Mansikka – kesän makein marja
Mansikka on punainen, makea, terveellinen ja vieläpä vähäkalorinenkin. Lue käytännölliset mansikkavinkkimme – ja herkulliset reseptit!
Mansikka on punainen, makea, terveellinen ja vieläpä vähäkalorinenkin. Lue käytännölliset mansikkavinkkimme – ja herkulliset reseptit!
Jos jokin ruoka-aine maistuu kesältä, niin mansikka! Kun aurinko on kesällä korkeimmillaan, on mansikan paras satokausi.
Mansikat tulvivat kaikenlaisiin ruokapöytiin kesä–heinäkuussa, joten ei ole ihme, että ne monien mielessä yhdistyvät paljaisiin varpaisiin, auringonpaisteeseen ja mökkeilyyn.
Mansikkamaito on perinteinen ja helppo herkku, mutta lista mansikkaherkuista on loputon. Makea mansikka sopii leivonnaisiin ja jälkiruokiin, mutta yhtä hyvin terveellisiin salaatteihin ja aamiaisiin – saat runsaasti reseptejä alta.
Mansikka – josta 90 prosenttia on vettä – sisältää vähän kaikkea: annoksen C-vitamiinia, reilusti antioksidantteja, mukavasti kuitua, folaattia, mangaania ja E- ja K-vitamiinia.
Jos vitamiinien ABC on ruosteessa, niin tämän voi lukea niin, että mansikka sisältää aineita, jotka edistävät haavojen paranemista, vahvistavat immuunipuolustusta, vauhdittavat ruuansulatusta ja voivat laskea verenpainetta ja kolesteroliarvojakin.
Ainoa miinus on suuri hedelmäsokerin määrä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että mansikoista pitäisi kieltäytyä, vaan että monipuolinen ruokavalio tulee mansikoita syödessäkin muistaa – vaikka olisikin houkuttelevaa popsia pelkkiä mansikoita yhtä mittaa kaiken kesää.
Ärtyvästä suolesta kärsivät sietävät todennäköisesti 4–5 mansikan syömisen, mutta enempää ei kannata syödä.
FODMAP-ruokavaliota noudattavalle suositellaan enintään 60 mansikkagramman syömistä ateriaa kohden. FODMAP-ruokavalio on kehitetty Monashin yliopistossa suolisto-ongelmista kärsiville.
Katso täältä, mitä FODMAP-ruokavalioon kuuluu.
Kotimaisen mansikan paras satokausi on kesä–heinäkuussa, mutta mansikkaa saa nykyisin jopa toukokuusta syyskuulle.
Mansikka voi imeä vettä poiminnan jälkeen, joten ei ole samantekevää, miten marjat huuhtelee.
Keittiön pöydällä, jos ne syödään samana päivänä.
Jääkaapissa, jos mansikat syödään seuraavana päivänä.
Jos haluat välttyä mansikoiden jäätymiseltä paakuksi, pakasta ne ensin muutamaksi tunniksi tarjottimella.
Parin tunnin kuluttua mansikat voi ottaa ulos ja jakaa pakastepusseihin. Irralliset mansikat on helppo sulattaa ja käyttää – ja helpompi myös annostella.
Kotimaisia marjoja ei tarvitse keittää pakastettuinakaan, mutta ulkomaisia marjoja pitää keittää 2 minuuttia tai kuumentaa 90 asteessa 5 minuuttia. Ulkomaisissa marjoissa on joskus tavattu norovirusta.
Jäiset marjat säilyvät pakastimessa noin vuoden ennen kuin maku ja rakenne kärsivät.
Tarkista KUNTO PLUSsan pakastusoppaasta, miten kauan eri ruoka-aineet säilyvät pakastimessa.
Mansikat on nyt kerätty tai ostettu, huuhdottu, perattu ja valmiina käyttöön. Jos niitä on enemmän kuin kerralla tarvitset, hyödynnä suosikki-ideamme jälkiruokiin, salaatteihin ja smoothieihin, joissa on mansikkaa.
Hilloke eli kompotti on mainio tapa käyttää pakastemansikat tai hiukan elähtäneet eiliset mansikat. Hillokkeeseen tulee vähemmän sokeria kuin hilloon, ja se sopii erinomaisesti niin tuorepuuroon, rahkaan kuin tavalliseenkin puuroon.
Tarjoa kylmänä aamiaisella skyrin, puuron tai tuorepuuron kera tai jälkiruokana yhdessä kakun tai pannukakun kanssa.