Basilikapesto

15 minuuttia
145 kcal

Pesto maistuu Italialta – oliiviöljyltä, basilikalta, parmesaanilta ja valkosipulilta. Kaikkein paras, tuorein ja raikkain pesto syntyy kun teet sen itse. Kokeile ohjettamme, tutustu vinkkeihin ja pyöräytä vihreä klassikko.

Pieni kulhollinen pestoa – katso pestoresepti täältä.

PESTO on aina hyvää – mutta itse tehty pesto on vielä parempaa. Peston tekeminen ei ole myöskään ollenkaan vaikeaa.

© iStock

Basilikapesto

Peston valmistaminen on helppoa, varsinkin jos basilika rehottaa jo valmiiksi ikkunalaudallasi. Sen lisäksi tarvitset vain oliiviöljyä, parmesaania ja pinjansiemeniä sekä suolaa, pippuria ja valkosipulia. Kun kaikki ainekset ovat valmiina, pesto syntyy muutamassa hetkessä.

15 minuuttia
145 kcal
Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 pieni purkillinen

  • 100 g pinjansiemeniä
  • 100 g parmesaania
  • 2 nippu basilikaa
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 3 kynsi valkosipulinkynttä
  • Mustapippuria
  • Merisuolaa

Peston valmistus

  • Paahda pinjansiemenet pannulla kullanruskeiksi.
  • Raasta parmesaani.
  • Jauha pinjansiemenet, parmesaani, basilikanlehdet ja öljy karkeaksi tahnaksi.
  • Murskaa valkosipuli ja sekoita joukkoon.
  • Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää valkosipulia tarvittaessa.

VINKKI Pestoa jauhaessa voi jättää rakenteen karkeammaksi tai vain hienontaa ainekset veitsellä ja sekoittaa.


Italialainen ruoka vain yksinkertaisesti on niin hyvää. Yksi italialaisen keittiön monista, loistavista keksinnöistä on pesto, joka maistuu kirkkaalta auringonpaisteelta.

Ja juuri aurinkoa täällä pohjoisen pitkässä, pimeässä talvessa kaipaa. Pesto piristää pastan, kruunaa lohen, viimeistelee leivän... listaa voisi jatkaa loputtomiin. Pesto on yksinkertaisesti maukas ja terveellinen levite ja kastike, jota voi käyttää melkein mihin tahansa.

Kaupasta löytyy hyviä pestoja. Suunnista kylmähyllylle tuorepestojen perään. Niissä on aidompi maku ja vähemmän säilöntä- ja muita lisäaineita. Tuorepeston rasvan usein vaalea väri saattaa arveluttaa, mutta väri muuttuu, kun rasva sulaa peston lämmetessä.

Lue, mitä tuoteselosteesta kannattaa tarkastaa, ja poimi hyvät vinkit peston tuunaamiseen – valmispestonkin voi aina viimeistellä omanmakuiseksi. Vinkeillämme käytät pestoa entistä monipuolisemmin.

1 Miten kauan pesto säilyy?


Itse tehty pesto säilyy 4–5 päivää jääkaapissa puhtaassa, tiiviissä lasitölkissä. Lorauta peston päälle ohut kerros öljyä, jotta se ei kuiva pinnalta ja säilyy paremmin. Tee sama temppu jokaisen käyttökerran jälkeen, niin saat pidennettyä säilyvyysaikaa.

2 Onko pesto terveellistä?


Peston raaka-aineet ovat raskaita, mutta terveellisiä. Valmiin peston terveellisyys riippuu käytettyjen raaka-aineiden laadusta ja nautitun peston määrästä.

Kurkistus peston terveellisyyteen

Kalorit

Kolmessa pääraaka-aineessa, juustossa, öljyssä ja siemenissä tai pähkinöissä on paljon rasvaa. Siksi pestossa on paljon kaloreita, siitä ei pääse mihinkään. Ja jos olet peston suurkuluttaja, kaloreita kyllä kertyy helposti.

Öljy

Pestoon on tärkeää käyttää ekstraneitsytoliiviöljyä tai rypsi- tai rapsiöljyä. Näiden kolmen öljyn rasvahappokoostumus on parempi kuin auringonkukkaöljyn, rypäleensiemenöljyn tai maissiöljyn. Rypsi- ja rapsiöljyssä on molemmissa 8–12 prosenttia omega-3-rasvahappoa. Oliiviöljyssä sitä on vain noin puoli prosenttia. Rypsiä ja rapsia saa myös kylmäpuristettuna, mutta ne eivät sovi keittiön yleisöljyksi koska ne eivät kestä kuumentamista. Kylmäpuristettuina ne ovat aromikkaita kuten oliiviöljykin. On makuasia, miten voimakkaan makuista öljyä haluaa käyttää.

Peston käyttö

Pesto on terveellisempää pastan kanssa kuin kermakastike tai leivän päällä parempi valinta kuin voi, koska peston kertatyydyttyneet rasvahapot ovat parempia sydämelle ja verenkierrolle kuin voin ja kerman kovat rasvat. Terveellisen rasvan varjolla pestoa voi kuitenkin helposti huomaamattaan käyttää turhan paljon.

terveellisiä raaka-aineita

Vaihtoehtoisia pestoaineksia

Yrtit

Basilika kuuluu ehdottomasti klassikkopestoon, mutta on muitakin vaihtoehtoja. Tuoksuvien basilikanlehtien tilalle tai kaveriksi sopii esimerkiksi:

  • Persilja
  • Lipstikka
  • Vesikrassi
  • Korianteri
  • Minttu
  • Karhunlaukka
  • Nokkonen
  • Vuohenputki

Kasvikset

Yrttien sijasta voi käyttää lehtivihanneksia. Niissä pitää kuitenkin olla paljon makua, jotta pestoon saa luonnetta. Muut vihreät sopivat myös:

Juusto

Ykkösvaihtoehto on parmesaani, mutta muutkin kovat, voimakkaat juustot käyvät:

  • Västerbottenost
  • Pecorino Romano
  • Manchego

Öljy

Italialaiset tekevät peston oliiviöljystä, siitä ei edes keskustella, mutta kokeile myös muita terveellisiä, aromikkaita öljyjä:

  • Kylmäpuristettu rypsi- tai rapsiöljy
  • Avokadoöljy
  • Saksanpähkinäöljy

Pähkinät ja siemenet

Pinjansiemenet antavat pestoon oman, siihen perinteisesti kuuluvan makunsa. Vaihtelua saa muista pähkinöistä ja siemenistä:

Mausteet

Pestoon tulee yleensä valkosipulia. Mutta vaihtelunhaluiset ja ne, jotka eivät pidä valkosipulista, voivat valita muitakin aineksia, jotka ovat tarpeeksi voimakkaita antamaan pestolle oman, erityisen makunsa:

Punaisen peston ainekset

Punainen pestovariantti tehdään yleensä aurinkokuivatuista tomaateista. Öljyyn säilötyt tomaatit on helpompi jauhaa, mutta ilman öljyä säilötyt tomaatit voi liottaa pehmeiksi. Puolikuivatut tomaatit ovat pehmeämpiä ja helppokäyttöisempiä. Punainen tahna syntyy myös näistä:

3 Voiko pestoa valmistaa vegaanisena?


Vegaani korvaa parmesaanin ohuilla ravintohiivahiutaleilla. Ravintohiiva on inaktiivista, siksi se sopii myös useimmille niistä, joille leivinhiiva ei sovi. Ravintohiivahiutaleet maistuvat miedosti pähkinältä ja juustolta.

Kulhollinen perunasalaattia ja persilja-hamppupestokastike.
© wichmann+bendtsen

Perunasalaatti ja persilja-hamppupestoa

Pesto viimeistelee vegaanisen perunasalaatin, joka maistuu sekasyöjällekin.

Resepti löytyy täältä

4 Voiko pestoa valmistaa ilman tehosekoitinta?


Peston valmistaminen onnistuu myös ilman teho- tai sauvasekoitinta.

yrttejä morttelissa

  1. Silppua kaikki ainekset terävällä veitsellä. Pestosta tulee herkullisen karkeaa.
  2. Käytä isoa morttelia. Pesto on kotoisin Genovasta Pohjois-Italiassa. Italialaisen isoäidin, nonnan keittiössä pesto tehdään morttelissa hiertämällä. Nimi pesto tulee italiankielen sanasta pestare, joka tarkoittaa takoa tai murskata. Peston valmistaminen perinteisesti morttelissa vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta onnistuu kyllä tänä päivänä niin kuin se on onnistunut aina ennenkin.

5 Miksi pestosta voi tulla kitkerää?


Kitkerän maun syntymiseen voi olla monta syytä, mutta näillä vinkeillä vältät tai korjaat sen.

  1. Jotkut öljyt ovat pestoon vähän liiankin aromikkaita ja voimakkaita. Valitse öljy, jonka tunnet ja tiedät, ja jonka mausta pidät.
  2. Jauha pestoa vain juuri niin kauan kuin on tarpeen. Mitä vähemmän, sen parempi.
  3. Älä jauha valkosipulia. Murskaa kynnet puristimella tai veitsellä ja sekoita murska jauhettuun pestoon. Lisää valkosipulia vähän kerrallaan ja maistele välillä.
valkosipulipuristin
© iStock

6 Mikä on tapenaden ja peston ero?


Tapenade ja pesto ovat molemmat kotoisin Etelä-Euroopasta ja niitä voi käyttää levitteenä tai kastikkeena – mutta siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin.

  • Tapenade jauhetaan oliiveista, kapriksista ja oliiviöljystä. Rakenne on niin paksu, että kun sitä levittää leivälle, niin se pysyy siinä eikä öljy valu syödessä sormille niin kuin peston kanssa voi käydä.
  • Pestoon ei tule oliiveja, vaan muut ainekset jauhetaan yhteen oliivi- tai rypsi- tai rapsiöljyn kanssa. Rakenne on juoksevampi kuin tapenaden.

7 Mitä eroa on vihreällä ja punaisella pestolla?


Vihreistä tai punaisista yrteistä tai kasviksista tuleva väri tietenkin.

  • Vihreä pesto tehdään perinteisesti basilikasta, mutta muitakin vihreitä yrttejä ja kasviksia voi käyttää.
  • Punainen pesto saa värinsä ja makunsa aurinkokuivatuista tomaateista.
Itse tehtyä punaista pestoa kulhossa.

Punainen tomaattipesto

10 minuuttia
150 kcal
Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 pieni purkillinen

  • 200 g puolikuivattuja tomaatteja
  • 100 g saksanpähkinöitä
  • 100 g parmesaaniraastetta
  • 2 dl kylmäpuristettua ­ rypsi- tai rapsiöljyä
  • 2 kynsi valkosipulinkynsi
  • Mustapippuria
  • Merisuolaa

Valmistus

  • Soseuta tomaatit, saksanpähkinät, parmesaani ja öljy.
  • Mausta pesto valkosipulilla, pippurilla ja suolalla.

VINKKI Peston paksuutta on helppo säädellä öljyllä. Juokseva pesto vaatii vähän enemmän öljyä, paksu tahna syntyy vähemmällä.


8 Voiko pestoa lämmittää?


Pestoa ei sellaisenaan ole tapana tarjota lämpimänä, mutta kuumaan, juuri keitettyyn pastaan sekoitettuna tai uuniin lohen päälle siveltynä se lämpiää.

Täydellinen uunilohi

9 Voiko pestoa pakastaa?


Peston pakastaminen onnistuu. Ja kannattaakin tehdä kaikki puutarhan basilikat pestoksi ennen kuin pakkanen vie ne mennessään, tai pelastaa jääkaappiin tai ikkunalle unohtuneet ruukut.

Lisää parmesaaniraaste vasta sulatettuun pestoon juuri ennen tarjoilua, jotta juuston maku ei muutu tunkkaiseksi.

Pakasta pesto pikkurasioissa, niin kerralla on helppo sulattaa sopiva annos jääkaapissa. Pesto säilyy pakasteessa korkeintaan 6 kuukautta, syksystä seuraavaan kesään se ei pärjää.

10 Mihin pestoa voi käyttää?


Pesto sopii melkein mihin tahansa, makeita jälkiruokia lukuunottamatta. Se toimii lähes kaiken kanssa leivästä pastaan, perunoihin, munaruokiin, broileriin, kalaan ja kasviksiin.

Jos mietit mihin pestoa voi käyttää, tutustu vinkkeihimme.

18 pesto-ohjetta

Pastaan

Joskus yksinkertainen on parasta. Niin kuin pestopasta. Sekoita vastakeitetyn pastan joukkoon pestoa, vuole päälle parmesaanilastuja, ripota paahdettuja pinjansiemeniä ja pyöräytä mustapippuria myllystä. Ihan parasta!

Jos et syö pastaa, pesto maistuu myös kesäkurpitsaspagetin tai vihreiden parsasuikaleiden kanssa.

pastaa
© wichmann+bendtsen

Avokado-tomaattipasta

Klassinen pesto korvataan tässä reseptissä avokadopestolla. Aterian täydentävät uunitomaatit, ja valmista tulee vartissa.

Resepti löytyy täältä

pasta

Parsatagliatellea ja pestoa

Avokadopestoa ja parastagliatellea.

Resepti löytyy täältä

Pastasalaattiin

Pastasalaatti on helposti vähän kuivaa ilman kastiketta, mutta pesto tekee sille ihmeitä. Sekoita pestoa pastan joukkoon silloin kun pasta on vielä lämmintä ja anna jäähtyä ennen kuin lisäät muut ainekset.

Kalapyöryköitä, pastasalaattia ja persiljapestoa.
© wichmann+bendtsen

Kalapyöryköitä, pastasalaattia ja persiljapestoa

Etsitkö nopeaa päivällisreseptiä? Kokeile helppoja kalapyöryköitä ja maukasta pastasalaattia persiljapeston kera.

Resepti löytyy täältä

Broileri-pastasalaatti
© wichmann+bendtsen

Broileri-pastasalaatti

Pastasalaatti maistuu kaikenikäisille. Se sopii lounaalle, iltapalaksi, eväsretkelle ja lounasevääksi.

Resepti löytyy täältä

Uunijuures-pesto-pastasalaatti
© Thomas Dahl

Uunijuures-pesto-pastasalaatti

Tämä arkiruokien sankari pelastaa päivän, kun ruokaa on saatava pöytään nopeasti ja mahdollisimman vähällä vaivalla.

Resepti löytyy täältä

Wrappeihin

Täytä tortillaletut savulohella, avokadolla, punasipulilla ja viimeistele pestolla. Tai, kuten kuvassa, broilerilla, suippokaalilla, basilikalla, suolamanteleilla ja pestolla.

Naisen käsi pitelee kananmunavalkuiswrappia, jossa on täytteenä broileria, suippokaalia, pestoa ja pähkinöitä.
© wichmann + bendtsen

Valkuaiswrap broileri-kaalitäytteellä

Tee helposti illallisesta terveellisempi vähintään yhtä maukkaalla vaihtoehtoisella reseptillä. Kokeile herkullista munakaswrappia, joka kätkee sisälleen broileria ja suippokaalia.

Resepti löytyy täältä

Nainen pitelee lautasta, jolla on kananmunawrap.
© wichmann+bendtsen

Mozzarella-parmankinkku-munakaswrap

Herkullisella tomaatilla, parmankinkulla ja mozzarellalla täytetty -munakaswrap on hyvä vaihtoehto leivälle tai vehnätortillalle, jos haluat vähentää hiilihydraattien saantia.

Resepti löytyy täältä

Perunoihin

Perunat piristyvät pienestä rasva- ja makulisästä, ja sen homman pesto hoitaa mainiosti. Pesto toimii keitettyjen tai uuniperunoiden tai perunasalaatin kastikkeena. Lohkoperunat voi myös pyöräyttää pestossa ennen uuniin laittamista.

Kulhollinen perunasalaattia ja persilja-hamppupestokastike.
© wichmann+bendtsen

Perunasalaatti ja persilja-hamppupestoa

Pesto viimeistelee vegaanisen perunasalaatin, joka maistuu sekasyöjällekin.

Resepti löytyy täältä

Broileriin

Broilerista ja pesto on toimiva makupari. Tarjoa pastan kanssa, lisää salaattiin tai kypsennä pestoa pintaan saaneet broileripalat uunissa yhdessä esimerkiksi kirsikkatomaattien, paprikapalojen ja kukkakaalilohkojen kanssa.

Uunissa paahdettua broileria, kasviksia ja pestoa.
© wichmann+bendtsen

Broileri-kasvisvuoka

Broileri-kasvisvuoka on helppo tapa saada lisää kasviksia lautaselle, ja maku on taatusti koko pöytäseurueen mieleen! Varma hittiruoka!

Resepti löytyy täältä

Broileripasta
© Skovdal Nordic

Broileripasta

Pastaa, pestoa, broileria, kesäkurpitsaa ja purjoa - 5 valmistusainetta, jotka ovat hyviä jo sinällään mutta vielä parempia yhdessä!

Resepti löytyy täältä

Voileipiin

Voitele leivät pestolla ja lisää broileria ja avokadoa tai tomaattia.

Avokadolla ja broilerilla täytetty leipä.
© wichmann+bendtsen

Avokadolla, broilerilla ja pestolla täytetyt leivät

Mahtavat avokadoleivät uhkuvat terveellisyyttä, maistuvat taivaallisille ja valmistuvat nopeasti.

Resepti löytyy täältä

Loheen

Sipaise lohipalat pestolla ennen kuin kypsennät ne uunissa.

Paahdettua lohta.

Pestolohi

Kun kunnon päivällinen pitää saada PIAN pöytään, ratkaisu on pestolohi, pavut ja parmankinkkumuruilla koristettuna.

Resepti löytyy täältä

Kasvisspagettia, pinaattia, parsaa ja paahdettua lohta.
© wichman+bendtsen

Vihannesspagetti, pinaattipesto ja paistettu lohi

Raikas kesäkurpitsaspagetti pinaattipeston ja paistetun lohen kanssa tuo lautaselle kesäisiä makuja.

Resepti löytyy täältä

Salaattiin

Muutama tippa hyvää oliiviöljyä riittää kastikkeeksi useimpiin salaatteihin, mutta välillä kaivataan peston antamaa lisämakua. Öljytilkalla ohennettu pesto sopii täydellisesti klassiseen tomaatti-sipulisalaattiin. Ruokaisampi lounassalaatti syntyy broilerista, avokadosta, kvinoasta, parsakaalista ja herneistä. Kruunaa salaatti tuoreilla mustikoilla.

Ohrahelmisalaattia, jossa on täytteenä broileria ja itse tehtyä pestoa.
© wichmann+bendtsen

Broileri-ohrasuurimosalaatti

Nälkä pysyy loitolla ohrasuurimoita, broileria, pestoa ja tomaattia sisältävällä salaatilla.

Resepti löytyy täältä

Broilerisalaatti kvinoasta ja parsakaalista, reseptit
© wichmann+bendtsen

Broilerisalaatti kvinoasta ja parsakaalista

Helppo ja täyttävä broilerisalaatti on täynnä proteiinia, hyvää rasvaa ja kuitua. Nauti siis hyvällä omallatunnolla!

Resepti löytyy täältä

Pizzaan

Pirskota juuri uunista tulleen pizzan päälle vähän pestoa. Se maistuu niin hyvältä että yksinkertaisimmillaan pizzan täytteeksi riittävät keitetyt perunaviipaleet ja juusto. Pizzapohjaan voi sipaista pestoa siinä missä tomaattikastikettakin.

Vihreä kesäkurpitsapitsa.
© wichmann+bendtsen

Vihreä pestopizza – kasvispohja

Täältä saat vihreän ja keveän pizzapohjan ohjeen sekä vinkit pizzan täytteiksi.

Resepti löytyy täältä

Kukkakaalipizza – gluteeniton, vähähiilihydraattinen ja ketoruokavalioon sopiva.
© wichmann+bendtsen

Mozzarella-broileripizza kukkakaalipohjalla

Raastetusta kukkakaalista tehty pizzapohja. Paljon makua eikä yhtään jauhoja.

Resepti löytyy täältä

Kastikkeisiin

Pestolla maustettu rahka- tai jogurttikastike valmistuu hetkessä.

Kinkkupita
© wichmann+bendtsen

Kinkku-punasipuli-pita ja pestoa

Kinkkupitan ja herkullisen, kevennetyn pestokastikkeen ohje.

Resepti löytyy täältä

11 Ostatko peston valmiina?


Tuoreen basilikan uhkeaa aromia on vaikea vangita purkkiin, mutta kelvollisiakin valmispestoja löytyy. Varmista ainesosaluettelosta, että pestossa on käytetty neitsytoliiviöljyä tai rypsi- tai rapsiöljyä.

Hinta on hyvä indikaattori. Laadukkaat ainekset ovat kalliita. Joissakin valmispestoissa on käytetty peruna-hiutaleita, bambukuituja tai jogurttia. Ne ovat aineksia, jotka eivät pestoon kuulu.

Kunto Plus 02/2024