Maistuvien kalapyöryköiden reseptit ja selkeät, yksinkertaiset valmistusohjeet. Ei ole vaikeaa!
Reseptit – terveellisiä kalapyöryköitä
Kysymyksiä ja vastauksia kalapyöryköistä

Yrtit sopivat loistavasti kalapyörykkäannokseen
Kalapyörykät ja yrttisalaattia
Kalapyörykät vaaleasta kalasta ja raikasta ja maukasta salaattia. Nam!
Katso resepti täältä

Selleriranskalaiset sopivat kaikkien pyöryköiden kaveriksi.
© Skovdal NordicKalapyörykät, selleriranskalaisia ja karridippi
Kokeile vihreitä kalapyöryköitä, rapeita selleriranskalaisia ja karridippiä.
Katso resepti täältä
Terveellistä kuin mikä!
© wichmann+bendtsen
Kalapyörykät ja punasalaattia
Jos haluat tehdä kalapyörykkäateriasta hiukan juhlavamman, tarjoa lisäksi sipulihilloketta ja punasalaattia.
Katso resepti täältä
Aasialaisia makuja tarjoavat kala-ravunpyrstöpyörykät ja retikkaraaste.
© wichmann+bendtsenKala-ravunpyrstöpyörykät
Rapu, limetti ja chili antavat aasialaisen säväyksen kalapyöryköille. Maista ja ihastu!

Kaunista, terveellistä ja hyvää!
© wichmann+bendtsenKalapyöryköitä ja uunipurjoa
Uunipurjot ovat herkullinen ja terveellinen lisuke kalapyöryköille.

Miten kalapyöryköitä tehdään?
Täältä saat kalapyörykkätaikinan perusohjeen ja paisto-ohjeet.
Mitä kalapyörykkätaikinaan laitetaan?
Kalapyöryköitä voi tehdä mistä tahansa tuoreesta ja -purkkikalasta sekä ravunlihasta.
Kalapyörykkätaikinassa on yleensä vaaleaa kalaa (haukea, turskaa, seitä, pangasiusta tms.), sipulisilppua, munaa, maitoa, vehnäjauhoja suolaa ja pippuria.
VINKKI: Kaupasta saa nykyisin valmiiksi maustettua kalajauhelihaa.
Valmistusohje: Osta kalafile (tai fileoi kokonainen kala itse), hienonna kala veitsellä tai tehosekoittimessa. Taikina kiinteytyy helpommaksi muotoilla ja maut tasoittuvat yhteen.
Kumpi on parempi: Kaupan kalajauheliha vai itse tehty?
Riippuu aivan omista makutottumuksista. Kaupasta saa valmiina yhden valmistajan lahnajauhelihaa 400 gramman pakkauksissa, itse voi jauhaa mitä kalaa haluaa. Vaaleat kalat ovat mietoja (hauki miedoin), lahna melko mieto, seiti ja silakka "kalaisimmat", lohi rasvaisin.
Kalajauheliha on helppo tehdä veitsellä ja aivan naurettavan helppoa tehosekoittimella. Kalaa ei kannata jauhaa aivan hienoksi. Maku on parempi, kun jättää kalan vähän isommiksi paloiksi.
Valmiissa kalajauhelihassa (lahnaa) on suolaa ja mausteita mukana.
Miten kalapyörykät pitää paistaa?
Kalapyöryköiden paistaminen pannulla
Kalapyörykät paistetaan useimmiten paistinpannulla. Näin onnistut parhaiten:
- Pyöryköiden muotoilu: Kasta ruokalusikka kylmään veteen, ota taikinaa astiasta lusikalla ja muotoile pyörykkä taikinasta kämmenellä.
- Käytä paistamiseen puolet öljyä ja puolet voita. Rasvaa saa olla niin paljon, että pannun pohja peittyy kokonaan. Suihkaus tai liraus ei riitä.
- Paistolämpötila: Aloita ruskistamalla pyöryköihin kuumalla pannulla ruskea pinta. Laske lämpötila parin minuutin jälkeen puoleen.
- Paistoaika: paista pyöryköitä noin 5–7 minuuttia koosta riippuen. Läpikypsä pyörykkä tuntuu keskeltä painettaessa kiinteältä.
- Pidä pyörykät järjestyksessä. Paina pyöryköitä vähän littanaksi, niin ne paistuvat paremmin läpi asti. Pidä pyörykät pannulla järjestyksessä, että tiedät, miten kauan mikin on ollut pannulla.
Kalapyöryköiden paistaminen uunissa
Kalapyörykät voi paistaa uunissa. Pane pyörykät leivinpaperille uunivuokaan ja paista 200 asteessa kiertoilmauunissa (225 tavallisessa uunissa uunin puolivälissä) kunnes pyörykät ovat saaneet väriä, noin. 25 min.
Uunissa paistaminen on vaivattomampaa, eikä tarvitse rasvaa.
Miten kalapyöryköistä saa terveellisempiä?
Kala on terveellistä, ja sitä suositelleen syömään pari kertaa viikossa. Kala on hyväksi sydänterveydelle ja verenpaineelle.Jos haluat tietää, mitä kasviksia voi lisätä taikinaan, sovella näitä 7 pyörykkäohjetta
Mikä sopii kalapyöryköiden lisukkeeksi?
Kalapyöryköille sopivia lisukkeita.
Mitä kannattaa tarjota kalapyöryköiden kanssa?
Ruisleipä, keitety perunat, tilli, tartarkastike ja remouladekastike ja kermaviili-yrttikastike ovat perinteisiä kalan kastikkeita.Kaikenlaisten pyöryköiden lisukkeeksi sopivat perunasalaatti, pinaattimuhennos tai kaalimuhennos, uunijuurekset, haudutettu lehtikaali, vihreä salaatti, papusalaatti ja raasteet marjojen tai sitrusten kera.
Mitä kastiketta kalapyöryköille?
Remoulade-, tartar- ja hollandaisekastike sopivat kaikkin kalaruokiin.
Terveellisen kylmän kastikkeen sekoitat helposti ja ennätysnopeasti maustamattomasta jogurtista ja yrttisilpusta tai kurkkusalaatista tai kapriksista. Noin 1 rkl yrttejä/kurkkusalaattia 1,5 desiin jogurttia. Jos et pelkää kaloreita, creme fraiche ja kermaviili käyvät myös pohjaksi kastikkeelle.
Jos lisukkeena on haudutettua kaalia tai pinaattimuhennosta, et välttämättä tarvitse kastiketta.
Kuinka kauan kalapyörykät säilyvät?
1–2 vuorokautta jääkaapissa, 1–2 kk pakkasessa. Jos pakastat, anna pyöryköiden jäähtyä ensin, ja kun sulatat, ota ne viimeistään 3 tuntia aikaisemmin sulamaan.