Basilikapesto
Pesto maistuu Italialta – oliiviöljyltä, basilikalta, parmesaanilta ja valkosipulilta. Kaikkein paras, tuorein ja raikkain pesto syntyy kun teet sen itse. Kokeile ohjettamme, tutustu vinkkeihin ja pyöräytä vihreä klassikko.
Pesto maistuu Italialta – oliiviöljyltä, basilikalta, parmesaanilta ja valkosipulilta. Kaikkein paras, tuorein ja raikkain pesto syntyy kun teet sen itse. Kokeile ohjettamme, tutustu vinkkeihin ja pyöräytä vihreä klassikko.
Peston valmistaminen on helppoa, varsinkin jos basilika rehottaa jo valmiiksi ikkunalaudallasi. Sen lisäksi tarvitset vain oliiviöljyä, parmesaania ja pinjansiemeniä sekä suolaa, pippuria ja valkosipulia. Kun kaikki ainekset ovat valmiina, pesto syntyy muutamassa hetkessä.
VINKKI Pestoa jauhaessa voi jättää rakenteen karkeammaksi tai vain hienontaa ainekset veitsellä ja sekoittaa.
Italialainen ruoka vain yksinkertaisesti on niin hyvää. Yksi italialaisen keittiön monista, loistavista keksinnöistä on pesto, joka maistuu kirkkaalta auringonpaisteelta.
Ja juuri aurinkoa täällä pohjoisen pitkässä, pimeässä talvessa kaipaa. Pesto piristää pastan, kruunaa lohen, viimeistelee leivän... listaa voisi jatkaa loputtomiin. Pesto on yksinkertaisesti maukas ja terveellinen levite ja kastike, jota voi käyttää melkein mihin tahansa.
Kaupasta löytyy hyviä pestoja. Suunnista kylmähyllylle tuorepestojen perään. Niissä on aidompi maku ja vähemmän säilöntä- ja muita lisäaineita. Tuorepeston rasvan usein vaalea väri saattaa arveluttaa, mutta väri muuttuu, kun rasva sulaa peston lämmetessä.
Lue, mitä tuoteselosteesta kannattaa tarkastaa, ja poimi hyvät vinkit peston tuunaamiseen – valmispestonkin voi aina viimeistellä omanmakuiseksi. Vinkeillämme käytät pestoa entistä monipuolisemmin.
Itse tehty pesto säilyy 4–5 päivää jääkaapissa puhtaassa, tiiviissä lasitölkissä. Lorauta peston päälle ohut kerros öljyä, jotta se ei kuiva pinnalta ja säilyy paremmin. Tee sama temppu jokaisen käyttökerran jälkeen, niin saat pidennettyä säilyvyysaikaa.
Peston raaka-aineet ovat raskaita, mutta terveellisiä. Valmiin peston terveellisyys riippuu käytettyjen raaka-aineiden laadusta ja nautitun peston määrästä.
Vegaani korvaa parmesaanin ohuilla ravintohiivahiutaleilla. Ravintohiiva on inaktiivista, siksi se sopii myös useimmille niistä, joille leivinhiiva ei sovi. Ravintohiivahiutaleet maistuvat miedosti pähkinältä ja juustolta.
Peston valmistaminen onnistuu myös ilman teho- tai sauvasekoitinta.
Kitkerän maun syntymiseen voi olla monta syytä, mutta näillä vinkeillä vältät tai korjaat sen.
Tapenade ja pesto ovat molemmat kotoisin Etelä-Euroopasta ja niitä voi käyttää levitteenä tai kastikkeena – mutta siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin.
Vihreistä tai punaisista yrteistä tai kasviksista tuleva väri tietenkin.
KOKEILE MYÖS: Uunissa kuivatut tomaatit
Pestoa ei sellaisenaan ole tapana tarjota lämpimänä, mutta kuumaan, juuri keitettyyn pastaan sekoitettuna tai uuniin lohen päälle siveltynä se lämpiää.
Peston pakastaminen onnistuu. Ja kannattaakin tehdä kaikki puutarhan basilikat pestoksi ennen kuin pakkanen vie ne mennessään, tai pelastaa jääkaappiin tai ikkunalle unohtuneet ruukut.
Lisää parmesaaniraaste vasta sulatettuun pestoon juuri ennen tarjoilua, jotta juuston maku ei muutu tunkkaiseksi.
Pakasta pesto pikkurasioissa, niin kerralla on helppo sulattaa sopiva annos jääkaapissa. Pesto säilyy pakasteessa korkeintaan 6 kuukautta, syksystä seuraavaan kesään se ei pärjää.
Pesto sopii melkein mihin tahansa, makeita jälkiruokia lukuunottamatta. Se toimii lähes kaiken kanssa leivästä pastaan, perunoihin, munaruokiin, broileriin, kalaan ja kasviksiin.
Jos mietit mihin pestoa voi käyttää, tutustu vinkkeihimme.
Tuoreen basilikan uhkeaa aromia on vaikea vangita purkkiin, mutta kelvollisiakin valmispestoja löytyy. Varmista ainesosaluettelosta, että pestossa on käytetty neitsytoliiviöljyä tai rypsi- tai rapsiöljyä.
Hinta on hyvä indikaattori. Laadukkaat ainekset ovat kalliita. Joissakin valmispestoissa on käytetty peruna-hiutaleita, bambukuituja tai jogurttia. Ne ovat aineksia, jotka eivät pestoon kuulu.
Kunto Plus 02/2024