän ero?

Se, onko jokin kasvitieteellisesti tarkalleen sanoen hedelmä vai vihannes tai kasvis, riippuu kasvin osasta. Käytetäänkö kasvista esimerkiksi juuri vai lehdet vai se osa, joka kehittyy kasvin kukasta? Hedelmätkin ovat kasviksia mutta eivät vihanneksia. Lajittelutapoja on useampia, ja seuraavassa on karkea jako vihannesten ja hedelmien välillä.

  • VIHANNES: Termillä tarkoitetaan (usein yksivuotisten) kasvien juuria, varsia, lehtiä ja mukuloita.
  • HEDELMÄ: Termillä tarkoitetaan kasvin syötävä osaa, jonka sisällä on siemeniä, ja sen tuottava kasvi on usein monivuotinen.

Täältä näet Kotimaiset kasvikset ry:n tarkemman käyttötarkoituksen mukaisen lajittelun.

Nainen ostoksilla kaupassa, hedelmät

MITÄHÄN OSTAISIN? Ravintoaineiden lisäksi hedelmäostoksilla kannattaa ottaa huomioon myös pari muuta asiaa.

© iStock

3 vinkkiä hedelmien ostoon

  1. SUOSI KOTIMAISTA. Suomessa viljellään puhdasta ruokaa, toteaa muun muassa Luonnonvarakeskus. Sen mukaan Suomessa viljellystä ruoasta löytyy vain vähän torjunta-ainejäämiä moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna. Ja jos syö esimerkiksi suomalaista luonnon metsämarjaa, torjunta-aineista ei tarvitse olla huolissaan.
  2. VALITSE LUOMUA. Luomutuotannossa ei saa käyttää kemiallisia torjunta-aineita, joten luomutuotteissa on luonnollisestikin siksi vähemmän torjunta-ainemääriä. Torjunta-ainemääriä löytyy useammin hedelmistä kuin vihanneksista, joten jos on niistä huolissaan, niin etenkin hedelmistä kannattaa suosia luomua.
  3. SUOSI SESONGIN HEDELMIÄ. Satokautenaan hedelmät sisältävät eniten vitamiineja, maistuvat parhaimmilta, ovat halvimmillaan ja kuormittavat ilmastoa vähiten.