Tutustu karhunlaukkaan
Karhunlaukka on sesongissa keväisin. Miltä karhunlaukka näyttää ja mistä sitä saa? Me vastaamme kysymyksiin ja kerromme 15 käyttövinkkiä.
Karhunlaukka on sesongissa keväisin. Miltä karhunlaukka näyttää ja mistä sitä saa? Me vastaamme kysymyksiin ja kerromme 15 käyttövinkkiä.
Karhunlaukkaa kutsutaan myös villivalkosipuliksi tai Pohjolan valkosipuliksi, koska sen haju ja maku muistuttavat valkosipulia ja koska sitä kasvaa luonnonvaraisena Pohjolassa, Suomessa kuitenkin vain maan lounaisosissa ja Ahvenanmaalla, jossa se on rauhoitettu. Sitä voi kuitenkin ostaa tai kasvattaa itse.
Satoa voi korjata toukokuusta kesäkuuhun.
Karhunlaukka kasvattaa isot vihreät soikeat lehdet, jotka muodostavat maahan lehtimaton. Se kukkii alkukesästä valkoisin tähtimäisin kukin. Karhunlaukka muistuttaa muun muassa kieloa, joka on myrkyllinen, mutta karhunlaukaan erottaa sille ominaisesta valkosipulisesta tuoksusta.
Kerromme, miten karhunlaukan erottaa myrkyllisistä kasveista ja miten voit kasvattaa sitä itse – sekä annamme vinkkejä sen käyttöön keittiössä.
Karhunlaukan voi sekoittaa muihin, myrkyllisiin kasveihin. Etenkin myrkyllisten kielon ja syysmyrkkyliljan lehdet muistuttavat karhunlaukkaa. Karhunlaukan valkosipulin tuoksu on kuitenkin hyvin omaleimainen. Jos esimerkiksi puutarhassa kasvaa kieloa karhunlaukan lähellä ja haluat olla varma siitä, että et erehdy kasvista, hiero lehtiä ja haistele niitä. Karhunlaukan lehden tuoksuvat selvästi valkosipulilta.
Karhunlaukkaa voi korjata varhaisesta keväästä kesä-heinäkuuhun asti, jolloin lehdet kuihtuvat. Lehdet ovat aluksi hyvin pieniä, ja ne maistuvat parhaimmalta ennen kukintaa.
Karhunlaukan paras satokausi on kesä-heinäkuussa. Kausi voi kuitenkin muuttua hieman vuodesta toiseen.
Kyllä voi ja kannattaakin, jos haluaa varmistaa saavansa sitä. Se tarvitsee vain suotuisan varjoisan tai puolivarjoisan ja multaisen paikan. Hyvä paikka voi löytyä esimerkiksi talon seinustalta tai pensaikon juuresta.
Karhunlaukka ei ole tautialtis, ja koska espanjansiruetanat eivät välitä kovin voimakastuoksuisista kasveista, se voi säästyä niiltäkin.
Karhunlaukkaa voi kasvattaa niin siemenistä, sipulista kuin taimistakin. Siemeniä myydään siemenkaupoissa, mutta jos satut saamaan käsiisi sipuleita tai taimia, niistä kasvattaminen on vaivattomampaa ja nopeampaa kuin siemenistä.
Karhunlaukan taimia tai sipuleita voi aluksi kasvattaa vaikka ruukussa ja siirtää sitten puutarhaan maahan tai viljelylaatikkoon varjoon tai puolivarjoon.
Jos kasvattaa karhunlaukan siemenestä asti, tulee siemenet kylvää jo varhaiskeväällä harvakseltaan kosteaan kylvömultaan. Kylvöstä pidetään ensin kosteana ja huoneenlämmössä pari viikkoa ja siirretään sitten jääkaappiin noin kuukaudeksi. Tämän jälkeen taimia kasvatetaan valoisassa ja viileässä paikassa ennen puutarhaan istuttamista.
Karhunlaukan kaikki osat ovat syötäviä, niin lehdet, kukat kuin tuoreet vihreät siemenkodatkin. Kaikki maistuvat ruohosipulin ja valkosipulin sekoitukselta. Kukat ovat hieman miedomman makuisia kuin lehdet.
Esimerkiksi Tanskassa, jossa karhunlaukkaa kasvaa runsaasti luonnonvaraisena, maan ruokavirasto kehottaa syömään siemenkotia vain rajoitetusti, sillä niiden kemiallisia ainesosia ei ole riittävästi analysoitu. Myrkytystapauksia ei kuitenkaan ole raportoitu.
Karhunlaukka sopii moniin kylmiin ja lämpimiin ruokiin, joihin halutaan hieman ruohosipulin ja valkosipulin makua.
Tuoreena karhunlaukka maistuu voimakkaammin valkosipulilta kuin kypsennettynä. Kypsennettynä maku on hieman makeampi ja muistuttaa vähän hernettä valkosipulivivahteella. Jos haluat säilyttää mahdollisimman paljon makua, lisää karhunlaukka lämpimiin ruokiin vasta viime hetkellä.
Seuraavassa on muutamia ehdotuksia siitä, miten karhunlaukkaa voi käyttää keittiössä.
Karhunlaukkaa voi hyvin pakastaa, mikä onkin hyvä ajatus, jos haluat säästää osan vuoden sadosta myöhempään käyttöön.
Huuhtele lehdet ja taputtele ne kuiviksi, pane ne pakastinpussiin ja laita pakastimeen. Lehdet eivät säily napakoina pakkasessa, mutta maku säilyy ja niitä voi käyttää hyvin esimerkiksi karhunlaukkapestoon tai lämpimiin ruokiin.
Myös siemenkodat voi pakastaa.
Kyllä, karhunlaukka on terveellistä. Karhunlaukan terveellisyyttä ei kuitenkaan ole tutkittu niin paljon kuin monien yleisempien maustekasvien ja vihannesten. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu karhunlaukan lehtien sisältävän runsaasti muun muassa fenoleja, flavonoideja ja karotenoideja sekä magnesiumia, rautaa ja C-vitamiinia.
Karhunlaukka näyttäisi siis sopivan hyvin terveelliseen ruokavalioon.