Punajuuri – siinä on supervoimaa

Punajuuri toimii myös muuten kuin etikkapunajuurina – esimerkiksi smoothiessa! Ja kokeile tehdä etikkapunajuuria itse! Resepti täällä.

Viipaloituja punajuuria pöydällä

PUNAJUURI – Kaunis, kuitupitoinen punajuuri sopii kaikkeen salaateista leivontaan.

© iStock

Punajuuri tulee useimmiten vastaan etikkapunajuurina tai ukrainalaisessa borssissa. Tummanpunaisesta ihanuudesta on kuitenkin todella moneen muuhunkin käyttöön – jopa leivontaan ja jälkiruokiin. Muun hyvän lisäksi punajuurilisällä tai punajuurimehulla voi parantaa hapenottokykyään suorituksessa tai edistää palautumista treenistä.

Lue punajuuren hyödyistä ja ota omaksesi herkulliset punajuurireseptit ja opi, miten punajuuri voi päästä pöytään myös tavallisesta poikkeavilla tavoilla.

1 Miten punajuuri on elimistölle hyväksi?


Kylläisyys

Punajuuri kuuluu niihin runsaasti ravintokuitua sisältäviin kasviksiin, jotka pitävät mukavasti kylläisinä. Tämä johtuu osittain siitä, että se vaatii pureskelua, joka aktivoi kylläisyyshormonit, ja osittain siitä, että sen kuitu imee nestettä ja turpoaa vatsassa täyttävästi.

Suoliston toiminta

Kuitu tekee hyvää ruuansulatukselle, koska se vauhdittaa suoliston luonnollista liikettä ja auttaa siten ehkäisemään ummetusta. Kuitu myös ruokkii suoliston hyviä bakteereja, mikä on hyväksi sekä immuunipuolustukselle että verensokeritasapainolle

Verenpaine

Punajuurimehu voi tutkitusti suojata verenpaineen nousulta, koska punajuuri sisältää paljon nitraattia. Lisäksi punajuurissa on mukavasti kaliumia, joka myös auttaa laskemaan verenpainetta.

Lähteet: Hypertension ja Advances in Nutrition

Punasolut

Punajuuria syömällä saa myös runsaasti folaattia, mikä on erittäin tärkeää elimistön punasolujen tuotannolle. Punaisten verisolujen puute voi johtaa anemiaan, jolloin veren hapenkuljetuskyky heikentyy ja ihminen väsyy ja käy voimattomaksi.

Lihas- ja hermosolut

Punajuuri, kuten monet muutkin kasvikset, sisältää myös reilusti kaliumia. Kivennäisaine kalium edistää solujen toimintaa ja hermoimpulssien kulkua niiden välillä. Kaliumia on erityisesti lihassoluissa, sillä se on tärkeää niiden supistumiselle ja hapensaannille.

2 Mitä kaikkea punajuuri sisältää?


Punajuurissa on niukasti energiaa mutta reilusti ravintokuitua, folaattia ja kaliumia.

3 Miten punajuuri on terveellisintä – kypsentämättä vai kypsennettynä?


Punajuuri on terveellinen kaikin tavoin – kypsentämättä tai kypsennettynä. jos haluaa varmistaa kaikki hyödyt terveellisistä aineisosista, joita punajuuri sisältää, paras vaihtoehto on käyttää punajuuri kypsentämättä. Punajuuri sopii ilman kypsentämistä hyvin raakaraasteeseen, jolle punajuuri antaa hyvin makeutta. Punajuuri, niin kuin muutkin juurekset menettävät terveellisyydestään eniten, jos ne keitetään ylikypsiksi. Punajuuri säilyttää terveysvaikutuksensa parhaiten mahdollisimman vähän käsiteltynä.

4 Onko etikkapunajuuri terveellistä?


Etikkapunajuuri on liemessä, joka sisältää sokeria, mikä luonnollisesti heikentää säilöttyjen punajuurien terveellisyyttä. Osa terveellisistä ainesosista myös häviää valmistuksessa. Muutama punajuuriviipale ruuan lisukkeena ei kuitenkaan juurikaan heilauta aterian terveellisyyttä,joten niitä voi nauttia melko huoletta – vaikka liemi sisältäisikin sokeria.

Valmista itse etikkapunajuuria

5 Parantaako punajuurimehu suorituskykyä?


Punajuuri sisältää nitraattia, joka muuntuu elimistössä typpioksidiksi. Se saa verisuonet rentoutumaan, mikä teorian mukaan johtaa lihasten parempaan hapensaantiin ja siten parempaan suorituskykyyn. Punajuurimehun nauttimisen ja suorituskyvyn paranemisen välillä on tutkitustikin olemassa yhteys. Suuressa katsaustutkimuksessa vuodelta 2017 pääteltiin 23:n kokeneille urheilijoille tehdyn tutkimuksen perusteella, että punajuurimehu voi todella parantaa kestävyyttä.

Mehua on nautittava vähintään 90 minuuttia ennen urheilusuoritusta, ja siinä täytyy olla vähintään 6–8 mmol nitraattia, mikä mehun punajuuripitoisuudesta riippuen vastaa noin 7 cl punajuurishottia.

Punajuurimehu ja pilli lasissa ja tuoreita punajuuria päydällä

PUNAJUURI ON KAUNISTA ja maukasta mehuna – ja se voi tutkitusti parantaa kestävyyssuoritusta!

© iStock

6 Miksi punajuuri värjää pissan


Punainen pissa saattaa säikäyttää, mutta jos olet syönyt punajuurta, ei ole syytä huolestua. Punajuuri sisältää punaisia väriaineita betalaiineja, betaniinia, betanidiinia ja isobetaniinia. Joidenkin elimistö pilkkoo punajuurivärin, mutta osalla se värjää virtsan. Punajuuriväriainetta käytetään myös elintarvikevärinä E162.

7 Milloin punajuuri on parhaimmillaan


Paras punajuurisesonki on Suomessa elokuusta lokakuuhun, ja varastoituna se pysyy hyvänä marraskuusta huhtikuuhun. Jälleen yksi hyvä syy syödä enemmän punajuuria!

Lue myos: Milloin on tomaatin satokausi?

8 Miten punajuuria kannattaa säilyttää kotona?


Punajuuri säilyy kotioloissakin oikein säilytettynä viikkotolkulla. Punajuuria kannattaa säilyttää jääkaapissa, avoimessa muovipussissa. Huoneenlämmössä punajuuri nahistuu viikossa. Jos kasvattaa punajuuria itse, on hyvä tietää, että punajuuri ei pidä yöpakkasista, joten se on nostettava ennen kuin yölämpötilat menevät alle nollan. Punajuuri säilyy parhaiten 2–4 asteessa.

Lue myös: Miten parsa kannattaa säilyttää?

9 Voiko punajuurta pakastaa


Kyllä, punajuuria voi pakastaa. Paras tulos saavutetaan, kun juurekset kuoritaan, viipaloidaan tai kuutioidaan ja kiehautetaan vedessä ennen pakastamista. Sulatettuna ne tosin hieman pehmenevät.

Lue myos: Ovatko pakasteherneet terveellisiä?

Punajuurireseptejä


Keräsimme tänne parhaat punajuurireseptimme. Hyvää ruokahalua!

10 KUNTO PLUSsan parhaat punajuurireseptit


Punajuurihummus
© wichmann+bendtsen

Punajuurihummus

Kikhernehummus on varmaan tuttu, mutta oletko kokeillut punajuurihummusta? Punajuurihummus on hienon väristä.
Katso resepti täältä

Punajuuri-suklaapalloja jälkiruuaksi
© wichmann+bendtsen

Punajuuri-suklaapallot

Hemmottele läheisiäsi ihanilla, yllättävillä punajuuri-suklaapalloilla.

Katso resepti täältä

Punajuurikeitto
© wichmann+bendtsen

Punajuurikeitto ja lehtikaalisipsit

Punajuurikeitto on hyvää ympäri vuoden. Kokeile tätä maukasta ja kaunista versiota.

Katso resepti täältä

Lindstrominhampurilainen ja punajuuriraitaa
© wichmann+bendtsen

Lindstrominhampurilainen ja punajuuriraitaa

Herkullinen, terveellisempi versio hampurilaisesta saa piristyksensä punajuurien väristä ja mausta.

Katso resepti täältä

Punajuurifalafelit ja suippokaaliwrap
© iStock

Punajuurifalafelit ja suippokaaliwrap

Punajuurifalafelit suippokaaliwrapissa ovat erinomainen valinta kasvispäivään. Jos aterialta jää yli, punajuurifalafelit ja suippokaaliwrapit sopivat mainiosti evääksi.

Katso resepti täältä

11 Etikkapunajuuret


Etikkapunajuuret

Etikkapunajuuret – resepti

Etikkapunajuuret sopivat monien liha- ja laatikkoruokien seuraksi. Ne ovat jääkaapin perusvaruste, ja itse tehdyt maistuvat vielä paremmilta. Niiden valmistaminen on helppoa, kokeile vaikka.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 Portion

  • 2 kg punajuuria
  • 10 dl vettä
  • 10 dl etikkaa
  • 600 g sokeria
  • 2 rkl merisuolaa
  • mausteita maun mukaan, esim. piparjuurta, pippuria, neilikkaa ja laakerinlehtiä

Etikkapunajuurien valmistus

  • Puhdista punajuuret ja laita kattilaan veden kanssa. Kuumenna kiehuvaksi.
  • Kun vesi kiehuu, lisää suola ja keitä punajuuria 30–45 min niiden koosta riippuen.
  • Kaada keitinvesi pois ja jäähdytä punajuuret kylmässä vedessä.
  • Kuori jäähtyneet punajuuret ja viipaloi ne.
  • Laita punajuuriviipaleet puhtaisiin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin.
  • Sekoita ja kiehauta etikka, sokeri ja valitsemasi mausteet kattilassa niin, että sokeri sulaa.
  • Kaada liemi punajuurten päälle ja sulje lasipurkkien kannet.

12 Uunipunajuuret


Uunissa punajuuri muuttuu pehmeäksi ja makeaksi herkuksi. Paista punajuuria esimerkiksi balsamicon, öljyn, timjamin, suolan ja pippurin kanssa ja tarjoile paistin lisukkeena. Punajuuriranskalaiset sopivat naposteltavaksi kylmän dippikastikkeen kera.

Kypsennä punajuuria 150–200 asteessa 35–60 minuuttia riippuen palojen koosta ja siitä, kuinka pehmeiksi ne haluat. Jos kaipaat terveellisempää vaihtoehtoa perunalastuille, punajuurista voi valmistaa myös maittavat sipsit. (Katso resepti täältä)

3 uunipunajuurireseptiä

Uunipunajuuria ja vuohenjuustoa

Uunipunajuuret ja vuohenjuustoa

Uunipunajuuret tarjotaan vinegretin, vuohenjuuston ja roseepippurin kanssa. Kaunis annos sopii sinänsä syötäväksi tai pihvin seuraksi.

Katso resepti täältä

Lihapyöryköitä, paahdettuja punajuuria ja kvinoaa
© wichmann+bendtsen

Lihapyöryköitä, paahdettuja punajuuria ja kvinoaa

Pyörykät maistuvat aina! Tämän pyörykkä-, punajuuri- ja kvinoa-ateria valmistuu puolessa tunnissa!

Katso reseptit täältä

Ankanrintaa ja uunipunajuurta
© wichmann+bendtsen

Ankanrintaa ja uunipunajuurta

Ankanrinta ja uunipunajuuri seuranaan vielä punakaalia tekevät ateriasta purppuransävyisen sinfonian, Ruokahalua!

Katso resepti täältä

13 Punajuurisipsit


Punajuurisipsit kulhossa

Punajuurisipsit – resepti

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • punajuurta
  • 2 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • merisuolaa

Punajuurisipsit – valmistus

  • Viipaloi punajuuret hyvin ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi mandoliinileikkurilla ja kääntele ne öljyssä.
  • Levitä viipaleet pellille, ripottele pinnalle suolaa.
  • Paista 150 asteessa 30–45 min, kunnes lastut ovat rapeita.

Sipsit maistuvat rapean herkullisilta kermaisten keittojen päällä.


14 Punajuuri salaateissa


Punajuuri sopii lämpimään kvinoasalaattiin tai raikkaan raakasalaatin pääosaan esimerkiksi porkkanan, appelsiinimehun ja suolapähkinöiden kanssa.

Paistettuna se sopii myös ruokaisampiin salaatteihin. Punajuurien makeus toimii mainiosti rasvaisen, happaman ja suolaisen kanssa, joten yhdistä siihen esimerkiksi fetaa, sinappia, sitruunaa ja merisuolaa.

4 herkullista punajuurisalaattireseptiä

Punajuuri-kvinoasalaatti

Punajuuri-kvinoasalaatti

Terveellinen, vähäkalorinen mutta täyttävä salaatti kvinoasta, punajuuriraasteesta, saksanpähkinöistä persiljahunnun alla syntyy puolessa tunnissa.

Katso resepti täältä

Salat med rødbede, kål og andre rodfrugter _FI
© wichmann+bendtsen

Kevyt talvi­salaatti

Kaipaako elimistösi keveyttä talven keskellä? Kokeile terveellistä ja maukasta talvisalaattia lehtikaalista, punajuurista ja kukkakaalista sekä saksanpähkinöistä.

Katso resepti täältä

Rødkålssalat med rødbede _FI
© wichmann+bendtsen

Punakaali-punajuuri-omenasalaatti

30 minuuttia. Yllättävän nopea, täyttävä salaatti,
Katso resepti täältä

Punajuuri-papusalaatti
© wichmann+bendtsen

Punajuuri-papusalaatti

Tosi nopea annos! Valmistuu vartissa!

Katso resepti täältä

15 Punajuurivinkkejä ruuanlaittoon


Punajuuri aamiaisella

Punajuurimehua 2 lasissa + tuoreita punajuuria
© iStock

Aloita päiväsi mehulla, joka antaa potkua. Mehun teko onnistuu toki mehustimella kotioloissakin, mutta jos et jaksa tai viitsi puristaa mehua itse, punajuurimehua saa valmiinakin. Lisää joukkoon omenaa, inkivääriä ja sitruunaa. Punajuurimehu maistuu lapsillekin paremmin, jos sen joukkoon lisää hiukan ananas- tai appelsiinimehua.

Smoothie med rødbede i skål _FI
© wichmann + bendtsen

Punajuuri smoothiessa

Jos haluat tuhdimpaa tavaraa kuin pelkkä punajuurimehu, tee punajuurismoothieta. Esimerkiksi oheisen ohjeen Punainen smoothie sopii sekä aamiaiselle että antamaan energiaa ennen treeniä.

Punajuuripuuro paistetun munan ja parmankinkun kanssa
© wichmann+bendtsen

Punajuuri aamupuurossa

Aamupuuron ei tarvitse olla aina kaurapuuroa. Yllätä syvänpunaisella makuelämyksellä! Punajuuripuuro paistetun munan ja parmankinkun seurassa pitää pitkään kylläisenä.

Punajuuri sopii moneen

Kakut

Voit tehdä tavallista terveellisemmän suklaakakun korvaamalla puolet rasvasta soseutetulla uunipunajuurella. Se antaa kakulle makua ja upean värin. Myös kuorrutuksen voi värjätä punajuurimehulla.

Hummus

Lisää punajuurta suosikkihummukseesi ja tarjoa näin syntyvää terveellistä dippiä kasvistankojen kanssa tai levitä sitä kerrosvoileipien väliin

Jälkiruoat

Tiesitkö, että paistetuista ja soseutetuista punajuurista saa suklaamassan kanssa herkullisia suklaapalleroita? Tai että punajuurimehu sopii pannacottaan? Mahdollisuuksia riittää!

Leivonta

Sämpylöistä ja leivistä tulee kauniimpia ja kuitupitoisempia, kun lisäät taikinaan punajuurta.

Keitot

Punajuurikeitto lämmittää ihanasti. Mausta esimerkiksi inkiväärillä, valkosipulilla, timjamilla ja persiljalla.

Kokeile punajuuri-piparjuurikeittoa rahkasilmällä.