Mansikka – kesän makein marja

Mansikka on punainen, makea, terveellinen ja vieläpä vähäkalorinenkin. Lue käytännölliset mansikkavinkkimme – ja herkulliset reseptit!

Mansikka

MANSIKKA – makea punainen marja on täynnä terveellisiä ravintoaineita ja makua, eikä kaloreista tarvitse huolehtia.

© iStock

Jos jokin ruoka-aine maistuu kesältä, niin mansikka! Kun aurinko on kesällä korkeimmillaan, on mansikan paras satokausi.

Mansikat tulvivat kaikenlaisiin ruokapöytiin kesä–heinäkuussa, joten ei ole ihme, että ne monien mielessä yhdistyvät paljaisiin varpaisiin, auringonpaisteeseen ja mökkeilyyn.

Mansikkamaito on perinteinen ja helppo herkku, mutta lista mansikkaherkuista on loputon. Makea mansikka sopii leivonnaisiin ja jälkiruokiin, mutta yhtä hyvin terveellisiin salaatteihin ja aamiaisiin – saat runsaasti reseptejä alta.

Lue lisää mansikasta ja katso 20 herkullista mansikkareseptiä!

1 Miksi mansikka on terveellinen?


Mansikka – josta 90 prosenttia on vettä – sisältää vähän kaikkea: annoksen C-vitamiinia, reilusti antioksidantteja, mukavasti kuitua, folaattia, mangaania ja E- ja K-vitamiinia.

Jos vitamiinien ABC on ruosteessa, niin tämän voi lukea niin, että mansikka sisältää aineita, jotka edistävät haavojen paranemista, vahvistavat immuunipuolustusta, vauhdittavat ruuansulatusta ja voivat laskea verenpainetta ja kolesteroliarvojakin.

Ainoa miinus on suuri hedelmäsokerin määrä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että mansikoista pitäisi kieltäytyä, vaan että monipuolinen ruokavalio tulee mansikoita syödessäkin muistaa – vaikka olisikin houkuttelevaa popsia pelkkiä mansikoita yhtä mittaa kaiken kesää.

Mansikan ravintosisältö
7 mansikkaa kantoineen

2,5 dl

Kun syöt tämän verran mansikoita päivässä, saat suositellun määrän C-vitamiinia.

2 Paljonko energiaa mansikka sisältää?


Vaaka, mansikan kalorit

Mansikka sisältää energiaa 45 kcal/100 g.

Se on vähemmän kuin esimerkiksi kirsikoissa tai ananaksessa. Vähäisen energiamäärän vuoksi mansikka sopii makeannälän tyydyttämiseen silloinkin, kun painonhallinta edellyttää kaloreiden laskemista.

3 Onko mansikka marja vai hedelmä?


Onko mansikka pähkinä? Vai hedelmä?

Mansikkaa on luultu niin pähkinäksi, marjaksi kuin hedelmäksikin, mutta todellisuudessa se on kasvitieteellisesti epähedelmä ja pohjushedelmä.

Mansikoiden kukkapohjus paisuu hedelmöityttyään pohjushedelmäksi eli pohjusmarjaksi, mutta kasvitieteellisesti kasvin varsinaisia hedelmiä ovat mansikan pinnalla näkyvät pienet siemenet eli pähkylät. Siementen lisäksi mansikat leviävät myös rönsyjen avulla.

Mansikka sisältää runsaasti antioksidantteina toimivia fenoliyhdisteitä.

4 Ärsyttääkö mansikka suolistoa?


Ärtyvästä suolesta kärsivät sietävät todennäköisesti 4–5 mansikan syömisen, mutta enempää ei kannata syödä.

FODMAP-ruokavaliota noudattavalle suositellaan enintään 60 mansikkagramman syömistä ateriaa kohden. FODMAP-ruokavalio on kehitetty Monashin yliopistossa suolisto-ongelmista kärsiville.

Katso täältä, mitä FODMAP-ruokavalioon kuuluu.

5 Milloin mansikkaa saa?


Kotimaisen mansikan paras satokausi on kesä–heinäkuussa, mutta mansikkaa saa nykyisin jopa toukokuusta syyskuulle.

6 Miten mansikat huuhdellaan?


Mansikka voi imeä vettä poiminnan jälkeen, joten ei ole samantekevää, miten marjat huuhtelee.

Huuhdeltuja mansikoita siivilässä
© Istock

Näin mansikat kannattaa huuhdella

  • Huuhdo mansikat vasta juuri ennen syöntiä.
  • Täytä astia kylmällä vedellä ja laita mansikat siivilään kantoineen päivineen.
  • Laske siivilä veteen 2–3 kertaa.
  • Taputtele marjat kuivaksi puhtaalla keittiöpyyhkeellä.
  • Poista kannat vasta sitten. Kannan voi poistaa siististi esimerkiksi juomapillillä.

Poista kanta pillillä

Poista kanta mansikasta
  1. Jätä kannat mansikoihin huuhtomisen ajaksi.
  2. Ota marja toiseen käteen ja pilli toiseen.
  3. Työnnä pilli marjaan alapäästä ylöspäin koko matkan niin, että se työntää kannan ylös ja irti marjasta.
  4. Voilà! Nyt sinulla on kannaton marja, jossa on yläosa tallessa.

7 Miten mansikat säilyvät parhaiten?


Keittiön pöydällä, jos ne syödään samana päivänä.

Jääkaapissa, jos mansikat syödään seuraavana päivänä.

Mansikoiden säilytys

Tuoreet mansikat olisi hyvä syödä niin pian kuin mahdollista, ennen kaikkea nopeasti hajoavan C-vitamiinin mutta myös maun vuoksi.

Jos puutarha tuottaa enemmän kuin ehtii syödä tai törmää hyvään tarjoukseen, ei kaikkea voi syödä kerralla, ja silloin mansikat säilyvät parhaiten viileässä, noin 5 asteessa. Viileässä maku kuitenkin kärsii, joten siirrä mansikat jääkaappiin vain, jos niitä täytyy säilyttää yön yli.

Muuten ne on parasta jättää huoneenlämpöön. Mansikat kannattaa ottaa viileästä pari tuntia ennen tarjoilua, niin maku on parhaimmillaan.

Mansikat pitää peittää huolellisesti tiiviiseen astiaan jääkaapissa, sillä mansikoista voi tarttua maitotuotteisiin saippuaista makua.

8 Miten mansikat pitää pakastaa?


Jos haluat välttyä mansikoiden jäätymiseltä paakuksi, pakasta ne ensin muutamaksi tunniksi tarjottimella.

Parin tunnin kuluttua mansikat voi ottaa ulos ja jakaa pakastepusseihin. Irralliset mansikat on helppo sulattaa ja käyttää – ja helpompi myös annostella.

9 Pitääkö mansikat keittää ennen käyttöä?


Kotimaisia marjoja ei tarvitse keittää pakastettuinakaan, mutta ulkomaisia marjoja pitää keittää 2 minuuttia tai kuumentaa 90 asteessa 5 minuuttia. Ulkomaisissa marjoissa on joskus tavattu norovirusta.

10 Kauanko mansikat säilyvät pakastimessa?


Jäiset marjat säilyvät pakastimessa noin vuoden ennen kuin maku ja rakenne kärsivät.

Tarkista KUNTO PLUSsan pakastusoppaasta, miten kauan eri ruoka-aineet säilyvät pakastimessa.

11 16 herkullista mansikkareseptiä


Mansikat on nyt kerätty tai ostettu, huuhdottu, perattu ja valmiina käyttöön. Jos niitä on enemmän kuin kerralla tarvitset, hyödynnä suosikki-ideamme jälkiruokiin, salaatteihin ja smoothieihin, joissa on mansikkaa.

Mansikkajälkiruokia

Mansikkamoussea, sitruunaa ja lakritsia, resepti
© wichmann+bendtsen

Mansikkamoussea, sitruunaa ja lakritsia

Taioimme makoisat mansikat 15 minuutissa valmistuvaksi (pikkuisen) terveellisemmäksi jälkiruokaherkuksi. Kokeile mansikkamoussea!

Katso ohje täältä

Itsetehty triojäädyke
© wichmann+bendtsen

Banaanitriojäädyke

Itsetehty triojäädyke tarjoaa kovan vastuksen kaupan pakastealtaan tarjonnalle.

Katso ohje täältä

Mansikka-raparperijäätelöt
© wichmann+bendtsen

Herkullista skyrjäätelöä mansikka-raparperiraidoilla

Ei kesää ilman jäätelöä. Jos jäätelön sisältämä energiamäärä huolestuttaa, jäätelön voi nauttia myös vähäkalorisemmassa muodossa. Kokeile skyrjäätelöä, johon on tehty raikkaita mansikka-raparperiraitoja.

Katso ohje täältä

Viileä mansikkaherkku

Viileä mansikkavälipala

Viileät herkut toimivat kuumana kesäpäivänä. Tutustu 10 viileään herkkuun!

Katso ohjeet täältä

Mansikkasalaatteja

Mikään ei tuo kesän tuntua ruokapöytään yhtä tehokkaasti kuin tuoreet mansikat salaatissa.

Mansikoiden sekoittaminen salaattiin saattaa aluksi tuntua oudolta ajatukselta, mutta kauniit ja maukkaat marjat sopivat hyvin yhteen niin parsan ja kukkakaalin kuin basilikan ja fetan tai mozzarellan kanssa.

Tutustu herkullisiin mansikkasalaattiresepteihin alla:

Mansikka-kukkakaali-mantelisalaattia kulhossa
© wichmann+bendtsen

Mansikka-kukkakaalisalaatti

Ihanan rouskuva salaatti kesäherkuilla valmistuu vain puolessa tunnissa.

Katso ohje täältä

Tomaatti-mansikka-meloni-mozzarellasalaatti
© wichmann+bendtsen

Tomaatti-mansikka-melonisalaatti

Herkullinen tomaatti-mansikka-melonisalaatti sopii erityisesti kuumiin kesäpäiviin lounaaksi tai päivälliseksi.

Katso ohje täältä

Rucola-mansikka-melonisalaatti parmesanlastuilla
© wichmann+bendtsen

Rucola-mansikka-melonisalaatti parmensanlastuilla

Kaunis ja herkullinen salaatti syntyy melonista, mansikoista, rucolasta ja parmesaanista. Värikäs salaatti on todellinen ilo silmälle ja makusilmuille!

Katso ohje täältä

Mansikkaleivonnaisia

Mansikat ovat paitsi herkullisia myös kauniita katsoa. Siksi ne sopivat upeasti koristeiksi. Käytä niitä kokonaisina, puolikkaina tai viipaloituina.

Banaanikakku mansikoiden kera

Suklaakuorrutettu banaanikakku

Tämä banaanikakku ei sisällä jauhoja, joten se sopii keliaakikollekin, kunhan varmistaa, että leivinjauhe on gluteeniton.

Katso ohje täältä

Raparperi-mansikkakakku
© wichmann+bendtsen

Vaniljainen mansikka-raparperipiirakka

Etsitkö hyvän, gluteenittoman piirakan ohjetta? Vahva suositus raparperipiirakalle mansikoilla, vaniljalla ja kreikkalaisella jogurtilla – kerta kaikkiaan nam!

Katso ohje täältä

VINKKI: Näin saat aikaan ohuita viipaleita

Munaleikkuri auttaa mansikan siivuttamisessa

Jos tarvitset mansikkaviipaleita koristeeksi, käytä munanleikkuria. Saat nopeasti tasakokoisia, siistejä viipaleita.

Smoothieita ja pirtelöitä mansikasta

Mansikkapirtelöä lasissa
© wichmann+bendtsen

Mansikka-banaanipirtelö

Herkullisen mansikka-banaanipirtelön avulla kulautat terveelliset hedelmät helposti kurkkuusi. Ihanuus valmistuu käden käänteessä!

Katso ohje täältä

Eksoottinen smoothie mansikasta, granolasta, viikunoista ja mangosta.
© wichmann+bendtsen

Eksoottinen smoothiekulho ja trooppinen granola

Eksoottinen smoothiekulho antaa aurinkoista virtaa!

Katso ohje täältä

Mansikkaa aamiaisella

Tuorepuuro mansikalla ja banaanilla
© wichmann+bendtsen

Overnight oats eli tuorepuuro – chiaa, kaakaota, banaania ja mansikkaa

Sekoita ainekset edellisenä iltana, laita jääkaappiin ja paloittele hedelmät annoksiin aamulla. Simsalabim – herkullinen kaakaonmakuinen aamupuuro on valmis. Nam!

Katso ohje täältä

Raparperitrifle mansikan, rahkan ja granolan kera
© wichmann+bendtsen

Mansikka-raparperitrifle

Ihanan kirpsakka raparperi saa seurakseen makean mansikan, granolan ja rahkan. Voiko parempaa ollakaan? Kokeile raparperiherkkua ensi tilassa!

Katso ohje täältä

2 lasipurkkia, joissa mansikka-raparperihilloketta

Mansikka-raparperihilloke

Hilloke eli kompotti on mainio tapa käyttää pakastemansikat tai hiukan elähtäneet eiliset mansikat. Hillokkeeseen tulee vähemmän sokeria kuin hilloon, ja se sopii erinomaisesti niin tuorepuuroon, rahkaan kuin tavalliseenkin puuroon.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 lasipurkki

  • 400 g mansikoita
  • 400 g raparperia
  • 4 rkl hunajaa
  • 2 tl vaniljajauhetta

Valmistus

  • Pilko mansikat ja raparperit.
  • Kuumenna kattilassa kiehuvaksi vaniljan ja hunajan kanssa. Sekoittele koko ajan.
  • Anna kiehua hiljalleen 20–25 min. Jäähdytä.

Tarjoa kylmänä aamiaisella skyrin, puuron tai tuorepuuron kera tai jälkiruokana yhdessä kakun tai pannukakun kanssa.


Pinkit mansikkaohukaiset

Lautasellinen pinkkejä ohukaisia, marjoja ja rahkaa
© wichmann+bendtsen

Pinkit letut

Riemastuttavat räiskäleet valloittavat värillään.

Katso ohje täältä

Suklaa-banaaniletut mansikoiden kera

Suklaa-banaaniletut, suklaakastiketta ja mansikoita

Nämä letut taltuttavat vaativankin makeannälän!

Katso ohje täältä

12 Ovatko mansikat kestävää ruokaa?


Mansikoiden ilmastoystävällisyys

Kartta, pohjoismaiset mansikat

kotimaiset mansikat

Lähiseudun marjoja kannattaa syödä. Pohjoismaiset marjat sisältävät nimittäin tutkitusti enemmän antioksidantteja kuin eteläisemmän taivaan alla kasvaneet verrokkinsa.

EU-logo, eurooppalaiset mansikat

Eurooppalaiset mansikat

Näitäkin voit syödä huoletta. Ilmastovaikutus on toki suurempi kuin kotimaisilla marjoilla, koska kuljetusmatka on pitempi.

Keskimäärin ulkomaistenkin (ei lentäen tuotujen) marjojen hiilijalanjälki jää lähelle yhtä CO2-ekvivalenttia, mikä on paljon vähemmän kuin esimerkiksi vehnäjauhon, oluen ja riisin hiilijalanjälki, lihatuotteista puhumattakaan.

Lentokone, mansikoiden kuljetus

Lentäen kuljetetut mansikat

Jos mansikat tuodaan Suomeen lentäen, niiden hiilijalanjälki kasvaa.

Etelä-Euroopasta, tietyiltä alueilta Espanjasta tulevat mansikat rasittavat luontoa myös vedenkulutuksensa ja viljelytapojensa vuoksi, joten kannattaa pyrkiä ostamaan mahdollisimman läheltä Suomea tulevia marjoja. Silloin mahdolliset lentomatkatkin ovat lyhyempiä.

Lentäen tuodut mansikat ovat usein myös kalliimpia. Tarkempia tietoja ulkomaisista marjoista voi kysyä marjojen kauppiaalta, jonka pitäisi tietää, millaisia marjoja ostaa.

Pakastuslogo, pakastemansikat

Pakastemansikat

Tuoreet ja pakastetut mansikat ovat erilaisia maultaan ja koostumukseltaan.

Jos pakastemansikat hankkii kaupasta, niiden hiilijalanjälki on suurempi kuin tuoreiden marjojen, varsinkin jos ne hankkii marjasesongin ulkopuolella.

Toisaalta kauden ulkopuolella ostetut tuoreetkin marjat tulevat todennäköisemmin Suomeen lentäen, jolloin niiden hiilijalanjälki kasvaa.