10 hyvää kalapyörykkäreseptiä

Kalapyörykät ovat terveelistä ja hyvää syötävää. Kokosimme yhteen parhaat kalapyörykkäohjeet, joista jokainen kalan ystävä löytää mieleisensä ohjeet kätevästi yhdestä paikasta.

Kalapyöryköitä ja remouladekastiketta

KALAPYÖRYKÄT Pyöryköihin käy kala kuin kala.

© iStock

Kalapyörykät – perusresepti

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 300 g hienonnettua, nahatonta, tuoretta kalaa (mieluiten vaalealihaista)
  • 1 kananmuna
  • 1 silputtu sipuli
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa ja pippuria
  • 1 kourallista (hienonnettua tilliä)
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl voita

Valmistus

  • Sekoita hienonnettu kala ja muna. Lisää hienoksi silputtu sipuli, jauhot, suolaa ja pippuria ja halutessasi tillisilppua. Sekoita tasaiseksi pyörykkätaikinaksi.
  • Pane pyörykkätaikina jääkaappiin vetäytymään noin 15 minuutiksi.
  • Kuumenna pyöryköiden paistamista varten öljy tarttumattomassa paistinpannussa, lisää voita, ja anna sen kuohahtaa.
  • Ota pannnu pois liedeltä ja muotoile pyörykät taikinasta kahdella lusikalla suoraan pannuun.
  • Pane pannu takaisin liedelle ja paista pyörykät kohtalaisella lämmöllä joka puolelta.

Etsitkö terveellisen, herkullisen ja helpon aterian ohjetta? Kokeilepa kalapyöryköitä! Kalapyörykät valmistuvat hetkessä, ja lisukkeilla ruokaan saa vaihtelua.

Miten kalapyörykät pitäisi paistaa? Voiko ne paistaa uunissa? Kauanko kalapyörykät säilyvät? Vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin – ja kalapyöryköiden perusreseptin – saat täältä.

1 Lisää kalapyörykkä- ja lisukereseptejä


Kokosimme yhteen kalapyörykkäreseptejä. Kaikilla ohjeilla syntyvät maistuvat ja maukkaat kalapyörykät ja monipuoliset ateriat. Oikein hyvää ruokahalua!

Kalapihvit ja suippokaalimuhennosta

Kalapyörykät kaalimuhennoksen ja keitettyjen perunoiden kera

KALAPIHVIT voi tehdä miltei mistä vain kalasta. Taatusti herkullista!

© wichmann+bendtsen

Maukkaat kalapyörykät kaalimuhennoksen ja perunoiden kanssa! Nam!

Katso resepti täältä

Kalapyöryköitä ja rémouladekastiketta

Kalapyöryköitä, tomaattia ja rémouladekastiketta lautasella.
© wichmann+bendtsen

Maukkaita kalapyöryköitä, itse tehtyä rémouladekastiketta ja uunissa paahdettua parsakaalia – arkiruokaa herkullisimmillaan!

Katso resepti täältä

Kalapyöryköitä, pastasalaattia ja persiljapestoa

Kalapyöryköitä, pastasalaattia ja persiljapestoa

OLETKO KALAN YSTÄVÄ? Kokeile kalapyöryköitä herkullisen pastasalaatin kera.

© wichmann+bendtsen

Etsitkö nopeaa päivällisreseptiä? Kokeile helppoja kalapyöryköitä ja maukasta pastasalaattia persiljapeston kera.

Katso resepti täältä

Tonnikala – suosittu, muttei aivan ongelmaton

Kalapyörykät ja yrttisalaattia

Kalapyörykät ja mausteyrttisalaatti

KALAPYÖRYKÄT VAALEASTA KALASTA Yrtit sopivat loistavasti kalapyörykkäannokseen

Kalapyörykät vaaleasta kalasta ja raikasta ja maukasta salaattia. Nam!

Katso resepti täältä

Kalapyörykät, selleriranskalaisia ja karridippi

Kalapyörykät ja selleriranskalaisia

KALAPYÖRYKÄT JA SELLERIRANSKALAISIA Selleriranskalaiset sopivat kaikkien pyöryköiden kaveriksi.

© Skovdal Nordic

Kokeile vihreitä kalapyöryköitä, rapeita selleriranskalaisia ja karridippiä.

Katso resepti täältä

Kalapyörykät ja punasalaattia

Kalapyörykät ja punasalaattia
© wichmann+bendtsen

Jos haluat tehdä kalapyörykkäateriasta hiukan juhlavamman, tarjoa lisäksi sipulihilloketta ja punasalaattia.

Katso resepti täältä

Kala-rapupyörykät

Kala-ravunpyrstöpyörykät

KALA-RAVUNPYRSTÖPYÖRYKÄT Aasialaisia makuja tarjoavat kala-ravunpyrstöpyörykät ja retikkaraaste.

© wichmann+bendtsen

Rapu, limetti ja chili antavat aasialaisen säväyksen kalapyöryköille. Maista ja ihastu!

Katso resepti täältä

Kalapyöryköitä ja uunipurjoa

Kalapyöryköitä ja uunipurjoa

KALAPYÖRYKÄT VAALEASTA KALASTA Kaunista, terveellistä ja hyvää!

© wichmann+bendtsen

Uunipurjot ovat herkullinen ja terveellinen lisuke kalapyöryköille.

Katso resepti täältä

Mausteiset lohipyörykät

Mausteiset lohipyörykät

Lohipyörykät kikherneiden ja kaalin kanssa.

Katso resepti täältä

2 Miten kalapyörykät pitää paistaa?


Kalapyöryköiden paistaminen pannulla

Kalapyörykät paistetaan useimmiten paistinpannulla. Näin onnistut parhaiten:

  1. Pyöryköiden muotoilu: Kasta ruokalusikka kylmään veteen, ota taikinaa astiasta lusikalla ja muotoile pyörykkä taikinasta kämmenellä.
  2. Käytä paistamiseen puolet öljyä ja puolet voita. Rasvaa saa olla niin paljon, että pannun pohja peittyy kokonaan. Suihkaus tai liraus ei riitä.
  3. Paistolämpötila: Aloita ruskistamalla pyöryköihin kuumalla pannulla ruskea pinta. Laske lämpötila parin minuutin jälkeen puoleen.
  4. Paistoaika: paista pyöryköitä noin 5–7 minuuttia koosta riippuen. Läpikypsä pyörykkä tuntuu keskeltä painettaessa kiinteältä.
  5. Pidä pyörykät järjestyksessä. Paina pyöryköitä vähän littanaksi, niin ne paistuvat paremmin läpi asti. Pidä pyörykät pannulla järjestyksessä, että tiedät, miten kauan mikin on ollut pannulla.

Katso video kalapyöryköiden paistamisesta

3 Kalapyöryköiden paistaminen uunissa


Kalapyörykät voi paistaa uunissa. Pane pyörykät leivinpaperille uunivuokaan ja paista 200 asteessa kiertoilmauunissa (225 tavallisessa uunissa uunin puolivälissä) kunnes pyörykät ovat saaneet väriä, noin. 25 min.

Uunissa paistaminen on vaivattomampaa, eikä tarvitse rasvaa.

4 Mitä kalapyörykkätaikinaan laitetaan?


Kalapyöryköitä voi tehdä mistä tahansa tuoreesta ja -purkkikalasta sekä ravunlihasta.

Kalapyörykkätaikinassa on yleensä vaaleaa kalaa (haukea, turskaa, seitä, pangasiusta tms.), sipulisilppua, munaa, maitoa, vehnäjauhoja suolaa ja pippuria.

VINKKI: Kaupasta saa nykyisin valmiiksi maustettua kalajauhelihaa.

Valmistusohje: Osta kalafile (tai fileoi kokonainen kala itse), hienonna kala veitsellä tai tehosekoittimessa. Taikina kiinteytyy helpommaksi muotoilla ja maut tasoittuvat yhteen.

5 Mitä kannattaa tarjota kalapyöryköiden kanssa?


Ruisleipä, keitety perunat, tilli, tartarkastike ja remouladekastike ja kermaviili-yrttikastike ovat perinteisiä kalan kastikkeita.

Kaikenlaisten pyöryköiden lisukkeeksi sopivat perunasalaatti, pinaattimuhennos tai kaalimuhennos, uunijuurekset, haudutettu lehtikaali, vihreä salaatti, papusalaatti ja raasteet marjojen tai sitrusten kera.

6 Mitä kastiketta kalapyöryköille?


Remoulade-, tartar- ja hollandaisekastike sopivat kaikkin kalaruokiin.

Terveellisen kylmän kastikkeen sekoitat helposti ja ennätysnopeasti maustamattomasta jogurtista ja yrttisilpusta tai kurkkusalaatista tai kapriksista. Noin 1 rkl yrttejä/kurkkusalaattia 1,5 desiin jogurttia. Jos et pelkää kaloreita, creme fraiche ja kermaviili käyvät myös pohjaksi kastikkeelle.

Jos lisukkeena on haudutettua kaalia tai pinaattimuhennosta, et välttämättä tarvitse kastiketta.

Täältä saat terveellisemmän hollandaisekastikkeen ohjeen

7 Kumpi on parempi: Kaupan kalajauheliha vai itse tehty?


Riippuu aivan omista makutottumuksista. Kaupasta saa valmiina yhden valmistajan lahnajauhelihaa 400 gramman pakkauksissa, itse voi jauhaa mitä kalaa haluaa. Vaaleat kalat ovat mietoja (hauki miedoin), lahna melko mieto, seiti ja silakka "kalaisimmat", lohi rasvaisin.

Kalajauheliha on helppo tehdä veitsellä ja aivan naurettavan helppoa tehosekoittimella. Kalaa ei kannata jauhaa aivan hienoksi. Maku on parempi, kun jättää kalan vähän isommiksi paloiksi.

Valmiissa kalajauhelihassa (lahnaa) on suolaa ja mausteita mukana.

8 Miten kalapyöryköistä saa terveellisempiä?


Kala on terveellistä, ja sitä suositelleen syömään pari kertaa viikossa. Kala on hyväksi sydänterveydelle ja verenpaineelle.

Rasvaisessa kalassa, niin kuin lohessa ja kirjolohessa, on runsaasti omega-3-rasvaa ja D-vitamiinia. Vähärasvaisessa kalassa, kuten hauessa ja kuhassa, on runsaasti jodia ja seleeniä. Kalapyörykät ovat siis joka tapauksessa terveellisiä. Varsinkin uunissa paistettuna.

Jos haluat tietää, mitä kasviksia voi lisätä taikinaan, sovella näitä 7 pyörykkäohjetta

9 Kuinka kauan kalapyörykät säilyvät?


1–2 vuorokautta jääkaapissa, 1–2 kk pakkasessa. Jos pakastat, anna pyöryköiden jäähtyä ensin, ja kun sulatat, ota ne viimeistään 3 tuntia aikaisemmin sulamaan.