Punajuuri – siinä on supervoimaa
Punajuuri toimii myös muuten kuin etikkapunajuurina – esimerkiksi smoothiessa! Ja kokeile tehdä etikkapunajuuria itse! Resepti täällä.
Punajuuri toimii myös muuten kuin etikkapunajuurina – esimerkiksi smoothiessa! Ja kokeile tehdä etikkapunajuuria itse! Resepti täällä.
Punajuuri tulee useimmiten vastaan etikkapunajuurina tai ukrainalaisessa borssissa. Tummanpunaisesta ihanuudesta on kuitenkin todella moneen muuhunkin käyttöön – jopa leivontaan ja jälkiruokiin. Muun hyvän lisäksi punajuurilisällä tai punajuurimehulla voi parantaa hapenottokykyään suorituksessa tai edistää palautumista treenistä.
Lue punajuuren hyödyistä ja ota omaksesi herkulliset punajuurireseptit ja opi, miten punajuuri voi päästä pöytään myös tavallisesta poikkeavilla tavoilla.
Punajuurissa on niukasti energiaa mutta reilusti ravintokuitua, folaattia ja kaliumia.
Punajuuri on terveellinen kaikin tavoin – kypsentämättä tai kypsennettynä. jos haluaa varmistaa kaikki hyödyt terveellisistä aineisosista, joita punajuuri sisältää, paras vaihtoehto on käyttää punajuuri kypsentämättä. Punajuuri sopii ilman kypsentämistä hyvin raakaraasteeseen, jolle punajuuri antaa hyvin makeutta. Punajuuri, niin kuin muutkin juurekset menettävät terveellisyydestään eniten, jos ne keitetään ylikypsiksi. Punajuuri säilyttää terveysvaikutuksensa parhaiten mahdollisimman vähän käsiteltynä.
Etikkapunajuuri on liemessä, joka sisältää sokeria, mikä luonnollisesti heikentää säilöttyjen punajuurien terveellisyyttä. Osa terveellisistä ainesosista myös häviää valmistuksessa. Muutama punajuuriviipale ruuan lisukkeena ei kuitenkaan juurikaan heilauta aterian terveellisyyttä,joten niitä voi nauttia melko huoletta – vaikka liemi sisältäisikin sokeria.
Punajuuri sisältää nitraattia, joka muuntuu elimistössä typpioksidiksi. Se saa verisuonet rentoutumaan, mikä teorian mukaan johtaa lihasten parempaan hapensaantiin ja siten parempaan suorituskykyyn. Punajuurimehun nauttimisen ja suorituskyvyn paranemisen välillä on tutkitustikin olemassa yhteys. Suuressa katsaustutkimuksessa vuodelta 2017 pääteltiin 23:n kokeneille urheilijoille tehdyn tutkimuksen perusteella, että punajuurimehu voi todella parantaa kestävyyttä.
Mehua on nautittava vähintään 90 minuuttia ennen urheilusuoritusta, ja siinä täytyy olla vähintään 6–8 mmol nitraattia, mikä mehun punajuuripitoisuudesta riippuen vastaa noin 7 cl punajuurishottia.
Punainen pissa saattaa säikäyttää, mutta jos olet syönyt punajuurta, ei ole syytä huolestua. Punajuuri sisältää punaisia väriaineita betalaiineja, betaniinia, betanidiinia ja isobetaniinia. Joidenkin elimistö pilkkoo punajuurivärin, mutta osalla se värjää virtsan. Punajuuriväriainetta käytetään myös elintarvikevärinä E162.
Paras punajuurisesonki on Suomessa elokuusta lokakuuhun, ja varastoituna se pysyy hyvänä marraskuusta huhtikuuhun. Jälleen yksi hyvä syy syödä enemmän punajuuria!
Lue myos: Milloin on tomaatin satokausi?
Punajuuri säilyy kotioloissakin oikein säilytettynä viikkotolkulla. Punajuuria kannattaa säilyttää jääkaapissa, avoimessa muovipussissa. Huoneenlämmössä punajuuri nahistuu viikossa. Jos kasvattaa punajuuria itse, on hyvä tietää, että punajuuri ei pidä yöpakkasista, joten se on nostettava ennen kuin yölämpötilat menevät alle nollan. Punajuuri säilyy parhaiten 2–4 asteessa.
Lue myös: Miten parsa kannattaa säilyttää?
Kyllä, punajuuria voi pakastaa. Paras tulos saavutetaan, kun juurekset kuoritaan, viipaloidaan tai kuutioidaan ja kiehautetaan vedessä ennen pakastamista. Sulatettuna ne tosin hieman pehmenevät.
Lue myos: Ovatko pakasteherneet terveellisiä?
Keräsimme tänne parhaat punajuurireseptimme. Hyvää ruokahalua!
Uunissa punajuuri muuttuu pehmeäksi ja makeaksi herkuksi. Paista punajuuria esimerkiksi balsamicon, öljyn, timjamin, suolan ja pippurin kanssa ja tarjoile paistin lisukkeena. Punajuuriranskalaiset sopivat naposteltavaksi kylmän dippikastikkeen kera.
Kypsennä punajuuria 150–200 asteessa 35–60 minuuttia riippuen palojen koosta ja siitä, kuinka pehmeiksi ne haluat. Jos kaipaat terveellisempää vaihtoehtoa perunalastuille, punajuurista voi valmistaa myös maittavat sipsit. (Katso resepti täältä)
Punajuuri sopii lämpimään kvinoasalaattiin tai raikkaan raakasalaatin pääosaan esimerkiksi porkkanan, appelsiinimehun ja suolapähkinöiden kanssa.
Paistettuna se sopii myös ruokaisampiin salaatteihin. Punajuurien makeus toimii mainiosti rasvaisen, happaman ja suolaisen kanssa, joten yhdistä siihen esimerkiksi fetaa, sinappia, sitruunaa ja merisuolaa.