7 herkullista pyörykkäreseptiä
Arkeen, juhlaan, evääksi – pyörykät sopivat jokaiseen tilanteeseen. Keräsimme yhteen parhaat pyörykkäreseptit, joiden avulla saat runsaasti vaihtelua peruslihapyöryköihin.
Arkeen, juhlaan, evääksi – pyörykät sopivat jokaiseen tilanteeseen. Keräsimme yhteen parhaat pyörykkäreseptit, joiden avulla saat runsaasti vaihtelua peruslihapyöryköihin.
Tästä jutusta löydät terveellisten pyöryköiden reseptejä ja vastaukset niiden valmistamista koskeviin kysymyksiin.
Pyörykät voi hyvin heittää vaikka salaatin päälle – tästä salaatista löytyy papuja ja nektariinia.
Lihapyörykät punajuurten ja pestokaalin kera
Uunissa paahdetut punajuuret ja pesto tuovat aterialle ihanaa makua.
Mausta lihapyörykät inkiväärillä ja sekoita jauhelihan joukkoon parsakaalia ja pinaattia, niin pyöryköistä tulee terveellisempiä.
Vaihda tortillan perinteiset täytteet broileripyöryköihin ja kasviksiin, niin ympäristö ja vatsa kiittävät.
Oletko jo kokeillut lihapyöryköitä maukkaan punakaalisalaatin kera? Jos et, nyt on korkea aika!
Kvinoa tuo lihapyöryköihin uuden säväyksen, ja inkivääri täydentää makukimaran.
Tästä saat pyöryköiden perusreseptin sekä ohjeet taikinan tekoon ja pyöryköiden paistamiseen.
Lihapyörykkäreseptejä on yhtä monta kuin on kokkejakin, sillä jokaisen on helppo muokata reseptiä juuri omaan makuun sopivaksi.
Perusreseptiin tulee jauhelihaa – perinteisesti sikanautajauhelihaa – sekä hienonnettua sipulia, kananmunaa, korppujauhoja, suolaa ja pippuria.
Valmistus: Ainekset sekoitetaan, ja taikinan annetaan tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen pyöryköiden paistamista. Tekeytymisaika on tärkeä taikinan maun kannalta, ja sen aikana vähärasvaisesta jauhelihasta tehty taikina myös kiinteytyy sen verran, että pyöryköiden muotoilu onnistuu helposti.
Tiedät varmaankin, että lihapyörykät paistetaan pannulla, mutta tunnetko myös vinkit, joilla saat aikaan täydellisen lopputuloksen?
1. Rasva – vanhan kansan neuvo pyöryköiden paistamiseen on, että kannattaa käyttää puolet öljyä ja puolet voita. Rasvaa pitää olla pannulla niin paljon, että pyörykät uivat pannulla kunnolla rasvassa. Terveellisempi vaihtoehto on käyttää paistamiseen pelkkää öljyä.
2. Vesi avuksi pyöryköiden muotoiluun – muotoile taikinasta pyöryköitä kylmään veteen kastetun lusikan avulla.
3. Muista paistojärjestys – laita pyörykät pannulle myötäpäivään, niin muistat paremmin, mitkä pyörykät pitää kääntää ensimmäisenä. Paina pyöryköitä alkuun kevyesti pannua vasten ja valele lusikalla pannulta rasvaa pyöryköiden päälle.
4. Lämpötila – alkuun pannu saa olla kuuma, jotta pyöryköihin tulee rapea paistopinta. Parin minuutin jälkeen lämpötilaa voi laskea keskilämmölle.
5. Paistoaika – pyöryköiden paistoaika on noin 5-7 minuuttia kultakin puolelta pyöryköiden koosta riippuen. Pyörykät ovat valmiita, kun ne tuntuvat sormella painettaessa sisältä kiinteiltä.
Pyörykät voi hyvin kypsentää myös uunissa. Laita pyörykät leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Uunissa paistaminen on hyvä vaihtoehto, jos et halua pannulla paistamisesta tulevaa käryä keittiöön tai jos haluat pyöryköistä vähärasvaisemmat.
On monta keinoa tehdä pyöryköitä, jotka sisältävät tavallisia lihapyöryköitä vähemmän energiaa ja ovat samalla terveellisempiä. Vaihda vain pyörykkätaikinan perinteisiä ainesosia terveellisempiin vaihtoehtoihin. Alta löydät ideoita ainesosiin, joiden avulla syöt terveellisempää mutta silti maukasta ruokaa.
Öljy on samalla rasvaisin ja terveellisin tapa paistaa pyörykät pannulla. Miten nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa? Kaikki riippuu energiasisällöstä ja rasvatyypistä.
Oliiviöljy ja voi sisältävät lähes saman verran energiaa. 100 grammaa oliiviöljyä sisältää 100 grammaa rasvaa, kun taas voi sisältää 80 grammaa rasvaa ja 20 grammaa vettä.
Öljyn rasvakoostumus on kuitenkin terveellisempi kuin voin, sillä voissa on tyydyttynyttä rasvaa, kun taas oliiviöljyssä on vain kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja.
Oliiviöljyssä paistaminen on siis terveyden kannalta parempi kuin voissa paistaminen. Jos haluat jättää paistorasvan pois kokonaan, voit paistaa pyörykät kuivalla pannulla tai uunissa.
Katso täältä, mitkä ovat erilaisten öljyjen hyvät ja huonot puolet.
Jos haluat valmistaa terveellisempiä pyöryköitä, kannattaa vaihtaa naudan- ja sianliha johonkin muuhun lihaan tai lihankorvikkeeseen. Punainen liha kasvattaa esimerkiksi suolistosyöpien riskiä, joten sitä ja lihavalmisteita tulisi syödä enintään 500 grammaa viikossa. Määrä vastaa noin 2-3 ateriaa viikossa.
Käytä lihaa, jonka rasvapitoisuus on enintään 10 %. Lihan sijaan voit myös käyttää pyöryköihin kikherneitä, papuja tai kasviksia, kuten punajuurta, tai kokeile tehdä pyörykät jostakin lukuisista markkinoilla olevista lihankorvikkeista.
Katso tästä, miten valmistat herkullisia parsakaalipyöryköitä kvinoasalaatin kera.
Lihan korvaaminen muilla ainesosilla tekee ateriasta myös ilmastoystävällisemmän.
Lue lisää: Näin syöt ilmastoystävällisesti
Pyörykkätaikinaan voi sekoittaa mitä vain kasviksia raastettuina, joten vain mielikuvitus on rajana. Kokeile esimerkiksi porkkanaa, kesäkurpitsaa, punajuurta tai parsakaalia.
Täältä saat ideoita siihen, miten voit lisätä kasviksia arkiruokaan
Lihan, suolan ja pippurin lisäksi lihapyöryköissä ei ole hirveästi muita makuja. Tilanne on kuitenkin helppo korjata. Pyöryköihin voi lisätä vaikkapa sipulia tai valkosipulia tuomaan vahvempaa makua. Voit kokeilla lisätä taikinaan myös korianteria, chiliä tai inkivääriä.
Myös juusto voi tuoda taikinaan kaivattua lisämakua. Kokeile esimerkiksi murustettua fetaa tai parmesaaniraastetta. Helppo ratkaisu on lisätä taikinaan murskattu liemikuutio tai kaupasta ostettua jauhelihamausteseosta.
Alta saat ideoita siihen, mitä voit tarjota pyöryköiden kanssa terveellisenä lisukkeena.
Vanhoissa keittokirjoissa neuvotaan syömään lihapyörykät keitettyjen perunoiden ja ruskean kastikkeen kanssa. Vaihtoehtona tälle on korkeintaan perunamuussi. Ja hyviähän nuo vaihtoehdot toki ovat, mutta voit kokeilla myös hieman modernimpia lisukkeita.
Nosta kasvikset pääosaan ja tarjoa pyöryköiden kanssa vaikka uunissa paahdettuja juureksia, pannulla paistettua lehtikaalia, salaattia, papuseosta tai raakaruokaa.
Perinteinen kastikevalinta pyöryköiden kyytipojaksi on ruskea kastike. Voit kuitenkin valita myös terveellisemmän vaihtoehdon, jos kaipaat vaihtelua tai haluat välttää rasvaan tehtävän kastikkeen.
Hyvä vaihtoehto on valmistaa tomaattikastike, joka sopii yhteen useimpien lihojen kanssa. Voit tehdä myös kylmän jogurttipohjaisen kastikkeen vaikkapa kreikkalaisesta jogurtista ja yrteistä. Jos teet kalapyöryköitä, hollandaisekastike on aina varma valinta. Jos tarjoat pyöryköiden lisäkkeenä keitettyä pinaattia, ei kastiketta tarvita välttämättä lainkaan.
Täältä löydät terveellisemmän version hollandaisekastikkeesta.
Täältä löydät reseptin helppoon tzatzikiin.
Lihapyörykät säilyvät jääkaapissa noin 2-3 päivää. Huomaa, että kalapyörykät säilyvät jääkaapissa vain 1-2 päivää.
Pyöryköiden säilyvyys pakastimessa riippuu siitä, miten hygieenisissä oloissa ne on valmistettu. Myös lihan rasvapitoisuudella on merkitystä, sillä rasvalla on taipumus härskiintyä pidemmän päälle. Jos säilytät pyöryköitä pakastimessa ja haluat olla varma, että ne ovat vielä syötäviä, käytä ne 2-3 kuukauden kuluessa valmistuksesta. Muista antaa pyöryköiden jäähtyä noin 3 tuntia ennen pakastamista – sama pätee kaikkeen lämpimään ruokaan, joka on menossa pakastimeen.
KATSO MYÖS: 10 kalapyörykkäreseptiä