6 hyvää kalapyörykkäreseptiä

Kalapyörykät ovat terveelistä ja hyvää syötävää. Kokosimme yhteen parhaat kalapyörykkäohjeet, joista jokainen kalan ystävä löytää mieleisensä ohjeet kätevästi yhdestä paikasta.

Kalapyöryköitä ja daikon-retikkaa

KALAPYÖRYKÄT Kalapyöryköitä voi tehdä mistä vain kalasta

© © wichmann+bendtsen
Kalapyörykät ja mausteyrttisalaatti

KALAPYÖRYKÄT VAALEASTA KALASTA Yrtit sopivat loistavasti kalapyörykkäannokseen

Kalapyörykät ja yrttisalaattia

Kalapyörykät vaaleasta kalasta ja raikasta ja maukasta salaattia. Nam!

Katso resepti täältä

Kalapyörykät ja selleriranskalaisia

KALAPYÖRYKÄT JA SELLERIRANSKALAISIA Selleriranskalaiset sopivat kaikkien pyöryköiden kaveriksi.

© Skovdal Nordic

Kalapyörykät, selleriranskalaisia ja karridippi

Kokeile vihreitä kalapyöryköitä, rapeita selleriranskalaisia ja karridippiä.

Katso resepti täältä

Kalapyörykät ja punasalaattia

KALAPYÖRYKÄT Terveellistä kuin mikä!

© wichmann+bendtsen

Kalapyörykät ja punasalaattia

Jos haluat tehdä kalapyörykkäateriasta hiukan juhlavamman, tarjoa lisäksi sipulihilloketta ja punasalaattia.

Katso resepti täältä

Kala-ravunpyrstöpyörykät

KALA-RAVUNPYRSTÖPYÖRYKÄT Aasialaisia makuja tarjoavat kala-ravunpyrstöpyörykät ja retikkaraaste.

© wichmann+bendtsen

Kala-rapupyörykät

Rapu, limetti ja chili antavat aasialaisen säväyksen kalapyöryköille. Maista ja ihastu!

Katso resepti täältä

Kalapyöryköitä ja uunipurjoa

KALAPYÖRYKÄT VAALEASTA KALASTA Kaunista, terveellistä ja hyvää!

© wichmann+bendtsen

Kalapyöryköitä ja uunipurjoa

Uunipurjot ovat herkullinen ja terveellinen lisuke kalapyöryköille.

Katso resepti täältä

Mausteiset lohipyörykät

Mausteiset lohipyörykät

Lohipyörykät kikherneiden ja kaalin kanssa.

Katso resepti täältä

Miten kalapyöryköitä tehdään?

Täältä saat kalapyörykkätaikinan perusohjeen ja paisto-ohjeet.

Mitä kalapyörykkätaikinaan laitetaan?

Kalapyöryköitä voi tehdä mistä tahansa tuoreesta ja -purkkikalasta sekä ravunlihasta.

Kalapyörykkätaikinassa on yleensä vaaleaa kalaa (haukea, turskaa, seitä, pangasiusta tms.), sipulisilppua, munaa, maitoa, vehnäjauhoja suolaa ja pippuria.

VINKKI: Kaupasta saa nykyisin valmiiksi maustettua kalajauhelihaa.

Valmistusohje: Osta kalafile (tai fileoi kokonainen kala itse), hienonna kala veitsellä tai tehosekoittimessa. Taikina kiinteytyy helpommaksi muotoilla ja maut tasoittuvat yhteen.

Kumpi on parempi: Kaupan kalajauheliha vai itse tehty?

Riippuu aivan omista makutottumuksista. Kaupasta saa valmiina yhden valmistajan lahnajauhelihaa 400 gramman pakkauksissa, itse voi jauhaa mitä kalaa haluaa. Vaaleat kalat ovat mietoja (hauki miedoin), lahna melko mieto, seiti ja silakka "kalaisimmat", lohi rasvaisin.

Kalajauheliha on helppo tehdä veitsellä ja aivan naurettavan helppoa tehosekoittimella. Kalaa ei kannata jauhaa aivan hienoksi. Maku on parempi, kun jättää kalan vähän isommiksi paloiksi.

Valmiissa kalajauhelihassa (lahnaa) on suolaa ja mausteita mukana.

Miten kalapyörykät pitää paistaa?

Kalapyöryköiden paistaminen pannulla

Kalapyörykät paistetaan useimmiten paistinpannulla. Näin onnistut parhaiten:

  1. Pyöryköiden muotoilu: Kasta ruokalusikka kylmään veteen, ota taikinaa astiasta lusikalla ja muotoile pyörykkä taikinasta kämmenellä.
  2. Käytä paistamiseen puolet öljyä ja puolet voita. Rasvaa saa olla niin paljon, että pannun pohja peittyy kokonaan. Suihkaus tai liraus ei riitä.
  3. Paistolämpötila: Aloita ruskistamalla pyöryköihin kuumalla pannulla ruskea pinta. Laske lämpötila parin minuutin jälkeen puoleen.
  4. Paistoaika: paista pyöryköitä noin 5–7 minuuttia koosta riippuen. Läpikypsä pyörykkä tuntuu keskeltä painettaessa kiinteältä.
  5. Pidä pyörykät järjestyksessä. Paina pyöryköitä vähän littanaksi, niin ne paistuvat paremmin läpi asti. Pidä pyörykät pannulla järjestyksessä, että tiedät, miten kauan mikin on ollut pannulla.

Kalapyöryköiden paistaminen uunissa

Kalapyörykät voi paistaa uunissa. Pane pyörykät leivinpaperille uunivuokaan ja paista 200 asteessa kiertoilmauunissa (225 tavallisessa uunissa uunin puolivälissä) kunnes pyörykät ovat saaneet väriä, noin. 25 min.

Uunissa paistaminen on vaivattomampaa, eikä tarvitse rasvaa.

Miten kalapyöryköistä saa terveellisempiä?

Kala on terveellistä, ja sitä suositelleen syömään pari kertaa viikossa. Kala on hyväksi sydänterveydelle ja verenpaineelle.

Rasvaisessa kalassa, niin kuin lohessa ja kirjolohessa, on runsaasti omega-3-rasvaa ja D-vitamiinia. Vähärasvaisessa kalassa, kuten hauessa ja kuhassa, on runsaasti jodia ja seleeniä. Kalapyörykät ovat siis joka tapauksessa terveellisiä. Varsinkin uunissa paistettuna.

Jos haluat tietää, mitä kasviksia voi lisätä taikinaan, sovella näitä 7 pyörykkäohjetta

Mikä sopii kalapyöryköiden lisukkeeksi?

Kalapyöryköille sopivia lisukkeita.

Mitä kannattaa tarjota kalapyöryköiden kanssa?

Ruisleipä, keitety perunat, tilli, tartarkastike ja remouladekastike ja kermaviili-yrttikastike ovat perinteisiä kalan kastikkeita.

Kaikenlaisten pyöryköiden lisukkeeksi sopivat perunasalaatti, pinaattimuhennos tai kaalimuhennos, uunijuurekset, haudutettu lehtikaali, vihreä salaatti, papusalaatti ja raasteet marjojen tai sitrusten kera.

Mitä kastiketta kalapyöryköille?

Remoulade-, tartar- ja hollandaisekastike sopivat kaikkin kalaruokiin.

Terveellisen kylmän kastikkeen sekoitat helposti ja ennätysnopeasti maustamattomasta jogurtista ja yrttisilpusta tai kurkkusalaatista tai kapriksista. Noin 1 rkl yrttejä/kurkkusalaattia 1,5 desiin jogurttia. Jos et pelkää kaloreita, creme fraiche ja kermaviili käyvät myös pohjaksi kastikkeelle.

Jos lisukkeena on haudutettua kaalia tai pinaattimuhennosta, et välttämättä tarvitse kastiketta.

Täältä saat terveellisemmän hollandaisekastikkeen ohjeen

Kuinka kauan kalapyörykät säilyvät?

1–2 vuorokautta jääkaapissa, 1–2 kk pakkasessa. Jos pakastat, anna pyöryköiden jäähtyä ensin, ja kun sulatat, ota ne viimeistään 3 tuntia aikaisemmin sulamaan.