Tutustu karhunlaukkaan

Karhunlaukka on sesongissa keväisin. Miltä karhunlaukka näyttää ja mistä sitä saa? Me vastaamme kysymyksiin ja kerromme 15 käyttövinkkiä.

Nainen pitelee koria, jossa on karhunlaukkaa – lehtiä ja kukkia.

KARHUNLAUKKA – on sesongissa keväisin, ja sitä voi kasvattaa itse.

© iStock

Karhunlaukkaa kutsutaan myös villivalkosipuliksi tai Pohjolan valkosipuliksi, koska sen haju ja maku muistuttavat valkosipulia ja koska sitä kasvaa luonnonvaraisena Pohjolassa, Suomessa kuitenkin vain maan lounaisosissa ja Ahvenanmaalla, jossa se on rauhoitettu. Sitä voi kuitenkin ostaa tai kasvattaa itse.

Satoa voi korjata toukokuusta kesäkuuhun.

Karhunlaukka kasvattaa isot vihreät soikeat lehdet, jotka muodostavat maahan lehtimaton. Se kukkii alkukesästä valkoisin tähtimäisin kukin. Karhunlaukka muistuttaa muun muassa kieloa, joka on myrkyllinen, mutta karhunlaukaan erottaa sille ominaisesta valkosipulisesta tuoksusta.

Kerromme, miten karhunlaukan erottaa myrkyllisistä kasveista ja miten voit kasvattaa sitä itse – sekä annamme vinkkejä sen käyttöön keittiössä.

1 Mistä karhunlaukan tunnistaa?


Karhunlaukan voi sekoittaa muihin, myrkyllisiin kasveihin. Etenkin myrkyllisten kielon ja syysmyrkkyliljan lehdet muistuttavat karhunlaukkaa. Karhunlaukan valkosipulin tuoksu on kuitenkin hyvin omaleimainen. Jos esimerkiksi puutarhassa kasvaa kieloa karhunlaukan lähellä ja haluat olla varma siitä, että et erehdy kasvista, hiero lehtiä ja haistele niitä. Karhunlaukan lehden tuoksuvat selvästi valkosipulilta.

Nämä kasvit voi sekoittaa toisiinsa 1: Karhunlaukka, 2: Kielo ja 3: Syysmyrkkylilja

KARHUNLAUKKA VAI...? Pelkistä lehdistä voi olla vaikea erottaa karhunlaukkaa sen myrkyllisistä ”kaksoisolennoista”. Hiero lehtiä – karhunlaukka tuoksuu valkosipulilta.

  1. Karhunlaukka
  2. Kielo
  3. Syysmyrkkylilja
© iStock

Karhunlaukka, kielo ja syysmyrkkylilja

Latinankielinen nimi Allium ursinum, tunnetaan myös nimellä villivalkosipuli, englanniksi ramsons – vihreät soikeat lehdet ja valkoiset tähtimäiset kukat.
© iStock

Karhunlaukka

Karhunlaukka (latinaksi Allium ursinum) on monivuotinen syötävä kasvi, jota kasvaa luonnonvaraisena lehtimetsissä, mutta myös puistoissa ja puutarhoissa.

Ulkonäkö: Karhunlaukka kasvaa 24–40 cm korkeaksi. Sillä on vihreät, soikeat, kapenevat lehdet. Kukat ovat valkoiset, tähdenmuotoiset ja pitkävartiset, ja ne kasvavat ryppäinä pitkässä varressa.

Kausi: Lehtiä puhkeaa jo huhti-toukokuussa ja niitä voi korjata kesäkuuhun asti. Kasvi kukkii touko-kesäkuussa.

Tuoksu: Kaikki karhunlaukan osat tuoksuvat valkosipulille.

Kielolla on vihreät pitkänsoikeat lehdet ja valkoiset kellomaiset kukat
© iStock

Kielo

Kielo (latinaksi Convallaria majalis) on erittäin myrkyllinen monivuotinen kasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena lehti- ja havumetsissä, ja sitä kasvatetaan myös puutarhoissa ja puistoissa.

Ulkonäkö: Kasvaa 10–25 cm korkeaksi. Vihreät soikeat lehdet muistuttavat hieman kieltä, mistä suomenkielinen nimi ”kielo”. Kukat ovat pienet, valkoiset ja kellonmuotoiset ja kasvavat varressa terttumaisina.

Kausi: Lehdet versovat keväällä, ja kielo kukkii touko-kesäkuussa. Syksyllä lehdet kuihtuvat ja kasvi tuottaa punaisia marjoja.

Tuoksu: Lehdet eivät tuoksu, toisin kuin karhunlaukan lehdet. Kukissa on puolestaan voimakas kukkaistuoksu.

Syysmyrkkylilja vihreine lehtineen kesällä ja krookusta muistuttavine kukkineen syksyllä.
© iStock

Syysmyrkkylilja

Syysmyrkkylilja (Colchicum autumnale) tunnetaan myös nimellä alastonimpi. Syysmyrkkylilja on erittäin myrkyllinen monivuotinen kasvi, joka kasvaa Pohjois-Euroopassa vain koristekasvina puutarhoissa ja puistoissa. Sitä voi kuitenkin olla levinnyt myös luontoon.

Ulkonäkö: Kasvaa 20–40 cm korkeaksi. Lehdet ovat vahvat, vihreät, pitkänsoikeat ja teräväkärkiset. Kukat ovat vaaleanvioletit ja muistuttavat krookusta.

Kausi: Lehdet versovat huhti-toukokuussa ja lakastuvat heinäkuussa. Kasvi kukkii vasta tämän jälkeen syys-lokakuussa. Kukat ja lehdet eivät siis kasva yhtä aikaa, mistä nimi ”alastonimpi”.

Tuoksu: Lehdissä ei ole tuoksua.

Karhunlaukka- ja kielokasvustoa metsässä.

KIELO JA KARHUNLAUKKA Sekä karhunlaukka että kielo leviävät nopeasti vihreinä mattoina keväisin. Luonnonvarainen karhunlaukka on Suomessa harvinainen, mutta Ahvenanmaalla karhunlaukka ja kielo voivat kasvaa samassa metsässä. Kuvassa näkyy etualalla kielon kellomaisia kukkia ja taka-alalla karhunlaukan tähtimäisiä kukintoja.

© iStock

2 Milloin karhunlaukkasato kerätään?


Karhunlaukkaa voi korjata varhaisesta keväästä kesä-heinäkuuhun asti, jolloin lehdet kuihtuvat. Lehdet ovat aluksi hyvin pieniä, ja ne maistuvat parhaimmalta ennen kukintaa.

Karhunlaukan paras satokausi on kesä-heinäkuussa. Kausi voi kuitenkin muuttua hieman vuodesta toiseen.

Lue myös: TBE – nämä oireet ovat syy mennä lääkäriin

Karhunlaukkaa vihreänä metsänpeittona keväällä.

KARHUNLAUKKA KASVAA luonnossa vihreänä mattona keväällä.

© iStock

Missä karhulaukka kasvaa?

Suomen luonnossa karhunlaukkaa kasvaa lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla lehtometsissä, jossa se viihtyy varjossa tai puolivarjossa.

Karhunlaukka levittäytyy metsänpohjaan laajana mattona aikaisin keväällä, joten se on helppo huomata keväisessä metsässä. Mutta jos satut Suomessa kohtaamaan karhunlaukkaa metsässä, tyydy ihailemaan sitä mutta älä poimi.

3 Voiko karhunlaukkaa kasvattaa itse?


Kyllä voi ja kannattaakin, jos haluaa varmistaa saavansa sitä. Se tarvitsee vain suotuisan varjoisan tai puolivarjoisan ja multaisen paikan. Hyvä paikka voi löytyä esimerkiksi talon seinustalta tai pensaikon juuresta.

Karhunlaukka ei ole tautialtis, ja koska espanjansiruetanat eivät välitä kovin voimakastuoksuisista kasveista, se voi säästyä niiltäkin.

Karhunlaukkaa voi kasvattaa niin siemenistä, sipulista kuin taimistakin. Siemeniä myydään siemenkaupoissa, mutta jos satut saamaan käsiisi sipuleita tai taimia, niistä kasvattaminen on vaivattomampaa ja nopeampaa kuin siemenistä.

Karhunlaukka ruukussa terassilla. Voidaan istuttaa pihalle tai kasvattaa laatikossa.

KASVATA KARHUNLAUKKAA ITSE | Jos löydät taimia ruukussa, voit istuttaa ne suoraan maahan tai esimerkiksi varjoisaan paikkaan laatikkoon.

© iStock

Karhunlaukan taimia tai sipuleita voi aluksi kasvattaa vaikka ruukussa ja siirtää sitten puutarhaan maahan tai viljelylaatikkoon varjoon tai puolivarjoon.

Jos kasvattaa karhunlaukan siemenestä asti, tulee siemenet kylvää jo varhaiskeväällä harvakseltaan kosteaan kylvömultaan. Kylvöstä pidetään ensin kosteana ja huoneenlämmössä pari viikkoa ja siirretään sitten jääkaappiin noin kuukaudeksi. Tämän jälkeen taimia kasvatetaan valoisassa ja viileässä paikassa ennen puutarhaan istuttamista.

4 Mitkä osat karhunlaukasta ovat syötäviä?


Karhunlaukan kaikki osat ovat syötäviä, niin lehdet, kukat kuin tuoreet vihreät siemenkodatkin. Kaikki maistuvat ruohosipulin ja valkosipulin sekoitukselta. Kukat ovat hieman miedomman makuisia kuin lehdet.

Esimerkiksi Tanskassa, jossa karhunlaukkaa kasvaa runsaasti luonnonvaraisena, maan ruokavirasto kehottaa syömään siemenkotia vain rajoitetusti, sillä niiden kemiallisia ainesosia ei ole riittävästi analysoitu. Myrkytystapauksia ei kuitenkaan ole raportoitu.

5 Mihin ruokiin karhunlaukka sopii?


Karhunlaukka sopii moniin kylmiin ja lämpimiin ruokiin, joihin halutaan hieman ruohosipulin ja valkosipulin makua.

Tuoreena karhunlaukka maistuu voimakkaammin valkosipulilta kuin kypsennettynä. Kypsennettynä maku on hieman makeampi ja muistuttaa vähän hernettä valkosipulivivahteella. Jos haluat säilyttää mahdollisimman paljon makua, lisää karhunlaukka lämpimiin ruokiin vasta viime hetkellä.

Seuraavassa on muutamia ehdotuksia siitä, miten karhunlaukkaa voi käyttää keittiössä.

Munakas, jonka päälle ripoteltu tuoretta karhunlaukkaa eli ”villivalkosipulia”

MUNAKAS – karhunlaukka sopii moneen ruokaan, esimerkiksi munakkaaseen.

© iStock

15 vinkkiä: Karhunlaukka keittiössä

  1. Valmista maukasta karhunlaukkapestoa, jota voi käyttää tavallisen peston tai valkosipulivoin tapaan.
  2. Lisää hienonnettuja lehtiä punaisen lihan ja broilerin marinadiin.
  3. Valmista karhunlaukkavoita ja käytä valkosipulivoin tapaan.
  4. Lisää karhunlaukkaa pastakastikkeeseen – sopii niin tomaatti- kuin kermakastikkeeseen.
  5. Ripottele hienonnettuja lehtiä voileivän päälle.
  6. Tee kylmä jogurttikastike, joka on maustettu suolalla, pippurilla ja hienonnetulla karhunlaukalla. Sopii niin naudan-, lampaan- ja broilerinlihan kuin lohen, äyriäisten ja kasvispihvien kanssa.
  7. Lisää lihapulla- tai kasvispihvitaikinaan.
  8. Käytä munakkaaseen, munakokkeliin ja gratiiniin.
  9. Lisää hienonnettuna ruokaisiin lättyihin ja vohveleihin.
  10. Ripottele tuoretta hienonnettua karhunlaukkaa salaatteihin ja täytettyihin voileipiin tai lämpimiin ruokiin juuri ennen tarjoilua.
  11. Sekoita peruna- tai juuressoseen joukkoon.
  12. Sekoita tomaatti- tai purjo-perunakeittoon.
  13. Käytä vokkiruokiin.
  14. Valmista karhunlaukkasipsejä: irrota lehdet varsista, pyöräytä oliiviöljyssä, ripottele päälle hiukan hiutalesuolaa ja paahda uunissa noin 10 minuuttia 130 asteessa kiertoilmalla. Varo, etteivät lastut pala.
  15. Sekoita risottoon.

6 Voiko karhunlaukkaa pakastaa?


Karhunlaukkaa voi hyvin pakastaa, mikä onkin hyvä ajatus, jos haluat säästää osan vuoden sadosta myöhempään käyttöön.

Huuhtele lehdet ja taputtele ne kuiviksi, pane ne pakastinpussiin ja laita pakastimeen. Lehdet eivät säily napakoina pakkasessa, mutta maku säilyy ja niitä voi käyttää hyvin esimerkiksi karhunlaukkapestoon tai lämpimiin ruokiin.

Myös siemenkodat voi pakastaa.

7 Onko karhunlaukka terveellistä?


Kyllä, karhunlaukka on terveellistä. Karhunlaukan terveellisyyttä ei kuitenkaan ole tutkittu niin paljon kuin monien yleisempien maustekasvien ja vihannesten. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu karhunlaukan lehtien sisältävän runsaasti muun muassa fenoleja, flavonoideja ja karotenoideja sekä magnesiumia, rautaa ja C-vitamiinia.

Karhunlaukka näyttäisi siis sopivan hyvin terveelliseen ruokavalioon.